Suceava :: Manastirea Sf. Ioan cel Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou
Suceava
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Suceava
Județ:Suceava
Adresa:strada Ioan Voda-Viteazul, Nr. 2
Cod poștal:720034
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaSV.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Ioan cel Nou
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Între deosebitele locașuri sfinte de o valoare inestimabilă care pot fi văzute în orașul Suceava, se numără și mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Construită de urmașii lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea și Ștefăniță, fiul său, biserica a primit hramul Sfântului Gheorghe deoarece la acea vreme vechea biserică Mirăuți cu același hram suferise grave avarii care au determinat părăsirea ei pentru o anumită perioadă.
Lucrările la biserică au fost începute în anul 1514 și s-au încheiat în anul 1522, iar clopotnița de la intrare a fost ridicată pri strădania voievodului Petru Șchiopul în anul 1589. Paraclisul vechi situat în partea stângă, după intrarea în incintă, este ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca care a zidit-o între 1626-1629.
Meșterii care s-au ostenit la construirea bisericii sunt necunoscuți până în ziua de azi. Pisania bisericii cuprinde următoarele:" Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a voit binecuvântatul și de Hristos iubitorul Io Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, să zidească biserica Mitropoliei Sucevei, unde este hramul Sfântului Mare Mucenic și purtător de biruință Gheorghe și a început a zidi în anul 7030 (1514) și nu a izbutit să o săvârșească, iar fiul său io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre în sus și a săvârșit-o în anul 7030 (1522) a lunii noiembrie 6 și a domniei sale al 6 - lea curgător și s-a sfințit de mâna Prea Sfințitului Mitropolit Chir Teoctist. "
Biserica Mitropoliei din Suceava a fost pictată în interior chiar în timpul lui Ștefăniță Vodă (cel care a terminat biserica) în timp ce exteriorul ei a fost zugrăvit sub Petru Rareș (1534) . Din fresca exterioară se mai păstrează astăzi, în partea de sud, Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, Parabola Fiului risipitor, Arborele lui Iesei și chipul unor filozofi din antichitate ca: Platon, Aristotel și alții.
Până în a doua jumătate a secolului al XVII - lea, această mănăstire a fost reședința mitropoliților Moldovei, iar după ce domnitorul Antonie Ruset a stabilit reședința la Iași aici au rămas numai câțiva călugări pentru a sluji la racla Sfântului Ioan cel Nou. Mănăstirea a fost împrejmuită, în vechime de ziduri, care cu timpul au fost îndepărtate. Împrejmuirile de piatră care se văd astăzi datează din secolul nostru. Lucrări de restaurare s-au efectuat mai cu seamă la acoperișul bisericii la începutul secolului sub conducerea arhitectului austriac Karl Romstorfer, iar între anii 1967-1968 la corpul de chilii.
De o deosebită importanță pentru întreaga zonă, și nu numai, o reprezintă moaștele Sfântului Ioan cel Nou, așezate în naosul bisericii și care sunt o adevărată binecuvântare pentru locuitorii întregului ținut sucevean. Prilej de multe minuni și fapte binecuvântate moaștele sfântului reprezintă pentru mulți singurul mijloc de dobândire a cererilor duhovnicești precum și de alinare a durerilor pricinuite de necazurile din această lume. Moaștele au fost aduse în Moldova la începutul secolului al XV - lea de către Alexandru cel Bun și depuse inițial în biserica Mirăuți (pe atunci biserica mitropoliei) ; în secolul al XVI - lea din motive necunoscute cu exactitate biserica Mirăuți a suferit grave avarii, lucru care a determinat construirea unei noi biserici cu același hram (Sfântul Gheorghe) și mutarea aici a sfintelor oseminte. În 1686 regele polon Ioan Sobieski a răpit aceste moaște și-a le-a luat cu el în Polonia fapt ce a stârnit multă amărăciune. Din mila lui Dumnezeu și prin voința Sfântului, moaștele au readuse în țară peste aproape o 100 de ani, în 1783 începând o nouă perioadă pentru acest sfânt locaș.
Din anul 1990 odată cu reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților mănăstirea a devenit din nou reședință arhiepiscopală cunoscând o dezvoltare deosebită. S-a construit acum un nou paraclis ce se află în curs de pictare, iar anul acesta s-a început o vastă lucrare de restaurare a picturii interioare.
Alte informații:În anul 1514 Bogdan al III-lea ctitorește biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, care va fi terminată în 1522, sub domnia fiului său, Ștefăniță. Este o construcție monumentală, cu importante picturi murale. Aici se află moaștele Sfântului Ioan cel Nou.
Cod Monument:SV-II-a-A-05469
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Muzicantii din Eden (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre Manastirea Sfantul Ioan de la Suceava (Video)
Știri despre biserică:

