Semlacu Mic :: Manastirea Saraca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Săraca
Șemlacu Mic
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șemlacu Mic
Comună:Gătaia
Județ:Timiș
Cod poștal:307196
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:saraca.1plan.net
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaOrasGataia.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Schimbarea la Față
Detalii:Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. Mai tarziu, la inceputul secolului al XV-lea, surse franciscane mentioneaza manastirea, numind-o "pepiniera de schismatici", cu alte cuvinte, centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat.
La inceputul secolului XVIII manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.
Manastirea functioneaza pana in 1778, cand, din ordinul imparatului Iosif al II-lea, este inchisa, monahii obligati sa plece, iar odoarele manastirii (carti, icoane, obiecte de cult etc. ) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina - Serbia) . In anul 1782, autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii, care sunt cumparate de catre Ioan Ostoici, un dregator bogat din Timisoara. Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, timp in care se paragineste, dobandindu-si (re) numele de "Saraca".
In anul 1932 manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal. Desfintata din nou in urma decretului comunist din 1959, va functiona ca parohie pana in 1990, cand se reia viata monahala. In anul 1963 au inceput lucrarile care au dus la restaurarea completa a bisericii si a picturii.
Biserica Manastirii Saraca a fost (re) zidita din piatra si caramida in 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim (de la Tismana) , si apoi renovata in 1730, de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac. Arhitectural, biserica este in forma de cruce greaca cu bratele libere; absida altarului este semicirculara si naosul acoperit cu o turla octogonala. La exterior biserica este lipsita de orice decoratie, avand forme masive si o volumetrie foarte sobra. Pridvorul actual a fost adaugat in secolul al XIX-lea.
Fresca bisericii, de o mare valoare artistica, dateaza din 1730, cand a fost refacuta pe structura picturii din secolul al XVI-lea de catre mesteri zugravi deosebit de iscusiti, care ne-au ramas pana acum necunoscuti, dar ce par sa fi venit din Tara Romaneasca. Ansamblul pictural al bisericii este de o mare expresivitate, in culori calde si armonioase, constituind cea mai valoroasa realizare artistica de acest fel pastrata in Banat.
Cod Monument:TM-II-m-A-06294
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Mănăstirea "Săraca" (Articol)
Știri despre biserică:

»  Numeroși credincioși bănățeni la hramul Mănăstirii Săraca, jud Timiș (2016-08-07)

 Închide 

Numeroși credincioși bănățeni la hramul Mănăstirii Săraca, jud Timiș

[2016-08-07]
de Andrei Pau

DSC_2326_1600x1060
Numeroși credincioși bănățeni au participat, în data de 06 august 2016, în ziua praznicul sărbătorii Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, la hramul Mănăstirii Săraca, din Protopopiatul Deta, Județul Timiș. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu mai mulți clerici din eparhie, a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul de vară al mănăstiri, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre aspectul teofanic al sărbătorii, întrucât, pe Taborul plin de lumină, ochii Apostolilor au văzut cum trupul omenesc al lui Hristos a reflectat strălucirea slavei dumnezeiești. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat că pe Tabor s-a manifestat slava și frumusețea originară în care omul a fost creat de Dumnezeu și pe care Adam a pierdut-o prin căderea în păcat, dar pe care Hristos a restaurant-o oferind, astfel, omului posibilitatea de a o redobândi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, condus de dirijorul Ionuț Ardelean.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit diacon pe teologul Răzvan Marinescu.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru viețuitorii mănăstirii trecuți la cele veșnice.
***
Biserica cu hramul „Schimbarea la Faț㔠a Mănăstirii Săraca datează de la ju­mă­ta­tea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui lăcaș mai vechi. Aceasta a fost rezidită din piatră și cărămidă în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim (de la Tismana), și apoi a fost renovată în anul 1730 de către Giuriciko Lazarevici și fiii săi, Nicolae și Chiriac. Pictura bisericii datează din 1730 și este realizată de zugravii Andrei, fiul său Andrei, Ioan și Chiriac, vrednici urmași ai iconografiei bizantine din țara noastră. Prin bogata sa istorie, dar și prin armonia deosebită a elementelor bizatine ce îmbogățesc podoaba sa artistică, străvechea biserică a Mănăstirii Săraca este cel mai reprezentativ lăcaș de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1248, Ultimul acces: 2020-03-28 08:11:59

»  Sărbătoarea "Acoperământul Maicii Domnului" la Mănăstirea Săraca (2015-10-01)

 Închide 

Sărbătoarea "Acoperământul Maicii Domnului" la Mănăstirea Săraca

[2015-10-01]
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului a fost prăznuită în acest an, în mod deosebit, la Mănăstirea Săraca, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.
După cum informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului, în mijlocul obștii monahale a mănăstirii au fost prezenți Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii cu hramul Buna-Vestire, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi și în prezența mai multor credincioși.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Timotei a hirotonit în cadrul slujbei pe diaconul Valentin-Dumitru Birău, fost redactor la Ziarul Lumina - Ediția de Banat, întru preot, pe seama parohiei Chizătău din Protopopiatul Lugoj, iar în finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul l-a hirotesit întru duhovnic.
În cuvântul de învătătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre istoria praznicului de astăzi și despre cinstea deosebită de care s-a învrednicit Maica Domnului, ocrotitoarea și rugătoarea neîncetată a noastră către Dumnezeu.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1574, Ultimul acces: 2020-03-28 08:11:59

»  Hramul Mănăstirii Săraca (2015-08-06)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Săraca

[2015-08-06]
De praznicul Schimbării la Față a Domnului, una dintre cele mai vechi așezări monahale din Banat, Mănăstirea Săraca, și-a sărbătorit hramul istoric, după cum ne-a precizat George Giurgiu.
La această zi de sărbătoare, numeroși credincioși și-au îndreptat pașii spre mănăstirea de la marginea localității timișene Șemlac, pentru a înălța cereri și rugăciuni Bunului Dumnezeu, alături de clerici și monahi din întreg cuprinsul eparhiei.
Bucuria praznicului a fost încununată de prezența în mijlocul obștii conduse de arhim. Climent Vântu, starețul așezământului, a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de vară al mănăstirii, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi de la parohiile și mănăstirile învecinate. Alături de credincioși, la slujbă au luat parte și oficialități locale, județene și centrale.
Potrivit tradiției, în cadrul slujbei, au fost binecuvântate prinoasele aduse de credincioși în cinstea marelui praznic al Schimbării la față a Domnului nostru Iisus Hristos, iar după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru viețuitorii mănăstirii trecuți la cele veșnice.
Răspunsurile la sfintele slujbe au fost date de grupul coral Theophoros al Arhiepiscopiei Timișoarei condus de diac.dr. Ion-Alexandru Ardereanu.
Repere monografice
Monument istoric, artistic și cultural de o mare valoare, Mănăstirea Săraca, de pe raza Protopopiatului Deta, este una dintre cele mai vechi vetre monahale bănățene. Aici, la marile praznice și sărbători, credincioși din întreg Banatul își găsesc alinarea sufletească și trupească, prin nevoință și rugăciune, alături de obștea călugărilor condusă de Arhim. Climent Vântu.
Odorul cel mai de preț al mănăstirii îl reprezintă biserica veche, cu hramul „Schimbarea la Față“, care datează de la ju­mă­ta­tea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui lăcaș mai vechi. Aceasta a fost rezidită din piatră și cărămidă în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim (de la Tismana), și apoi a fost renovată în anul 1730 de către Giuriciko Lazarevici și fiii săi, Nicolae și Chiriac. Pictura bisericii datează din 1730 și este realizată de zugravii Andrei, fiul său Andrei, Ioan și Chiriac, vrednici urmași ai iconografiei bizantine din țara noastră. Prin bogata sa istorie, dar și prin armonia deosebită a elementelor bizatine ce îmbogățesc podoaba sa artistică, străvechea biserică a Mănăstirii Săraca este cel mai reprezentativ lăcaș de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1521, Ultimul acces: 2020-03-28 08:11:59

»  Buna Vestire prăznuită la Mănăstirea Săraca (2013-03-27)

 Închide 

Buna Vestire prăznuită la Mănăstirea Săraca

[2013-03-27]
La praznicul Bunei Vestiri, Mănăstirea Săraca din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei și-a sărbătorit hramul paraclisului de iarnă. Bucuria sărbătorii a fost marcată de prezența Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în mijlocul obștii de călugări, condusă de arhim. Climent Vântu, starețul mănăstirii.
Cu acest prilej, PS Paisie Lugojeanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de iarnă cu hramul „Buna Vestire“. La Sfânta Liturghie, numeroși credincioși, printre care foarte mulți copii, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat c㠄avem bucuria astăzi că suntem încredințați de Arhanghelul Gavriil că s-a făcut începutul mântuirii noastre, prin aceea că Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, primește ca să fie lucrătoare în planul pe care Dumnezeu îl are pentru mântuirea lumii. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, petrecând înțelepțește viața noastră în pământul acesta și cu bucurie aleasă zilele Postului Sfintelor Paști, să ne împărtășim cu Hristos în urcușul nostru duhovnicesc spre Înviere“. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis tuturor credincioșilor prezenți și viețuitorilor mănăstirii binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului.
Mănăstirea Săraca este așezată în localitatea Șemlacul Mic, comuna Gătaia, la o distanță de 67 de kilometri sud de Timișoara. Construcția noului paraclis cu hramul „Buna Vestire“ a fost începută în anul 2000 cu binecuvântarea IPS Nicolae, iar lucrările de pictură au fost finalizate în anul 2007 și binecuvântate de PS Paisie Lugojeanul. Odorul cel mai de preț al mănăstirii îl reprezintă biserica veche cu hramul „Schimbarea la Față“, care datează de la jumătatea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui lăcaș mai vechi. Aceasta a fost rezidită din piatră și cărămidă în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim (de la Tismana), și apoi renovată în 1730, de către Giuriciko Lazarevici și fiii săi, Nicolae și Chiriac. Arhitectural, biserica este în formă de cruce greacă cu brațele libere; absida altarului este semicirculară și naosul acoperit cu o turlă octogonală. La exterior, biserica este lipsită de orice decorație, având forme masive și o volumetrie foarte sobră. Pridvorul actual a fost adăugat în secolul al XIX-lea. Pictura bisericii datează din 1730 și este realizată de zugravii Andrei, fiul său Andrei, Ioan și Chiriac, vrednici urmași ai iconografiei bizantine din țara noastră.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2760, Ultimul acces: 2020-03-28 08:11:59


Nr. vizualizări:3464
Data ultimei vizualizări:2020-03-28 08:11:59
Data actualizare:2019-11-28 12:27:58
Data încărcării:2005-09-21 06:58:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:11
Fotografi:Nelu_Pozaru: 5, internet: 5, CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-13
Contor: 162

Dere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-09-13
Contor: 13

Dere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-12-28
Contor: 50

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2010-08-29
Contor: 54

Vedere de ansamblu
Foto: CIMeC

Data: 2007-12-27
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: internet

Data: 2007-12-27
Contor: 46

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2007-09-27
Contor: 36

Cruce
Foto: internet

Data: 2013-09-13
Contor: 19

Chilii
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-09-13
Contor: 17

Curtea interioară
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-09-13
Contor: 14

Poarta
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-09-27
Contor: 73

Icona Maici Domnului
Foto: internet