Bucuresti :: Manastirea Antim - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Antim
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Regina Maria nr. 29
Cod poștal:040111
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.manastireaantim.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților
Stil arhitectonic:Brâncovenesc
Detalii:Ctitorită între 1713-1715 în stil brâncovenesc, pe locul unei biserici de lemn, de către Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, fost Mitropolit în vremea lui Constantin Brâncoveanu, cărturar, miniaturist și sculptor, care a sculptat el însuși în piatră tâmpla și în lemn ușa de la intrare. Pictată a doua oară între 1860-1863, de Petru Alessandrescu, pictură refćcută în 1950 de Costin Petrescu, iar pe exterior în mozaic de Olga Greceanu. Muzeu cu opere de artă, manuscrise, icoane. Ctitorul a fost martirizat în anul 1716 și este prăznuit pe 27 septembrie. Biserica deține o raclă cu moaștele celor 40 de mucenici din Sevastia, prăznuiți pe 9 martie.
Cod Monument:B-II-a-A-18971
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Apostolul Bucureștiului - părintele Sofian Boghiu (Articol)
FORMULA-AS.RO: La ceas de Inviere, in sihastria unui mare duhovnic (Articol)
FORMULA-AS.RO: Ultima dorinta a parintelui Sofian (Articol)
FORMULA-AS.RO: S-a stins un Sfant: Parintele Sofian (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Antim 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Antim 2 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Antim 3 (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Sfinții sunt oamenii care și-au împlinit cu adevărat menirea – Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul (2019-06-23)

 Închide 

Sfinții sunt oamenii care și-au împlinit cu adevărat menirea – Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul

[2019-06-23]
de Iulian Dumitrașcu

„Sfinții sunt oamenii care și-au împlinit cu adevărat menirea: aceea de a folosi viața scurtă pământească pentru a-și desăvârși făptura și pentru a se face moștenitori ai vieții veșnice”, a spus Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.
Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Tuturor Sfinților la hramul Mănăstirii Antim din București.
În predica sa, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre sfinți pe care i-a prezentat ca fiind „rezultatul prezenței și pogorârii Duhului Sfânt în lume”.
Ierarhul le-a mai explicat credincioșilor prezenți în biserica așezământului monahal că toți suntem chemați la sfințenie.
„Am fost chemați la existență ca folosind darurile primite de la Dumnezeu și lăsând sufletul nostru să fie un pământ cultivat de lucrarea Duhului Sfânt în lume să devenim asemenea lui Dumnezeu după har”, a spus Preasfinția Sa.
Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în ziua sărbătoririi Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4840, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Prim-ministrul Georgiei a vizitat Mănăstirea Antim (2019-04-15)

 Închide 

Prim-ministrul Georgiei a vizitat Mănăstirea Antim

[2019-04-15]
de Gheorghe Anghel

Prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, a vizitat luni 15 aprilie 2019 Mănăstirea Antim din Capitală, ctitoria Sfântului Antim Ivireanul, georgian de origine.
Demnitarul a fost primit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Ierarhul i-a prezentat așezământul monahal, precum și muzeul mănăstirii.
Preasfinția Sa a vorbit despre bunele relații dintre cele două popoare și a evidențiat faptul că Sfântul Antim este o punte de legătură între România și Georgia.
La final, Părintele Episcop Varlaam a oferit prim-ministrului Mamuka Bakhtadze o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanul, dar și un album dedicat mănăstirii Antim.
În cadrul vizitei, oficialul georgian a depus flori la statuia Sfântului Antim Ivireanul aflată în fața așezământului monahal bucureștean.
Mănăstirea, ctitorie a Sfântului Antim, a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințită în 1715.
Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6067, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Prin rugăciune dobândim însăși prezența lui Dumnezeu în sufletul nostru – Patriarhul Daniel la Mănăstirea Antim (2019-04-07)

 Închide 

Prin rugăciune dobândim însăși prezența lui Dumnezeu în sufletul nostru – Patriarhul Daniel la Mănăstirea Antim

[2019-04-07]
de Iulian Dumitrașcu

În Duminica a 4-a din Postul Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus la Mănăstirea Antim din București c㠄Prin rugăciune dobândim însăși prezența lui Dumnezeu în sufletul nostru”.
„Rugăciunea nu este doar lucrarea omului care se adresează lui Dumnezeu, ci și lucrarea tainică a harului lui Dumnezeu în sufletul celui care se află în comuniune cu Dumnezeu”, potrivit Preafericirii Sale.
În omilia duminicală, Patriarhul României a prezentat învățăturile reflectate în textul biblic de la Marcu 9:17-32 care înfățișează Vindecarea fiului lunatic.
Iisus Hristos – mustrător și milostiv
Patriarhul numește această evanghelie ca fiind una „tulburătoare”, întrucât Mântuitorul apare în paginile scripturistice atât ca „mustrător” față de necredința din popor, inclusiv față de puțina credință a tatălui copilului bolnav, cât și „milostiv”.
„Mântuitorul Iisus Hristos rămâne statornic în iubire chiar și atunci când mustră pe oameni pentru slaba lor credință sau pentru necredința lor, dar rămâne statornic în iubire față de oamenii care suferă. Deci, mustrând poporul necredincios, inclusiv pe tatăl copilului, în mod voalat, totuși el nu se supără pe copilul care suferă”.
Credința și necredința
Un aspect interesant semnalat de Părintele Patriarh este acela că Mântuitorul Hristos nu l-a vindecat imediat pe copil, ci numai după ce mai întâi l-a vindecat pe tatăl acestuia „de îndoială, de credință șovăielnică și l-a întărit în credință prin smerenia pocăinței”.
Reflectând la această decizie a Mântuitorului, Patriarhul a prezentat importanța credinței în viața omului și urmările necredinței.
„Vedem cât de mult contează faptul că avem sau nu avem credință. Deci, Hristos vede în fața lui multă necredință, iar pe de altă parte multă suferință. Evanghelia ne învață că foarte adesea demonii au putere asupra oamenilor atunci când slăbește credința în popor”.
„Când oamenii nu se mai roagă, nu mai cer ajutorul lui Dumnezeu, nu mai împlinesc voia Lui în viața lor, duhurile necurate care urăsc pe oameni și caută să le împiedice mântuirea pun stăpânire pe oameni”.
Reproducând cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhul a insistat pe tema credinței, afrimând c㠄după cum pe un cazan fierbinte nu se pun muștele, tot așa pe sufletul fierbinte care se află permanent în rugăciune având credință puternică nu se așează lucrarea duhurilor rele”.
„Deci, credința puternică și rugăciunea fierbinte și postul ne ajută să avem pe Dumnezeu prezent în noi și pentru că El este prezent în noi atunci duhurile rele stau la distanță”, a mai spus Patriarhul.
Lupta cu duhurile rele
În ceea ce privește „lupta duhovnicească împotriva patimilor și a duhurilor necurate, mândre și rele”, Patriarhul a atras atenția că pentru a duce această luptă oamenii au nevoie de „multă rugăciune unită cu postul”.
„Rugăciunea unită cu postul este o armă duhovnicească puternică de luptă împotriva patimilor egoiste și împotriva ispitelor care vin din partea duhurilor necurate. Duhurile rele nu se impresionează de cuvintele frumoase sau aspre, ci doar de prezența Duhului Sfânt în omul care se roagă”.
„Duhurile rele nu pot fi combătute, alungate, decât cu puterea prezenței Duhului Sfânt”.
„De ce?”, se întreabă Patriarhul României care apoi oferă răspunsul: „Fiindcă numai Duhul cel Sfânt și bun alungă duhurile necurate și rele”.
În contrast cu modelul evidențiat mai sus, „omul care se roagă și postește se hrănește cu harul lui Dumnezeu din rugăciune și se golește de sine, de mândrie, de încrederea exagerată în propriiile puteri și se umple de Duhul Sfânt”.
Părinții și responsabilitatea acestora față de propriii copii
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a enunțat o altă observație esențială a evangheliei de astăzi și anume, tatăl copilului se identifică cu suferința propriului copil: „tatăl copilului stăpânit de un duh mut s-a făcut glasul durerii sau al suferinței copilului chinuit de demoni”.
Pe baza textului biblic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adus în atenție responsabilitatea părinților față de copiii lor.
„Din această evanghelie învățăm și noi cât de mare este nevoia ca părinții să fie credincioși, să vină la Biserică, să vină la Hristos și să-I ceară ajutorul atunci când copiii sunt suferinzi, când trec prin încercări, prin ispite, prin multe viclenii care vin de la demoni”.
„Prin aceasta, evanghelia de astăzi este una a responsabilității părinților față de sănătatea copiilor, dar și a îndemnului de a ne întări în credință”.
Sfântul Ioan Scărarul și „Scara” sa
În a doua parte a predicii sale, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, pomenit astăzi, pe care l-a prezentat ca fiind „un mare dascăl al rugăciunii, pocăinței, despătimirii, eliberării de patimile egoiste și al cultivării virtuților sfinte”.
„El este numit Scărarul de la cartea sa, Scara Paradisului sau Scara virtuților, dar a mai fost numit pentru multa sa învățătură și Ioan Scolasticul, iar pentru că a trăit în părțile Muntelui Sinai a mai fost numit și Ioan Sinaitul”.
Patriarhul Daniel a făcut o prezentare sintetică al acestui volum reprezentativ pentru personalitatea Sfântului Ioan Scărarul, dar și pentru creștinism în general.
„Scara aceasta este un fel de manual de viață duhovnicească, mai ales pentru un monah. A fost tradusă în foarte multe limbi și mai ales în timpul Postului Mare această lucrare este un îndrumar, un îndreptar de viață duhovnicească”.
„Are 30 de capitole potrivit celor 30 de trepte, iar capitolul 31 este numit Către păstorul duhovnicesc, cel care are în grijă o comunitate creștină pe care trebuie să o conducă pe calea mântuirii”.
În cântările Duminicii a 4-a din Postul Paștelui, Sfântul Ioan este numit „Scara virtuților, lauda monahilor, luminător și călăuzitor pe drumul mântuirii”.
Potrivit Preafericirii Sale, Sfântul Ioan Scărarul ne arată c㠄prin smerenie și iubire noi ne apropiem de Dumnezeu, biruim patimile egoiste și cultivăm virtuțile”.
„Smerenia și iubirea sunt treptele cele mai profunde ale vieții duhovnicești. Cu cât creștem mai mult în smerenie în fața lui Dumnezeu cu atât ne umplem mai mult de iubirea smerită și milostivă a lui Dumnezeu”.
La final, Patriarhul a îndemnat la rugăciune către Sfântul Ioan Scărarul pentru a ne ajuta „să urcăm în această perioadă a Sfintelor Paști urcușul duhovnicesc interior al inimii”, să ne pocăim, spovedim și împărtășim mai des și să întărim rugăciunea, nevoințele și milostenia.
Patriarhul României a dăruit așezământului monahal bucureștean mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române, iar credincioșilor prezenți iconițe cu chipul Sfântului Cuvios Ioan Scărarul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6273, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Ambasadorul Georgiei în România a oferit Mănăstirii Antim o icoană georgiană cu chipul ctitorului (2018-09-27)

 Închide 

Ambasadorul Georgiei în România a oferit Mănăstirii Antim o icoană georgiană cu chipul ctitorului

[2018-09-27]
de Iulian Dumitrașcu

La finalul Sfintei Liturghii oficiate joi la Mănăstirea Antim, Ambasadorul Georgiei în România, Dl Nikoloz Nikolozishvili, a dăruit așezământului monahal o icoană cu elemente tradiționale georgiene, reprezentând pe Sf. Ier. Antim Ivireanul.
Excelența Sa a participat la sărbătoarea dedicată ctitorului mănăstirii, împreună cu alte câteva sute de credincioși.
Tot la acest moment, Episcopul Ieronim Sinaitul a primit din partea starețului Mănăstirii Antim, Protos. Vincențiu Oboroceanu, o bederniță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7826, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Episcopul Ieronim: Arhitectul Mănăstirii Antim strălucește pe cerul Bisericii noastre (2018-09-27)

 Închide 

Episcopul Ieronim: Arhitectul Mănăstirii Antim strălucește pe cerul Bisericii noastre

[2018-09-27]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a subliniat joi la hramul Mănăstirii bucureștene Antim că arhitectul așezământului monahal „strălucește pe cerul Bisericii noastre”.
La ctitoria din București a Sfântului Antim Ivireanul au participat sute de credincioși, în ziua sa de pomenire, care s-au rugat împreună cu Episcopul Ieronim Sinaitul la Sfânta Liturghie.
În cuvântul său, ierarhul a făcut referire la contribuția Sfântului Antim Ivireanul pe plan cultural și bisericesc.
„Predicile sale sunt o foarte frumoasă sursă de inspirație, au o limbă literară deosebită. De asemenea, tipăriturile sale au fost foarte importante pentru triumful limbii române în cultul Bisericii, ceea ce a dus la dezvoltarea vieții spirituale a credincioșilor, dar totodată și la întărirea conștiinței de neam”.
„A contribuit la dezvoltarea culturii române prin operele de artă pe care le-a lăsat, el însuși fiind și arhitectul Mănăstirii Antim”, a spus Preasfinția Sa.
Ai un email nou. E Binele de Știut!
Părintele Episcop a mai explicat Sfântul Antim Ivireanul este un model de mărturisire a credinței, fiind unul din „marii sfinți ai Bisericii”.
„Prin faptul că și-a sfârșit viața urmând pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos și sfinților mucenici, pentru păstrarea dreptei credințe a neamului nostru, pentru păstrarea configurației noastre spirituale și naționale, este unul din marii și importanții sfinți ai Bisericii noastre”.
„Sfântul Martir Antim Ivireanul un mare rugător în ceruri, alături de Sfântul Constantin Brâncoveanu și fiii săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ienache și alți martiri ai neamului nostru atât din perioada veche, cât și din perioada mai apropiată”, potrivit Preasfințitului Ieronim Sinaitul.
Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în Duminica Tuturor Sfinților.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7820, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Mănăstirea Antim își va serba joi ctitorul și ocrotitorul, pe Sfântul Antim Ivireanul (Program) (2018-09-25)

