Manastirea Ramet - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Râmeț
Râmeț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Râmeț
Comună:Râmeț
Județ:Alba
Cod poștal:517590
Persoană de contact :Stareța Stavrofora Apolinaria Barb
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, primariaRamet.blogspot.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:Ierom. Antonie
Hram:Izvorul Tămăduiri, Nașterea Maicii Domnului, Sf. Nicolae la Biserica Parohială, Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Biserica Nouă
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Dupa traditie, este ctitoria calugarilor Ghenadie si Romulus, din anul 1214.
Biserica veche are mai multe straturi de pictura: primul strat dateaza din anul 1300, iar al doilea din 1310; aceste straturi au fost identificate, dupa pigmentii din pictura, de catre pictorul C. Boambes, intre anii 1987-1988. Al treilea strat se afla pe arcada dintre naos si pronaos, cu text din anul 1377, stratul al patrulea dateaza din 1450, al cincilea - din anul 1600, al saselea - din 1741 si al saptelea - din anul 1809.
Manastirea a fost parasita timp de 100 de ani.
La 20 august 1762, asezamantul a fost lovit de Bukow cu tunurile, manastirea fiind cel mai puternic centru ortodox din Transilvania. Refacuta in anii urmatori, manastirea a fost din nou distrusa de armata imperiala habsburgica, la 23 decembrie 1785.
In 1826 asezamantul a fost transformat in biserica de mir si re-devine manastire in 1932, prin stradaniile calugarului Evloghie Ota.
In 1955, asezamantul este transformat in manastire de maici, dar in 1960 este desfiintat si devine cabana turistica.
In anul 1968, ieromonahul Dometie Manolache si o parte dintre fostele maici care lucrau la o sectie de covoare din Aiub reusesc sa reintre in fosta manastire, transferand aici sectia de covoare. In 1982, manastirea este din nou autorizara sa functioneze. Pentru a recastiga cladirile manastirii, maicile si ieromanahul Dometie construiesc o cabana turistica in afara manastirii, pe care o predau statului. Din 1982, a inceput zidirea bisericii noi, terminata si sfintita la 30 iunie 1992. La aceeasi data a fost canonizat Sfantul Ghenasie, fost egumen al manastirii si arhiepiscop al Transilvaniei in cea de-a doua jumatate a secolului al XIV-lea (atestat in anul 1377, de pictura bisericii vechi) .
Biserica veche a fost restaurata intre anii 1987-1989. A fost renovata staretia, iar cladirile din fata bisericii noi au fost transformate in chilii. S-a construit trapeza. Manastirea are un muzeu in care se afla o calectie ce carte veche, icoane pe lemn si pe sticla, obiecte etnografice din zona si obiecte de cult (Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia) .

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Dezvoltarea manastirii, nevoia credinciosilor din intreaga tara de a veni la slujbele sale, de a se marturisi si de a se ruga aici, au impus construirea unei noi biserici, corespunzatoare,
In ziua de 29 iunie 1982, Episcopul Emilian Birdas a savarsit parastasul de 7 ani a Parintelui Dometrie, a fost duhovnic al manastirii si totodata a sfintit piatra de temelie a noii biserici, cu un sobor de preoti si un numar mare de credinciosi.
Prea Sfintitul Episcop a spus cu acel prilej: "Cele doua biserici de la Ramet vor grai peste ani si veacuri de credinta poporului roman nascut crestin, despre iubirea de neam si glie stramiseasca a fiilor lor, de unitatea tuturor in duhul dragostei crestine". Zidirea bisericii a durat pana in anul 1986. In anul 1987 s-a inceput lucrarea de pictare a bisericii. Lucrarile au fost conduse de maestrul (pictor) Grigore Popescu de la Bucuresti.
Planurile de arhitectura si conducerea lucrarilor de constructie sunt opera regretatului preot inginer Grecea Ioan de la Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului. De fapt, asa cum spunea maica Stareta Ierusalima, la sfintirea bisericii: "Biserica noua este ctitoria intregii Romanii. Ne-au ajutat credinciosi din Moldova, Tara Romaneasca, iar ardelenii nostri n-au pregetat zi si noapte sa ne sprijine, sa ne ajute si sa ne incurajeze. Parintii duhovnici si intregul sobor au fost impreuna cu mine la marile incercari prin care am trecut si, cand aripile mele slabeau , se ridicau pentru a nu ma prabusi in deznadejde si descurajare".
Tarnosirea acestui sfant lacas s-a oficiat de Prea Fericitul Patriarh Teoctist, insotit de mitropoliti si episcopi, membri ai Sfantului Sinod, la 29 iunie 1992. A fost un moment binecuvantat, cu o tripla semnificatie: sfintirea Bisericii noi, aducerea unei parti din lemnul Sfintei cruci de catre un grup de calugari greci in frunte cu P. C. Parinte Iosif - Staretul Sfintei Manastiri Xeropotamu, si cononizarea Sfantului Ierarh Ghelasie.
Biserica , cu fundatie de beton simplu si armat, cu ziduri de caramida, cu bolti din beton armat, are o suprafata construita de 2655 mp.
Arhitectura, de traditie bizantina cu impartire interioara a spatiului, este de plan tricone cu turla pe naos si cuprinde de la vest spre est: un pridvor deschis, un pridvor inchis, pronaosul, naosul cu abside laterale si turla centrala si altarul incadrat de proscomidie si diaconicon.
Fatadele au la baza un postament de piatra fatuita, iar zidurile de deasupra sunt impartite in doua registre, de inaltimi inegale, de un brau, format de un tor sub forma unei funii impletite incadrat de doua siruri de dinti de fierastrau. Registrul interior, foarte inalt, e decorat cu firide inalte, cu deschiderea partii superioare in acolada poliloba; in interiorul firidelor sunt amplasate si ferestrele.
Registrul superior, mai scund, este decorat cu un sir de ocnite, pictate in interior, deasupra lor fiind cornisa bisericii, formata dintr-un sir de denticuli si patru siruri de dinti de fierastrau.
Ancadramentele usilor sunt din piatra cioplita, decorate cu motive vegetale, o interpretare moderna a motivelor postbrancovenesti. Stalpii pridvorului deschis au capitele compozite (o combinatie moderna de volute ionice si frunze corintice, pecetluite de simbolul Sfintei cruci) , cioplite de asemenea in piatra.
Acoperisul, cu invelitori separate pentru diferitele incaperi interioare si poala mult evazata, este propriu bisericilor din Moldova, ca si sirul de ocnite din registrul superior al fatadelor, in timp ce pridvorul deschis si impartirea fatadelor in doua registre de catre un brau median se intalneste la bisericile din Tara Romaneasca.
Pictura bisericii.
In axul bisericii, la rasarit (axul absidei altarului) este reprezentat Iisus Hristos, incadrat in urmatoarele ocnite de Maica Domnului si de Ioan Botezatorul, dupa care urmeaza, de la est spre vest, arhangheli, prooroci tinand in mana rotulusuri cu inscriptii, apostoli, sfinti ierarhi, sfinti militari, sfinti mucenici si sfinti mucenite, ca un fel de "Mare Deisis" (Deisi = Rugaciune) . Ultimii reprezentanti in ocnitele de la sud la nord, catre vest sunt sibile si intelepti ai antichitatii (fara aureole) .
Pe mijlocul fatadei vestice apar cele doua hramuri ale bisericii: "Adormirea Maicii Domnului", incadrata de "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". La mijlocul fatadei de sud, sirul sfintilor este intrerupt de reprezentarea "Acoperamantului Maicii Domnului".
In planul iconografic, in absida Sfantului Altar, in conca este pictata Maica Domnului cu princul, pe tron (Platytera) incadrata de Sfintii Apostoli Petru si Pavel si de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil; alaturi de bolta "Cel vechi de Zile". Tot in Sfantul altar, s-au pictat scenele: "Spalarea picioarelor" simbol al umilintei crestine, "Cina de de taina", "Impartasirea Apostolilor", in care se incorporeaza simbolul jertfei si taina misiunii apostolice.
In proscomidie (incaperea sin stanga altarului) unde se pregatesc Sfintele Daruri (painea si vinul) cele mai importante reprezentari sunt cea a lui "Iisus Arhiereu" si "Iisus in mormant" sau "Iisus Imparatul Slavei".
In diaconicon (incaperea din dreapta altarului) unde se pastreaza vesmintele liturgice, apare pe bolta "Iisus Emanuel" promis poporului ales in Vechiul Testament, inconjurat de o serie de scene pictate pe pereti, tot vechitestamentare, care prefigureaza coborarea Fiului lui Dumnezeu pe pamant si jertfa sa pentru mantuirea neamului omenesc.
Naosul este separat de pronaos doar printr-un arc care ingaduie privitorului sa vada, aproape in intregime, chiar de la intrare, maretia artistica a interiorului bisericii. Tema iconografica centrala este ierarhia celesta: in calota turlei se afla chipul lui Iisus Hristos, ca Pantocrator, inconjurat de serafimi, o adevarata garda inaripata, simbol al luptei impotriva raului si necredintei. Pe peretii laterali, pictura este dispusa in trei registre, incepand de sus, cu cetele ingeresti, ceata prooracilor si ceata apostolilor. Pe pandantivii ce sprijina turla, sunt pictati cei patru evanghelisti. In absidele laterale, sunt reprezentaate mari momente din viata Mantuitorului: "Nasterea Domnului", "Intampinarea Domnului". "Iisus in templu", "Invierea Domnului", "Coborarea de pe cruce", "Punerea in marmant". Urmatorul registru, mai jos, cuprinde Deisis (Mantuitorul, Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul) , sfinti militari.
Pe plafonul din pronaos este pictata Maica Domnului Oranta - rugatoare, cu bratele ridicate si cu imaginea pruncului in medalion, pe piept, iar pe pandantivi apar sfinti melozi. Un loc important, din pronaos, il ocupa scena Adormirea Maicii Domnului, cel de al doilea hram al bisericii. Celelalte scene, de pe peretii laterali,
cuprind: Rastignirea Mantuitorului, Schimbarea la Fata, Invierea lui Lazar, Mantuitorul din Gradina Ghetsimani. Pe peretele de vest, fata in fata cu sfantul altar, in registru mediu apar sfintii romani.
In pridvorul inchis sunt pictate scene din viata Sfantului Ierarh Ghelasie, astfel: "Sf. Ghelasie scotand apa din piatra, la Hopagi", "Mihu Zugravul, de la Crisul Alb, picteaza Manastirea Ramet", "Mantuitorul, pe scaunul de judecata", iar, in genunchi, la picioarele Sale, sta Sf. Ghelasie. De-a dreapta si de-a stanga Mantuitorului, se afla Sf. Apostoli Petru si Pavel.
Iconostasul, stranile si intregul mobilier din biserica sunt sculptate in lemn de stejar, opera realizata, cu multa migala si arta, de catre sculptorul Remus Dragomir. Icoanele, din lemn de tei, in temoera, poleite
cu foita de aur, sunt pictate tot de maestrul Popescu Grigore.
Frumusetea si valoarea bisericii o dau elementele arhitectonice din exterior si din interior, precum si pictura, cu un colorit sobru si luminos. Totul creaza in sfantul lacas o atmosfera de evlavie, meditatie si rugaciune.
Alte informații:Acces: Rutier: DNI (E81) Alba lulia, spre nord – Teiuș (16 km) – ramificație la stânga, DL spre Stret (4 km) – Geoagiu de Sus (5km) – Valea Mânăstirii (7km) . CF: Teius
Are posibilitati de cazare. Moastele Sf. Ghelasie de la Ramet.
Cod Monument:AB-II-m-A-00386
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Domeție - apostolul moților (Articol)
Știri despre biserică:

