Bucuresti :: Biserica Kretzulescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Kretzulescu
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea Victoriei nr. 45a
Cod poștal:010062
Telefon :0721... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Raduca Vasile, scu Valentin
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Brâncovenesc
Detalii:Biserica Kretzulescu este unul dintre monumentele care surprind cel mai bine spiritul artei și arhitecturii brâncovenești. Lăcașul a fost construit între 1720-1722 prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu și ale soției sale Sava (una dintre fiicele lui Constantin Brâncoveanu) . Frescele sale interioare au fost realizate de Gheorghe Tăttărescu (1859-1860) .
Alte informații:Biserica Kretzulescu - a fost construita intre anii 1720-1722, prin eforturile concelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Sofia (una dintre fiicele lui Constantin Brancoveanu) . Initial Biserica era inconjurata de magazine si de case care faceau parte din Hanul lui Kretzulescu, care a fost demolat pentru constructia palatului regal. Cutremurul din 1838 a distrus turnul Bisericii, care a fost refacut in anul 1859, intr-un stil neoclasic, cu o turla din lemn acoperita cu tabla, a carui pictura fusese refacuta de Gheorghe Tatarascu. Pridvorul care era inchis are pictura originala, care sta sub semnul stilului brancovenesc.
Biserica a fost adusa sub forma initiala prin restaurarea care a avut loc intre anii 1935-1936. Cu ajutorul arhitectului Stefan Bals si Em. Miclescu, pridvorul a fost redeschis, iar in locul turlei de lemn, s-a creat unul de piatra naturala. A fost indepartata tencuiala exterioara care era deja distrusa si astfel a fost pusa in valoare plastica monumentului. Pentru a se sublinia fresca in spirit bizantin care dateaza din 1872, a fost indepartata pictura in ulei a lui Tatarascu, cu exceptia portretelor ctitorilor.
Biserica a fost reparata si intre anii 1942-1943, din cauza cutremurului din 1940.
In perioada comunista se preconiza daramarea bisericii Kretzulescu. A fost salvata datorita arhitectilor, dintre care amintim pe doamna Henriette de la Vrancea. A fost realizata o noua restaurare atat la exterior cat si la interior, atat dupa cutremurul din 1977 cat si dupa revolutia din 1989. Toate aceste lucrari au fost realizate cu sprijinul preotului Paroh Raduca Vasile. Restaurarea a inceput in 1996 si a durat pana in 2003, atunci cand pictura veche a fost partial spalata.
Biserica este asemanatoare ca proportii cu biserica Enei care a fost realizata in aceeasi perioada. Sistemul de boltire interioara este acelasi la cele doua biserici, astfel incat se poate ca cele doua lacasuri sa fi avut aceeasi mesteri. Biserica Kretzulescu are un pridvor cu cinci arcade pe fatada de vest si cu cate doua arcade pe lateral, care se sprijina pe stalpi din piatra. Cele doua bolti semisferice cu care este acoperit pridvorul sunt despartite de un arc. Pronaosul este despartit cu trei arcade de naos. Cafasul are balconul stramt si este sustinut de doua coloane subtiri, din fonta. Turlele sunt pe plan octogonal, au fetele laterale iar ferestrele sunt inguste si sunt inconjurate de arcade. Decoratia exterioara este din caramida, iar fatadele au o tencuiala subtire. Braul este lat (specific artei brancovenesti) . Registrul interior are panouri dreptunghiulare care incadreaza ferestrele, registrul superior are panouri inalte al caror aspect ne duce cu gandul la ornamentatia din Moldova. Pe fatada din partea de vest exista o parte care are latimea a doua panouri nepictate pana astazi.
Biserica Kretzulescu are o mare valoare arhitectonica deoarece se afla la granita celor doua perioade importante ale arhitecturii din Muntenia: cea a domnilor fanarioti, respectiv epoca brancoveneasca.

Donații către Biserica Kretzulescu se pot realiza prin intermediul contului bancar RO40BRDE441S-V-15196804410.
Cod Monument:B-II-m-A-19855
Nr. vizualizări:32188
Data ultimei vizualizări:2024-10-07 13:24:31
Data ultimei actualizări:2018-10-04 14:16:47
Data încărcării pe sit:2006-03-21 23:16:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-05-16
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 228

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy