Toplita :: Manastirea Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Ilie
Toplița
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Toplița
Județ:Harghita
Adresa:strada Ștefan cel Mare nr. 68- 70
Cod poștal:535700
Telefon :0266... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacvhr.ro
www.primariaToplita.ro
www.judetulHarghita.ro
www.prefecturaHR.ro
Hram:Sf. Ilie ,
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:Ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Biserica de
lemn, inaltata in satul Stanceni-Mures de preotul Gh. Ujica si fiii sai in anul 1847, stramutata si asezata in anul 1910 "in glia stramoseasca", sfintita in 21 octombrie 1928.
Arhitectura in stil ilustrand relatiile dintre Ardeal si Moldova, transmise prin elemente structurale specifice bisericilor de lemn de pe Valea Bistritei din Moldova, create de mesteri moldoveni.
Pictura veche, pe panza, realizata in 1847,
atribuita pictorului Grigorie de la Targul Petrii (Ibid. ) , inlocuita cu una noua, in stil bizantin, opera pictorului Dimitrie Belizarie din anul 1928.
Bogate sculpturi pe arcade, pilastri, in interior si cadrul de la intrare. Tampla monumentala (noua) , sculptata si pictata.
Muzeu cu vechi icoane imparatesti si tampla originara (1847) , carte veche si obiecte de cult, arhondaric.
Iconostasul facut la Berlin din lemn de tei invelit in argint aurit. Icoanele sfintilor sfintite la Ierusalim-
Alte informații:Mănăstire de calugari, 24 vietuitori.
Ziua de 20 iulie este zi de mare pelerinaj.
Situată în orașul Toplita la 37 km N de Gheorghieni, 71 km E de Reghin și 103 km E de Tg. Mures;.
Cod Monument:HR-II-m-A-12989
Știri despre biserică:

»  Cum a fost serbat Sfântul Ilie la mănăstirea ctitorită de Patriarhul Miron (2018-07-21)

 Închide 

Cum a fost serbat Sfântul Ilie la mănăstirea ctitorită de Patriarhul Miron

[2018-07-21]
de Sorin Ionițe

Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie din Toplița, județul Harghita, care a fost ctitorită de primul patriarh al României, și-a cinstit ocrotitorul vineri, 20 iulie 2018.
Bustul Patriarhului Miron de la Mănăstirea Toplița. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
Praznicul a început de joi seară cu o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Procesiune la Mănăstirea Toplița. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, pictata de Dumitru Belizarie, a fost depusă de Patriarhul Miron Cristea pentru o noapte la Sfântul Mormânt al Mântuitorului.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Toplița. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
A urmat de Slujba Privegherii oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Slujba privegherii la Toplița. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
După slujba Vecerniei și Litiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a acordat Crucea Clerical㠄Elie Miron Cristea” Arhim. Emilian Telcean, starețul Sfintei Mănăstiri.
Acordarea Crucii Clericale „Elie Miron Cristea” Arhim. Emilian Telcean. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii Sfântului Proroc Ilie a fost oficiată de 6 ierarhi români și un ierarh bulgar: IPS Naum, Mitropolit de Ruse-Bulgaria, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului,
Ierarhii slujitori de la stânga la dreapta: PS Visarion, PS Lucian, PS Andrei, IPS Naum, IPS Teodosie, PS Gurie și PS Emilian Crișanul. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
În cadrul Sfintei Liturghii Diaconul Ciudin Lucian a fost hirotonit preot pe seama Bisericii cu „Sf. Cuv. Parascheva”, din Tulgheș-Sângeroasa, județul Harghita.
Diaconul Ciudin Lucian la hirotonia în preot. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
În omilia rostită, Arhiepiscopul Teodosie a subliniat c㠄noi am avut parte de descoperirea lui Dumnezeu, mai mult decât Ilie”:
„Ilie a propovăduit, văzându-l în taină pe Dumnezeu prin credința sa cea vie. Prin aceeași credință vedem și noi pe Dumnezeu, căci, Dumnezeu nouă ni s-a arătat aievea, la Botez și la Schimbarea la Față”.
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
Mitropolitul Naum le-a vorbit credincioșilor despre caracterul ascetic al Sfântului Proroc Ilie.
Mitropolitul Naum de Ruse. ©Episcopia Covasnei și Harghitei
La eveniment a fost prezent Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, care a subliniat modul în care viața spirituală a poporului este oglinda slujirii asumate a ierarhilor și clericilor în care privește cu credință poporul.
Mai multe detalii și fotografii de la hramul Mănăstirii Toplița puteți afla consultând site-ul oficial al Eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 555, Ultimul acces: 2018-12-14 12:03:48

»  Ctitoria Patriarhului Miron Cristea din Toplița și-a serbat hramul.La slujbă au fost prezenți patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române (2017-07-21)

 Închide 

Ctitoria Patriarhului Miron Cristea din Toplița și-a serbat hramul.La slujbă au fost prezenți patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

[2017-07-21]
de Andrei Pau

Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din Toplița, județul Harghita, și-a cinstit joi, 20 iulie 2017, ocrotitorul, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În ziua premergătoare hramului, PS Andrei al Covasnei și Harghitei împreună cu PS Ignatie Mureșanul au săvârșit slujba privegherii. În aceeași zi, a fost așezată spre închinare Icoana Maicii Domnului sfințită în apa Iordanului de Patriarhul Miron Cristea în anul 1928.
A doua zi, la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfânta Liturghie a fost oficiată de:
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
Presfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
Preasfințitul Părinte Ignatie, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
În timpul slujbei, diaconul Marius Ion a fost hirotonit preot pe seama Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Aita Mare, Protopopiatul Sfântu Gheorghe. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul Anastasios din Târgu Mureș.
La final, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit ierarhilor și credincioșilor pentru participarea la hramul mănăstirii. După terminarea Sfintei Liturghii a avut loc slujba parastasului părinților Patriarhului Miron Cristea, care se află în cripta de sub biserica de lemn.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1783, Ultimul acces: 2018-12-14 12:03:48

»  In memoriam Arhimandrit Mihail Goia. Unul dintre marii stareți din Transilvania (2016-09-11)

 Închide 

In memoriam Arhimandrit Mihail Goia. Unul dintre marii stareți din Transilvania

[2016-09-11]
de Iulian Dumitrascu

1686316input_file0014638_1_w700_h1046_q100
Arhim. Mihail Goia, fostul stareț al Mănăstirilor Nicula și Toplița, a trecut la cele veșnice în 31 august 2016 și înmormântat în 3 septembrie 2016. El a fost unul dintre cei mai mari stareți din Transilvania și i-a cunoscut pe toți Patriarhii României. Redăm în cele ce urmează un articol semnat de Pr. Lect. Lucian Colda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care evidențiază personalitatea Arhim. Mihail Goia:
„La cumpăna dintre anii bisericești, la 31 august 2016, Dumnezeu l-a chemat la Sine pe unul dintre ultimii mari stareți ai Transilvaniei, pe Arhim. Mihail Goia. Îndrumând și chivernisind obștea mânăstirii Râmeț (1952), iar mai apoi cea a mânăstirii Nicula între anii 1955-1957, slujind la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia timp de zece ani (1959-1969) și oblăduind viața duhovnicească a mânăstirii Toplița până la chemarea sa la cele veșnice, părintele Arhim. Mihail Goia a întruchipat cu prisosință năzuințele monahismului transilvan, impunându-se nu numai prin statura duhovnicească de excepție, ci și prin chipul său blând și dragostea nedisimulată pentru neam, Biserică și aproapele. Expresia cea mai elocventă a acestei dragoste și dăruiri a constituit-o mulțimea de ierarhi, monahi și monahii, stareți și starețe, preoți de mir și ieromonahi, profesori ai învățământului teologic universitar, oficialități și simpli credincioși, care au venit să-l conducă spre locul de odihnă până la Învierea cea de obște.
După ce în seara zilei de 2 septembrie Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sătmarului, a oficiat împreună cu un sobor numeros de preoți slujba privegherii pentru cel care l-a tuns în monahism, subliniind calitățile duhovnicești de excepție ale părintele Arhim. Mihail, acesta a fost prohodit după săvârșirea Sfinei Liturghii, sâmbătă, 3 septembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și de Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, alături de un sobor impresionant de preoți și credincioși.
Rostind cuvântul de învățătură la Sf. Liturghie, PS Episcop Ignatie a subliniat două lucruri desprinse din Evanghelia zilei și care s-au regăsit cu pregnanță în traiectul biografic al părintelui Arhim. Mihail, lucruri pe care, de altfel, orice monah caută să le întrupeze în viața sa: pe de-o parte, să se străduiască să nu fie pricină de sminteală, iar pe de altă parte, să se nevoiască pentru câștigarea purității inimii, așa cum sunt copiii amintiți de Domnul. La slujba înmormântării, PS Părinte Ignatie a continuat conturarea biografiei duhovnicești și a chipului plin de lumină al părintelui Arhim. Mihail, vorbindu-le celor care au venit să-l prohodească pe părintele lor duhovnicesc, despre trei calități pe care acesta le-a întruchipat în viața lui. Astfel, în primul rând, părintele Arhim. Mihail a dovedit mereu și cu prisosință bunătatea inimii, fiind un om foarte generos, pentru că și-a luat în serios slujirile preoțească și monahală. Un adevărat monah și preot nu poate fi bun dacă este un om fals și nesincer în ceea ce face. După cuvintele Sf. Ioan Hrisostom, părintele Arhim. Mihail s-a regăsit în aceea că, «preotul trebuie, întocmai ca argintul sau aurul, să nu sune fals niciodată, să nu aibă sunet de aramă, oriunde s-ar găsi, în orice împrejurare din viață și orice treburi ar avea, să nu aibă vreun gând sau vreo faptă rea, care să aibă nevoie de un foc mai iute decât cel de pe pământ». În al doilea rând, părintele Arhim. Mihail a avut înțelepciunea cuvântului; dar, orice cuvânt rostit de sfinția sa, avea, de asemenea, energia experienței. De aceea, nu s-a sfiit niciodată în a sfătui și în a lua decizii, căci, așa după cum subliniază Sf. Macarie Egipteanul, «cu un cuvânt rău și pe cei buni îi faci răi, și cu un cuvânt bun și pe cei răi îi faci buni». În al treilea rând, părintele Arhim. Mihail a dat dovadă de statornicie și așezare interioară; pe oriunde a trecut, a dat viață și lumină locurilor (Râmeț, Nicula, Alba Iulia și Toplița), împlinindu-se, astfel, încă o dată, spusele Sf. Isaac Sirul despre «monahii care au prefăcut pustia în cetate și au făcut-o locuință a îngerilor». Statornicia părintelui s-a concretizat în cei 76 de ani de viață monahală (a intrat la vârsta de 13 ani în mânăstire), dintre care 46 de ani la mânăstirea Toplița, ctitoria primului patriarh al României, Miron Cristea, pe care, ca și copil, părintele Mihail l-a cunoscut. În încheierea cuvântului, PS Episcop Ignatie a concluzionat, spunând despre părintele Arhim. Mihail: «A fost unul dintre cei mai mari stareți ai Transilvaniei și, implicit, a Bisericii noastre».
Această concluzie a Preasfinției Sale s-a alăturat cuvântului deosebit de emoționant și impresionant rostit de IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, care l-a caracterizat pe părintele Arhim. Mihail drept o enciclopedie istorică, amintindu-și cu mult drag de convorbirile duhovnicești avute cu sfinția sa în timpul celor douăzeci de ani de păstorire a Episcopiei Covasnei și Hargitei. Părintele Mitropolit a subliniat faptul că, la începutul toamnei, asemenea unei frunze de tei, părintele Arhim. Mihail s-a desprins din pomul vieții pământești, pentru a învia și a avea parte de pomul vieții veșnice în grădina Raiului, a cărui tindă a fost mânăstirea Toplița. Acolo, în Împărăția vieții nesfârșite, părintele Arhim. Mihail se va întâlni cu moșii și strămoșii săi, cu patriarhul Miron (al cărui nume l-a primit ca și prunc, la Botez), cu cei care, înaintea lui, au plecat pe calea veșniciei. Faptul că Dumnezeu a rânduit ca episcopul locului, PS Andrei să fie în acele zile la Ierusalim, este pronie dumnezeiască, Preasfinția Sa rugându-se la Sfântul Mormânt și pe cărările Țării Sfinte, pentru odihna veșnică a părintelui Mihail. După aceste cuvinte emoționante, în dangătul clopotelor, toți cei care au venit să-l prohodescă pe părintele Mihail, l-au condus, după cum a spus IPS Părinte Ioan, spre groapa din cimitir, care, de fapt, este tocmai poarta pe care a intrat părintele și a pășit în Împărăția Cerurilor.
Acum, la ceas de vremelnică despărțire, toți cei care l-au cunoscut pe părintele Arhim. Mihail, înalță cântare lui Dumnezeu pentru odihna sufletului său și se roagă cu dragoste, ca veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2673, Ultimul acces: 2018-12-14 12:03:48


Nr. vizualizări:24656
Data ultimei vizualizări:2018-12-14 12:03:49
Data actualizare:2006-03-23 03:35:26
Data încărcării:2006-03-23 03:35:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:69

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 153

Biserica Veche
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-11-23
Contor: 82

Biserica de lemn
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2009-09-07
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 425

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-22
Contor: 73

Biserica de lemn
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2016-09-26
Contor: 55

Biserica de lemn
Foto: Micheller János

Data: 2003-08-22
Aparat: SONY FDMAVICA
Contor: 99

Ctitoria Patriarhului Miron
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 70

Biserica Veche
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 85

Biserica Veche
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2014-06-22
Contor: 57

Biserica de lemn
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 62

Biserica Veche
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 63

Biserica Veche
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 63

Fereastră
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 66

Intrare
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 53

Turlă
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 53

Detaliu acoperiș
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2009-09-05
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 55

Îmbinări
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5