Bacau :: Biserica Sf. Trei Ierarhi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Trei Ierarhi
Bacău
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bacău
Județ:Bacău
Adresa:strada Alunului nr. 4
Cod poștal:600371
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.epr.ro, www.primariaBacau.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Hram:Sf. Trei Ierarhi
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în 1995.
Știri despre biserică:

»  Sfântul Antipa, singurul sfânt băcăuan cinstit de trei popoare ortodoxe (2016-01-29)

 Închide 

Sfântul Antipa, singurul sfânt băcăuan cinstit de trei popoare ortodoxe

[2016-01-29]
În Biserica Parohiei Sfinții Trei Ierarhi din Bacău se află zilele acestea sfintele moaște ale celor doi sfinți ocrotitori ai Eparhiei Romanului și Bacăului: Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Antipa de la Calapodești. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor, în contextul Anului omagial 2016 al educației religioase a tineretului creștin ortodox, în municipiul Bacău se desfășoară un program liturgic special în săptămâna 24 - 30 ianuarie 2016, concentrat în jurul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
Așezat sub îndemnul generic Familia creștină, icoană vie a lui Dumnezeu-Iubire, evenimentul cultural și duhovnicesc a ajuns la cea de a cincea zi de rugăciune neîntreruptă. Joi seară, 28 ianuarie 2016, credincioșii adunați în Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Bacău au avut ocazia să cunoască în detaliu viața și periplul duhovnicesc al Sfântului Antipa de la Calapodești.
Părintele Nicolaie Hurjui a vorbit despre singurul sfânt băcăuan, pe care grecii îl cinstesc cu numele de Agios Antipa Athonites, rușii îl numesc cu drag Sveti Antipa Valaamski, iar românii îl cunosc sub numele de Sfântul Antipa de la Calapodești. Este singurul sfânt din neamul nostru cinstit deopotrivă de trei popoare ortodoxe și ale cărui sfinte moaște se află zilele acestea la Biserica Trei Ierarhi din Bacău.
Născut, pentru noi, la Calapodești (1816), iar pentru veșnicie, la Valaam – în Rusia (10 ianuarie 1882), Antipa și-a început urcușul duhovnicesc în lavra Neamțului și mai apoi în mănăstirea valahă a Căldărușanilor sub povățuirile bătrânului Ghedeon, ce sihăstrea prin pădurile dimprejurul mănăstirii. După doi ani petrecuți la schitul Brazi el a plecat, cu binecuvântarea egumenului Dimitrie – care l-a și tuns în monahism, dându-i numele de Alipie – către ținutul sfinților din Grădina Maicii Domnului. În Athos s-a nevoit mai întâi la schitul românesc Lacu făcând ascultare părintelui Nifon Ionescu. În rânduiala aspră de la Schitul Lacu și-a petrecut 15 ani, după care a fost trimis la Mănăstirea Esfigmenu, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. După ce a luat schima mare și numele de Antipa, s-a retras în pustie, plecând la isihie și petrecând o vreme într-o chilie părăsită.
În anul 1860, s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașului. În anul 1865 s-a închinoviat pentru totdeauna în Mănăstirea Valaam (situată pe o insulă din Lacul Ladoga), retrăgându-se într-o chilie pustnicească din schitul cu hramul Tuturor Sfinților. Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele veșnice la 10 ianuarie 1882. Canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. El este cinstit mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugar athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Athosului..
În cuvântul său duhovnicesc, făcând referire la veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei, părintele Nicolae Hurjui de la Catedrala Înălțarea Domnului din Bacău a prezentat cărțile „Cultul Sfintei Parascheva în Ortodoxie – cercetare hagiografico-liturgic㔠și ”Imn acatist închinat Sfintei Cuvioase Parascheva”, ale IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Sfintele moaște vor rămâne în mijlocul băcăuanilor până sâmbătă, 30 ianuarie 2016. Pe parcursul Săptămânii duhovnicești, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, va fi alături de credincioșii băcăuani la biserica Parohiei Sf. Trei Ierarhi în chiar ziua serbării hramului, sâmbătă, când va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1712, Ultimul acces: 2019-11-19 00:21:44

»  Proiectul Eparhial ,,Cateheze în parohii” a debutat la Parohia „Sfinți Trei Ierarhi” din Bacău (2015-08-14)

 Închide 

Proiectul Eparhial ,,Cateheze în parohii” a debutat la Parohia „Sfinți Trei Ierarhi” din Bacău

[2015-08-14]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în data de 12 august, imediat după slujba Paraclisului Maicii Domnului, la Centrul de Cateheză Parohial㠄Buna-Vestire” a parohiei Sfinți Trei Ierarhi din municipiul Bacău a debutat Proiectul Eparhial „Cateheze în parohii” prin Centrul Catehetic „Cuvioasa Parascheva” (Biroul de Catehizare) din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, potrivit epr.ro.
„Din partea Centrului Eparhial a fost prezent la acest eveniment cultural-catehetic, deosebit pentru viața duhovnicească a parohiei noastre, părintele Daniel-Ionel Marari – directorul centrului catehetic eparhial. Acesta a prezentat cateheza „Sfinți Mărturisitori Români din temnițele comuniste”, adresând enoriașilor noștri și cuvinte de îndemn pentru păstrarea sfintelor valori și a credinței creștin-ortodoxe, de sorginte apostolică. După acesta a urmat prin video-proiecție filmul ,,Părintele Arsenie- Omul lui Dumnezeu”, a declarat PC Preot paroh Aurel Cârlan.
Anul acesta în parohia băcăuană s-au derulat o serie de activități cultural-educative între care amintim susținerea sistematică a unor cateheze pentru atât copii, cât și pentru adulți, precum și proiecte cu caracter social-cultural, având, de asemenea, încheiat un parteneriat cu Școala Gimnazial㠄Mihai Drăgan” Bacău. Parohia a participat și la Concursul național de miniproiecte catehetice cu caracter misionar-filantropic Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu.
“ÈŠn ultimul an la Parohia ,,Sfinți Trei Ierarhi”, coordonată de părintele paroh, Aurel Cîrlan, s-au dinamizat activitățile cultural-educative într-un mod foarte bine și concret organizate, lucru acesta confirmându-se și prin prezența numeroasă a credincioșilor la sfintele slujbe și la activitățile duhovnicești”, a menționat părintele director Daniel Marari.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1916, Ultimul acces: 2019-11-19 00:21:44


Nr. vizualizări:3455
Data ultimei vizualizări:2019-11-19 00:21:44
Data actualizare:2017-08-24 09:03:28
Data încărcării:2006-04-03 07:10:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Panoramio.com: 2, Bogdan Apostoaia: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-20
Contor: 169

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2011-09-20
Contor: 178

Vedere din față
Foto: Panoramio.com

Data: 2014-06-20
Contor: 158

Printre blocuri
Foto: Bogdan Apostoaia