Bacau :: Biserica Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan Botezătorul
Bacău
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bacău
Județ:Bacău
Adresa:strada Războieni
Cod poștal:600033
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:sfantulioan.webs.com
Adrese utile:www.epr.ro, www.primariaBacau.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Vlad Ungureanu, Popa Neculai, Eduard Ungureanu șI Popescu Marius
Hram:Sf. Ioan Botezătorul
Detalii:Monografiile și scrierile mai vechi merg pe ipoteza că a fost zidită între anii 1803-1813 de ctitorii Ioan Mocanu și preotul iconom Ioan Moisă. Despre cele petrecut de-a lungul unui secol, nu se știe mai nimic. Abia în 1924 se cunoaște că a fost închisă pentru a fi reparată radical. Din motive probabil financiare reparația s-a făcut încet, pînă în anul 1930, cînd a încetat. Doar din cărțile vechi se mai pomenește de faptul că în cimitirul bisericii se găsea mormîntul lui Ionică Tăutul, nimeni altul decât autorul proiectului de constituție din 1822 și cel dintâi pamfletar român.
Pictura sa interioară reprezintă stilul bizantin și a fost realizată în doua etape, 1922-1931 și 1969-1970.
Alte informații:Biserica "Sfântul Ioan" este primul lăcaș de cult în care fetele și băieții din Bacău au deprins taina slovelor românești. Dacă până la 1800 elevii citeau cuvinte scrise cu caractere chirilice, preoții de la Biserica "Sfântul Ioan" s-au decis, doi ani mai târziu, să îi învețe pe elevi cum se pot transcrie cuvinte din chirilică în alfabet românesc.
Știri despre biserică:

»  Prezență arhierească la biserica "Sf. Ioan" din Bacău (2015-08-28)

 Închide 

Prezență arhierească la biserica "Sf. Ioan" din Bacău

[2015-08-28]
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-a aflat în perioada 25 – 26 august 2015, în mijlocul credincioșilor parohiei "Sfântul Ioan" din Bacău.
Taina Sfântului Maslu
Miercuri, 25 august, Înaltpreasfinția Sa a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți, Taina Sfântului Maslu și a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.
În cuvântul său rostit la sfârșitul slujbei, potrivit epr.ro, Înaltpreasfinția Sa a mărturisit bucuria comuniunii în rugăciune, alături de credincioșii băcăuani, în contextul manifestărilor derulate în Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi. ”În această seară am simțit Biserica nedespărțită cea una, cea care mărturisește Adevărul și îl trăiește” a remarcat ierarhul.
„Parohia și Mănăstirea - două mâini, aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului”
Joi, 27 august 2015, în Biserica "Sfântul Ioan" a avut loc conferința cu tema „Parohia și Mănăstirea - două mâini, aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului”. Alături de IPS Arhiepiscop Ioachim, la eveniment au fost invitați clerici și laici, monahi și mireni, care au vorbit despre cele două realități din perspective și cu experiențe diferite, urmărind fiecare „aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2570, Ultimul acces: 2019-10-12 18:32:49

»  Săptămână duhovnicească în Parohia „Sf. Ioan” din Bacău (2015-08-21)

 Închide 

Săptămână duhovnicească în Parohia „Sf. Ioan” din Bacău

[2015-08-21]
În perioada 24-29 august, băcăuanii vor avea ocazia de a participa la o serie de manifestări inedite la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău, unde viața de parohie și viața de mănăstire se vor împleti, pentru a contribui la întărirea și înnoirea duhovnicească a omului.
Pentru prima dată, sub semnul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, la Parohia „Sf. Ioan” din Bacău slujbele se vor desfășura conform programului liturgic din mănăstiri. Pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul slujbelor, răspunsurile la strană vor fi date de corurile mănăstirilor: Bogdana, Ciolpani, Diaconești, Tisa-Silvestri și al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
„Cu binecuvântare IPS Arhiepiscop Ioachim, Parohia „Sf. Ioan”, cu sprijinul pr. Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, organizează Săptămâna duhovnicească desfășurată sub îndemnul generic „Rugați-vă neîncetat!”. Credincioșii parohiilor băcăuane vor avea ocazia în intervalul 25-29 august să participe la slujbe oficiate de preoți din Protoieria Bacău, la care răspunsurile la strană vor fi date de maici de la mănăstiri din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului” a declarat pr. paroh Marius Popescu.
Seria manifestărilor va debuta luni, 24 august, cu un pelerinaj organizat către Catedrala Arhiepiscopală din Roman. „Punem la dispoziția credincioșilor care doresc să participe la acest pelerinaj 3 autocare – în total 150 de locuri – care vor porni către Roman, luni, 24 august, ora 14.30, din fața Bisericii „Sf. Nicolae”.”, ne-a informat părintele paroh.
În fiecare zi, pe parcursul săptămânii, la Biserica „Sf. Ioan” programul liturgic va respecta tipicul din mănăstiri, oficiindu-se zilnic: dimineața – Slujba Utreniei, cu Ceasurile și Sfânta Liturghie; seara – Ceasul al IX-lea și Pavecernița; noaptea – de la ora 22, Slujba Miezonopticii. Pe parcursul întregii zile, între slujbe, credincioșii vor citi din Psaltire.
Slujbelor zilnice se vor adăuga Taina Sfântului Maslu – oficiată miercuri, 26 august, începând cu ora 20, de către IPS Arhiepiscop Ioachim înconjurat de un sobor de preoți – și slujba Privegherii la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, oficiată vineri, 28 august, începând cu ora 18.
Programul liturgic al săptămânii duhovnicești va fi încununat de Sfânta Liturghie arhierească oficiată în ziua de sâmbătă 29 august, de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Consistentului program liturgic i se vor adăuga și două manifestări culturale deosebite: Conferința cu tema: „Parohia și mănăstirea – două mâini, aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului”, organizată joi, 27 august, în Biserica „Sf. Ioan”, și piesa de teatru „Întoarcerea zidarului” – dramatizare după Legenda Mănăstirii Argeșului – în interpretarea actorilor Companiei de Teatru CivicArt din București, care va avea loc la Teatrul „G. Bacovia”, sâmbătă, 29 august, începând cu ora 19.
„Invităm pe toți credincioșii băcăuani să ni se alăture pe parcursul întregii săptămâni – atât la programul de rugăciune, cât și la manifestările culturale – răspunzând astfel îndemnului înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române de a susține, consolida și dinamiza viața și misiunea parohiei și mănăstirii în societatea contemporană.”, a spus pr. Marius Popescu, paroh al Bisericii „Sf. Ioan” din Bacău.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2687, Ultimul acces: 2019-10-12 17:11:12

»  Prima slujbă arhierească în municipiul Bacău (2014-01-08)

 Închide 

Prima slujbă arhierească în municipiul Bacău

[2014-01-08]
Sărbătoarea uneia dintre cele mai vechi biserici din municipiul Bacău a fost încununată la 7 ianuarie 2013, în ziua hramului, de slujba dumnezeieștii Liturghii oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului
Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Bacău s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor prezenți la sărbătoarea unuia dintre cele mai vechi locașuri de cult din această urbe. Slujba dumnezeieștii Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit epr.ro. În cuvântul său, ierarhul a explicat, plecând de la profețiile Vechiului Testament, importanța și rolul Sfântului Ioan Botezătorul în planul iconomiei dumnezeiești. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să-l aibă ca model pe ”cel mai mare om care s-a născut din femeie, așa cum a spus Însuși Dumnezeu Cuvântul întrupat”. ” Ziua de astăzi este o zi paradigmatică pentru cei care au conștiința de a urma lui Hristos. Suntem chemați să recunoaștem pe Cel ce este, pe Mântuitorul sufletelor noastre. Într-o lume care se poate asemăna cu cea de atunci, se aude glasul Sfântului Ioan prin noi, cei ce mărturisim pe Mântuitorul Hristos, chemându-ne să fim martorii Săi într-o lume a instabilităților, a nestatorniciei, a violenței. Suntem chemați ca cei ce l-am primit pe Hristos ca model să fim martori ai Săi, fiecare pe măsura darurilor primite de la Dumnezeu”, a mai spus Preasfinția Sa, încheindu-și cuvântul de învățătură cu îndemnul hristic ”Rămâneți întru dragostea Mea, căci fără Mine nu puteți face nimic!”.
Prezența ierarhului în mijlocul băcăuanilor a consemnat și prima slujbă religioasă din acest an oficiată de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul în mijlocul credincioșilor din acest municipiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3981, Ultimul acces: 2019-10-12 17:11:12

»  Resfințirea bisericii Sfântul Ioan din Bacău (2012-09-24)

 Închide 

Resfințirea bisericii Sfântul Ioan din Bacău

[2012-09-24]
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a resfințit duminică, 23 septembrie, Biserica 'Sfântul Ioan' din Bacău, după 200 de ani de când a fost târnosită prima dată. Din soborul de preoți au mai făcut parte pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor și pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău.
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a XVIII-a după Rusalii. De asemenea, Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei care au s-au implicat și au sprijinit lucrările de reabilitare ale Bisericii 'Sfântul Ioan' din Bacău. Pr. Eduard Ungureanu și pr. Marius Popescu, slujitori la Biserica 'Sfântul Ioan' din Bacău au primit rangul de iconom stavrofor.
'PS Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de dimineață, așa cum este tradiția, cu pâine și sare. După sfințirea bisericii s-a oficiat pe o scenă special amenajată Sfânta Liturghie. Au venit foarte mulți oameni, mai ales că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o vreme frumoasă. A fost o sărbătoare frumoasă de la care am plecat cu toții cu inimă bună, cu nădejdea și credința că Dumnezeu este cu noi. Pentru parohia noastră, momentul resfințirii a fost o împlinire și o binecuvântare, aduse prin episcopul nostru. Ne bucurăm că toate lucrările la sfântul lăcaș ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul s-au încheiat. Acest lucru a scos în evidență credința și dragostea puternică a credincioșilor noștri față de biserică', a relatat pr. paroh Vlad Ungureanu, care a adăugat că în cadrul evenimentului a fost lansată monografia Bisericii 'Sfântul Ioan' din Bacău.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4114, Ultimul acces: 2019-10-12 17:11:12


Nr. vizualizări:4494
Data ultimei vizualizări:2019-10-12 17:11:12
Data actualizare:2017-08-24 08:51:05
Data încărcării:2006-04-03 07:29:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:Basilica.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-01-12
Contor: 123

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-01-13
Contor: 96

Vedere din spate
Foto: Basilica.ro