Manastirea Curtea de Arges - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Curtea de Argeș
Curtea de Argeș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Curtea de Argeș
Județ:Argeș
Adresa:strada Basarabilor nr. 1
Cod poștal:115300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro
www.primariaCurteaDeArges.ro
www.cjArges.ro
www.prefecturaArges.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:A fost reclădită de Neagoe Basarab pe la 1517, zugrăvită de Radu de la Afumati, zugrav fiind vestitul Dobromir; jefuită de ostile străine între 1610-1611, a fost reparată de Matei Basarab, care a reclădit turnul-clopotnită de la intrare si a reparat chiliile. Ulterior a fost reparată de Serban Cantacuzino. Biserica a fost avariată de cutremur în 1802 si reparată de episcopul Iosif în anul 1804, cînd s-a reînoit pictura si s-a construit din lemn partea de sus a turnului-clopotnită, care a ars în 1814. Avariată apoi de cutremurul din 1838 a fost reparată de episcopul Ilarion, care a construit si o scoală pe latura de sud a incintei. Arsă în 1867, a fost restaurată de arhitectul Lecompte de Nouy, între 1875-1886. Biserica a fost repictată de fratele arhitectului. În 1951 s-a reparat acoperisul acoperisul bisericii, pictura paraclisului, clădirile din incintă, zidurile împrejmuitoare si instalatia de iluminat.
Alte informații:Dintre toate monumentele ce dadeau stralucire Argesului vechilor voievozi, se poate spune fara gres ca manastirea cladita de Neagoe Basarab (1512 - 1521) este cea mai insemnata constructie de arta si arhitectura bisericeasca.
Chintesenta a artei religioase romanesti, cu o arhitectura desavarsita, Sfanta Manastire a Argesului a fost inceputa la 1514 din porunca lui Neagoe Basarab ce isi dorea o zidire neasemuita, a carei frumusete si faima sa o intreaca pe cea a tuturor celorlalte biserici si manastiri ale Tarii Romanesti. La 7 ianuarie 1517, cand constructia a fost terminata, ctitorul o numea cu dragoste "manastirea domniei mele de la Arges". Dupa cum aduc marturie izvoarele timpului, domnitorul a ridicat biserica pe locul unui vechi locas care inainte vreme nu fusese altul decat inima primei Mitropolii a Tarii Romanesti. Pe aceasta, afland-o Neagoe "daramata si neintarita. . . a zidit-o si a inaltat-o din temelii" asa cum ne incredinteaza Gavriil Protul, unul din cronicarii de la curtea domneasca. Rasfoind paginile lucrarii sale "Viata si traiul sfintiei sale parintelui nostru Nifon, patriarhul Tarigradului" aflam prima descriere - facuta in pitorescul limbaj cronicaresc al vremii - a sfantului locas: ". . . si zidi asta sfanta biserica tot din piatra cioplita si sapata cu flori . . . si au facut pre mijlocul tinzii bisericii 12 stalpi inalti, tot din piatra cioplita si invartiti frumos si minunati. Iar ferestrele bisericii si ale altarului, tot scobite si razbatute prin piatra cu mare mestesug le facu; si la mijloc o ocoli cu un brau de piatra impletit in trei vite, si imprejurul bisericii facu ca o streasina tot marmura alba, cioplita cu flori. . . si turlele tot cioplite cu flori si unele sucite si aurite cu aur. "
Tot astfel o pomenesc in scrierile lor si calatorii straini ajunsi in aceste locuri, vestitul Paul de Alep, ce a vizitat Tarile Romane pe la mijlocul celui de-al XVII-lea veac, considerand-o chiar "una din minunile lumii". Într-adevar, pasind pe poarta parcului ce inconjoara biserica ramai uimit de monumentalitatea cladirii, de elegantele si maiestritele dantelarii in piatra ce impodobesc peretii exteriori ai lacasului, de braul impletit ce incinge biserica, de zveltetea si inedita forma rasucita a turnurilor ce se avanta spre cer. Un alt element ce confera unicitate monumentului il constituie nisele superioare terminate prin arcuri la intalnirea carora sta asezat, asemeni unui strajer al bisericii, un porumbel de piatra care are in cioc un clopotel ce-si face auzit sunetul cristalin la adierea vantului.
In preajma bisericii se gaseste o alta bijuterie arhitectonica - "Fantana lui Manole". Ea aminteste de povestea lui Manole si a celor "noua mesteri mari" care, desavarsind biserica, sunt lasati sa moara pe acoperis dupa ce Neagoe Basarab, din teama ca ei sa nu mai zideasca o alta biserica la fel de frumoasa daduse porunca sa fie ridicate schelele. Asemeni lui Icar, ei isi fauresc aripi din sindrila cu care nadajduiesc sa poata zbura si sa se aseze lin pe pamant. Ei insa pier cu totii, prabusindu-se langa biserica la temelia careia legenda spune ca Manole, spre a impiedica daramarea zidului si a da viata edificiului, isi zidise sotia si copilul. Legenda - mitul central al spiritualitatii romanesti in aprecierea lui Mircea Eliade - devine astfel o cutremuratoare metafora a ideii de jertfa intru creatie. Pe locul unde a cazut Manole a aparut un izvor a carui apa limpede curge pana in ziua de astazi. . .
Cod Monument:AG-II-m-A-13628
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Curtea de Argeș (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  S-au împlinit 132 ani de la resfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș (2018-10-12)

