Boureni :: Schitul Sf. Imp. Constantin si Elena - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Împ. Constantin și Elena
Boureni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Boureni
Comună:Moțca
Județ:Iași
Cod poștal:707346
Persoană de contact :Ierom. Proclu Găinuță
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:boureni.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.motca.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena, Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Infiintat cu multe secole inainte, Schitul Boureni, aflat in satul Boureni, prin sec. al XIX-lea a fost desfiintat si transformat in parohie, atunci cand au fost secularizate averile manastiresti. Mai tarziu, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reinfiintat si rectitorit de familia Sturzestilor, fiind pus sub obladuirea manastirii Neamt.
Dupa reconstruirea schitului, la inceputul sec. al XX-lea, in incinta se intra pe sub clopotnita care avea doua nivele, in cel superior fiind 2 clopote, ce sunau foarte armonios. Avea o biserica mica de lemn, care in anul 1939 s-a sfintit de catre episcopul vicar Valeriu Moglan. In biserica, se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, ca aceea de la Manastirea Neamt, imbracata in argint.
Corpul de chilii, construit din lemn, cu cerdac, era situat in partea de nord. Pe latura de vest era staretia, apoi bucataria, trapeza si alte cateva chilii.
in anul 1942 staretul, la invitatia familiei boieresti Huzarescu, a mutat schitul mai sus langa padure, pe mosia acestei familii. Ei avusesera un fiu, Constantin, care murise in razboi, in amintirea caruia s-a ridicat in anul 1946 o biserica cu hramul Sf. Imparati Constantin si Elena.
In timpul razboiului, icoana facatoare de minuni a fost ascunsa de catre staret. Dupa unele surse, se pare ca ar fi fost predata marelui eclesiarh al Manastirii Neamt si acolo s-ar gasi si azi, oricum fara imbracamintea de argint.
Pana in anul 1990 schitul a fost inchis, slujindu-se Sf. Liturghie in biserica numai de ziua hramului, pe 21 mai. Schitul s-a redeschis in anul 1990, fiind dat in grija unor parinti de la Manastirea Neamt, iar din anul 1992 a fost incredintat Manastirii Sihastria. In prezent se fac unele innoiri, cum ar fi un beci pentru iarna si un corp nou de chilii. Schitul are cateva hectare de pamant si o mica stupina. Obstea schitului numara patru parinti si frati, condusi de Ieromonahul Proclu Gainuta.
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Moldovei: Cel mai mare lucru din viața omului este smerenia (2017-02-06)

 Închide 

Mitropolitul Moldovei: Cel mai mare lucru din viața omului este smerenia

[2017-02-06]
de Sorin Ionițe

În Duminica Vameșului și Fariseului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Sfinții Împărați Constantin și Elena din Boureni, județul Iași.
Biserica Schitului din Boureni a fost neîncăpătoare duminică, 5 februarie 2017, pentru credincioșii veniți în număr mare să participe la Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria și părintele Proclu Găinuță, egumenul Schitului, informează doxologia.ro.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de câțiva monahi de la Mănăstirea Sihăstria, împreună cu un grup de elevi de la Seminarul Teologic Sfântul Vasile cel Mare din Iași.
În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a sistematizat învățăturile cuprinse în textul evanghelic în cinci sfaturi duhovnicești, între care cel mai important este trăirea în smerenie. Cele cinci sfaturi formulate de Înaltpreasfinția sa au fost:
să avem grijă să nu lipsească din viața noastră dumnezeiasca Scriptură din care suntem datori să citim, cel puțin în zilele de sărbătoare;
să nu uităm să mergem la Sfânta Biserică cât mai des cu putință, atât în zilele de duminică, cât și uneori în cursul săptămânii, la Sfintele Liturghii oficiate la bisericile parohiale și în mănăstiri;
să înțelegem că cel mai mare lucru din viața omului este smerenia;
să ne străduim să avem taina rugăciunii, gândindu-ne la păcatele pe care le-am săvârșit și iertând în același timp greșelile pe care alții le-au făcut împotriva noastră;
să nu uităm această preafrumoasă și preacuprinzătoare rugăciune: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!».
***
Mica obște monahală din Boureni, formată din trei viețuitori, îl are ca egumen pe părintele ieromonah Proclu Găinuță, și este subordonată Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț. Până în anul 1990 Schitul a fost închis, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserică numai în ziua hramului, pe 21 mai. Așezarea monahală a fost redeschisă în anul 1990 și dată în grija unor părinți de la Mănăstirea Neamț, iar din anul 1992 a fost încredințată Mănăstirii Sihăstria. În prezent se fac unele înnoiri, cum ar fi un beci pentru iarnă și un corp nou de chilii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 786, Ultimul acces: 2020-06-03 05:38:26


Nr. vizualizări:2246
Data ultimei vizualizări:2020-06-03 05:38:26
Data actualizare:2018-03-21 14:36:04
Data încărcării:2006-02-02 05:54:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0