»  Episcopul Damaschin atrage atenția că apăsarea conștiinței poate duce la depresie, dar și mai rău (2018-08-29)

 Închide 

Episcopul Damaschin atrage atenția că apăsarea conștiinței poate duce la depresie, dar și mai rău

[2018-08-29]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit miercuri la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava despre efectele provocate de ignorarea conștiinței, glasul lui Dumnezeu din noi.
Neascultarea glasului conștiinței ne poate face, pe de o parte, nepăsători, dar, pe de altă parte, poate duce la depresie și chiar mai rău, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Când noi nu ascultăm de glasul conștiinței, când ignorăm acest semnal de alarmă pe care Dumnezeu ni-l pune în suflet că nu suntem pe calea cea bună se pot întâmpla mari probleme, inclusiv din punct de vedere medical”.
„Când conștiința apasă pe un om și el nu-și rezolvă problema aceasta, el devine bolnav sufletește. Această boală poate duce până la deznădejde, depresie, până Doamne-ferește și la alte lucruri”, a avertizat Episcopul Damaschin, amintind că în județul Suceava au fost săptămâna trecută cinci cazuri de persoane care și-au pus capăt vieții.
Problematica conștiinței a fost abordată de ierarh în contextul ultimei sărbători din anul bisericesc: Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul.
”Conștiința e un altfel de Sfânt Ioan Botezătorul
pentru fiecare dintre noi
– Episcopul Damaschin
În predica rostită, Părintele Episcop l-a oferit drept contraexemplu pe regele Irod, care deși era mustrat de propria conștiință a săvârșit păcatul uciderii Sf. Ioan. El a preferat să asculte glasul soției sale și pe al Salomeii, în loc să asculte glasul Prorocului Ioan, a precizat Preasfințitul Părinte Damaschin.
„Ce e conștiința? E glasul pe care Dumnezeu l-a pus în fiecare om. Conștiința e un altfel de Sfânt Ioan Botezătorul pentru fiecare dintre noi”, a adăugat ierarhul.
Preasfinția Sa a spus că atunci când asculți glasul lui Dumnezeu din tine ai pace, liniște și simți „că ceea ce ai făcut te odihnește pe tine, pe frații tăi și mai ales pe Dumnezeu”.
„Dacă vom asculta de acest glas al conștiinței bine ne va fi nouă”, a concluzionat PS Damaschin Dorneanul.
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou – Catedrala Arhiepiscopală.
IPS Pimen la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou. ©Trinitas TV
În cadrul slujbei din 29 august 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a oficiat și o hirotonie în diacon.
IPS Pimen oficiază hirotonia unui diacon. ©Trinitas TV
La serviciul divin a luat parte întreaga obște de monahi a mănăstirii și numeroși credincioși din oraș. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al catedralei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5491, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Sfântul Ioan cel Nou a fost cinstit de mii de credincioși la Suceava (2018-06-25)

 Închide 

Sfântul Ioan cel Nou a fost cinstit de mii de credincioși la Suceava

[2018-06-25]
de Gheorghe Anghel

Mii de credincioși din toată țara au participat în acest weekend la slujbele oficiate în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, la Suceava.
Privegherea, Liturghia arhierească și procesiunea din ziua sărbătorii au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a vorbit în omilia duminicală despre viața creștină trăită ca o mucenicie zilnică.
Cum se arată mucenicia în viața noastră?
Ierarhul a subliniat că mucenicia în viața noastră se „arată și se mărturisește” potrivit Sfinților Părinți prin trei aspecte: „În legătura noastră cu Dumnezeu, în legătura noastră cu aproapele, în legătura noastră cu noi înșine”.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a atras atenția c㠄noi, în general, nu iubim nimic altceva decât pe noi înșine” și c㠄a-l iubi pe celălalt este o purtare de cruce continuă”.
„A purta greutatea pe care celălalt o poartă și a lua-o de pe umerii săi și o a pune pe sufletul tău, nu este un lucru la îndemâna tuturor. Iar dacă ne privim, în al treilea rând, pe noi înșine, a fi îmbrăcat în haina pocăinței, care înseamnă schimbare radicală a felului de a înțelege lucrurile, adică a le înțelege după duhul lui Dumnezeu, nu după duhul lumii, este de asemenea un act de mucenicie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice în ziua hramului au fost date de Corala Arhiepiscopiei, dirijată de părintele Lucian Tablan­ Popescu, informează doxologia.ro.
Procesiune cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoarea municipiului Suceava, după care a avut loc procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou.
Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: Biserica „Învierea Domnului”- Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți – la Biserica „Sfântul Dumitru” – Biserica „Sfântul Nicolae” – Catedrala „Nașterea Domnului” – Biserica Nașterii Maicii Domnului – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.
Sărbătoarea de duminică a rememorat mutarea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava.
Evenimentul a avut loc în anul 1415, sub domnia și la inițiativa domnitorului Alexandru cel Bun.
Ulterior, în data de 24 iunie 1589, ele au fost așezate în noua Catedrală a Sucevei, ctitorită de Bogdan al III-lea și fiul său, Ștefăniță, denumită Sfântul Ioan cel Nou, după numele patronului spiritual.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5494, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Episcopul Damaschin despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava: omul cinstit, onest, negustorul corect (2018-06-02)

 Închide 

Episcopul Damaschin despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava: omul cinstit, onest, negustorul corect

[2018-06-02]
de Sorin Ionițe

În omilia rostită sâmbătă la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Episcopul Damaschin Dorneanul a vorbit despre modul în care și-a trăit viața sfântul serbat până a fi pus în situația de a muri pentru credința sa.
Amintind că Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava era un negustor din Trapezunt, cetate aflată la malul Mării Negre, pe teritoriul Turciei de astăzi, ierarhul a spus:
„Aș vrea să vă pun la inimă imaginea Sfântului Ioan – omul cinstit, onest, negustorul corect, omul așezat, omul corect în societate”.
Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Pimen împreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia în diacon a monahului Rafael Pietraru, pe seama Mănăstirii Sf. Ioan.
În predica rostită la Chinonic, Episcopul Damaschin a precizat că dacă Sf. Ioan nu era iubitor de Dumnezeu și nu respecta poruncile Lui atunci când făcea comerț, nici în fața prigonitorilor nu ar fi mărturisit pe Dumnezeu și nici nu și-ar fi jertfit viața pentru credință.
„Viața lui a fost dintotdeauna bineplăcută lui Dumnezeu. Sf. Ioan reprezintă pentru noi pildă de cumințenie, de omenie, de cinste”, a continuat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Cinstea, onestitatea, hărnicia, milostenia și cumințenia au împodobit chipul Sfântului Ioan și de aceea Dumnezeu l-a iubit și l-a prețuit. De vrem să plăcem și noi lui Dumnezeu, să urmăm pilda Sfântului Mare Mucenic Ioan!”, a îndemnat la final ierarhul.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Aghesmei mici, apoi cei doi ierarhi, clericii și credincioșii au mers în tradiționala procesiune la Izvorul Sfântului Ioan din apropierea mănăstirii.
Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou
Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – Catedrala Arhiepiscopal㠖 este ctitorie voievodală, ridicată în 1514 de Bogdan al III-lea și finalizată în 1522 de fiul său, Ștefăniță Vodă.
Hramul istoric al așezământului este sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe.
Din 1589 însă, când au fost mutate aici moaștele Sf. Ioan cel Nou, mănăstirea și cetatea l-a luat drept ocrotitor spiritual și zilele sale de prăznuire (2 și 24 iunie) rămân sărbători însemnate pentru ținuturile Sucevei și Bucovinei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5570, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  IPS Pimen în Duminica Tomei: Trebuie să ne zidim sufletește unii pe alții (2018-04-16)

 Închide 

IPS Pimen în Duminica Tomei: Trebuie să ne zidim sufletește unii pe alții

[2018-04-16]
de Sorin Ionițe

„Ne zidim sufletește unii pe alții prin însăși viața noastră”, a explicat duminică IPS Pimen în biserica Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a subliniat c㠄viața noastră de strădanie și de nevoințe duhovnicești” reprezintă un exemplu pentru cei mai puțin silitori și o prezență benefică în mijlocul lumii.
„Nu zicem: acesta este un sfânt, ci acesta se străduiește să bine-placă lui Dumnezeu, să-și sfințească viața”, a continuat ierarhul, evidențiind importanța strădaniei în dobândirea mântuirii.
IPS Pimen a insistat în predica sa asupra nevoinței duhovnicești și a enumerat în ce constă aceasta:
„Trebuie să ne zidim sufletește unii pe alții prin această strădanie permanentă de a bine-plăcea lui Dumnezeu, de a înlătura gândurile cele rele, faptele rele, cuvintele nesocotite, de a nu ne răzbuna, de a ierta și a cerceta Sfânta Biserică, a respecta posturile și celelalte rânduieli bisericești. Toate sunt spre folosul nostru duhovnicesc”.
La finalul omiliei rostite, Părintele Arhiepiscop a spus că acest mod de trăire aduce liniște sufletească.
„Cu aceste simțăminte privind în jurul nostru oamenii, lumea, natura, ne facem mai buni, ne apropiem mai mult de Dumnezeu, ne liniștim sufletește deși vin asupra noastră fel de fel de gânduri și tulburări”.
Construită în perioada 1514-1522, de fiul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea, și terminată de nepotul acestuia, Ștefăniță Vodă, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava are două hramuri; Sf. M. Mucenic Gheorghe, sărbătorit în 23 aprilie și Sf. M. Mc. Ioan cel Nou, prăznuit în 24 iunie.
În lăcașul de cult al mănăstirii se află moaștele Sf. Ioan cel Nou, aduse în 1589, de la Biserica Mirăuți – fosta catedrală mitropolitană a Moldovei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5672, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Slujba de Ipopsifiere a Episcopului vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (2017-07-23)

 Închide 

Slujba de Ipopsifiere a Episcopului vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

[2017-07-23]
de Gheorghe Anghel

Ipopsifiere
Sâmbătă, 22 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopal㠄Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a fost oficiată slujba de ipopsifiere a Episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhimandritului Damaschin Luchian, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, informează doxologia.ro.
Prin această rânduială, noul episcop-vicar ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost anunțat și chemat oficial la treapta de arhiereu.
La ipopsifiere au luat parte: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Ipopsifierea reprezintă slujba specială prin care se face anunțarea și chemarea la treapta de arhiereu a episcopului ales.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6094, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Suceava | Peste douăzeci mii de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou (2017-06-26)

 Închide 

Suceava | Peste douăzeci mii de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou

[2017-06-26]
de Sorin Ionițe

Peste 20 mii de credincioși din întreaga țară au participat în acest sfârșit de săptămână la hramul Mănăstirii bucovinene Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, informează doxologia.ro.
Ziua de 24 iunie, dată în care, în anul 1783, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava de la Zolkiew (Jovkva), Ucraina, reprezintă pentru Bucovina unul dintre cele mai importante evenimente duhovnicești.
Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii au început din ajunul sărbătorii, vineri 23 iunie 2017, când racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou a fost scoasă din biserică și așezată spre închinare în baldachinul din curtea mănăstirii.
Slujba privegherii a fost oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților împreună cu PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și un sobor de clerici.
Sâmbătă, în ziua marii sărbători, Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a mii de credincioși de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu cei doi ierarhi prezenți din ajun, cărora li s-a alăturat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La slujba arhierească au participat stareți ai mănăstirilor din Eparhie, dar și oficialități centrale, județene și locale, între care Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Arhiepicopiei Sucevei și Rădăuților.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învățătură, în care a subliniat principala virtute a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava: aceea de a avea gândul la Hristos în tot timpul vieții lui.
În momentul în care i s-a pus în față, pe de o parte, să-și păstreze viața dar să-L trădeze pe Hristos, sau, pe de altă parte să piardă viața pământeană dar să rămână îmbrăcat în Domnul Hristos, Sfântul Ioan n-a avut nici o ezitare în a alege calea cea mântuitoare, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Țelul nostru, iubiți credincioși, este îmbrăcarea în Domnul Hristos. A te ruga neîncetat nu înseamnă a sta în genunchi 24 de ore din 24, ci a avea gândul la Hristos în tot ceea ce faci, în tot ceea ce grăiești, în orice decizie pe care o iei având mărturie din Scripturi, pentru a afla dacă ești pe calea cea dreaptă, a adăugat ierarhul.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a mulțumit tuturor celor prezenți și a vorbit despre importanța pe care o acordă credincioșii suceveni, și nu numai, acestei zile de sărbătoare.
După Sfânta Liturghie, a avut loc pelerinajul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile Municipiului Suceava.
Racla cu moaștele Sfântului Ioan, purtată pe umeri de preoți și credincioși, a ajuns, pe rând, la la Bisericile: Învierea Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Gheorghe – Mirăuți, Sfântul Dumitru, Sfântul Nicolae, la Catedrala Nașterea Domnului și la Biserica Nașterea Maicii Domnului, revenind în cele din urmă la mănăstire.
La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaște s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinați de preoții slujitori cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce în mâini, iar preoții au rostit rugăciuni. La întoarcere, racla a fost așezată din nou sub baldachinul din curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6140, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Mii de pelerini la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava (2017-06-24)

 Închide 

Mii de pelerini la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava

[2017-06-24]
de Andrei Pau

Mii de pelerini au participat în data de 24 iunie 2017 la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În ziua de cinstire a sfântului ocrotitor al lăcașului de cult monahal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul mănăstirii.
Din sobor au făcut parte:
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.
La slujbă au fost prezenți părinți stareți și starețe din toate mănăstirile eparhiei sucevene, precum și reprezentanți ai autorităților județene și locale. Credincioșii au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor sfântului Ioan cel Nou. Acestea ce au fost așezate într-un baldachin în curtea mănăstirii.
La final, după cuvântul de învățătură, mulțimea preoților și credincioșilor au pornit în procesiune prin orașul Suceava.
Sărbătoarea de astăzi rememorează mutarea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava. Evenimentul a avut loc în anul 1415, sub domnia și la inițiativa domnitorului Alexandru cel Bun.
Ulterior, la data de 24 iunie 1589, ele au fost așezate în noua Catedrală a Sucevei, ctitorită de Bogdan al III-lea și fiul său, Ștefăniță, denumită Sfântul Ioan cel Nou, numele sfântului său ocrotitor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6131, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Duminica Ortodoxiei la Catedrala din Suceava. IPS Pimen a oficiat Sfânta Liturghie (2017-03-06)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei la Catedrala din Suceava. IPS Pimen a oficiat Sfânta Liturghie

[2017-03-06]
de Gheorghe Anghel

IPS Pimen la Leucușești
Sute de suceveni s-au rugat, în Duminica Ortodoxiei, împreună cu Arhipăstorul lor la catedrala din municipiu.
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânt Liturghie și a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod în prima Duminică a Postului Mare.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un diacon pe seama Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți.
Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a fost construită în perioada 1514 -1522.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6348, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  IPS Pimen a slujit la cea mai veche biserică din municipiul Suceava (2017-01-10)

