Scobinti :: Manastirea Sangeap – Basaraba - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Sângeap – Basaraba
Scobinți
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Scobinți
Comună:Scobinți
Județ:Iași
Cod poștal:707445
Persoană de contact :Protos. Gavriil Alexa
Telefon :0728... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:sangeapbasaraba.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primariaScobinti.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Lemn
Știri despre biserică:

»  IPS Teofan a sfințit pictura Bisericii așezământului monahal Sângeap-Basaraba (2017-06-27)

 Închide 

IPS Teofan a sfințit pictura Bisericii așezământului monahal Sângeap-Basaraba

[2017-06-27]
de Sorin Ionițe

În Duminica a treia după Rusalii, obștea Mănăstirii Sângeap-Basaraba a primit vizita Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a sfințit pictura Bisericii Acoperământul Maicii Domnului a așezământului monahal, informează doxologia.ro.
Slujba de sfințire a picturii a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată la altarul de vară al mănăstirii.
Din soborul slujitor au făcut parte: Arhim. Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Basaraba, Pr. Nicolae Crăciun, Protoiereul Protopopiatului Hârlău, Arhim. Nichifor Horia, Exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, Arhim. Hrisostom Rădășanu, Consilierul educațional al Eparhiei, și alți clerici.
La finalul slujbei de sfințire, Părintele Mitropolit a menționat faptul că pictura unei biserici reprezintă o chemare la viața de sfințenie:
Să se bucure monahii și credincioșii care vor participa la sfintele slujbe în această biserică, fiind înconjurați de privirile sfinților, care să le fie chemare spre desăvârșire.
În cadrul predicii rostite la Sfânta Liturghie, IPS Teofan a reflectat asupra îndemnului evanghelic «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă» (Matei 6:33).
Domnul Hristos ne spune să așezăm lucrurile la locul lor. Respectați ierarhia: întâi să fie gândul la Dumnezeu, rugăciunea, Liturghia, spovedania, postul, și toate celelalte se vor adăuga vouă, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, Chiriarhul Moldovei și Bucovinei a efectuat alte două vizite pastorale.
În comuna Scobinți, din care face parte și așezământul monahal vizitat, ierarhul a oficiat slujba de sfințire a unei troițe și a binecuvântat izvorul de apă potabilă din localitate.
Tot în după-amiaza zilei de duminică, Părintele Mitropolit a săvârșit slujba de sfințire a unei noi case parohiale. Clădirea aparține comunității ocrotite de Sfinții Apostoli Petru și Pavel din localitatea Răchiți, județul Botoșani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1095, Ultimul acces: 2020-03-27 15:02:03

»  IPS Serafim a slujit la hramul mănăstirii Basaraba, jud. Iași (2016-08-09)

 Închide 

IPS Serafim a slujit la hramul mănăstirii Basaraba, jud. Iași

[2016-08-09]
de Gheorghe Anghel

01-pestera-sf-teodora-sihla-2011
În ziua sărbătorii Schimbării la Față a Domnului (6 august 2016), Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Basaraba din județul Iași, informează site-ul oficial al Eparhiei. Slujba a fost prilejuită de hramul bisericii mari a așezării monahale din apropierea orașului Hârlău, aflată în construcție.
În ajunul sărbătorii, vineri, 05 iulie 2016, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Slujba Privegherii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. A doua zi, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii. Alături de IPS Serafim au slujit părinți stareți și parohi din mai multe părți ale Moldovei, la slujbă fiind prezente maicile starețe din mănăstirile Galata, Copou și Frumoasa.
În cuvântul de învățătură adresat cu acest prilej, Mitropolitul Serafim a făcut referire la semnificațiile sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, aducând mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru că a binecuvântat să slujească la Mănăstirea Sângeap-Basaraba. ÎPS Serafim a amintit în cuvântul său de pericolul înstrăinării românilor plecați în afara granițelor de tradiția, limba și credința ortodoxă a poporului român, îndemnând pe toți să rămână în țară, chiar dacă se confruntă cu lipsuri materiale. Ierarhul și-a exprimat bucuria pentru că a slujit Sfânta Liturghie la Sângeap-Basaraba, îndemnând pelerinii să sprijine lucrările de construcție la biserica din zid.
Arhiemandritul Gavriil Alexa, starețul mănăstirii, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru că a rânduit ca IPS Serafim să slujească în ziua hramului la Mănăstirea Sângeap-Basaraba și pentru că l-a delegat la această sărbătoare pe arhimandritul Ioan Harpa, exarhul mănăstirilor din zona Botoșani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 839, Ultimul acces: 2020-03-27 15:02:03

»  200 de copii au participat la Tabăra de vară din Scobinți, jud. Iași (2016-08-03)

 Închide 

200 de copii au participat la Tabăra de vară din Scobinți, jud. Iași

[2016-08-03]
de Andrei Pau

img_1547
200 de copii au participat în perioada 25-29 iulie 2016, la activitățile organizate în „Tabăra din pridvorul satului”. Evenimentul a avut loc în Comuna Scobinți, județul Iași și a fost organizat de Arhiepiscopia Iașilor prin Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din satul Rediu, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sticlăria, Școala Gimnazială Scobinți și Primăria Comunei Scobinți, informează site-ul doxologia.ro
Printre activitățile desfășurate s-au numărat: atelierele de cunoaștere și comunicare, muzică, tir cu arcul, dans, origami, cursuri de prim ajutor, realizate cu sprijinul celor 12 voluntari coordonați de Marian Rugină, director al taberei.
Copiii prezenți în tabără au beneficiat de o masă caldă la prânz, aceasta fiind oferită de părinții călugări de la Mănăstirea Sângeap-Basaraba.
Una dintre surprizele oferite de organizatori a fost și un foc de tabără, la acesta participând un număr de 500 de persoane, printre ele numărându-se și autoritățile locale, cadrele didactice, preoții din parohiile vecine și enoriași ai parohiilor comunei Scobinți.
În ultima zi de tabără, copiii, îmbrăcați în tradiționala ie, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 846, Ultimul acces: 2020-03-27 15:02:03

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Sângeap-Basaraba (2015-03-16)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Sângeap-Basaraba

[2015-03-16]
În Duminica a III-a din Postul Mare, obștea Mănăstirii Sângeap-Basaraba a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica de lemn a mănăstirii, locaș ce are două hramuri: „Acoperământul Maicii Domnului“ și „Sfântul Mare Mucenic Mina“. Credincioșii prezenți și părinții monahi au avut mai multe motive de bucurie: în cadrul slujbei arhierești, părintele stareț Gavriil Alexa a fost ridicat la rangul de arhimandrit, iar ierodiaconul Nicodim Bărbuță a fost hirotonit ieromonah, potrivit mmb.ro.
Duminică, 15 martie 2015, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie în biserica de lemn a Mănăstirii Sângeap-Basaraba din comuna Scobinți - Iași, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Alături de starețul Mănăstirii Sângeap, părintele Gavriil Alexa, din soborul de slujitori a făcut parte și părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Răspunsurile la strană au fost date de o parte din psalții Catedralei Mitropolitane din Iași.
„Cel mai mare idol este propria persoană“
După citirea Evangheliei zilei (Marcu 8, 34-38; 9, 1), Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură. „Cel care Îl urmează pe Domnul Hristos trebuie să se lepede sine și să-și ia crucea sa. Ce înseamnă oare aceste cerințe evanghelice? Să se lepede omul de sine înseamnă că el vede în sufletul său tot ceea ce este ambiție nemăsurată, dorință de stăpânire, dorință ca toți ceilalți să fie mici, iar el să fie important și măreț. Noi avem un singur Dumnezeu, întreit în Persoane, dar în viață ne facem foarte mulți idoli, dintre care cel mai mare este propria persoană. De acest idol - ambiția noastră, mândria noastră, orgoliile noastre, trebuie să ne lepădăm, fiindcă nu putem avea pe de o parte pe Dumnezeu, iar pe de altă parte propria noastră persoană, pe care o considerăm de foarte multe ori mai importantă chiar decât Dumnezeu. În ceea ce privește crucea pe care trebuie să o ia omul ce-l urmează pe Domnul, aceasta înseamnă însăși viața omului. Crucea omului înseamnă părinții săi, familia sa, prietenii săi, înseamnă tot ceea ce aparține existenței umane, care trebuie împlinite așa cum se cuvine. Dacă ești soț, ai o cruce de soț pe care trebuie să o duci, dacă ești tată sau mamă, ai crucea în raport cu proprii tăi copii, adică jertfă, nesomn și tot așa mai departe“, le-a explicat IPS Teofan credincioșilor prezenți.
În cadrul slujbei arhierești, a avut loc și prima hirotonie întru preot din obștea Mănăstirii Sângeap-Basaraba, de la reînființare: părintele ierodiacon Nicodim Bărbuță a fost hirotonit ieromonah. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au asistat la hirotesia întru arhimandrit, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, a protosinghelului Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap-Basaraba, ca urmare a aprobării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ridicării preacuvioșiei sale la această treaptă de slujire în Biserică.
„Îmi aduc aminte de momentul în care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit rugăciunea de instalarea a mea ca stareț la această așezare monahală. Cu acel prilej, Înaltpreasfinția Sa mi-a spus următoarele cuvinte: «Să fii brațul arhiereului în acest loc». Gândindu-mă la acest cuvânt, îi simt greutatea și îi simt răspunderea imensă. În ceea ce privește ridicarea mea la rangul de arhimandrit, o primesc având încredere în discernământul, luminarea și rugăciunea arhiereului meu. Ori de câte ori în Biserică ți se aduce o cinstire, ți se mai dă o cruce, pentru a nu uita că înălțimea așezării tale este de fapt o mai mare responsabilitate și o jertfă mai mare la care ești chemat“, a spus la final, vizibil emoționat, părintele stareț.
Biserica de lemn a Mănăstirii Sângeap-Basaraba din comuna Scobinți - Iași a fost ridicată în numai trei săptămâni, în anul 2003, de atunci și până în prezent derulându-se lucrări de pictură și de dotare cu cele necesare slujirii. Biserica a fost construită de către o echipă de meșteri populari din Vatra Moldoviței, condusă de bătrânul Petru Ciornei, prin jertfa familiei Constantin Deleanu. Catapeteasma și întregul mobilier au fost realizate în zona Neamț, iar pictura sfântului altar a fost executată în acest an de ierom. Teofan Straton, în tehnica tempera, cu cheltuiala ctitorului și a altor credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1438, Ultimul acces: 2020-03-27 15:02:03


Nr. vizualizări:2140
Data ultimei vizualizări:2020-03-27 15:02:04
Data actualizare:2018-03-23 12:04:47
Data încărcării:2006-02-01 05:45:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Emil Șerban: 6, Bogdan Apostoaia: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-06-21
Contor: 136

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2010-07-09
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 36

Fundatia viitoarei biserici
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-07-09
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 21

Cruce
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-07-09
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 29

Biserica de lemn
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-07-09
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 26

Fundatie chilii
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-07-09
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 42

Iconostas
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-07-09
Aparat: PENTACON PENTACON DCZ 12.1
Contor: 22

Pelerini
Foto: Emil Șerban