 Închide 

S-au împlinit 132 ani de la resfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș

[2018-10-12]
de Florin Nicolaie

În ziua de 12 octombrie, Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a împlinit 132 ani de la resfințire.
Cu această ocazie, Eclesiarhul Catedralei, părintele Solomon Paul, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Regele Carol I sub a cărui domnie a avut loc resfințirea, informează Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
La eveniment au fost prezenți elevii Seminarului Teologic Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeș, care au oferit răspunsurile liturgice, ei fiind coordonați de domnul profesor Retevoi Valentin, directorul instituției și de diaconul Robert Sorescu.
Mănăstirea Curtea de Argeș a fost primul monument văzut de Carol I într-un album numai cu lăcașul de cult, special conceput pentru el.
În 1867, Carol a vizitat locul și vizita a declanșat un proces de restaurare al mănăstirii. Poate cel mai important moment când regele a fost văzut ca protector al monumentului de la Curtea de Argeș a fost cu resfințirea bisericii, în 12 octombrie 1886.
„Popoarele care îngrijesc monumentele lor se ridică pe ele însele, căci pretutindeni monumentele sunt povestirea vie a istoriei, oglinda trecutului, semnele venerate pentru generațiile viitoare. O națiune care respectă monumentele străbunilor și în special acelea ale credinței și cucerniciei creștinești are un viitor sigur și măreț”, nota Regele Carol I.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1898, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Slujba Vecerniei în cinstea Sf. Neagoe Basarab la Curtea de Argeș (2018-09-26)

 Închide 

Slujba Vecerniei în cinstea Sf. Neagoe Basarab la Curtea de Argeș

[2018-09-26]
de Gheorghe Anghel

Sărbătoarea Sfântului Neagoe Basarab a început, la Catedrala din Curtea de Argeș, încă din ajunul praznicului cu slujba Vecerniei.
Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfântului Neagoe au fost oficiate marți, 25 septembrie, de un sobor de clerici.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarul Teologic Neagoe Vodă din municipiul Curtea de Argeș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1988, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Arhiepiscopul Calinic va sluji de sărbătoarea Sf. Neagoe Basarab la Curtea de Argeș (2018-09-25)

 Închide 

Arhiepiscopul Calinic va sluji de sărbătoarea Sf. Neagoe Basarab la Curtea de Argeș

[2018-09-25]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, va sluji miercuri la Catedrala din Curtea de Argeș cu prilejul sărbătorii Sfântului Neagoe Basarab, ctitorul lăcașului de cult care a împlinit anul trecut 500 ani de la sfințire.
Tot miercuri se împlinesc nouă ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la demnitatea de Arhiepiscop.
Programul liturgic va începe în această seară cu Slujba Privegherii și a Acatistului Sf. Neagoe Basarab în Catedrala Arhiepiscopală.
„Mâine dimineață Sfânta Liturghie va fi oficiată pe platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună un sobor de preoți și diaconi”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Pr. Ciprian Necula, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Răspunsurile în această seară și mâine la Sfânta Liturghie vor fi oferite de corul Seminarului Teologic ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.
Sfântul Neagoe Basarab
Descendent din familia Craioveștilor, Sfântul Neagoe Basarab a fost domnitor al Țării Românești între anii 1512 și 1521.
Trăsăturile dominante ale politicii Sfântului Neagoe Basarab au fost nu numai lupta pentru întărirea puterii centrale, organizarea militară, diplomație și dezvoltarea economică a țării, ci mai ales inițierea și sprijinirea vieții culturale.
În acest sens a continuat activitatea tipografică, începută de către Radu cel Mare, a dat la tipar „prima creație de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic și enciclopedic“:„Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie“.
De asemenea, ne-a lăsat moștenire biserici și mănăstiri, între care cea mai strălucită este Mănăstirea Curtea de Argeș.
Ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a adus în țară sfintele sale moaște de la mănăstirea athonită Dionisiu.
Tot în timpul domniei sale, la 16 august 1517, a doua zi după târnosirea ctitoriei lui Neagoe Basarab la Curtea de Argeș, a avut loc prima canonizare de pe teritoriul țării noastre, a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, întrucât, nota biograful său, starețul Gavriil, protosul Sfântului Munte Athos, „sfântul face zi de zi minuni“ .
Sfântul Voievod Neagoe Basarab a trecut la cele veșnice în 15 septembrie 1521, fiind înmormântat în ctitoria sa din Curtea de Argeș.
În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie, ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1937, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Mii de pelerini s-au rugat Maicii Domnului la hramul Mănăstirii Curtea de Argeș, ctitoria Sf. Domnitor Neagoe Basarab (2018-08-16)

 Închide 

Mii de pelerini s-au rugat Maicii Domnului la hramul Mănăstirii Curtea de Argeș, ctitoria Sf. Domnitor Neagoe Basarab

[2018-08-16]
de Iulian Dumitrașcu

Mii de pelerini au participat la hramul Mănăstirii Curtea de Argeș, unde s-au rugat Maicii Domnului cu prilejul sărbătoririi Adormirii ei.
Sfânta Liturghie la ctitoria Sfântului Domnitor Neagoe Basarab a fost oficiată în baldachinul din fața actualei Catedrale Arhiepiscopale de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.
Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre rolul crucial al Maicii Domnului în mijlocirea neîncetată pentru mântuirea neamului românesc.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii Catedralei Arhiepiscopale care de-a lungul timpului au contribuit la păstrarea și restaurarea lăcașului de cult.
Pelerinii au avut posibilitatea de a se închina la moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia care au fost așezate pentru închinare în pridvorul paraclisului arhiepiscopal.
Piatra de temelie la actuala Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Arges, a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sf. Neagoe Vodă Basarab care a reușit să termine lucrările în anul 1517.
În data de 15 august, în urmă cu 501 de ani, monumentala biserică a fost sfințită de un sobor impresionant de arhierei, preoți și diaconi. Însă abia în anul 1526 aveau să se încheie lucrările la pictura interioară bisericii, cu contribuția importantă a zugravului Dobromir.
În anul 1793, Mănăstirea Curtea de Argeș a dobândit statutul de reședință episcopală, aici luând ființă Episcopia Argeșului.
Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeș a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcașului.
În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2081, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Parastas pentru Regina Maria și Regele Ferdinand I la Curtea de Argeș (2018-07-20)

 Închide 

Parastas pentru Regina Maria și Regele Ferdinand I la Curtea de Argeș

[2018-07-20]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat miercuri, la Catedrala din Curtea de Argeș, o slujbă de pomenire pentru Regina Maria și Regele Ferdinand, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În data de 18 iulie s-au împlinit 80 de ani de la trecerea în veșnicie a Reginei Maria, iar vineri, 20 iulie, se împlinesc 91 de ani de la mutarea la Domnul a regelui Ferdinand.
În omilia sa, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a numit-o pe Regina Maria „darul lui Dumnezeu pentru neamul românesc”.
„Regina Maria este cunoscută drept regina soră de caritate, regina diplomat, regina scriitoare, promotoare a artelor, regina artist. Cultul pentru scris și corespondență era tipic perioadei victoriene, dar la Maria avea o notă specială moștenită de la bunica sa Regina Victoria, faimoasă prin amploarea corespondenței și a jurnalelor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În finalul evenimentului, au fost depuse coroane de flori la mormintele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.
Regina Maria
După o suferință prelungită, Regina Maria a murit la Castelul Pelișor în data de 18 iulie 1938. Trei zile mai târziu, cortegiul funerar a sosit la Palatul Cotroceni, fiind anunțat prin 75 de salve de tun, iar pe 24 iulie trupul reginei a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, necropola familiei regale.
Presa din România scria în acele zile: “în sunetul clopotelor, în durerea copleșitoare a întregului popor care a iubit-o și care nu o va uita niciodată, Marea, Sfânta Regină Maria, a făcut ultimul drum în eternitate”.
Regele Ferdinand I
Regele Ferdinand I a murit în dimineața zilei de 20 iulie 1927, la orele 2:15, la castelul Pelișor din Sinaia. De la Sinaia, corpul neînsuflețit al lui Ferdinand a fost adus în București și depus la Palatul Cotroceni, timp de două zile (22 și 23 iulie) pentru organizarea funeraliilor. În dimineața zilei de 23 iulie, sicriul a fost transportat la Gara de Nord, unde a fost urcat într-un tren special cu destinația Curtea de Argeș.
Aici, a avut loc slujba religioasă, după care Ferdinand I a fost înmormântat în biserica mănăstirii, alături de înaintașul său Carol I și regina Elisabeta.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2151, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Un britanic s-a convertit la Ortodoxie în Catedrala din Curtea de Argeș (2018-06-26)

 Închide 

Un britanic s-a convertit la Ortodoxie în Catedrala din Curtea de Argeș

[2018-06-26]
de Gheorghe Anghel

Benthin Mark Louis Ioan, de confesiune anglicană, s-a convertit la Ortodoxie primind Taina Botezului în Duminica a IV-a după Rusalii.
Slujba a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și a fost oficiată de părintele Solomon Paul, Eclesiarhul Catedralei.
Catehizarea domniei sale s-a făcut în timp și amănunt, iar duminica trecută a primit Taina Botezului în catedrala noastră, a precizat părintele eclesiarh.
După Botez a primit un Catehism – Învățătura de Credința Ortodoxă și o icoană, precum și îndemnul de a participa la sfintele slujbe ale Bisericii, de a se spovedi, împărtăși, dar și de a aprofunda dreapta învățătură, a spus părintele Solomon Paul.
Luna trecută a mai avut loc o convertire în Eparhia Argeșului și Muscelului, la parohia Găvana III din Pitești. Cetățeanul american Philip Bruce Trapnell Jr., de confesiune protestantă, a primit Taina Botezului în parohia piteșteană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2349, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții – IPS Calinic la slujba de Înviere (2018-04-10)

 Închide 

Să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții – IPS Calinic la slujba de Înviere

[2018-04-10]
de Iulian Dumitrașcu

La Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, Sfânta Lumină a fost oferită credincioșilor de IPS Calinic. Ierarhul i-a îndemnat pe participanții la slujba de Înviere să-I mulțumească lui Dumnezeu „pentru darul vieții”.
„Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne apere țara de năvălirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi! Vă dorim zile sănătoase și ani cu rod îmbelșugat, neuitând să-I mulțumim Domnului Dumnezeu în toate rugăciunile pentru darul vieții și gândul de a ne întrupa în frumusețea acestei lumi văzute și de a ne bucura de Învierea lui Iisus din mormânt!”, a spus Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
Catedrala de la Curtea de Argeș a fost ridicată de domnitorul Neagoe Basarab și anul trecut a împlinit cinci secole de dăinuire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2568, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Rugăciune pentru Regele Mihai la 40 zile de la trecerea sa la Domnul. Ceremonialul religios a fost oficiat la Curtea de Argeș de IPS Calinic (2018-01-13)

 Închide 

Rugăciune pentru Regele Mihai la 40 zile de la trecerea sa la Domnul. Ceremonialul religios a fost oficiat la Curtea de Argeș de IPS Calinic

[2018-01-13]
de Iulian Dumitrașcu

Regele Mihai a fost comemorat sâmbătă la Curtea de Argeș printr-o slujbă de pomenire, la împlinirea a 40 zile de la trecerea sa la cele veșnice. Ceremonia religioasă a fost oficiată de IPS Calinic, în prezența membrilor Casei Regale, în vechea Catedrala Arhiepiscopală.
Printre sutele de participanți s-au numărat atât localnici, cât și oameni veniți din alte zone ale țării, mulți dintre ei purtând drapele cu stema Casei Regale a României sau portrete ale regelui Mihai I, potrivit Radio Trinitas.
În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a prezentat trăsături definitorii pentru personalitatea Regelui Mihai I.
‘Noi, românii, avem o mare mulțumire în suflet că Regele Mihai i-a întrecut pe ceilalți regi în răbdarea dumnezeiască pe care a încercat-o timp de 70 ani. Regele Mihai este regele simbol nu numai al răbdării, ci și al speranței’, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După încheierea slujbei, a fost rostită o rugăciune la mormântul regelui Mihai I, aflat în pridvorul noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Momentul a fost unul privat, în interiorul catedralei având acces doar Familia Regală.
După retragerea membrilor Familiei Regale, toți cei prezenți au avut posibilitatea să se reculeagă la mormântul Regelui Mihai I.
Ultimul rege al României a murit în 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția, la vârsta de 96 de ani. Pe 16 decembrie 2017 a fost înmormântat în Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3056, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Sfânta Filofteia cinstită la Curtea de Argeș. IPS Calinic a slujit în Catedrala Arhiepiscopală (2017-12-07)

 Închide 

Sfânta Filofteia cinstită la Curtea de Argeș. IPS Calinic a slujit în Catedrala Arhiepiscopală

[2017-12-07]
de Sorin Ionițe

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a slujit joi, în ziua de prăznuire a Sfintei Filofteia, în Catedrala de la Curtea de Argeș care adăpostește moaștele muceniței.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii, fiind pomenit și adormitul întru Domnul, Regele Mihai I al României, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Mii de pelerini s-au aflat la Curtea de Argeș pentru a aduce cinstire moaștelor Sfintei Filofteia care au fost așezate în pridvorul paraclisului arhiepiscopal.
Chiriarhul le-a transmis credincioșilor să fie buni și milostivi asemenea muceniței de la Curtea de Argeș. Înaltpreasfinția Sa a apreciat răbdarea și dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filofteia.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit pelerinilor peste 3.000 de pachete cu hrană caldă, covrigi și ceai.
Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș.
În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la Mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În prezent se află în plin proces de edificare o nouă Catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, unde vor fi așezate definitiv sfintele moaște.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3050, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  500 ani de la sfințirea Catedralei din Argeș | ‘Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc’ – Patriarhul Daniel (2017-09-26)

 Închide 

500 ani de la sfințirea Catedralei din Argeș | ‘Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc’ – Patriarhul Daniel

[2017-09-26]
de Andrei Pau

Sfântul Neagoe Basarab a fost un bun român și un creștin ortodox cu deschidere universală. Astfel, această ctitorie a sfântului domnitor exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel în predica rostită în data de 26 septembrie 2017. Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la sfințirea Catedralei din Curtea de Argeș.
În ziua de sărbătorire a Sfântului Neagoe Basarab, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada din fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale și locale.
Din soborul slujitor au făcut parte:
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a explicat în cuvântul de învățătură faptul că Sfântul Neagoe Basarab reprezintă un exemplu pentru fiecare creștin. Acesta a știut să sprijine lupta pentru păstrarea identității naționale și ortodoxe prin cultură.
Patriarhul României și-a început cuvântul prin a evidenția faptul că Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a avut parte de o educație aleasă. Aceasta i-a permis să se raporteze corect la situația politică și culturală a vremii în care el trăia.
Sfântul Neagoe a fost un om al păcii, dar totodată și un apărător al neamului său. A știut să aibă relații de prietenie cu toate statele vecine, astfel a evitat jertfele omenești. Un alt exemplu de domnitor care a fost un promotor al păcii a fost Constantin Brâncoveanu care a domnit 25 de ani și nu a purtat niciun război.
Expunând mai departe omilia, Patriarhul României a spus că purtarea de grijă a domnitorului valah pentru Biserica Ortodoxă a fost exprimată în toate locurile în care creștinii au avut nevoie de ajutor. Sfântul Neagoe a ajutat Patriarhiile Ierusalimului și Constantinopolului. De asemenea, sfântul a fost alături de monahii din Muntele Athos. Mai multe mănăstiri au primit ajutor material pentru a fi recondiționate.
Cea mai importantă ctitorie a Sfântului Neagoe Basarab a fost actuala Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. Lăcașul de cult monahal reprezintă o sinteză a stilului bizantin, a concluzionat Preafericirea Sa.
După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Patriarh a rostit cuvântul intitulat O făclie de Înviere peste veacuri – Catedrala de la Curtea de Argeș. În cadrul acestuia, Patriarhul a spus faptul că monumentala Catedrală din Curtea de Argeș a dovedit în istorie că are vocația împletirii timpului cu veșnicia, a artei cu spiritualitatea, a etosului național cu deschiderea spre universal.
În continuare, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a dat citire mesajului transmis de domnul Klaus Werner Iohannis. După acest moment, Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a prezentat mesajul din partea guvernului României.
La finalul slujbei, Părintele Patriarh Daniel a oferit mai multe daruri Arhiepiscopului Calinic. Printre acestea s-au numărat: un set de Sfinte Vase, o Evanghelie, Volumul Învățătura despre sfintele icoane reflectată în teologia românească și o sfântă cruce. La rândul său, IPS Calinic a oferit Preafericitului Părinte Daniel, printre altele, un CD cu Paraclisul Sfântului Neagoe Basarab interpretat de elevii seminariști din Curtea de Argeș.
După terminarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea celor 500 de ani de la sfințirea Catedralei din Curtea de Argeș, Preafericirea Sa a vizitat vizitat necropola regală din incinta noii catedrale închinate Sfintei Mucenițe Filofteia și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3229, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  O făclie de Înviere peste veacuri – Catedrala de la Curtea de Argeș (2017-09-26)

 Închide 

O făclie de Înviere peste veacuri – Catedrala de la Curtea de Argeș

[2017-09-26]
de Sorin Ionițe

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit la aniversarea a 500 de ani de la sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș (1517-2017), ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, marți, 26 septembrie 2017.
Aniversarea a 500 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș (1517-2017) este un prilej deosebit de a mulțumi cu evlavie lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra acestui sfânt locaș și de a pomeni cu recunoștință și venerație pe ctitorul acestui așezământ, Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Perioada domniei Sfântului Voievod Neagoe Basarab pe tronul Țării Românești (1512-1521) a fost marcată de spiritul său înțelept, harnic și darnic pentru păstrarea credinței creștine în vremuri grele de stăpânire otomană. Ctitor sau binefăcător al multor lăcașuri de cult din Țara Românească (Catedrala Adormirea Maicii Domnului de la Curtea de Argeș, Catedrala Mitropolitană Înălțarea Domnului din Târgoviște, biserica Mănăstirii Snagov, Schitul Ostrov – Călimănești, Mănăstirea Dealu, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Glavacioc ș.a.).
Mărinimos sprijinitor al creștinilor din Orient și Balcani, al mănăstirilor de la Sfântul Munte Athos, de la muntele Sinai, al mănăstirilor Meteore de pe stâncile Tesaliei (Grecia), al Patriarhiei Ierusalimului și al Patriarhiei Constantinopolului, Sfântul Voievod Neagoe Basarab rămâne în conștiința istoriei neamului și a Bisericii Ortodoxe ca fiind un mare principe creștin-ortodox, cu viziune largă, apărător al moștenirii bizantine și cunoscător, în același timp, al culturii europene occidentale a vremii sale.
Însă, momentul culminant al domniei Sfântului Neagoe Basarab, cu ecouri peste veacuri, îl constituie zidirea bisericii de la mănăstirea Curtea de Argeș, situată în centrul vechii cetăți de scaun a primilor domnitori ai Țării Românești. Construită în prima jumătate a secolului al XVI-lea, între anii 1512-1517, pe locul vechii biserici a mitropoliei ce fusese ctitorită de Voievodul Vlad Dragonul, biserica lui Neagoe Basarab a fost sfințită cu mare fast la 15 august 1517, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul vechii biserici a mitropoliei, care a fost păstrat și transmis noii ctitorii.
Reflectând preocuparea domnitorului Neagoe Basarab pentru frumusețea artei bizantine, biserica Mănăstirii Curtea de Argeș este o valoroasă capodoperă arhitecturală, grație priceperii meșterilor care au știut să combine și să armonizeze structuri și stiluri diferite cu materiale prețioase și decorații fastuoase, într-un stil propriu ce îi asigură unicitatea.
Vechea pictură interioară, de o rară frumusețe artistică, realizată de zugravul român Dobromir din Târgoviște, a fost finalizată în anul 1526. Fragmente ale acestei capodopere murale sunt păstrate la Muzeul Național de Artă din București. Reparată de mai multe ori în istorie, biserica prezintă azi imaginea restaurării finalizată în anul 1885, de arhitectul francez André Lecompte du Noüy, care s-a stabilit definitiv în țara noastră, mormântul său aflându-se în cimitirul bisericii Sfinții Voievozi – Flămânzești, din Curtea de Argeș.
Străveche vatră monahală, strălucită ctitorie voievodală, necropolă domnească și scaun episcopal, Catedrala de la Curtea de Argeș a dovedit în istorie că are vocația împletirii timpului cu veșnicia, a artei cu spiritualitatea, a etosului național cu deschiderea spre universal.
Începând cu anul 1914, în biserica episcopală de la Curtea de Argeș au fost înmormântați regii și reginele României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, iar nu departe de biserică, regele Carol al II-lea.
Desființată ca episcopie în anul 1948 de către regimul comunist, vechea ctitorie domnească a fost redusă la rangul de mănăstire. Însă, în anul 1990, după ce Biserica a primit libertatea de a se exprima și organiza conform vocației sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînființarea Episcopiei Argeșului, iar Preasfințitul Părinte Calinic Argatu (azi Argeșeanul) a fost ales și întronizat Episcop al acestei eparhii (18 noiembrie 1990), primind prin decizie patriarhală misiunea de a se ocupa de organizarea reînființatei eparhii cu sediul în Mănăstirea Curtea de Argeș.
Cu multă osteneală și zel misionar, noul Episcop al Argeșului a desfășurat în această eparhie o bogată activitate pastoral-liturgică, cultural-educațională și social-misionară, slujind „cu timp și fără timp” Biserica lui Hristos din neamul Basarabilor.
În anul 2009, la propunerea noastră și cu aprobarea Sfântului Sinod, Episcopia Argeșului și Muscelului a fost ridicată la treapta de Arhiepiscopie, iar Preasfinția Sa a devenit Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în data de 26 septembrie 2009, odată cu proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina și a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Au fost proclamați sfinți: un domnitor, un ierarh și un monah isihast, pentru a căror canonizare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a îngrijit îndeaproape de alcătuirea slujbelor, pictarea icoanelor și tipărirea materialului documentar.
Sărbătoarea de azi, cu multe semnificații bisericești și românești, ne îndeamnă să păstrăm și noi dreapta credință a sfinților și a înaintașilor noștri și să o transmitem generațiilor viitoare cu evlavie și dragoste de Biserică și neam, prin rugăciune și fapte bune, prin creșterea copiilor și tinerilor în credința creștin-ortodoxă strămoșească, prin zidirea de lăcașuri sfinte și prin ajutorarea semenilor noștri aflați în sărăcie, suferință și singurătate.
Cu prilejul sărbătorii Sfântului Voievod Neagoe Basarab și aniversării a 500 de ani de la sfințirea bisericii catedrale de la Curtea de Argeș, felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe toți colaboratorii săi de la Centrul eparhial, pe toți preoții și diaconii, monahii și monahiile, precum și pe toți credincioșii eparhiei, dorindu-le multă sănătate, pace, bucurie și ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună.
Preamilostivul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Voievod Neagoe Basarab și ale tuturor sfinților, să vă binecuvinteze pe toți cei prezenți la această mare sărbătoare: ierarhi, cler, autorități și credincioși pelerini, și să vă răsplătească osteneala și dărnicia, evlavia și dorința de înnoire și sfințire a vieții, întru mulți și fericiți ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3221, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  500 ani de la sfințirea Catedralei din Curtea de Argeș. Lansare de carte dedicată evenimentului (2017-09-23)

 Închide 

500 ani de la sfințirea Catedralei din Curtea de Argeș. Lansare de carte dedicată evenimentului

[2017-09-23]
de Iulian Dumitrascu

Catedrala din Curtea de Argeș a împlinit recent cinci secole de la momentul sfințirii. Ieri, cu patru zile înainte de cinstirea ctitorului lăcașului de cult, IPS Calinic a lansat o colecție de volume.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu din municipiul Pitești, în prezența unui public numeros format din oameni iubitori de cultură din județul Argeș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În prelegerea sa, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a vorbit celor prezenți despre etapele restaurării Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Curtea de Argeș desfășurate în timpul regelui Carol I, sub supravegherea arhitectului francez Andre Lecomte du Nouy.
Aniversarea a prilejuit apariția, la Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a cinci volume care cuprind informații prețioase legate de istoria ctitoriei argeșene din anul 1512 și până în prezent.
De asemenea, au fost lansate și alte cărți scrise de Părintele Episcop care cuprind sfaturi duhovnicești, medicale și material autobiografic, tipărite în limbile: română, franceză și engleză.
La final, cei prezenți au primit din partea Înaltpreasfinției Sale câte un exemplar din Sfântul Neagoe Vodă Basarab.
Corala Arhiepiscopiei, condusă de Pr. lect. univ. Dr. Gheorghe Neacșu, a prezentat un program muzical, acesta fiind o introducere pentru evenimentul care se va desfășura marți, 26 septembrie 2017, când argeșenii vor cinsti pe ctitorul Catedralei Arhiepiscopale și își vor aminti de momentul sfințirii acesteia în urmă cu 500 de ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3230, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Duminica a cincea după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. IPS Calinic a oficiat Sfânta Liturghie (2017-07-10)

 Închide 

Duminica a cincea după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. IPS Calinic a oficiat Sfânta Liturghie

[2017-07-10]
de Andrei Pau

Credincioșii argeșeni prezenți în Duminica a cincea după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de corul catedralei, condus de maestrul dirijor Constantin Delcă.
În cuvântul rostit în data 9 iulie 2017, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a explicat credincioșilor Evanghelia citită în această duminică. Ierarhul a insistat în mod deosebit pe mărturisirea demonilor care l-au recunoscut pe Mântuitorul Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, ierarhul argeșean a amintit credincioșilor de viitoarea apariție editorială a unei cărți în care sunt prezentate etapele restaurării catedralei. Volumul face parte din acțiunile prilejuite de aniversarea celor 500 de ani de la sfințirea edificiului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3464, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Biserica Mănăstirii Argeșului – o jumătate de mileniu. Sesiune științifică la Academia Română (2017-07-03)

 Închide 

Biserica Mănăstirii Argeșului – o jumătate de mileniu. Sesiune științifică la Academia Română

[2017-07-03]
de Iulian Dumitrascu

O sesiune științifică dedicată împlinirii a cinci sute ani de existență a bisericii Mănăstirii Argeșului s-a desfășurat în 3 iulie 2017 la Academia Română.
Evenimentul a fost deschis de președintele instituției, Academicianul Ionel Valentin Vlad, care a evidențiat legăturile existente între monumentul ctitorit de Sfântul Neagoe Vodă Basarab și Academia Română.
Potrivit Radio Trinitas, Academicianul a subliniat că lăcașul de cult este un monument de mare valoare istorică, religioasă și arhitecturală și a stat de-a lungul anilor în atenția Academiei Române.
A urmat mesajul inaugural al Patriarhului Daniel, prezentat de Pr. Cons. patriarhal Florin Șerbănescu, din care redăm un fragment.
Timp de 500 de ani, biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, devenită mai recent (2009) Catedrală arhiepiscopală, a dăinuit, ca o «poartă a cerului», așezată «pe un picior de plai», ca «o gură de rai», deși a trecut prin multe încercări și greutăți.
Fiind o corabie a mântuirii care a străbătut valurile adesea învolburate ale istoriei, această biserică rămâne permanent un simbol major al credinței și spiritualității, al creativității și demnității poporului român. Să o prețuim ca pe o carte de identitate a sufletului românesc!
Mesajul integral poate fi citit aici.
Prezent la eveniment, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a vorbit despre suferințele și biruințele Catedralei de la Curtea de Argeș de-a lungul celor cinci secole.
Catedrala Sfântul Neagoe Basarab timp de cinci secole stă ca o împărăteasă deasupra trecerii oamenilor și a vremurilor de toate felurile. Domnul Dumnezeu a vegheat, și Îi mulțumim din toată inima, și a salvat ceea ce I-a fost consacrat Lui și neamului românesc, a spus ierarhul.
O altă prelegere a mai fost susținută de Academicienul Răzvan Teodorescu care a apreciat rolul de reper cultural și model dinastic al locașului de cult de la Curtea de Argeș.
Devenită reper cultural, este unicul monument românesc intrat în poezia populară și probabil unul dintre cele mai cercetate lăcașuri de cult de la noi. Este un simbol pentru românitatea și europenitatea civilizației noastre.
Au mai luat cuvântul Acad. Sabina Ispas, Prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, Dr. Ioana Gabriela Duicu, Dr. Raluca Iosipescu, Dr. Sergiu Iosipescu, Prof. ing. Nicolae Noica și Emanuel Bădescu.
La Biblioteca Academiei Române a avut loc apoi vernisajul unei expoziții dedicate aceleiași aniversări, în care au fost prezentate desene, gravuri, documente istorice, manuscrise și fotografii tematice din colecțiile Bibliotecii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3445, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala din Curtea de Argeș. IPS Calinic a explicat credincioșilor sensul duhovnicesc al sărbătorii (2017-06-06)

 Închide 

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala din Curtea de Argeș. IPS Calinic a explicat credincioșilor sensul duhovnicesc al sărbătorii

[2017-06-06]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, ctitoria Sfântului Neagoe Basarab. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit în data de 4 iunie 2017, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a amintit de prezența lucrării Duhului Sfânt în toate activitățile pe care omul le desfășoară zilnic. De asemenea, părintele arhiepiscop a evidențiat Pogorârea Duhului Sfânt înseamnă momentul nașterii Bisericii și al începutului propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în întreaga lume.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiata și Vecernia Rusaliilor. Cu această ocazie, au fost sfințite frunzele de nuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3507, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51

»  Simpozionul Catedrala de la Curtea de Argeș în sărbătoare: Cinci secole de la înălțarea edificiului (2017-05-04)

 Închide 

Simpozionul Catedrala de la Curtea de Argeș în sărbătoare: Cinci secole de la înălțarea edificiului

[2017-05-04]
de Sorin Ionițe

Cu prilejul împlinirii a cinci sute ani de la zidirea Mănăstirii Argeșului a avut loc miercuri, 3 mai 2017, Simpozionul Catedrala de la Curtea de Argeș în sărbătoare.
Lucrările întrunirii s-au desfășurat în Sala de festivități a Seminarului Teologic din Curtea de Argeș, sub conducerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea Sfântului Neagoe Basarab, ctitorul Catedralei din Curtea de Argeș.
Prezent la eveniment, Victor Opaschi, Secretar de stat la Secretariatul pentru Culte, a vorbit despre stilurile arhitecturale îmbinate în edificiul argeșean.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, au mai susținut prelegeri:
Ovid Vlăsceanu, consilier eparhial – Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului;
Ignatie Gorunescu, starețul mănăstirii Corbii de Piatră;
Monahia Siluana Teculescu, stareța Mănăstirii Robaia;
Serafim Caiea, Starețul Mănăstirii Negru Vodă;
Monahia Eleodora Papuc, stareța Mănăstirii Văleni;
Monahia Cecilia de la Mănăstirea Aninoasa.
Corul Seminarului Teologic Neagoe Vodă Basarab, dirijat de Pr. profesori Ovidiu Dascălu și Robert Sorescu, a susținut un concert de muzică bizantină.
La final, IPS Calinic i-a oferit Secretarului de Stat Victor Opaschi distincția Sfântul Neagoe Vodă Basarab și i-a mulțumit pentru sprijinul oferit în proiectele desfășurate de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3586, Ultimul acces: 2019-06-15 19:37:51


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:24286
Data ultimei vizualizări:2019-06-15 19:37:51
Data actualizare:2006-03-22 23:11:20
Data încărcării:2006-03-22 23:11:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:98

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-08-30
Aparat: Fuji finePix S5000
Contor: 114

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2017-07-18
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Baboș

Data: 2011-01-16
Aparat: NIKON E4300
Contor: 30

Vedere din fata
Foto: Pavel Sorin

Data: 2008-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2010-03-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S1500
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2009-08-23
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2010-08-24
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2010-05-01
Aparat: Panasonic DMC-LZ8
Contor: 16

Vedere de ansamblu
Foto: vioreltdr

Data: 2015-05-21
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2007-08-30
Aparat: Fuji finePix S5000
Contor: 32

Vedere din lateral
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2010-05-01
Aparat: Panasonic DMC-LZ8
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: vioreltdr

Data: 2010-08-24
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 16

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2015-05-21
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 15

Vedere din față
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2011-01-16
Aparat: NIKON E4300
Contor: 13

Vedere din spate
Foto: Pavel Sorin

Data: 2008-08-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: Cristian Laubach


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7