Dubova :: Manastirea Mraconia (Mracuna) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Mraconia (Mracuna)
Dubova
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dubova
Comună:Dubova
Județ:Mehedinți
Cod poștal:227170
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, dubova.sejmh.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Pe soseaua Orsova-Moldova- Noua, in Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita "Mracuna". Vechiul lacas "sta" ascuns intr-un loc pitoresc in fata fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se afla "tabula Traiana". In apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii.
Dealungul anilor manastirea a afost cunoscuta sub diferite denumiri : man. din Valea Dunarii, man. din Valea Mr5acuna, man. de la Ogradena-Veche, man. de la Orsova.
Alte informații:Manastirea Mraconia se afla in comuna Dubova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Maldova Noua.
Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor pe Dunare caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "cazanele Dunarii", dupa parerea multora locul fiind cel mai frumos loc din tara.
Locul pe care a fost ridicata aceasta se numea "la balon", datorita punctului de observatie de acolo. Manastirea Mraconia a fost cunoscuta si ca manastirea din valea Dunarii sau de la Ogradena Veche, o comuna din apropiere. Cuvantul "mraconia" inesnma "loc ascuns" sau "apa intunecata".
Manastirea Mraconia a cunoscut toate vitregiile istoriei, incepand de la pustiirea navalitorilor, plata peschesului, stapanirii straine si pana la a fi inghitita de ape.
Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume.
Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesilui si Lugojului, banul
Nicola Garlisteanul. Biserica a primit hramul Sfantului Prooroc Ilie.
Dupa unele marturii documentare, manastirea Mraconia a existat inca de pa la jumatatea secolului al XV-lea. Se crede ca a fost ctitorita in anul 1453 si refacuta dupa anul 1800. Atestata documentar de la 1453, manastirea Mraconia este distrusa in timpul rozboiului ruso-austro-turc dintre anii 1787 si 1792, fiind refacuta si demolata din nou in 1968.
Astfel, renumitul cronicar Nicolae Stoica de Hateg, fost protopop al Mehadiei, scria intr-o cronica din anul 1829 ca " de frica turcilor, si indeosebi dupa batalia nefericita de la Varna si dupa ocuparea Constantinopolului in 1453, calugarii de la Mraconia
s-au refugiat la Orsova".
Desi in decursul timpului manastirea Mraconia a fost degradata si demolata, in anul 1788 aceasta era inca locuita, iar in anul 1800 tencuiala interioara inca era vizibila.
In anul 1823 s-a gasit, intre ruinele manastirii, sigiliul vechiului locas care prezinta inscriptia slavona:
"Peceat manastirea Lubostinie Hram Uspenia Presvistaia Bogaraditi Leto 1735". O alta descoperire a fost facuta in anul 1853, cand s-a mai gasit sub ruine o icoana a Maicii Domnului, dusa mai tarziu la o expozitie din Viena de pictorul Victor Schram din Munchen.
Ca urmare a constituirii unui Comitet de actiune, din anul 1931 s-a inceput reconstruirea manastirii si, datorita activitatii intense a monahului Alexe Udrea, in anul 1947 s-a ajuns la ridicarea din nou a bisericii si acoperirea ei cu sindrila.
Nu cunoastem cat de departe s-a ajuns cu constructia, dar se stie ca ruinele ei au fost acoperite de apele Dunarii, retinute in perimetrul lacului de acumulare de la Portile de Fier.
Construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I realizata in anul 1967 a facut ca asezamantul sa fie demolat, ruinele sale fiind inundate de apele Dunarii. Manastirea nu a mai primit dreptul de a fi reconstruita in alt loc. Datorita soartei sale, aceasta a ajuns sa fie cunoscuta sub numele "Manastirea de sub ape, Mraconia".
Dupa anul 1989, Mitropolia Olteniei a avut initiativa reinfiintarii Manastirii Mraconia. In anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar in anul 1995, cu binecuvantarea P. S. Nestor Vornicescu si cu aprobarea Sfantului Sinod, se reinfiinteaza acest asezamant.
Persoana desemnata sa se ocupe de zidirea bisericii a fost preotul Cristian Tartea, transferat de la parohia Dubova. Lucrarile au fost terminate in 1999-2000. Actuala biserica poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfanta Treime.
Biserica este din zid de caramida, in forma de cruce. Este compartimentata in altar, naos, pronaos si pridvor deschis. Manastirea Mraconia are o obste de calugari.
De la biserica initiala, care acume se afla sub apele Dunarii, se mai pastreaza doar usile imparatesti si o candela - in muzeul parohial de la Eselnita.
Știri despre biserică:

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Mraconia (2014-11-19)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Mraconia

[2014-11-19]
Biserica Ortodoxă serbează pe 21 noiembrie Intrarea în biserică a Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante praznice închinate Maicii Domnului. Cu acest prilej, în lăcașurile de cult de pretutindeni se va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
În Episcopia Severinului și Strehaiei, acest praznic va fi serbat în mod deosebit la Mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării. Aici, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de grupul psaltic "Sf. Gheorghe" de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, a precizat Cătălin Cernătescu.
Sfânta Mănăstire Mraconia se află pe șoseaua Orșova - Moldova-Nouă, în apropierea comunei Eșelnița, acolo unde era situată vechea mănăstire "Mrăcuna". În apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasă și mai fermecătoare porțiune a Dunării, și chipul lui Decebal sculptat în stâncă.
Construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I a făcut ca în 1967 vechiul așezământ să fie demolat, ruinele sale fiind inundate cu timpul de ape. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînființează vatra monahală. Din 2008 mănăstirea a fost transformată în mănăstire de maici. În prezent, la Mraconia viețuiesc câteva monahii, conduse de maica stareță Teodora Angheluță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7338, Ultimul acces: 2020-07-09 05:15:20

»  Popas arhieresc la mănăstirea Mraconia (2014-03-09)

 Închide 

Popas arhieresc la mănăstirea Mraconia

[2014-03-09]
Pe 8 martie, în sâmbăta Sfântului Teodor, mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării a primit oaspeți dragi. În mijlocul obștii de viețuitoare s-a aflat Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, ne-a precizat Cătălin Cernătescu.
Părintele Episcop a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile stranei au fost date de grupul psaltic “Sf. Nicodim” de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.
La finalul slujbei euharistice a fost săvârșită rânduiala parastasului, cei prezenți rugându-se pentru sufletele ctitorilor și binefăcătorilor sfântului așezământ monahal, mutați la
Domnul.
Scurt istoric al Mănăstirii Mraconia
În anul 1523, Nicolae Gârlișteanul, banul Severinului, soția lui, Anca, fiica lor, Irina și nepoata lor, Nasta, ctitoresc mănăstirea Mraconia. În anul 1628, Episcopul Iosif al Mehadiei, nepot al Nastei, se retrage la Mraconia, își scrie testamentul prin care își lasă întreaga avere mănăstirii și apoi moare, fiind îngropat în Sfânta Biserică, alături de ctitori. După moartea Episcopului Iosif, mănăstirea este ruinată.
În 1658, monahul Teofil cutreieră tot sudul Banatului și strânge mila creștinilor pentru restaurarea mănăstirii. La 15 august 1682 ieromonahul Vasile dă de știre că sfânta mănăstire a fost arsă și prădată de toate odoarele. Acum viețuiau la Mraconia 14 călugări și starețul lor, Grigorie.
În 1715, în noaptea de Sf. Gheorghe, călugării de la Mraconia sunt uciși de către turci, scăpând numai unul.
La 1723, starețul mănăstirii Lubostina de pe Valea Timocului vine la Mraconia, aducând cu el și un sigiliu cu icoana Adormirii Maicii Domnului.
Ctitoria Gârliștenilor este distrusă în 1738 sau cel târziu în 1778 și refăcută după 200 de ani (1935) la inițiativa episcopului de Caransebeș, Vasile Lăzărescu și a protopopului de Orșova, Iosif Câmpianu.
Pentru scurt timp, monahii Alexie Udrea și Visarion Jic dau o ultimă zvâcnire de viață monastică Mraconiei, deoarece, la 12 septembrie 1967, mănăstirea va fi demolată de către regimul comunist. În 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici iar în 1995 se reînființează acest așezământ.
La 28 mai 2008 s-a aprobat transformarea mănăstirii Mraconia din mănăstire de călugări în mănăstire de călugărițe, stareță fiind monahia Teodora Angheluță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8684, Ultimul acces: 2020-07-09 05:15:20

»  Biserica Mănăstirii Mraconia a fost sfințită (2013-08-19)

 Închide 

Biserica Mănăstirii Mraconia a fost sfințită

[2013-08-19]
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, au săvârșit, duminică, 18 august 2013, Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Mraconia din județul Mehedinți, la care au participat numeroși credincioși din Oltenia.
După cum a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre minunea înmulțirii celor cinci pâini și doi pești, săvârșită de Mântuitorul Hristos din milă și dragoste pentru oameni. Părintele Mitropolit a evidențiat perspectivele diferite pe care le au credincioșii și mai puțin credincioșii asupra minunii: “Oamenii mai puțin credincioși cred în minuni numai atunci când le văd. Ei așteaptă mereu minunile să se întâmple. Pentru credinciosul care are nădejde în Dumnezeu, minunea este permanentă, în viața sa și în tot ceea ce îl înconjoară, pentru că minunea este actul de intervenție al lui Dumnezeu în creație. Dumnezeu arată prin aceasta că toată făptura este în totală dependență față de El”.
Înaltpreasfinția sa a mai oferit și unele explicații referitoare la pâinea pe care omul o consumă pentru traiul de zi cu zi: “Vedem că pâinea înmulțită de Mântuitorul a dobândit calități deosebite, de multiplicare. Prin această minune, Mântuitorul ne arată și alt aspect, că pe cât suntem de darnici, pe atât ne îmbogățim mai mult. De asemenea, orice lucru luat din mâna lui Dumnezeu, este binecuvântat. Mila Mântuitorului Iisus Hristos se revarsă asupra noastră și este împlinirea tuturor cererilor noastre. De aceea, se cuvine să ne rugăm lui Dumnezeu de fiecare dată când ne așezăm sau ne ridicăm de la masă, ca să fie binecuvântată. Înălțam lui Dumnezeu hrana noastră și o primim de la El sfințită, prin rugăciune”.
Sfânta Mănăstire Mraconia se află pe șoseaua Orșova - Moldova-Nouă, în apropierea comunei Eșelnița, acolo unde era situată vechea mănăstire, „Mrăcuna“. Actualul lăcaș mănăstiresc se află într-un loc pitoresc, în fața fostului drum Traian de pe malul sârbesc, unde se afl㠄tabula Traiana“. În apropiere sunt „Cazanele“, cea mai frumoasă și fermecătoare porțiune a Dunării, și chipul lui Decebal sculptat în stâncă.
Construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I a făcut ca în 1967 vechiul așezământ să fie demolat, ruinele sale fiind inundate în timp de ape. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînființează vatra monahală. Din 2008 mănăstirea a fost transformată în mănăstire de maici. În prezent, la Mraconia viețuiesc câteva monahii, conduse de maica stareță Teodora Angheluță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10109, Ultimul acces: 2020-07-09 05:15:20

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Mraconia (2011-03-07)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Mraconia

[2011-03-07]
În Duminica Lăsatului sec de brânză, Mănăstirea Mraconia a primit vizita Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar la sfârșit i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.
Mănăstirea Mraconia se numără printre cele mai vechi așezăminte monahale din Episcopia Severinului și Strehaiei. Se află așezată pe șoseaua Orșova-Moldova Nouă, în Valea Mracunei, în vecinătatea comunei Ogradena Veche. A fost ridicată în apropierea unei mănăstiri mai vechi, numită 'Mracuna'. Vechiul lăcaș se găsește așezat astăzi într-un loc pitoresc, în fața fostului drum Traian de pe malul sârbesc al Dunării, unde se afl㠄tabula Traiana”. În vecinătatea mănăstirii, pelerinii pot vizita zona 'Cazanele', cea mai frumoasă de pe defileu.
Odată cu ridicarea hidrocentralei de la Porțile de Fier I, în anul 1967, vechiul așezământ a fost demolat, ruinele sale fiind inundate cu timpul.
În anul 1993 s-a așezat o nouă piatră de temelie, iar în anul 1995, cu binecuvântarea mitropolitului Nestor Vornicescu și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vechea mănăstire a fost reactivată din punct de vedere canonic. Persoana desemnată să se ocupe de zidirea bisericii a fost preotul Cristian Târtea, transferat de la Parohia mehedințeană Dubova. În ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008, s-a aprobat transformarea Mănăstirii Mraconia din așezământ monahal de călugări în mănăstire de călugărițe. Fresca noii biserici a fost realizată de pictorii severineni Eugen și Florica Papici. Stareța mănăstirii este maica Teodora Angheluță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13448, Ultimul acces: 2020-07-09 05:15:20


Nr. vizualizări:13800
Data ultimei vizualizări:2020-07-09 05:15:21
Data actualizare:2006-03-14 22:44:32
Data încărcării:2006-03-14 22:44:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:50
Fotografi:Brudi Fürbacher: 40, Cristian Laubach: 3, Pr. Cristian Vasile Niță: 2, Basilica.ro: 1, Bela Knevel: 1, Luminița Moruz: 1, Szigyártóné Kiss Éva: 1, Wilhelm Scherz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-08-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 283

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D7000
Contor: 157

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2014-08-19
Contor: 143

Vedere de ansamblu
Foto: Szigyártóné Kiss Éva

Data: 2011-08-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 105

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Contor: 63

Vedere de ansamblu
Foto: Luminița Moruz

Data: 2011-09-02
Contor: 343

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2016-02-23
Contor: 89

Vedere de ansamblu
Foto: Bela Knevel

Data: 2010-11-29
Aparat: HP HP Scanjet djf4100
Contor: 135

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D7000
Contor: 111

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2008-08-20
Contor: 191

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2014-06-16
Contor: 106

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-08-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 93

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2015-04-22
Contor: 94

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2011-08-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 95

Vedere laterală și toaca
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-08-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 91

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-09-02
Contor: 122

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4