 Închide 

IPS Pimen a slujit la cea mai veche biserică din municipiul Suceava

[2017-01-10]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat duminică, 8 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică suceveană, notează site-ul doxologia.ro.
La slujbă au participat credincioși din tot orașul. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul parohial. Din soborul co-slujitor au făcut parte părintele Florin Hostiuc, parohul bisericii, părintele George Hostiuc, Inspector Învățământ religios și părintele Nicolae Horga, Inspector Eparhial.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat că pocăința omului este o mare bucurie în cer.
Îndemnul la pocăință l-au făcut și Sfinții Proroci, spunând că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu. Pocăința omului, adică întoarcerea lui la Dumnezeu, părăsind păcatele, este o mare bucurie în Cer, după cum ne spune Mântuitorul în Sfânta Evanghelie. Dumnezeu se bucură de găsirea oii pierdute mai mult decât de cele 99 de oi care nu s-au pierdut. Greșim în fiecare clipă cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, dar tot în fiecare clipă trebuie să ne întoarcem cu gândul, cu cuvântul și cu fapta la Dumnezeu, a spus ierarhul.
***
Biserica Sfântul Gheorghe (supranumită Mirăuți) din Suceava este considerată cea mai veche biserică din municipiu. Documentele vremii o atestă drept ctitorie a lui Dragoș-Voievod.
Între anii 1402- 1522 a fost Catedrală mitropolitană, iar în perioadă anilor 1992-2001, locașul a fost supus unor ample lucrări de restaurare, descoperindu-se aici un număr de 32 de morminte, printre care și mormântul Doamnei Evdochia, prima soție a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Arheologii au găsit în mormânt și un veșmânt domnesc complet; este singurul veșmânt domnesc de secol XIV din Europa care a putut fi restaurat în întregime.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6779, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Mii de credincioși la sărbătoarea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava (2016-06-24)

 Închide 

Mii de credincioși la sărbătoarea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava

[2016-06-24]
de Gheorghe Anghel

Mii de credincioși au participat astăzi, 24 iunie 2016, la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Cu acest prilej, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava își sărbătorește unul din ocrotitori, pe Sfântul Ioan cel Nou. Racla cu sfintele sale moaște se află în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava din anul 1589, fiind aduse de la Biserica Mirăuților (Suceva) la 24 iunie, în timpul domnitorului Petru Șchiopul.
Slujba Privegherii
Sărbătoarea hramului a îceput încă din ajunul sărbătorii, astfel că în data de 23 iunie 2016, la ora 5:30, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost scoase în procesiune și au fost așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul special amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. În continuare a fost oficiată slujba Acatistului, Miezonoptica și Sfânta Liturghie. Seara, de la ora 18:00, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Privegherii.
Liturghie arhierească
Astăzi, începând cu ora 06:00, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu și Agheasma mică, slujba Ceasurilor și Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Apoi, în jurul ore 09:15 Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului împreună cu Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Alături de cei doi ierarhi români s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Arhiepiscopul Cernăuțiului, din partea Bisericii Ortoxe Ruse, informează TRINITAS TV.
Curtea Mănăstirii Sf. Ioan a fost neîncăpătoare pentru miile de pelerini veniți încă din ajun, cu buchete de sânziene în mâini să se închine la moaștele sfântului și să participe apoi la sfintele slujbe. Sfânta Liturghie oficiată astăzi pe scena împodobită cu icoane, cetină și flori de sânzâiene a rezonat cu ziua senină de vară și cu emoția tuturor creștinilor închinători, ne-a transmis de la fața locului Doina Ciobanu de la TRINITAS TV.
La sfintele slujbe prilejuite de hram au fost prezenți, de asemenea, stareți și starețe din toate mănăstirile eparhiei precum și oficialități județene și locale.
Cuvântul de Învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mulțumit Arhiepiscopului Tomisului pentru slujire, dar și credincioșilor și tuturor care păstrează dreapta credință.
După Sfânta Liturghie a avut loc pelerinajul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou pe traseul: Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Biserica „Învierea Domnului“ – Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ Mirăuți – Biserica „Sfântul Dumitru“ – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ – Catedrala „Nașterea Domnului“ – Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6712, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Sfântul Ioan cel Nou cinstit de suceveni (2016-06-02)

 Închide 

Sfântul Ioan cel Nou cinstit de suceveni

[2016-06-02]
de Gheorghe Anghel

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost sărbătorit astăzi, 02 iunie 2016, de creștinii ortodocși.
De dimineață, sute de credincioși din Bucovina, Moldova și Maramureș au mers la mănăstirea închinată lui din Suceava, să aducă cinstire moaștelor sale și să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat, cu acest prilej, rolul decisiv al sfinților în răspândirea creștinismului:
Audio Player
00:00
Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților i-a premiat pe elevii cu rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă.
Audio Player
00:00
Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.
După slujbă, clerul și credincioșii au mers în procesiune la Izvorul Sfântului Ioan cel Nou, aflat în apropierea mănăstirii, unde a fost săvârșită slujba de sfințire a apei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6880, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Catedrala arhiepiscopală din Suceava își cinstește ocrotitorul (2016-06-01)

