Barsau :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Bârsău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bârsău
Comună:Hărău
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337267
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaHarau.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Situat în coasta sudica a muntilor Zarand, satul Bârsau ajunge în anul 1440 în posesiunea lui Iancu de Hunedoara, împreuna cu alte localitatii din zona. Biserica ortodoxa, ridicata în a doua jumatate a secolului al XV-lea, sub influenta arhitecturii gotice, are un plan caracteristic zonei hunedoarene, adica naos si pronaos rectangulare si absida poligonala cu unghi în ax.
Monumentul despre care s-a crezut ca a fost demolat la sfârsitul secolului al XIX-lea, se pastreaza azi în buna parte. Cei care l-au cercetat la sfârsitul secolului trecut au mai putut vedea pictura realizata în a doua jumatate a secolului al XVI-lea, cu ocazia restaurarii edificiului de catre Doamna Mara Ocarovic si fiica sa Elena, sotia lui Petru cel Tânar, voievodul tarii Românesti (1559-1568) , cele doua ctitore figurând în tabloul voti, tinând în mâini macheta bisericii si având alaturi o inscriptie slavona lamuritoare cu numele lor. Pe baza unor copii dupa pictura murala, facute de Szinte G. în 1878, rezulta ca programul iconografic, în special în absida altarului, este cel traditional: pe bolta „Maria cu pruncul pe tron” între îngeri, iar pe pereti, în mai multe registre, apareau „Împartasania apostolilor”, frize de medalioane reprezentând sfinti în bust, precum si teoria sfiintilor ierarhi. Picturi murale se aflau de asemenea si în naos. Atât cât se poate aprecia dupa copiile pastrate, se poate spune ca autorul picturilor murale de la Bârsau pare sa fi fost un artist transilvanean, care cunoscuse experienta centrelor artistice din afara arcului carpatic, având în vedere nu numai comunitatea de ordin iconografic, ci si cea de ordin decorativ, cu pictura din Moldova si Tara Româneasca. Cei ce au vazut monumentul în secolul al XIX-lea, mentioneaza ca sub pictura din secolul XVI exista o fresca mai veche, probabil datând din secolul al XV-lea. Icoanele si usile împaratesti din biserica dateaza din anul 1770 si au fost pictate de stan din Rasinari. Pe icoanele împaratesti, reprezentând pe „Maria cu Pruncul si Iisus Pantocrator”, apare data 1770 si semnatura”Stan Zugravu sin popii Radu”. Usile împaratesti reprezinta Bunavestire pictura fiind încadrata de o frumoasa sculptura în lemn de traditie brâncoveneasca. Pictorul rasinean a activat în mai multe sate din zona.
Cod Monument:HD-II-m-A-03250
Nr. vizualizări:4617
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 00:59:41
Data ultimei actualizări:2018-11-28 13:36:19
Data încărcării pe sit:2006-04-19 15:24:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-11-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3100
Contor: 152

Vedere de ansamblu
Foto: Călin Corpaciu