Targu Mures :: Biserica Unitariana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Unitariană
Târgu Mureș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Unitarian
Localitate:Târgu Mureș
Județ:Mureș
Adresa:strada Bolyai Farcaș nr. 13
Cod poștal:540064
Telefon :0265... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adrese utile:www.unitarius.org, www.TirguMures.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Nagy László, Nagy Gizella, Csécs Márton Lőrinc
Stil arhitectonic:Neogotic
Detalii:Reforma religioasă a periclitat serios supremația Bisericii catolice, care s-a văzut nevoită să lupte prin toate mijloacele pentru interzicerea religiilor protestante. Totuși, într-o perioadă de timp în care în toată Europa protestanții au fost urmăriți, torturați și nu de puține ori omorîți, toleranța transilvană și-a spus încă odată cuvîntul. În anul 1557, Dieta de la Turda a înlesnit exercitarea liberă a religiilor necatolice. Aceste hotărîri au fost confirmate la 6 ianuarie 1571 în Dieta ținută la Tg. Mureș. Hotărîrea a însemnat recunoașterea religiilor protestante (luterane, calviniste, evanghelice și unitariene) și tolerarea religiei ortodoxe. În anii care au urmat, numărul credincioșilor unitarieni a crescut mult, ei ajungînd la o superioritate numerică față de proteștanți. Consemnările din epocă ne arată că unitarienii au deținut o biserică și o școală încă din secolul al XVI-lea, instituții care au fost însă distruse în 1600. Din păcate, nimic nu a fost consemnat sau schițat despre înfățișarea bisericii.
După distrugerea bisericii numărul credincioșilor a scăzut vertiginos, astfel încît nu și-au mai putut permite să înalțe o altă biserică pînă în secolul al XIX-lea. În anul 1849 ei au cumpărat un teren (azi colțul străzii Bolyai și Borsos Tamás, vizavi de Biblioteca Teleki) pe care au construit în 1869 o clădire care găzduia lîngă un loc de rugăciune și un han. Inițial, hanul a fost denumit Mátyás Király, apoi din 1920 acesta a fost redenumit Oroszlán. În același loc și sub același nume (Leul) a funcționat în anii '80 ai secolului trecut o faimoasă berărie. Azi clădirea găzduiește un restaurant și un birou de copiat acte.
Biserica credincioșilor unitarieni a fost construită din eforturi proprii, lîngă clădirea mai sus amintită, între anii 1929-1930. Tăblița de la intrarea bisericii amintește de inginerul arhitect și de constructorul bisericii.
Clădirea, nu demult renovată, are și o sală de ședințe spațioasă în care deseori au fost organizate expoziții și alte evenimente culturale. Putem afirma că biserica unitariană joacă un rol activ în viața culturală a orașului nostru.
Alte informații:MAROSVÁSÁRHELY – Bolyai-tér
Biserica este plasată în zona istorică foarte aglomerată a orașului Târgu Mureș, de aceea soluția planimetrică adoptată este atipică. Latura longitudinală a clădirii este aliniată șirului de case existente și se desfășoară paralel cu strada. Dinspre strada Bolyai sunt două uși de acces, una la nivelul inferior al turnului, pe unde se urcă spre nava bisericii, iar cea de-a doua în zona mediană a fațadei, prin care se ajunge la birourile de sub navă.
Clădirea poartă nenumărate semne ale stilului gotic dar adaptate noilor materiale de construcții ale începutul secolului al XX-lea. Cele trei ferestre mari și cele mici din turn au deschideri triunghiulare în partea superioară, derivate din deschiderile gotice în arc frânt, așa cum este cea de la portalul intrării în turn care are o rozasă patrulobă, iar în zona acoperișului, câte un fronton triunghiular pe fiecare latură. Nava propriu-zisă a bisericii se află la etaj, sub ea desfășurându-se birouri și o sală de conferințe.
Interiorul bisericii este foarte simplu, fără obiecte de artă religioasă, întrucât cultul unitarian interzice existența unor astfel de obiecte. Singurele decorațiuni sunt brâurile pictate cu motive florale, care marchează nervurile bolților sau anumite contururi.
Nr. vizualizări:7083
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 09:43:50
Data ultimei actualizări:2020-03-20 19:10:27
Data încărcării pe sit:2005-12-04 15:34:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 199

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy