Palota :: Biserica Sf. Anton - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Anton
Palota
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Palota (maghiara: Újpalota) (germana: Neu Palota)
Comună:Sântandrei
Județ:Bihor
Adresa:nr. 125
Cod poștal:417516
Telefon :0259... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.varad.org, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Preot:Láber Ferenc
Hram:Sf. Anton de Padova
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:În inscrierile din secolul al XIII-lea apare ca proprietate a Episcopiei din Oradea. În acea vreme Episcopul de Oradea era și prefectul de Bihor și era obligat să întrețină o armată proprie.
Ostașii merituoși erau răslpătiți și astfel Palota trece în proprietatea familiei Czibak
Nou sat, denumit și Palota Nouă, se formează pe malurile Crișului între 1780–90, iar locuitori se ocupau cu lucratul pământului.
Parohia a fost înființată în 1810, iar primul paroh a fost Lángh Boldizsá.
La 1 septembrie ofițerul Frimont János Mária primește titlul de Conte de Palota îmreună cu comuna Palota și alte 5 sate din Bihor. În același an devine și comandantul regiunii Veneția cu reședința la Padova și astfel ajunge sa-L venereze pe Sf. Anton de Padova.
În 1821 în urma unei răscoale regele din Napoli este detronat. Comandantul Frimont este însărcinat cu înăbușirea răscoalei. Bătălia decisivă a avut loc la 13 ianuarie 1821 între Rietti și Antrodocco. În timpul bătăliei calul lui este împușcat și se află în pericol de a fi zdrobit de ceilalți călăreți sau de a fi recunoscut ca comandant și de a fi capturat. Atunci i-a spus ordonanței "Dacă scap viu din din acest iad, voi construi o foarte frumoasă biserică la marginea pustei maghiare". A scăpat, răscoala a fost înăbușită, regele si-a reprimit tronul, iar el a primit titlul de Prinț de Antrodocco și 220 de mii de ducați de aur.
Din acești bani construiește biserica din Palota, iar arhitecților itelieni le spune ca biserica să fie în formă de cruce.
La 9 noiembrie 1824est epusă piatra de temelie, iar în 1826este deja acoperită cu tablă. În 1829 se asamblează altarul din marmură de Carrara, se instalează orga și se montează amvonul. . Pe 22 noiembrie în același an biserica este sfințită cu hramul Sf. Anton de Padova. .
În 1831 ctitorul, prințul Frimont moare la Viena, iar corpul neînsuflețit este transportat aici și depus în cavou, conform testamentului. Altarul cavoului este tot din marmură, partea de sus din marmură albă de Carrara, iar cea de jos din marmură roșie Salzburg. Biserica dispune și de obiecte de cult foarte valoroase din aur, tot prin bunăvoința ctitorului.
În 1850 Frimont Béla d0onează bisericii o carpetă forte valoroasă, realiztă de prințesa Saga Vilhelmina din Kurlandia
Prima renovare a avut loc în 1910, iar din nou la aniversarea a 150 de ani, când s-a adăugat un nou altar de marmură prin bunăvoința parohului Mentes József.
Cod Monument:BH-II-m-B-01182
Nr. vizualizări:3995
Data ultimei vizualizări:2020-05-25 07:09:16
Data actualizare:2017-04-07 14:05:30
Data încărcării:2006-03-09 04:51:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-02-15
Contor: 96

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View