 Închide 

Mănăstirea Antim își va serba joi ctitorul și ocrotitorul, pe Sfântul Antim Ivireanul (Program)

[2018-09-25]
de Sorin Ionițe

Mănăstirea Antim din Capitală își va serba joi, 27 septembrie 2018, ctitorul și ocrotitorul, pe Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești.
Programul liturgic de hram va începe de miercuri seară, când va fi oficiată slujba de Priveghere ce va cuprinde: Vecernia Mare cu Litie și Utrenia.
De Sfântul Antim, după slujba Acatistului și Ceasurile, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, va oficia Sfânta Liturghie.
Potrivit Secretariatului Mănăstirii, la finalul slujbei vor fi împărțite pachete alimentare tuturor celor prezenți la hram.
Joi după-amiază, la Mănăstirea Antim va avea loc un eveniment cultural dedicat Anului Centenar. Piesa de teatru „Ziditori ai Marii Uniri” va fi pusă în scenă de Compania Civic Art începând cu ora 19:30 în Sala Mare a Bibliotecii Sfântului Sinod, din curtea așezământului monahal bucureștean.
Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în Duminica Tuturor Sfinților.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7842, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la 16 ani de la trecerea în veșnicie (2018-09-10)

 Închide 

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la 16 ani de la trecerea în veșnicie

[2018-09-10]
de Iulian Dumitrașcu

Sute de credincioși s-au rugat sâmbătă împreună cu părinții slujitori de la Mănăstirea Antim pentru sufletul Părintelui Sofian Boghiu, la 16 ani de la trecerea la Domnul.
Părintele Sofian a fost stareț al Mănăstirii Antim timp de aproape 50 de ani.
Programul liturgic a început cu slujba Sfintei Liturghii, după care a fost oficiată slujba de pomenire.
În omilia rostită, Protos. Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, a făcut referire la viața Părintelui Sofian Boghiu și a adus în atenția celor prezenți faptul că în lucrarea sa duhovnicul „punea foarte mult accent pe seriozitate, decență și discreție”.
Credincioșii s-au deplasat după slujbă la Mănăstirea Căldărușani, unde se află mormântul Părintelui Sofian Boghiu.
A urmat slujba de pomenire în biserica mare a mănăstirii, precum și un Trisaghion la mormânt, după care au fost împărțite credincioșilor pachete cu hrană.
Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.
Părintele Sofian, trecut la cele veșnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7881, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Episcopul Varlaam Ploieșteanul a spus la hramul Mănăstirii Antim că fiecare dintre noi este chemat la sfințenie (2018-06-04)

 Închide 

Episcopul Varlaam Ploieșteanul a spus la hramul Mănăstirii Antim că fiecare dintre noi este chemat la sfințenie

[2018-06-04]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul hramului istoric al ctitoriei Sfântului Antim Ivireanul din București, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a vorbit duminică în omilia sa despre sfințenie și dobândirea ei.
Argumentându-și cuvintele pe învățătura Scripturii, Ierarhul a explicat că fiecare dintre noi este chemat să la sfințenie și a subliniat c㠄sfințirea vieții este posibilă în orice timp, indiferent de neamul căruia îi aparținem”.
Sfințenia este posibilă și pentru săraci și pentru bogați, și pentru împărați și pentru oameni simpli. În calendar avem din toate categoriile acestea; avem cuvioși și cuvioase fie din rândul oamenilor obișnuiți, fie din rândul capetelor încoronate care au schimbat purpura imperială cu hainele smerite, negre de monah.
Ierarhul a abordat și tematica iubirii de Dumnezeu despre care a spus că este fundamentul oricărei iubiri pământești.
„Toate iubirile pămânești față de mamă, tată, soție, copii se hrănesc din iubirea față de Dumnezeu”, a subliniat Preasfinția Sa în cuvântul din 3 iunie.
„De aceea”, a spus Episcopul Varlaam, „iubirea față de Dumnezeu trebuie să fie cea dintâi iubire a noastră pentru că în această iubire vom găsi pe parcursul vieții izvorul și puterea de a-i iubi până la sfârșit pe cei cărora le datorăm iubire: părinții, frați, rude, binefăcătorii, părinți etc”.
Despre Biserică ierarhul a spus că este un laborator al învierii în care creștem duhovnicește și prin ostenelile noastre.
„Prin cultivarea virtuților, prin fapte bune și printr-o mulțime de osteneli noi nu căutăm altceva decât să ne sfințim viața, chipul pe care l-am primit de la Dumnezeu în actul creației, și să ajungem la asemănarea cu Dumnezeu, la moștenirea Împărăției Cerurilor”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a definit în omilia sa înțelesul sensului de creștin.
A fi creștin înseamnă a fi îndelung răbdător, înseamnă a împărți necazurile acestei vieți cu cei care suferă, a împărți bunurile care îți prisosesc cu cei care duc lipsă, înseamnă să fii un luptător pentru pacea, pentru dreptatea societății în care trăiești, a-ți asuma cu bucurie toate încercările vieții.
Mănăstirea Antim
Așezământul monahal ctitorit de Sfântul Antim a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715.
Hramul închinat tuturor sfinților a fost acordat de ctitorul ei, așa cum rezultă și din pisania lăcașului de cult.
Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8448, Ultimul acces: 2020-08-07 12:31:42

»  PS Ieronim Sinaitul la Mănăstirea Antim: Credința, rugăciunea și postul aduc schimbare în bine (2018-03-19)

 Închide 

PS Ieronim Sinaitul la Mănăstirea Antim: Credința, rugăciunea și postul aduc schimbare în bine

[2018-03-19]
de Sorin Ionițe

„Credința, rugăciunea și postul, întru smerenia recunoașterii neputințelor și a încercărilor noastre, aduc schimbare în bine”, a subliniat în Duminica a patra din Post, PS Ieronim Sinaitul. Episcopul vicar patriarhal a slujit la Mănăstirea Antim din Capitală.
În cuvântul rostit în cadrul slujbei, ierarhul a evidențiat mesajul Evangheliei și al Duminicii Sfântului Ioan Scărarul:
„Trebuie să avem credință puternică, să ne rugăm lui Dumnezeu pentru a stabili sau restabili comuniunea cu El și să ne bucurăm de darurile care vin din această comuniune, iar prin postire să schimbăm modul nostru unilateral de a gândi asupra lumii înconjurătoare”, a spus Preasfinția Sa.
Părintele Episcop a spus că trebuie să privim lumea într-un mod deosebit duhovnicesc pentru a nu cădea sub „tirania materiei”.
„Să ne ridicăm puțin mai sus, să nu devenim dependenți de materie pentru a ne putea bucura de Darurile Duhului, de darurile spiritului”, i-a îndemnat PS Ieronim pe credincioșii prezenți duminică în biserica Mănăstirii Antim.
Ierarhul a spus c㠄străduințele cunoașterii și ale devenirii în Dumnezeu nu se încheie. Chemarea este permanentă. De aceea avem an de an posturile în care ne pregătim sufletește, ne mărturisim și ne împărtășim cu Sfintele Taine”.
„Este nevoie să înnoim credința noastră, rugăciunea și comuniunea cu Dumnezeu, postul și strădaniile noastre. Nimeni nu poate ajunge dintr-o dată la măsura dumnezeiască”, a avertizat PS Ieronim.
În acest context, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfântul Ioan Scărarul pe care Biserica ni-l pune în față ca pe unul care a vorbit despre „devenirea duhovnicească a oamenilor, această strădanie necontenită de o viață”.
La final ierarhul i-a încurajat pe credincioși să urmeze învățăturile Sfintei Scripturi și ale Sfinților Părinți „pentru a înțelege și a urma cele bune, pentru a deveni duhovnicește mai puternici și pentru a urca, fiecare după puterea sa, cât mai sus pe această scară a virtuților, unde ne așteaptă Mântuitorul Iisus Hristos”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8858, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Mănăstirea Antim: Procesiunea cu moaștele Sfinților 40 de Mucenici a fost condusă de PS Varlaam (2018-03-08)

 Închide 

Mănăstirea Antim: Procesiunea cu moaștele Sfinților 40 de Mucenici a fost condusă de PS Varlaam

[2018-03-08]
de Iulian Dumitrașcu

PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a condus marți procesiunea cu un fragment din moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, desfășurată la Mănăstirea Antim. La eveniment au participat credincioși împreună cu părinții slujitori ai lăcașului de cult.
În renumita vatră monahală se află un fragment din moaștele sfinților pomeniți vineri încă din 1883, când a fost oferit de Patriarhul Nicodimos al Ierusalimului.
Episcopul Varlaam s-a adresat participanților și le-a vorbit despre viața sfinților amintiți care „erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius”.
„Ei au fost siliți de guvernatorul Armeniei să aducă jertfe idolilor și să se închine lor. Cei 40 au refuzat și astfel au fost întemnițați timp de opt zile și torturați”, a spus Preasfinția Sa.
Sfânta Liturghie de hram va fi oficiată în 9 martie de un delegat al Părintelui Patriarh Daniel.
Cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8875, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Mănăstirea Antim | Programul sărbătorii Sfinților 40 de mucenici. Procesiune cu sfintele moaște (2018-03-08)

 Închide 

Mănăstirea Antim | Programul sărbătorii Sfinților 40 de mucenici. Procesiune cu sfintele moaște

[2018-03-08]
de Sorin Ionițe

Sărbătoarea Sfinților patruzeci de mucenici este una deosebită pentru obștea Mănăstirii Antim, întrucât așezământul deține un fragment din moaștele acestora.
Programul liturgic va începe joi seară, la ora 17:00, când va avea loc o procesiune cu sfintele moaște în jurul bisericii mari; după procesiune va fi oficiată slujba Privegherii: Vecernia Mare cu Litie și Utrenia.
Vineri, 9 martie, de la ora 08:00 va fi citit Acatistul Sfinților 40 de mucenici, Ceasurile, Obednița, după care va fi săvârșită Liturghia Darurilor Înainte Sfințite și o slujbă de pomenire pentru ctitorii lăcașului de cult trecuți la cele veșnice.
Potrivit Secretariatului Mănăstirii Antim, atât la procesiune, cât și la Sfânta Liturghie din ziua hramului este așteptat un ierarh delegat de Părintele Patriarh Daniel.
Credincioșii vor putea aduce cinstire Sfintelor Moaște în ziua praznicului până seara în jurul orei 21:00.
Fragmentul din moaștele sfinților serbați în 9 martie a fost dăruit Mănăstirii Antim în anul 1883 de patriarhul Nicodimos al Ierusalimului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8859, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Oaspeți georgieni la Mănăstirea Antim | Clericii au oficiat Sfânta Liturghie în limba maternă (2018-02-17)

 Închide 

Oaspeți georgieni la Mănăstirea Antim | Clericii au oficiat Sfânta Liturghie în limba maternă

[2018-02-17]
de Gheorghe Anghel

În biserica mănăstirii Antim, Sfânta Liturghie a fost oficiată sâmbătă în limba georgiană. Aflați în pelerinaj, cei trei clerici din Georgia care au slujit cu binecuvântarea Patriarhului Daniel au dorit să se roage în lăcașul de cult ctitorit de Sfântul Antim Ivireanul, ierarh român de origine georgiană.
Arhimandriții Ioan Rekhviashvilii, Ekvtime Shavdatuashvili și preotul Antimoz Giorbelidze sunt din Eparhia de Bolnisi, al cărei Chiriarh a fost în România în septembrie 2016, cu prilejul manifestărilor legate de anul comemorativ 2017.
Așezământul monahal ctitorit de Sfântul Antim a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de două monahii care i-au însoțit în pelerinaj pe clericii din Georgia.
„Delegația a fost primită cu o deosebită căldură de obștea mănăstirii, unde au vizitat totodată Muzeul Sfântul Antim Ivireanul și Camera Memorială Rugul Aprins” a declarat pentru Agenția de știri Basilica ierom. Antipa Burghelea.
De asemenea, în pelerinajul lor au vizitat Mănăstirile Snagov, Țigănești, Radu-Vodă și Stavropoleos, precum și bisericile Sf. Spiridon-Nou, Zlătari, Domnița-Bălașa, Sf. Ilie-Rahova și Schitul Maicilor.
„Ei au rămas impresionați de mulțimea fragmentelor de sfinte moaște, precum și de evlavia credincioșilor români”, a afirmat ierom Antipa Burghelea.
Cei trei preoți vor sluji și mâine la ctitoria Sfântului Antim, alături de părinții slujitori ai mănăstirii.
Sfântul Antim Ivireanul a fost Mitropolit al Țării Românești în perioada 1708-1716. Pentru activitatea sa pastorală și tipografică este considerat cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești. El a suferit moarte martirică în exil în anul 1716.
În data de 21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe Mitropolitul Antim în rândul sfinților, fiind prăznuit cu data de prăznuire în 27 septembrie.
Ierarhul român este cinstit și de credincioșii ortodocși ruși, polonezi și georgieni.
La împlinirea a 300 ani de la moartea Sfântului Antim, Patriarhia Română a declarat anul 2016 drept An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, context în care au avut loc mai multe activități dedicate marelui ierarh.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9133, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Sfânta Agata cinstită la mănăstirea Antim | Află de ce este ocrotitoarea așezământului monahal (2018-02-05)

 Închide 

Sfânta Agata cinstită la mănăstirea Antim | Află de ce este ocrotitoarea așezământului monahal

[2018-02-05]
de Gheorghe Anghel

Sfânta Muceniță Agata a fost cinstită luni la mănăstirea Antim din București, unde se află un fragment din moaștele sale. Mucenița Agata este una dintre ocrotitoarele așezământului monahal deoarece acum 305 ani, în ziua prăznuirii sfintei, în urma unei descoperiri divine, Sfântul Antim hotărăște construirea mănăstirii bucureștene.
Din acest motiv, Sfântul Antim a pictat chipul muceniței Agata în icoana celor patru sfinți ocrotitori ai săi, icoană care se păstrează și astăzi în biserica mănăstirii.
Sărbătoarea Sfintei Agata a început încă din ajun cu Slujba Privegherii. În omilia rostită cu acest prilej, părintele ieromonah Antipa Burghelea a istorisit viața și pătimirea sfintei, precum și motivele pentru care este cinstită cu precădere în acest așezământ monahal.
Totodată, el a amintit faptul că în biserica Mănăstirii Antim se află mai multe fragmente de moaște ale unor sfinți mucenici, ceea ar trebui „să-i încurajeze pe monahi și pe închinători să aibă și ei măcar o parte din credința și hotărârea mucenicilor de a-l mărturisi pe Domnul Hristos atât prin cuvânt, cât, mai ales, printr-o viețuire curată”.
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de clerici, ostenitori ai așezământului monahal, în prezența anumeroși credincioși veniți să aducă cinstire muceniței care a pătimit în timpul împăratului roman Deciu.
În cadrul așezământului monahal se află două icoane reprezentând pe Sfânta Agata, cea în mozaic din pridvorul bisericii, lucrată de pictorița Olga Greceanu, și cea pictată de Sfântul Antim Ivireanul aflată în interiorul locașului de cult.
Fragmentul din moaștele sfintei Agata a fost adus la Mănăstirea Antim în anul 2017 prin bunăvoința părintelui arhimandrit Nectarie Șofelea exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Sfânta Mucență Agata a trăit în vremea împăratului roman Deciu, fiind originară din insula Sicilia. A primit de la părinți o aleasă educație creștină, ceea ce a determinat-o să-și închine viața lui Hristos prin păzirea fecioriei și a mărturisirii credinței chiar cu prețul vieții. A pătimit de la dregătorii păgâni multe chinuri în urma cărora a trecut la cele veșnice, pe mormântul ei fiind ridicată o biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9220, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  Ministrul Apărării din Georgia a vizitat Mănăstirea Antim. Ctitorul ei a creat ‘o punte între Biserica Ortodoxă Română și celelalte Biserici’ – PS Varlaam (2018-01-31)

 Închide 

Ministrul Apărării din Georgia a vizitat Mănăstirea Antim. Ctitorul ei a creat ‘o punte între Biserica Ortodoxă Română și celelalte Biserici’ – PS Varlaam

[2018-01-31]
de Sorin Ionițe

Cu prilejul vizitei de miercuri a domnului Levan Izoria, Ministrul Apărării Georgiei, la Mănăstirea Antim, PS Varlaam Ploieșteanul a subliniat importanța așezământului ctitorit de Sfântul Antim Ivireanul care, împreună cu „întreaga lui operă tipografică, înseamnă o punte între Biserica Ortodoxă Română, între neamul românesc, și celelalte Biserici, mai ales Biserica Georgiei”.
„Mă refer la celelalte Biserici, a adăugat ierarhul, întrucât Sfântul Antim Ivireanul a tipărit foarte multe cărți pentru toate popoarele ortodoxe: pentru cele de limbă slavă, pentru cele de limbă greacă, pentru cele de limbă arab㠖 el a fost cel care a tipărit pentru prima oară cărți de cult și cărți de rugăciune în arab㠖 precum și pentru poporul căruia a aparținut prin naștere, poporul georgian”.
Delegația georgiană a vizitat lăcașul de cult și a adus cinstire sfintelor moaște aflate în biserica monument istoric. De asemenea, Levan Izoria împreună cu cei care l-au însoțit, a vizitat muzeul Mănăstirii Antim și Biblioteca Sfântului Sinod.
Episcopul vicar patriarhal a precizat c㠄această ctitorie a unui ierarh român de origine georgiană reprezintă prim obiectiv pentru grupurile de oficialități, oameni de afaceri sau simpli pelerini care vin din Georgia să viziteze România”.
Între obiectivele vizitate s-a aflat și „Sala georgian㔠de la așezământul monahal, unde sunt păstrate mai multe icoane, obiecte de cult și albume oferite pe parcursul timpului de diplomați, oameni politici și demnitari ai statului georgian veniți în vizită la Mănăstirea Antim.
Sfântul Antim Ivireanul a fost Mitropolit al Țării Românești în perioada 1708-1716. Pentru activitatea sa pastorală și tipografică este considerat cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești. El a suferit moarte martirică în exil în anul 1716.
În data de 21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe Mitropolitul Antim în rândul sfinților, fiind prăznuit cu data de prăznuire în 27 septembrie.
Ierarhul român este cinstit și de credincioșii ortodocși ruși, polonezi și georgieni.
La împlinirea a 300 ani de la moartea Sfântului Antim, Patriarhia Română a declarat anul 2016 drept An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, context în care au avut loc mai multe activități dedicate marelui ierarh.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9321, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  PS Varlaam a prezidat lucrările Simpozionului Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim (2017-11-17)

 Închide 

PS Varlaam a prezidat lucrările Simpozionului Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim

[2017-11-17]
de Sorin Ionițe

Simpozionul Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim s-a desfășurat în Sala Conon Mitropolitul din Palatul Bibliotecii Sfântului Sinod. Lucrările au fost prezidate de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
La eveniment au participat invitați din București și din țară. Moderatorul primei sesiuni de comunicări încheiate în jurul orei 15:00 a fost Ierod. Dr. Gamaliel Sima.
În deschidere, PS Varlaam a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Părintelui Patriarh Daniel organizatorilor, conferențiarilor și auditoriului. Preasfinția Sa a remarcat faptul că s-a scris relativ mult despre mișcarea Rugul Aprins și despre mărturisitorii Ortodoxiei în perioada comunistă.
Acest fenomen al Rugului Aprins a atras atenția nu numai istoricilor din Biseric㠖 membrii clerului sau teologi prin formare – ci și a unor istorici profani.
Tema de anul acesta a comemorării mărturisitorilor credinței din timpul comunismului a determinat foarte multe instituții și persoane să scrie despre modul în care s-a rezistat sau despre credincioșii care s-au ilustrat printr-o rezistență fermă împotriva oricărei încercări a ideologiei comuniste de a-i abate de la dreapta credință sau de la mărturisirea publică a acesteia, a spus ierarhul.
Evenimentul, organizat de Mănăstirea Antim în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ 2017, al mărturisitorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Simpozionul a avut loc chiar în ziua de pomenire a părintelui ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, când se împlinesc 55 ani de la moartea sa martirică în temnița de la Aiud.
Înainte de simpozion, de la ora 10:00, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru mărturisitorii din perioada comunistă în Biserica mare a așezământului monahal.
În prima sesiune au prezentat comunicări: Protos. Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, Pr. Nicolae Bordașiu, preot pensionar, Parohia Sfântul Silvestru București, membru al Rugului Aprins, Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Arhim. Drd. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim, Arhim. Dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Pr. Dr. Ștefan Zară, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului și Prof. Dr. George Enache de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității Dunărea de Jos din Galați.
Citește și Colocviu de literatură creștină la București | Cea mai frumoasă formă de sprijin pentru moralul oricărui dintre deținuți a fost poezia, a mărturisit Pr. Nicolae Bordașiu
În partea a doua a evenimentului, moderată de Arhim. Policarp Chițulescu, au luat cuvântul Pr. Conf. Dr. Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din București, Ierom. Cosma Giosanu, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria și Conf. Dr. Ion Marin Croitoru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea Valahia din Târgoviște.
Atât prima cât și a doua parte a simpozionului s-au încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10052, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50

»  17 noiembrie 2017: Simpozionul Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim (2017-11-15)

 Închide 

17 noiembrie 2017: Simpozionul Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim

[2017-11-15]
de Sorin Ionițe

Simpozionul Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim va avea loc vineri, 17 noiembrie 2017 în Sala Conon Mitropolitul din Palatul Bibliotecii Sfântului Sinod.
Invitați din București și din țară vor susține referate despre personalitățile marcante din cadrul mișcării. Vor fi evidențiate diferite aspecte privind atmosfera spirituală din acea vreme, precum și moștenirea duhovnicească lăsată de membrii Rugului Aprins.
Evenimentul, organizat de Mănăstirea Antim în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ 2017, al mărturisitorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Simpozionul are loc chiar în ziua de pomenire a părintelui ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, când se împlinesc 55 ani de la moartea sa martirică în temnița de la Aiud.
Conform programului transmis de Secretariatul Mănăstirii, începând cu ora 10:00 va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru mărturisitorii din perioada comunistă în Biserica mare a așezământului monahal.
Lucrările propriu-zise se vor desfășura de la ora 11:00 în sala Conon Mitropolitul din Palatul Bibliotecii Sf. Sinod.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10048, Ultimul acces: 2020-08-07 08:01:50


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:35078
Data ultimei vizualizări:2020-08-07 12:27:51
Data actualizare:2018-10-04 13:08:35
Data încărcării:2006-03-22 04:11:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:162
Fotografi:Alexandru Losonczy: 80, Brudi Fürbacher: 60, Mihai Ven: 8, Mircea Vâlcu: 8, internet: 3, Constantin Banciu: 1, Basilica.ro: 1, Cristian Laubach: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2015-04-22
Contor: 64

Vedere din față
Foto: Cristian Laubach

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 24

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-20
Contor: 55

Vedere din față
Foto: Mihai Ven

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 19

Vedere din fată
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 25

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 21

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-21
Contor: 60

Vedere din față
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2011-05-21
Contor: 54

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2019-02-05
Contor: 8

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-05-21
Contor: 54

Vedere din față
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2011-05-20
Contor: 77

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2011-05-21
Contor: 40

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 24

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-21
Contor: 87

Vedere din lateral
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2011-05-21
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Mircea Vâlcu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11