 Închide 

Catedrala arhiepiscopală din Suceava își cinstește ocrotitorul

[2016-06-01]
de Gheorghe Anghel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava va fi sărbătorit mâine, 02 iunie 2016, în Biserica Ortodoxă Română. Sfântul s-a născut în jurul anului 1300, iar la vârsta de 30 de ani a fost martirizat în Cetatea Albă, din Peninsula Kerson de la Marea Neagră, pentru că nu s-a lepădat de credința creștină.
În această zi de sărbătoare, Mănăstirea Sfântul Ioan cel nou de la Suceava își cinstește ocrotitorul. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa va premia olimpicii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
***
Lăcașul de cult a îndeplinit rolul de reședință mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este resedință arhiepiscopală. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 și depuse la Biserica Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană. În prezent, sfintele moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Ctitorita in 1514, de Bogdan al III-lea, fiul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, biserica a avut menirea de a fi Catedrala Mitropolitana. Spre deosebire de celelalte manastiri, asezămantul are o rânduiala adecvata catedralelor mitropolitane.
În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica mănăstirii Sfântul Ioan cel nou de la Suceava pe lista patrimoniului cultural mondial.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6742, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Sărbătoarea Învierii a adunat mii de credincioși la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava (2016-05-01)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii a adunat mii de credincioși la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

[2016-05-01]
de Gratian Moldovan

Mii de credincioși au fost prezenți la slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ioan cel Nou – Suceava. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de soborul de preoți, diaconi și întreaga obște de călugări a mănăstirii. Evenimentul liturgic s-a desfășurat pe o scenă împodobită în incinta așezământului.
„Primul pas spre sărbătoarea Învierii Domnului a fost la Suceava, primirea Sfintei Lumini. In ajunul Praznicului Impărătesc, o delegație de preoți, avându-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a întâmpinat Lumina Sfântă pe Aeroportul din Suceava. Sfânta Lumină a poposit în toate mănăstirile și bisericile din Bucovina”, a subliniat Doina Ciobanu, de la Biroul de Presă al Eparhiei.
La final, momentul sfințirii coșurilor pline de ouă și pască, primirea bucățelelor de prescură denumite Paști, au întregit sentimentul de sărbătoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6770, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Denia din Sfânta și Marea Vineri la Catedrala Arhiepiscopală din Suceva (2016-04-29)

 Închide 

Denia din Sfânta și Marea Vineri la Catedrala Arhiepiscopală din Suceva

[2016-04-29]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat în Joia Mare (28 Aprilie 2016) Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, informează TRINITAS TV.
Credincioșii prezenți s-au închinat, cu acest prilej, la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
***
Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6743, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09

»  Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la ceas aniversar (2015-08-25)

 Închide 

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la ceas aniversar

[2015-08-25]
Marțea aceasta, 25 august 2015, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, informează TRINITAS TV.
Ierarhii au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii împreună cu un grup de teologi.
După Sfânta Liturghie s-a oficiat și un Te-Deum, cu ocazia împlinirii a 86 de ani a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscopul Pimen.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7327, Ultimul acces: 2020-09-23 15:55:09


Nr. vizualizări:11165
Data ultimei vizualizări:2020-09-23 15:55:10
Data actualizare:2018-11-21 12:56:09
Data încărcării:2006-01-20 08:49:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:191
Fotografi:Alexandru Losonczy: 90, Costel Novac D-veni: 41, Cezar Suceveanu: 33, Bogdan Apostoaia: 10, Merlinlx: 6, Constantin Florea: 5, ro.wikipedia.org: 2, Pr. Cristian Vasile Niță: 1, Luminița Moruz: 1, Basilica.ro: 1, ro.Wikipedia.org: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2014-06-22
Contor: 18

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2008-08-09
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  E-510
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-06-24
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Info: De sanziene
Contor: 2

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-10
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 2

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-07
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 5

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-07
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-22
Contor: 8

Vedere din spate
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2016-03-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11
Setul de Fotografii 12