Bucuresti :: Biserica Sf. Silvestru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Silvestru
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Silvestru, nr 36, sect 2
Cod poștal:020737
Persoană de contact :Parintele Ioan Nicolae Bordasiu
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.BisericaSfantulSilvestru.ro
www.biserica-sfantul-silvestru.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Nicolae Bordasiu, Cristian Galeriu, Alexandru-Gabriel Gherasim
Hram:Sf. Silvestru, Adormirea Maicii Domnului, Sf. Voiev. Matei Basarab
Stil arhitectonic:Brâncovenesc
Detalii:Istoria Bisericii Sfantul Silvestru este strâns legata de istoria poporului român, a neamului, fiind atestata documentar participarea enoriasilor din parohie la luptele pentru independenta nationala din 1877 si la primul razboi mondial (1916-1919) .
Astazi, biserica Sfântul Silvestru aduna credinciosi din toata capitala si din alte locuri din tara, fiind o oaza de lumina si de har; iar în fiecare saptamâna, tineri de diferite confesiuni se întâlnesc, într-un adevarat spirit ecumenic care depaseste granitele tarii.
Personalitatea Parintilor slujitori atrage credinciosii atât prin predicile încarcate de har, care actualizeaza Revelatia dumnezeiasca si descoperirile oamenilor de stiinta care Îl marturisesc pe Dumnezeu, cât si prin înalta tinuta morala si trairea simpla, duhovniceasca.
Alte informații:In mahalaua Silvestrului este mentionata o biserica mai veche, inainte de 1743 iunie 15 (data pisaniei) , zidita pe cheltuiala lui Jupan Parvu boiangiul si jupaneasa Stanca, inchinata manastirii Radu Voda. O piatra cu data 1760 incastrata in zidul unei case din preajma, amintea donatiile facute bisericii de Stanca, sotia ctitorului. Lacasul a fost reparat dupa cutremurul din 1802, de Stanca, nepoata Stancai jupaneasa.
Dupa cutremurul din 1838, a fost recladita de Ilie, Dimitrie cu fratii sai Ioan, Stoian, Gheorghe, Radu si altii, fiind gata la 1839 martie 15, in zilele domnului Alexandru Ghica. Catapeteasma bisericii a fost reparata si poleita intre 1930-1935. Din aceasta perioada, se pastreaza turnul clopotnita datat 1879 constructie aparte, pe sub care se trece spre Strada Oltului.
Actuala biserica a fost reconstruita si marita, intre 1904-1907, prin grija epitropilor Ion Procopie Dumitrescu, Ionita Filipescu si preot Chiriac Bidoianu, in zilele Mitropolitului primat Iosif Gheorghian, arhitect fiind Dimitrie Maimarolu (1859-1926) , iar arh. Paul Petriciu a supravegheat executia lucrarilor. Pictura a fost realizata de Costin Petrescu, iar mobilierul de catre C. Babic. Din 1925 biserica a primit si hramul Sf. Silvestru.
Este o constructie impunatoare, de dimensiuni relativ mari care se remarca prin cele doua turnuri de peste pronaos, cu tambur rasucit, dupa modelul turlelor manastirii Curtea de Arges. O turla mare se inalta peste naos. Acoperisul turlei si ale turnurilor, au forma de calote semisferice cu nervuri, au o cornisa ce urmareste arcele din jurul ferestrelor inguste de pe cele opt fatete.
La intrare, este prevazut cu un pridvor-baldachin larg deschis, cu o arcada pe coloane cu capiteluri corintice. Vestibului este flancat de scarile de acces la cele doua turnuri asezate deasupra. Nava naosului are lateral abside semicirculare, care sunt sugerate la exterior printr-un mic decros. Biserica este ridicata pe un soclu inalt de piatra, fiind incoronata de o cornisa fin ornamentata, in dreptul intrarii, peste pridvor, este prevazut un sir de cinci ferestre, alaturate, asezate in spatele unor mici arce trilobate sprijinite pe colonete.
Ferestrele naosului au vitralii nonfigurative; cele de pe fatada vestica poarta frumoase vitralii cu icoane de sfinti, in interior, biserica are doua siruri de coloane pictate, decorate floral, cu capiteluri aurite, adosate antelor de zidarie ce sustin bolta cilindrica longitudinala.
Exista doua sobe cu valoare estetica, din cahle smaltuite, decorate cu subiect religios. Dupa vizita ecumenica facuta la Sf. Scaun (7-13 oct. 2002) , P. F. P. Patriarh Teoctist a adus, de la Catedrala San Giovani in Laterano, din partea Cardinalului Camillo Ruini, Vicar General al Romei, fragmente din moastele Sfantului Silvestru si le-a daruit, la 3 noiembrie 2002, bisericii cu acest hram.
In preajma bisericii se afla mornimtele preotului Gh. Georgescu-Silvestru (1877-1952) precum si a parintelui paroh Constantin Galeriu (23 nov. 1918-11 aug. 2003) personalitate deosebita a culturii noastre crestine si laice contemporane, care a trait, a gandit si a scris, in casa mica parohiala. O cruce monumentala cioplita in piatra de Dobrogea, in forma traditianala brancoveneasca, marcheaza mormantul parintelui Galeriu, asezat la nord de biserica.
In prezent biserica Sfantului Silvestru aduna credinciosi din toata capitala si din alte locuri din tara, fiind o oaza de lumina si de har, iar in fiecare saptamana, tineri de diferite confesiuni se intalnesc, intr-un adevarat spirit ecumenic care depaseste granitile tarii.
Cod Monument:B-II-a-B-19694
Nr. vizualizări:20938
Data ultimei vizualizări:2021-06-20 07:57:58
Data ultimei actualizări:2018-10-04 14:09:10
Data încărcării pe sit:2005-11-25 18:00:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-31
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 194

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy