Almasu Mic :: Biserica Intrarea in Biserica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Intrarea în Biserica
Almașu Mic
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Almașu Mic
Comună:Balc
Județ:Bihor
Cod poștal:417042
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.primaria-balc.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului in Biserică,
Detalii:Construită între anii 1950 - 1954. Construcția bisericii este în formă de navă, la exterior prezintă contraforturi iar în față are un singur turn. În interior este pictată cu scene biblice în stil bizantin, pictura în tempera fiind executată de către pictorul Emil Mihon din Câmpeni în anul 1958. În biserică se găsesc cărți de cult vechi, precum și alte documente editate între anii 1778 – 1918.
- See more at: http://www. biserici. episcopiaoradiei. ro/index. php?idmenu=0&sub=240#sthash. 8LxidGV0. dpuf
Știri despre biserică:

»  Binecuvântare de lucrări în Parohia Almașul Mic din Episcopia Oradiei (2015-10-12)

 Închide 

Binecuvântare de lucrări în Parohia Almașul Mic din Episcopia Oradiei

[2015-10-12]
În Duminica a 21-a, a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic, 11 octombrie 2015, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Almașul Mic, Protopopiatul Marghita, prilej cu care a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii parohiale cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și a săvârșit Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Biroul de presă al Episcopiei Oradiei.
Satul Almașul Mic face parte din comuna Balc și este atestat documentar la anul 1291, sub numele Villa Almas. Din istoria parohiei aflăm că dreptmăritorii creștini de aici se adunau la Sfânta Liturghie într-o biserică de lemn care a dăinuit până în 1944, când a fost mistuită de un incendiu. Actuala biserică de zid din Almașul Mic a fost construită prin jertfa și din darurile binecredincioșilor almășeni între anii 1948-1954. Biserica a fost târnosită la 29 iunie 1954 de către Episcopul de pie memorie Valerian Zaharia al Oradiei.
În perioada 2006-2015, prin purtarea de grijă a Părintelui paroh Nicolae Daniel Pop, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia și jertfelnicia bunilor credincioși, biserica a fost reparată și renovată în interior și exterior. Astfel, s-au executat lucrări de consolidare a sfântului lăcaș, s-a așezat acoperiș nou, s-au făcut tencuieli interioare și exterioare, au fost schimbate ferestrele. Biserica a fost pictată în tehnica frescă, a fost montat un iconostas nou din lemn sculptat, a fost schimbat întregul mobilier și a fost introdusă încălzirea centrală. De asemenea, casa parohială a fost restaurată în totalitate.
Chiriarhul Oradiei a fost așteptat și primit de către comunitatea dreptmăritoare din Almașul Mic, care numără 323 de suflete, mulți copii și tineri fiind înveșmântați în straie populare tradiționale din Bihor, dar și de oficialitățile locale, fiind cea dintâi Liturghie arhierească săvârșită în această biserică după 61 de ani, respectiv de la momentul sfințirii bisericii.
După binecuvântarea lucrărilor efectuate la exteriorul bisericii și sfințirea picturii celei noi și a inconostasului, a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a vorbit celor prezenți despre importanța celui de-al șaptelea Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 787, pentru întreaga creștinătate: „Duminica de astăzi este Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul al șaptelea Ecumenic, al doilea Sinod Ecumenic de la Niceea, în care s-a statornicit biruința dreptei credințe, credința ortodoxă, și prin care s-a hotărât ca pentru totdeauna în Biserica noastră dreptmăritoare să fie cinstite sfintele icoane. Aceasta pentru că Fiul lui Dumnezeu Cel Unul Născut, Cuvântul Veșnic al Tatălui, Domnul nostru Iisus Hristos, S-a întrupat și S-a făcut Om pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. Faptul că El, Fiul Tatălui, S-a întrupat și oamenii L-au văzut și L-au atins și, mai mult decât atât, El Însuși a lăsat să se imprime chipul Său pe năframa Veronicăi, dar și pe cărămida pe care a trimis-o regelui Abgar din Edesa pentru a se vindeca de boală, prin aceasta s-au întipărit primele icoane ale Domnului nostru Iisus Hristos și reprezentarea chipului Celui Care S-a întrupat de la început a fost prezentăîn Biserică, iar această reprezentare a chipului Fiului lui Dumnezeu întrupat a devenit temelie pentru ceea ce avea să devină mai târziu sfânta icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.”
Chiriarhul Oradiei a vorbit și despre Pilda semănătorului, spusă de Mântuitorul Iisus Hristos și relatată de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, arătând că aceasta este reprezentativă deopotrivă pentru viața duhovnicească a credinciosului și pentru creșterea spirituală și intelectuală a școlarului: „Pe lângă icoana văzută, ca și o Scriptură deschisă, avem și icoana Sfintei Scripturi, Sfânta Evanghelie în care Mântuitorul Iisus Hristos Însuși ne vorbește și ni Se împărtășește, așa cum a făcut-o și prin cunoscuta pericopă evanghelică pe care am auzit-o acum, Pilda semănătorului, care este valabilă pentru viața spirituală a fiecăruia și care arată cum suntem noi oamenii și ce plămadă sufletească avem: fie primim cuvântul lui Dumnezeu și-l lăsăm să rodească, fie grijile lumii și bogățiile și plăcerile îl înăbușă ca și spinii, fie nu avem rădăcini, ca și sămânța căzută în loc pietros și atunci când vin prigoniri ne lepădăm, fie nici măcar nu primim cuvântul lui Dumnezeu, asemeni sămânței de lângă drum, cum se întâmplă cu marea parte a oamenilor acestei lumi.”
În cadrul slujbei, preotul paroh Nicolae Daniel Pop a fost hirotesit iconom-stavrofor, pentru frumoasa activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească realizată în parohie, dar și pentru importantele lucrări de restaurare, consolidare și înfrumusețare efectuate la biserica parohială.
Părintele Călin Cotrău, Protopopul Marghitei a dat citire Actului de sfințire întocmit cu acest prilej și a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului, iar părintele paroh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul și toate darurile pe care cu îmbelșugare le-a revărsat peste această comunitate de creștini ortodocși, dar și Preasfințitului Părinte Sofronie pentru osteneală și prezență, pentru dragostea și disponibilitatea ce le-a manifestat față de binecredincioșii parohiei Almașul Mic. Mulțumiri au fost aduse tuturor celor care s-au jertfit pentru restaurarea și înfrumusețarea bisericii parohiale din această localitate.
În cuvântul rostit la încheierea programului liturgic, Ierarhul Oradiei a felicitat pe părintele paroh și pe credincioșii parohiei Almașul Mic pentru frumoasele lucrări de înnoire ce s-au adus bisericii și a înmânat diplome de apreciere donatorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1164, Ultimul acces: 2019-08-24 04:39:03


Nr. vizualizări:2591
Data ultimei vizualizări:2019-08-23 10:11:51
Data actualizare:2016-01-05 11:52:36
Data încărcării:2006-03-27 18:18:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-10-14
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: Basilica.ro