Abrud :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Abrud
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Abrud (maghiara: Abrudbánya) (germana: Grossschlatten, Altenburg, Schlattenburg)
Județ:Alba
Adresa:strada Detunata nr. 2
Cod poștal:515100
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.primaria-abrud.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Regii maghiari au adus germani care s-au asejat pe aceste meleaguri. In secolul XVI multi catolici devin unitarieni, era timpul Reformei, Parohia este desfiintata. Ea se va restabili de abia in anul 1717, avand ajutorul iezuitilor. In timpul rascoalei, biserica romano-catolica a fost arsa si distrusa; au fost ucisi multi oameni; in anul 1948 s-a repopulat, dar preotul si o parte dintre enoriasi sunt ucisi, iar altii
s-au refugiat. Cat priveste biserica romano-catolica, regasim doar portalul vestic. Pe partea nordica gasim altarul sfantului Anton de Padova. Actualmente comunitatea romano-catolica este pastorita din Rosia Mantana.
Edificiul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIII-lea de colonistii germani in stilil gotic. In peretele sudic au fost incastrate pietre romane: cativa lei funerari, un relief cu personaje umane. Istoria zbuciumata a localitatii si-a pus amprenta si asupra evolutiei edificiului, supus mereu transformarilor. Astfel, daca la exterior s-a pastrat portalul vestic originar, in stil gotic flamboaiant, interiorul este tipic baroc, cu calote boeme, pe arce dublouri descarcate pe pilastrii masivi. Picturile murale datand din secolele al XIV-lea si al XV-lea decorau interiorul, inainte de 1848.
Alte informații:Șarpantă, învelitori, bolta căzută, fisuri în elementele importante.
Cod Monument:AB-II-m-B-00168
Nr. vizualizări:76910
Data ultimei vizualizări:2024-05-25 05:17:25
Data ultimei actualizări:2015-11-24 11:49:17
Data încărcării pe sit:2006-03-25 06:42:41
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2012-04-16)
De cate ori merg in vizita la sora mea, intru in aceasta biserica . E foarte trista. Niciodata n-am gasit un program de liturghii, macar programul de la Rosia sa fie afisat. Sunt din Baia Mare , merg la sora mea duminica 20 aprilie , sper sa gasesc un program sa pot participa la o liturghie Romano Catolica.
Daca preotul acestei biserici si-ar da mai mult silinta ar da viata acestei biserici, dar nu se straduieste destul. am sa ma rog pt. el sa se trezeasca.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-09-09
Aparat: Minolta Co., Ltd. DiMAGE F300
Info: Vedere principala
Contor: 367

Vedere de ansamblu
Foto: Olariu Cristinel