Arduzel :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Arduzel
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Arduzel
Comună:Ulmeni
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 228, în cimitir
Cod poștal:437356
Telefon :0747... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiammsm.ro, primariaulmenimm.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Laza Mircea
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica construită în jur de 1650.
Satul Arduzel este o localitate apartinatoare comunei Ulmeni-Maramures la o distanta de aproximativ 4, 5 kilometri, pe drumul judetean (DJ 108T) Ulmeni-Somes Uileac.
Arduzelul este atestat documentar din anul 1405, de-a lungul timpului purtand urmatoarele denumiri:KISARDO, ARDO, KOVSARDO, si apoi, pana astazi, cu denumirea de ARDUZEL.
In anul 1461, satul a apartinut de judetul Solnocul de Mijloc (Kozepszolnok) , in anul 1549 de Cetatea Chioarului (Kovar) apoi, fara a fi cunoscuti anii, de judetul Crasna (Krazna) si Salaj (Szilagymegye) , situatie care s-a pastrat pana dupa al doilea razboi mondial. O data cu infiintarea regiunilor (1950) , comuna Ulmeni (deci si Arduzelul) trece la regiunea Maramures, apoi infiintandu-se judetele ( 1968) , a trecut la judetul Maramures.
Se spune ca in anul 1733, in Arduzel existau 6 familii, fara a fi mentionate confesiunea sau etnia. In anul 1750 erau 176 de suflete greco-catolice (adica de nationalitate romana) , in 1847 numarul populatiei, pe confesiuni, era: 14 romano-catolici, 230 greco-catolici (romani) si 93 de reformati.
Puternica legatura intre poporul roman si legea sa stramoseasca a fost pastrata in mod nealterat de-a lungul zbuciumatei istorii a Transilvaniei, romanii acestor tinuturi pastarndu-si identitatea impotriva asupririi sociale si nationale dar si impotriva asupririi religioase, dorind si luptand pentru libertatea de care tara a fost vitregita de multe secole.
In viata neamului romanesc, cu un rol deosebit de important l-a avut biserica impreuna cu slujitorii sfintelor altare- pastori sufletesti, dar si luminatori de neam. Crestinii romani ai acestor meleaguri au trait prin biserica-scut si aparare, mangaiere in vremuri de restriste, dar si nadejde catre noi zori.
Preotul, ca slujitor ai Bisericii, este fiul acestiu popor, traieste si impartaseste bucuriile si neimplinirile uneori, alaturi de popor, preocuparea esentiala fiind binele comun in lumina dragostei Mantuitorului Iisus Hristos, pe aceasta, , gura de rai”.
Preotul a fost si ar trebui sa fie factorul de care sa se tina seama. Noi nu suntem mai prejos de inaintasii nostrii, care, purtand crucea in maini, au fost in fruntea nordului la vremi de cumpana.
Da, preotimea, in toate timpurile si-a iubit neamul si tara deopotriva, tinutul acesta romanesc binecuvantat de Dumnezeu. Aceasta dragoste de neam si de legea stramoseasca a calauzit si cele cateva familii de crestini ortodocsi romani cate au mai ramas in aceasta localitate. Satul este locuit in marea majoritate de populatie maghiara de religie reformata. ("Viata vie a unui manunchi de crestini romani", pr. Botis Radu, ed. Enesis, Baia Mare, 2002)
Cod Monument:MM-II-m-A-04496
Nr. vizualizări:27491
Data ultimei vizualizări:2024-06-15 05:07:13
Data ultimei actualizări:2015-05-27 10:30:30
Data încărcării pe sit:2006-04-01 03:11:23
Nr. Mesaje:1
Felicitări:
(2008-02-13)
Va felicit pentru deosebita prezentare a bisericii si pentru fotografiile postate. Avand o asemenea comoara va puteti declara cei mai bogati oameni de pe pamant. Sa va ajute bunul D-zeu sa o puteti intretine si pentru urmasi. Sper ca e declarata monument dar mai sper ca se afla si pe lista alocarii unor fonduri de restaurare , deoarece am observat in ultima fotografie starea nu tocmai buna a peretilor. Mi-ar placea sa pot face odata un pelerinaj pe la toate aceste biserici vechi de lemn cu turlele lor ametitoare, sa pot sa le multumesc acelor mesteri , nestiuti de cei mai multi dintre noi , dar care, cu har de la D-zeu, ne-au dat identitate si nemurire ca neam. Doamne ajuta!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-13
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 200

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș