Sebes :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Sebeș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Sebeș (maghiara: Szászsebes, Sebes) (germana: Melnbach, Mühlbach)
Județ:Alba
Adresa:Parcul 8 Mai nr. 5
Cod poștal:515800
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.primariaSebes.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Romanic
Detalii:Partea veche, in stil romanic, a acestei biserici, exista din timpul invaziei tatare (1241) , fiind o basilica cu trei nave. Nava centrala a fost mult inaltata si boltita in timpul lucrarilor effectuate in secolul al XIII-lea, iar celelalte trei laterale, au fost largite si inaltate in secolul al XIV-lea. Astazi, ele sunt reunite sub un singur acoperis. Vechiul cor romanic a fost inlocuit cu unul gotic de tip hala, acoperit cu bolti care se sprijina pe arce de ogiva. Exteriorul acestei portiuni este decorat cu statui de piatra, baldachine si fiale. In urma lucrarilor de restaurare din anii 1960-1964, a fost marcat in pardoseala corul vechii biserici romanice.
Alte informații:Amplasata in centrul orasului, biserica este cel mai important monument din Sebes. Initial, odata cu asezarea sasilor in zona, respectiv la mijlocul secolului al XII-lea, s-a ridicat o bazilica romanica. Inca din a doua jumatate a secolului al XII-lea, dar mai ales in cursul secolului urmator, biserica din Sebes a suferit unele schimbari notabile, si aceasta ca urmare a puternicei influente pe care o exercita arhitectura cisterciana in a doua jumatate a secolului al XIII-lea in sudul Transilvaniei, influenta care se va generaliza pe intreg teritoriul Transilvaniei. Schimbarile survenite acum la edificiul de cult catolic din localitate demonstreaza ca intre secolele XIII-XIV potentialul economic al Sebesului se afla in continua crestere, iar marimea bisericii gotice nou construite, elementele decorative, executia lucrarilor, exprima gustul elegant, pretentiile si posibilitatile locuitorilor acestei urbe.
Inaltimea corului este de 23 m, a stalpilor din interiorul lui de 11 m. Pe stalpii de forma octogonala se sprijina nervurile cheilor de bolta gotice, decorate cu sculpturi vegetale sau personaje mitologice ori biblice. Unele din aceste personaje au deasupra baldachine cizelate in piatra.
In secolul al XV-lea biserica este inconjurata de un zid inalt, prevazut cu metereze. Intre 1518-1526 se inalta altarul poliptic, care are dimensiunile de 13 m inaltime si 6 m latime.
Din prima jumatate a secolului al XVII-lea, monumentul serveste ca edificiu de cult al parohiei evanghelice din Sebes. Biserica a fost restaurata in anii 1960-1964.

Capela Sf. Iacob ridicata la nord de corul gotic al actualei biserici evanghelice, capela se inscrie in categoria celor mai bine pastrate monumente medievale din Sebes. Investigatiile arheologice din anii 1960-1964, intreprinse de arheologul Radu Heitel, au stabilit ca inceputurile capelei sunt legate de anul 1382.
Interiorul se compune din trei nave. La ele se ajunge printr-un portal gotic, din care se remarca partea sa superioara. Capela este bogat impodobita cu picturi si cu pietre sculpturale specifice artei gotice. Monumentul este atribuit goticului mijlociu din Transilvania.
Cod Monument:AB-II-m-A-00355
Nr. vizualizări:34081
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 03:45:15
Data ultimei actualizări:2005-12-03 13:25:23
Data încărcării pe sit:2005-12-03 13:25:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2017-04-06
Contor: 145

Vedere de ansamblu
Foto: Levente Nuber