»  ASCOR Alba Iulia ajută mănăstirea Râmeț printr-o tabără de lucru (2019-07-17)

 Închide 

ASCOR Alba Iulia ajută mănăstirea Râmeț printr-o tabără de lucru

[2019-07-17]
de Gheorghe Anghel

ASCOR Alba Iulia a identificat o metodă inedită de ajutorare a obștii monahale de la Râmeț, mănăstire afectată de incendiul din 5 iulie.
Ei au organizat o tabără de lucru în perioada 16-18 iulie și au invitat, prin intermediul Social Media, să participe cât mai mulți tineri.
„Având în vedere pagubele materiale și nevoia maicilor de ajutor, ne-am gândit să organizăm o mini-tabără de lucru de marți până joi pentru a le oferi sprijinul nostru”, au notat pe Facebook cei de la ASCOR Alba Iulia.
„Haideți să ne mobilizăm și să dăm o mână de ajutor!”
ASCOR Alba Iulia a postat pe Facebook imagini cu tinerii care participă la tabăra de lucru de la Râmeț și ajută la remedierea pagubelor produse de incendiu.
Tinerii au urmat exemplul pompierilor de la ISU Alba Iulia care s-au întors după incendiu, în timpul liber, pentru a le ajuta pe maicile de la Râmeț.
În cursul zilei de marți, Guvernul României a anunțat că va interveni, în regim de urgență, pentru înlăturarea efectelor incendiului care a afectat Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din județul Alba.
Așezământul monahal va beneficia de sprijin financiar și din partea Arhiepiscopiei Alba Iulia. Imediat după incendiu, Arhiepiscopul Irineu a vizitat mănăstirea și le-a asigurat pe maicile de la Râmeț de sprijinul financiar al eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1927, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Guvernul României sprijină refacerea Mănăstirii Râmeț afectată de incendiu (2019-07-16)

 Închide 

Guvernul României sprijină refacerea Mănăstirii Râmeț afectată de incendiu

[2019-07-16]
de Gheorghe Anghel

Guvernul României anunță că va interveni, în regim de urgență, pentru înlăturarea efectelor incendiului care a afectat Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, județul Alba.
Premierul Viorica Dăncilă a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ca prin Compania Națională de Investiții, să înceapă lucrările de refacere a așezământului monahal imediat ce vor fi transmise evaluarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și documentația tehnică necesară.
Într-o primă etapă, conform instituției, prin lucrările efectuate, se vor lua toate masurile pentru punerea în siguranță a clădirii, urmând ca, ulterior, să continue proiectul de refacere a Mănăstirii de la Râmeț și de înlăturare a efectelor incendiului.
Mănăstirea Râmeț a fost afectată în data de 5 iulie de un incendiu care a distrus acoperișul uneia dintre clădirile anexe așezământului monahal, însă prin intervenția rapidă a pompierilor incendiul a fost stins și nu au fost înregistrate victime.
Citește și: După incendiu, mai mulți pompieri au ajutat Mănăstirea Râmeț în timpul liber
De asemenea, așezământul monahal va beneficia de sprijin financiar și din partea Arhiepiscopiei Alba Iulia. Imediat după incendiu, Arhiepiscopul Irineu a vizitat mănăstirea și le-a asigurat pe maicile de la Râmeț de sprijinul financiar al eparhiei.
Mănăstirea Râmeț este printre cele mai vechi așezăminte monahale ortodoxe din Transilvania.
Potrivit tradiției, mănăstirea este ctitoria călugărilor Ghenadie și Romulus, din anul 1214.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1940, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  După incendiu, mai mulți pompieri au ajutat Mănăstirea Râmeț în timpul liber: Trebuie să stingi și focul rămas în sufletul oamenilor (2019-07-11)

 Închide 

După incendiu, mai mulți pompieri au ajutat Mănăstirea Râmeț în timpul liber: Trebuie să stingi și focul rămas în sufletul oamenilor

[2019-07-11]
de Gheorghe Anghel

„Să nu consideri niciodată că ți-ai terminat treaba atunci când ai stins un incendiu. Întotdeauna trebuie să ai grijă să stingi și focul rămas în sufletul oamenilor, abia atunci poți spune că ți-ai făcut datoria până la capăt”, a scris miercuri pe Facebook Ovidiu Costea, unul dintre pompierii care a participat la stingerea incendiului de la Râmeț, apoi s-a întors în timpul liber să ajute obștea mănăstirii.
Pompierul de la ISU Alba Iulia nu a fost singur, ci a fost însoțit de alți colegi care și-au sacrificat o zi liberă și au revenit la mănăstire pentru a le ajuta pe maicile de la Râmeț.
Mănăstirea Râmeț a fost afectată în data de 5 iulie de un incendiu care a distrus acoperișul uneia dintre clădirile anexe așezământului monahal, însă prin intervenția rapidă a pompierilor incendiul a fost stins și nu au fost înregistrate victime.
În postarea de pe contul de socializare, Ovidiu Costea a mărturisit că la finalul intervenției, „după 13 ore de luptă cu focul, un fum dens și înecăcios, temperaturi care topeau la propriu casca din cap și masca de pe față, după alte 15 ore de supraveghere și de înlăturare a efectelor negative generate de incendiu”, a primit un telefon de la Mănăstirea Râmeț.
„La telefon, o voce de măicuță, mi-a spus: Vă sun din partea maicii starețe…Slavă Cerului că nu a murit nimeni și asta datorită vouă…Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi!”.
Indiferent de focul stins, în sufletele oamenilor rămâne deznădejdea și amărăciunea, lipsa speranței și neputința
– Ovidiu Costea
După ce a primit telefonul, Ovidiu Costea și-a dat seama că, de fapt, misiunea lor nu se încheiase.
„Am ajuns acasă, mi-am strâns în brațe copilul și parcă lipsea ceva, era ceva ce-mi depășea puterea de întelegere, însă cu toate astea simțeam că nu mi-am făcut datoria până la capăt așa cum am fost învățat!”.
În acel moment și-a sunat colegii și i-a rugat să meargă împreun㠄să dea o mână de ajutor la mănăstire”.
„Nu-i putem lăsa pe oameni singuri, au nevoie de ajutor’’.
Ajutorul oferit de pompieri a fost important pentru obștea mănăstirii. Foto credit: Ovidiu Costea.
„Nu mare mi-a fost mirarea când și colegii mei mi-au confirmat că deja se gândiseră și ei la același lucru și chiar se organizau pentru ziua de luni!’’
În finalul postării, Ovidiu le-a mulțumit colegilor săi și i-a felicitat: „Cu astfel de oameni România nu moare’’.
Deși incendiul a produs multe pagube materiale, prin intervenția pompierilor nu a fost înregistrată nicio victimă.
De asemenea, Arhiepiscopul Alba Iuliei a vizitat așezământul monahal după incendiu și le-a asigurat pe maicile de la Râmeț de sprijinul financiar al Arhiepiscopiei.
Mănăstirea Râmeț este printre cele mai vechi așezăminte monahale ortodoxe din Transilvania.
Potrivit tradiției, mănăstirea este ctitoria călugărilor Ghenadie și Romulus, din anul 1214.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2189, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Incendiu la Râmeț: Arhiepiscopia va contribui la remedierea pagubelor (2019-07-09)

 Închide 

Incendiu la Râmeț: Arhiepiscopia va contribui la remedierea pagubelor

[2019-07-09]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vizitat luni Mănăstirea Râmeț care a fost afectată în data de 5 iulie de un incendiu. Flăcările au distrus acoperișul uneia dintre clădirile anexe așezământului monahal, însă prin intervenția rapidă a pompierilor incendiul a fost stins și nu au fost înregistrate victime.
Ierarhul s-a întâlnit în data de 7 iulie cu maica stareță Stavrofora Apolinaria Barb, precum și cu obștea monahală.
După ce a constatat amploarea pagubelor, Arhiepiscopul Irineu le-a încurajat pe maici să treacă peste această încercare și le-a asigurat că după orice „suferință urmează harul, lumina și bucuria”.
El le-a sfătuit să aibă în minte cuvintele Mântuitorului: „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea”.
Arhiepiscopul Irineu la Mănăstirea Râmeț. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei
Arhiepiscopia Alba Iuliei va sprijini financiar Mănăstirea Râmeț pentru refacerea clădirii afectate de incendiu.
Contactat telefonic, părintele Oliviu Botoi, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, a declarat că Eparhia se va implica în remedierea pagubelor produse de incendiul din data de 5 iulie.
Aproximativ 120 de pompieri, ofițeri, subofițeri, salvamontiști, voluntari și personal medical au participat la intervenția de la Râmeț pentru a stinge incendiul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2074, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Arhiepiscopul Irineu, prezent la aniversarea a 30 de ani de la salvarea lăcașului de cult al Mănăstirii Râmeț (2018-08-07)

 Închide 

Arhiepiscopul Irineu, prezent la aniversarea a 30 de ani de la salvarea lăcașului de cult al Mănăstirii Râmeț

[2018-08-07]
de Florin Nicolaie

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la salvarea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat sâmbătă la evenimentul aniversar de la așezământul monahal.
În august 1988, monumentul arhitectonic de la Râmeț a fost salvat printr-un complicat proces se ridicare și translare, realizat de către domnul ing. Eugeniu Iordăchescu, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Evenimentul a început la ora 10:00 prin oficierea slujbei Parastasului pentru cei care au trecut în veșnicie și au fost implicați în operațiunile de ridicare a lăcașului de cult, informează reintregirea.ro.
La finalul slujbei de pomenire Părintele Arhiepiscop a vorbit despre istoria și importanța momentului, spunând că biserica a fost zidit㠄la sfârșitul secolului al XIII-lea pentru eremiții care trăiau în acest loc încă din anul 1200”.
Fiind de față Eugeniu Iordăchescu, ierarhul i-a mulțumit „pentru că a scăpat vechea biserică de degradare totală și de distrugere”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4488, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  IPS Irineu prezent la hramul Mănăstirii Râmeț (2017-06-30)

 Închide 

IPS Irineu prezent la hramul Mănăstirii Râmeț

[2017-06-30]
de Andrei Pau

În ziua cinstirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Râmeț, cu ocazia sărbătoririi hramului. Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal.
Cuvântul de învățătură rostit de părintele arhiepiscop a avut ca temă sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care au trăit pentru cer, ne îndeamnă să tânjim după cununa strălucitoare a slavei și după răsplata ostenelilor noastre. Sfântul Apostol Petru ne vorbește despre moștenirea cerească, iar Sfântul Apostol Pavel ne vorbește despre cetățenia cerească, a spus ierarhul.
Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezări monahale din Transilvania fiind ctitoria călugărilor Ghenadie și Romulus, în anul 1214.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6227, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea Râmeț. IPS Irineu a oficiat slujba Parastasului pentru Horea, Cloșca și Crișan (2017-03-08)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea Râmeț. IPS Irineu a oficiat slujba Parastasului pentru Horea, Cloșca și Crișan

[2017-03-08]
de Andrei Pau

În Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare, la Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel de la Râmeț, protopopiatul Aiud.
În cadrul slujbei săvârșite în data de 5 martie 2017, părintele episcop l-a hirotonit preot pe diaconul Marinel Suotean. Acesta își va desfășura activitatea pastorală în parohia Merișor, protopopiatul Târgu-Mureș.
În cadrul cuvântului rostit, ierarhul a evidențiat importanța și semnificația icoanelor în viața creștinilor ortodocși, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.
La finalul Liturghiei, Preasfinția Sa a oficiat slujba Parastasului atât pentru Horea, Cloșca, Crișan, cât și pentru Avram Iancu și Ioan-Teodor Stan, fondatorul Societății Avram Iancu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7159, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Liturghie arhierească de hramul Mănăstirii Râmeț (2015-06-30)

 Închide 

Liturghie arhierească de hramul Mănăstirii Râmeț

[2015-06-30]
În ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica străvechii vetre monahale de la Râmeț, Protopopiatul Aiud, care în această zi și-a sărbătorit hramul. În timpul slujbei, a hirotonit pe diaconul Ionuț-Gheorghe Călin preot pe seama parohiei Nadeș, protopopiatul Sighișoara, a precizat Arhid. Liviu Stanciu.
Situată pe Valea Geoagiului, în sudul Carpaților Apuseni, aproape de biserica fostei episcopii din Geoagiul de Sus, Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi și mai trainice așezăminte ortodoxe din Transilvania. Obștea de astăzi, care numără peste 100 de maici, este condusă de către Preacuvioasa Maică Stareță Stavrofora Apolinaria Barb.
În predica sa, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost părtași la starea de jertfă a lui Hristos și, în cele din urmă, ei au pecetluit credința și mărturisirea lor cu moarte martirică. De la ei, noi învățăm că nimic nu rodește mai mult ca durerea primită cu umilință și îndurată cu răbdare, în unire cu Hristos. Astăzi, egoismul, desfrânarea, lăcomia și trufia fac sufletele opace la harul lui Dumnezeu, încât nu ajunge doar să crezi și să dai mărturie. Este nevoie și de jertfă omenească, de cruce, care îngăduie Jertfei divine să coboare ploaia de binefaceri spirituale peste omenirea acestui veac, atât de însetată”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10112, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Sfântul Ghelasie și izvorul duhovnicesc de la Râmeț (2015-06-30)

 Închide 

Sfântul Ghelasie și izvorul duhovnicesc de la Râmeț

[2015-06-30]
Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeț. Cu acest prilej în cele ce urmează vă prezentăm articolul intitulat Sfântul Ghelasie și izvorul duhovnicesc de la Râmeț, publicat în "Ziarul Lumina" din data de 30 iunie 2011:
Mărturisirea de veacuri a Ortodoxiei în Transilvania este grăitoare la Mănăstirea Râmeț, pe Valea Geoagiului, în Munții Trascăului. Maicile care viețuiesc în această vatră monahală poartă pe umeri, ca o povară nevăzută, rugăciunile sihaștrilor înaintași, având datoria de a spori această povară spre îmbogățirea duhovnicească a tuturor. Începuturile mănăstirii care își serbează hramul zilele acestea se pierd la începutul celui de-al doilea mileniu. Izvorul de credință a rămas însă nesecat, împotriva tuturor piedicilor, asemenea izvorului egumenului Ghelasie la moaștele căruia vin să se adape cu binecuvântări mii de pelerini. Vechimea mănăstării cu hramul 'Sfinții Apostoli Petru și Pavel' nu a fost determinată cu precizie, fiind încă un subiect de studiu. Cu ocazia săpăturilor efectuate înainte de 1989 pentru consolidarea bisericii, au ieșit la iveală opt morminte despre care Institutul de antropologie din Iași a stabilit că datează din secolele XI-XVI, conform istoricului mănăstirii. O însemnare pe un vechi registru al mănăstirii pomenește doi călugări, Romulus și Ghenadie, care ar fi plecat de la Râmeț în 1215 și ar fi pus temelia Mănăstirii 'Sf. Mihail' din Perii Maramureșului. Biserica veche are mai multe straturi de pictură, primul datând din 1300. 'O inscripție descoperită în 1978 pe un al doilea strat de pictură din biserica Mănăstirii Râmeț consemna numele arhiepiscopului Ghelasie, al meșterului zugrav Mihul de la Crișul Alb precum și anul 1376. Deci în acest an, românii transilvăneni aveau un cârmuitor bisericesc, în persoana acestui arhiepiscop Ghelasie, primul ierarh român cunoscut cu numele în teritoriile intracarpatice', după cum arată pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, în volumul 'Istoria Bisericii Ortodoxe Române', iar 'această descoperire de mare importanță duce la concluzia că în a doua jumătate a secolului al XIV-lea românii transilvăneni aveau o organizare bisericească identică cu a fraților lor din teritoriile extracarpatice'. Printre cei care au ajutat mănăstirea de-a lungul veacurilor se numără Matei Corvin, Radu Vodă cel Mare, domnul Țării Românești, domnitorul Mihai Viteazul, mitropolitul moldovean Gavriil Calimachi. Mănăstirea-martiră Așezământul a fost unul dintre cele mai puternice centre ortodoxe din Transilvania, o renumită vatră monahală pentru sihaștrii care se nevoiau în munții din zonă. Mănăstirea nu a scăpat de tunurile generalului Bucow, la 20 august 1762. Biserica a fost refăcută, însă a fost din nou distrusă de armata imperială habsburgică, la 23 decembrie 1785. În 1826, așezământul a fost transformat în biserică de mir și redevine mănăstire abia în 1932. În 1955, așezământul este transformat în mănăstire de maici, dar în 1960 este desființat de prigoana comunistă și ajunge cabană turistică. Ieromonahul Dometie Manolache și o parte dintre fostele maici care lucrau la o secție de covoare din Aiud reintră în fosta mănăstire în anul 1968. Din 1982 se începe zidirea bisericii noi, terminată și sfințită la 30 iunie 1992, dată la care a fost canonizat Sfântul Ghelasie, fost egumen al mănăstirii și arhiepiscop al Transilvaniei. Clopotele bat pentru Sfântul Ghelasie Sfântul Ghelasie de la Râmeț este prăznuit în Biserica Ortodoxă Română în ziua de 30 iunie. Cu mult înainte de a fi descoperită inscripția care-l pomenește pe Ghelasie ca arhiepiscop al românilor din Transilvania, locuitorii satelor din jurul mănăstirii cinsteau amintirea unui monah cuvios, cu același nume, cu o viață plină de sfințenie, cu râvnă întru propovăduirea cuvântului Evangheliei, cu dragoste față de păstoriți. Moaștele sale au fost descoperite în chip minunat la Mănăstirea Râmeț, în urmă cu mai bine de o jumătate de veac, de atunci săvârșind multe vindecări în rândul dreptcredincioșilor creștini, după cum arată site-ul lăcașului de cult. Multe din faptele sale au rămas povestite în tradiția locală. Una dintre acestea relatează o întâmplare de la fântâna de la Hopagi, numită 'Fântâna Vlădichii', aflată la o distanță de câțiva kilometri de mănăstire. Într-o vară, călugării s-au dus să cosească fânul și, fiind cald, au început să cârtească, fiindcă nu aveau apă. Egumenul Ghelasie s-a rugat lui Dumnezeu și făcând de trei ori semnul crucii cu toiagul, lovind cu el în pământ, a ieșit apa, izvorul continuând să dea apă și astăzi. A rămas în memoria localnicilor și chipul minunat în care a avut loc trecerea egumenului la cele veșnice. Coborând de la Hopagi, înspre mănăstire, a murit călare pe asin, care l-a dus singur acasă. În fața bisericii, unde s-a oprit, măgărușului i-a rămas imprimată copita în piatra care se află și astăzi în muzeu. Se povestește că la șapte biserici, între care și la mănăstire, clopotele au început să bată singure. Capul sfântului Ghelasie se păstrează într-o raclă de lemn în biserica mănăstirii. Lăcaș de cult cu izvor sub altar Vechiul lăcaș de cult al mănăstirii este asemănător cu ctitoriile hunedorene ridicate de cnejii români în secolele XIII-XV, la Densus, Sânta-Maria Orlea, Strei, Streisangiorgiu, indicând însă, prin unele diferențe, o fază mai evoluată a arhitecturii românești din Transilvania, o desprindere de influențele arhitecturii gotice. Sub altar se află un izvor cu apă potabilă, de la care mănăstirii i-a fost dat și hramul 'Izvorul Tămăduirii'. Sfântul Ghelasie, pictat pe noua biserică În biserica nouă sunt prezentate, în pridvorul închis, scene din viața Sfântului Ierarh Ghelasie. Scenele îl prezintă pe Sfântul Ghelasie scoțând apă din piatră, la Hopagi, pe Mihu Zugravul, de la Crișul Alb, pictând Mănăstirea Râmeț, pe Mântuitorul, pe scaunul de judecată, iar în genunchi, la picioarele Sale, se află Sfântul Ghelasie. De-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului se află Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10184, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Slujire arhierească la Râmeț (2014-03-01)

 Închide 

Slujire arhierească la Râmeț

[2014-03-01]
În ziua când facem pomenirea Sfinților Mucenici Teodot, Isihie și Nestor, la 2 martie 2014, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a patra din Triod, numită și duminica izgonirii lui Adam din Rai. Pericopa evanghelică rânduita să se citească la Sfânta Liturghie este cuprinsă în capitolul 6 al Evangheliei după Matei versetele 14-21.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Râmeț unde va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură.
La Mănăstirea Râmeț se va oficia mâine și o slujbă de parastas pentru martirii neamului. Mai multe detalii a oferit pentru Radio Reintregirea părintele Antonie Catinean, duhovnicul mănăstirii:
"În Duminica Lăsatului sec pentru Postul Sfintelor Paști membri Asociației "Avram Iancu" vor ridica la Mănăstirea Râmeț un parastas în memoria eroilor Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu. La acest eveniment va fi prezent și Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, care va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și va rosti și un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți. Toți cei care doresc să fie prezenți la această manifestare îi așteptăm cu drag la Mănăstirea Râmeț."
Părintele duhovnic Antonie Catinean a prezentat și un istoric al mănăstirii Râmeț: "Străjuită de culmile stâncoase ale munților Trăscăului, Mănăstirea Râmeț este localizată pe raza comunei Râmeț, județul Alba, într-un cadru natural foarte pitoresc. La început a fost aici o adevărată sihăstrie a eremiților care trăiau în peșterile munților din jur. Cercetările istorice făcute la mănăstirea Râmeț, atestă ca vechea biserica a mănăstirii, care este monument istoric, este chiar biserica zidită de acești călugări eremiți, în secolul al XIII-lea sau începutul secolului al XIV-lea. Din această perioadă sihăstria devine mănăstirea eremiților, prima și cea mai organizată mănăstire din munții Apuseni, care dăinuie până în zilele noastre. Cea dintâi referire documentara despre mănăstirea Râmeț o avem pe al treilea strat de pictură din biserică veche care are următorul conținut: Am scris eu preapacatosul rob al lui Dumnezeu, Mihu zugravul de la Crisul Alb, cu încuviințarea Arhiepiscopului Ghelasie, în zilele regelui Ludovic, în anul 1377, luna iulie, ziua a doua. Mănăstirea Râmeț a trecut și prin perioade mai grele așa cum este anul 1762, când armatele imperiale ale generalului Buccow au încercat să distrugă mănăstirea, lovind cu tunurile în zidurile bisericii. La scurt timp după refacerea bisericii, la 1785 este distrusă din nou deoarece credincioșii antrenați de călugări au participat efectiv la răscoală țărăneasca a lui Horea, Cloșca și Crișan. Începând din anul 1792 până în 1940 viața monahală a fost întreruptă, iar până în 1955 mănăstirea a fost locuită de călugări, vestiți în acele vremuri prin viața lor de mare sfințenie. În acest sens îl putem aminti pe starețul Evloghie Ota, originar din Geoagiu de Sus, care după o viețuire la Sfântul Munte se întoarce în țară și pune bazele monahale la mănăstirea Râmeț. În anul 1955 mănăstirea este transformată în chinovie de maici. În același an părintele Dometie Manolache, împreună cu un grup de surori din partea Sebesului, care și-au făcut o parte din ucenicia lor la mănăstirea Rătești, vin la mănăstirea Râmeț și reînnoadă rânduiala monahală și tradiția îmbogățită prin rugăciune și evlavie. După moartea părintelui Dometie din anul 1975, conducerea duhovnicească îi va reveni părintelui Ioachim, care va fi duhovnicul mănăstirii până în 2006, pe o perioadă de 31 de ani, ajutat de părintele Varsanufie, părintele Filotei și părintele Ioanichie. Mănăstirea Râmeț are ca și obște aproximativ 100 de monahii și surori, conduse de maica stareță Ierusalima Ghibu. Pentru buna organizare a vieții de obște, vechile rucodelii de mâna au fost înlocuite cu forma atelierelor manăstirești, astăzi în mănăstire existând ateliere de țesut covoare, tricotaj, croitorie și broderie. Tradiția existenței unei școli în incinta mănăstirii Râmeț datează din vremuri îndepărtate, ceea ce scoate în evidență că această mănăstire s-a dovedit a avea un rol important în cultura și în menținerea trează a conștiinței unității de neam, credința și de limbă. Iar legat de Sfântul Ghelasie, putem spune că a trăit în veacul al XIV-lea, fiind cunoscut ca întâistătător al acestui sobor manăstiresc, apoi ales arhiepiscop al romanilor din Transilvania. Împodobindu-se cu toate virtuțile creștinești a fost făcător de minuni în timpul vieții, dar și după moarte, primind darul tămăduirii neputințelor sufletești și trupești. Dumnezeu a descoperit în chip minunat moaștele acestui Sfânt, care se păstrează în biserica mănăstirii Râmeț."

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12285, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Sinaxa monahală la Mănăstirea Râmeț (2012-10-17)

 Închide 

Sinaxa monahală la Mănăstirea Râmeț

[2012-10-17]
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent marți, 17 octombrie 2012, la Mănăstirea Râmeț, unde a prezidat sinaxa monahală. Înaltpreasfinția Sa a fost însoțit în această vizită de părintele exarh Andrei Barbu. După încheierea sinaxei, Înalt Prea Sfințitul Părinte Irineu a vizitat măicuțele bolnave îngrijite în acest străvechi așezământ monahal, aflat sub oblăduirea macii starețe Ierusalima Ghibu, informează reintregirea.ro.
Mânăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezări monahale din Transilvania fiind ctitoria călugărilor Ghenadie și Romulus, în anul 1214. Mânăstirea are un muzeu în care se află o colecție de carte veche, icoane pe lemn și pe sticlă, obiecte etnografice din zonă și obiecte de cult, fiind cea mai vizitată așezare monahală din județul Alba, iar anual îi trec pragul zeci de mii de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14123, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Zile de hram la Mănăstirea Râmeț (2011-06-29)

 Închide 

Zile de hram la Mănăstirea Râmeț

[2011-06-29]
Cunoscuta Mănăstire Râmeț din inima Ardealului, străvechea vatră monahală așezată între stâncile Munților Apuseni, se află zilele acestea în sărbătoare: atât de Sfinții Apostoli, cât și în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Ghelasie, ale cărui moaște se păstrează aici, informează TRINITAS TV.
Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi, 29 iunie, de Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
„Ne aflăm astăzi la hramul Sfintei Mănăstiri Râmeț, o adevărată oază de rugăciune și evlavie în care răsuna simfonia virtuților morale. De asemenea, în acest loc iradiază parfumul sfințeniei marelui ierarh Ghelasie. Înnobilați de lumina cuvântului ziditor și de puterea harului mântuitor, îi rugăm pe slăviții Apostoli Petru și Pavel să ne ocrotească în călătoria noastră spre Împărăția Cerurilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
La slujba de la Mănăstirea Râmeț au participat peste 1000 de credincioși veniți din toate zonele țării și chiar din străinătate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14827, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59

»  Conferința profesorilor de Istoria și Filosofia Religiilor din Patriarhia Română (2010-11-23)

 Închide 

Conferința profesorilor de Istoria și Filosofia Religiilor din Patriarhia Română

[2010-11-23]
La Mânăstirea Râmeț din județul Alba se încheie astăzi conferința profesorilor de Istoria și Filosofia Religiilor din Patriarhia Română, informează Radio TRINITAS.
Participanții discută despre stadiul elaborării dicționarului de Istoria și Filosofia Religiilor. Timp de două zile dezbaterile au abordat subiecte precum personalitatea femeii din perspectiva sacrală și importanța Istoriei și Filosofiei Religiilor în cadrul Teologiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15344, Ultimul acces: 2020-07-02 11:58:59


Nr. vizualizări:15736
Data ultimei vizualizări:2020-07-02 11:58:59
Data actualizare:2015-12-31 13:49:32
Data încărcării:2006-03-23 04:11:21
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2020-07-02)
Doamne Ajuta.
Astazi se sarbatoreste Sf.Ghelasie si am citit Acatistul in aceasta dimineata.Familia se roaga la Bunul Dumnezeu pentru William James care este in terapie intensiva si se lupta pentru viata lui si care a fost diagnosticat cu o boala fara de tratament care stiinta si doctorii nu au leac pentru aceasta boala crunta. La cei 5 anisori William isi doreste sa ii multumeasca Lui Dumnezeu in biserica cand se va face bine. Raspunde la aceste intrebari doar printr-o usoara strangere de mana a mamei lui. La fel si parinti vor sa multumeasca lui Dumnezeu pentru fiecare zi alaturi de William si speram intr-o vinderare ceea ce doar Dumnezeu o poate darui prin harul Sfintei Treimi si Datatorului de viata Isus Hristos. Noi locuim in Anglia si ne este greu sa calatorim in aceste conditii de a veni si atinge moastele Sf. Ghelasie insa Cred ca rugaciunile noaste ne vor fi ascultate.
Doamne Ajuta
@yahoo.com
Nr. Fotografii:73
Fotografi:Costel Novac D-veni: 20, Bogdan Apostoaia: 12, Mircea Vâlcu: 9, Andreas Lapidum: 7, Mihai Ven: 6, Ela Vaida: 4, Marinel Șerban: 4, Sorin Cercea: 4, Sylvester Nata: 3, Pr. Cristian Vasile Niță: 2, Wilhelm Scherz: 1, Medievistica: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-22
Contor: 471

Vedere de ansamblu
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2007-10-12
Contor: 290

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2010-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3000
Contor: 60

Vedere de ansamblu
Foto: Ela Vaida

Data: 2007-10-22
Contor: 103

Biserica nouă
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2007-10-22
Contor: 109

Biserica nouă
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2009-06-25
Contor: 84

Biserica Nouă
Foto: Sorin Cercea

Data: 2015-12-03
Contor: 52

Biserica nouă
Foto: Mihai Ven

Data: 2004-01-01
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK CX7330 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 80

Biserica Nouă
Foto: Marinel Șerban

Data: 2014-06-20
Contor: 51

Biserica Nouă
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2007-06-18
Aparat: Sony Ericsson K510i
Contor: 68

Biserica Nouă
Foto: Marinel Șerban

Data: 2014-06-20
Contor: 58

Biserica Nouă
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-12-03
Contor: 33

Biserica nouă
Foto: Mihai Ven

Data: 2012-04-28
Aparat: Canon Canon EOS 450D
Contor: 50

Biserica Nouă
Foto: Sylvester Nata

Data: 2015-12-03
Contor: 39

Biserica nouă
Foto: Mihai Ven

Data: 2014-06-20
Contor: 56

Biserica Nouă
Foto: Bogdan Apostoaia


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5