Vorona :: Manastirea Sihastria Voronei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sihăstria Voronei
Vorona
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vorona
Comună:Vorona
Județ:Botoșani
Cod poștal:717475
Persoană de contact :Protos. Ghedeon Huțanașu
Telefon :0231... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:sihastriavoronei.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunaVorona.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Buna Vestire, Duminica Tuturor Sfintilor
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica manastirii Sihastria Voronei a început a se zidi în anul 1857, având ctitori un grup de sase calugari în frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie. Staret al manastirii Vorona era arhim. Iosif Vasiliu (1853-1876) , care primise porunca pentru aceasta de la domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Biserica a fost sfintita în anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, având hramul Buna Vestire, ulterior primind si al doilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Biserica a fost terminata în anul 1876. Din punct de vedere arhitectural, biserica este o combinatie de plan dreptunghiular. Originalitatea ei este data de cele trei abside marcate de câte patru coloane. Pridvorul, exonartex, de lemn s-a adaugat ulterior. Locasul este încoronat cu trei turnuri de lemn care nu se ansambleaza armonic cu întregul. În dreptul altarului, pe peretele exterior nordic, pictorul Gavrileanu a refacut scena "Judecata Viitoare" în anul 1990, scena pictata de Vasile Scarlat în anul 1930.
Pictura interioara a fost executata în ulei, stil neo-bizantin, într-un interval de 15 ani (1861-1876) , de schimonahul Vladimir Machidon, vietuitor în aceasta manastire, pe când avea vârsta de 100 ani. A fost restaurata în cea mai mare parte în anul 1945 de pictorul Dumitru Simon.
Alte informații:Între bogatiile de frunte ale judetului Botosani sunt padurile de stejar, fagi, ulmi si frasini, care produc o frumusete rara în acest colt de tara. În mijlocul acestor frumuseti, nu se putea sa nu fie laudat si Ziditorul care le-a creat.
La doi km. de soseaua ce leaga municipiul Botosani de comuna Liteni, jud. Suceava, este situata manastirea Vorona, veche ctitorie cu viata de obste organizata înca de pe la anul 1600 de parinti calugari rusi. Manastirea Vorona este "mama" manastirii Sihastria, pentru ca îi poarta numele.
Din manastirea Vorona spre rasarit mergând cu piciorul timp de o ora prin padurea seculara, calatorul aparat de caldura de umbra deasa a codrului ajunge la manastirea Sihastria Voronei. Aici este unul din cele mai pitoresti locuri ale judetului Botosani. Cele mai alese podoabe ale naturii sunt adunate în acest loc, cu toata îmbelsugarea. În mijlocul unei poieni, udata spre miaza-zi de un lin pârâias, poiana din care nu vezi de jur împrejur decât culmi de dealuri acoperite cu paduri seculare, se înalta aceasta Sihastrie a Voronei, cel mai potrivit loc de rugaciune si meditatie.
Catapeteasma poseda o bogata sculptura, fiind împodobita cu stâlpi sculptati si diverse ornamente.
În fata catapetesmei, pe peretele din stânga este reprezentata "Legea Veche", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce necompleta în forma de "T ", iar pe peretele din dreapta e reprezentata "Legea Noua ", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce completa. Este cea mai completa si ingenioasa reprezentare a "Legii Vechi si Noi", unica în bisericile acestui judet.
Icoana Maicii Domnului din fata catapetesmei se deosebeste de icoanele de acelasi fel ce le întâlnim în iconografia ortodoxa. Aceasta deosebire consta în faptul ca Maica Domnului din aceasta icoana nu tine în brate pe Pruncul Iisus, ci îl duce de mâna. Prin originalitatea ei, aceasta icoana este unica în tara noastra.
Catapeteasma si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mâna, sunt înscrise în Patrimoniul National.
Nr. vizualizări:17108
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 04:24:42
Data ultimei actualizări:2023-05-05 17:38:53
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:10:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2014-06-21
Contor: 196

Biserica
Foto: Bogdan Apostoaia