Vorona :: Manastirea Sihastria Voronei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sihăstria Voronei
Vorona
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vorona
Comună:Vorona
Județ:Botoșani
Cod poștal:717475
Persoană de contact :Protos. Ghedeon Huțanașu
Telefon :0231... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @hotmail.ro @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastireasihastriavoronei.ro
sihastriavoronei.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunaVorona.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Hram:Buna Vestire, Duminica Tuturor Sfintilor
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica manastirii Sihastria Voronei a început a se zidi în anul 1857, având ctitori un grup de sase calugari în frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie. Staret al manastirii Vorona era arhim. Iosif Vasiliu (1853-1876) , care primise porunca pentru aceasta de la domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Biserica a fost sfintita în anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, având hramul Buna Vestire, ulterior primind si al doilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Biserica a fost terminata în anul 1876. Din punct de vedere arhitectural, biserica este o combinatie de plan dreptunghiular. Originalitatea ei este data de cele trei abside marcate de câte patru coloane. Pridvorul, exonartex, de lemn s-a adaugat ulterior. Locasul este încoronat cu trei turnuri de lemn care nu se ansambleaza armonic cu întregul. În dreptul altarului, pe peretele exterior nordic, pictorul Gavrileanu a refacut scena "Judecata Viitoare" în anul 1990, scena pictata de Vasile Scarlat în anul 1930.
Pictura interioara a fost executata în ulei, stil neo-bizantin, într-un interval de 15 ani (1861-1876) , de schimonahul Vladimir Machidon, vietuitor în aceasta manastire, pe când avea vârsta de 100 ani. A fost restaurata în cea mai mare parte în anul 1945 de pictorul Dumitru Simon.
Alte informații:Între bogatiile de frunte ale judetului Botosani sunt padurile de stejar, fagi, ulmi si frasini, care produc o frumusete rara în acest colt de tara. În mijlocul acestor frumuseti, nu se putea sa nu fie laudat si Ziditorul care le-a creat.
La doi km. de soseaua ce leaga municipiul Botosani de comuna Liteni, jud. Suceava, este situata manastirea Vorona, veche ctitorie cu viata de obste organizata înca de pe la anul 1600 de parinti calugari rusi. Manastirea Vorona este "mama" manastirii Sihastria, pentru ca îi poarta numele.
Din manastirea Vorona spre rasarit mergând cu piciorul timp de o ora prin padurea seculara, calatorul aparat de caldura de umbra deasa a codrului ajunge la manastirea Sihastria Voronei. Aici este unul din cele mai pitoresti locuri ale judetului Botosani. Cele mai alese podoabe ale naturii sunt adunate în acest loc, cu toata îmbelsugarea. În mijlocul unei poieni, udata spre miaza-zi de un lin pârâias, poiana din care nu vezi de jur împrejur decât culmi de dealuri acoperite cu paduri seculare, se înalta aceasta Sihastrie a Voronei, cel mai potrivit loc de rugaciune si meditatie.
Catapeteasma poseda o bogata sculptura, fiind împodobita cu stâlpi sculptati si diverse ornamente.
În fata catapetesmei, pe peretele din stânga este reprezentata "Legea Veche", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce necompleta în forma de "T ", iar pe peretele din dreapta e reprezentata "Legea Noua ", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce completa. Este cea mai completa si ingenioasa reprezentare a "Legii Vechi si Noi", unica în bisericile acestui judet.
Icoana Maicii Domnului din fata catapetesmei se deosebeste de icoanele de acelasi fel ce le întâlnim în iconografia ortodoxa. Aceasta deosebire consta în faptul ca Maica Domnului din aceasta icoana nu tine în brate pe Pruncul Iisus, ci îl duce de mâna. Prin originalitatea ei, aceasta icoana este unica în tara noastra.
Catapeteasma si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mâna, sunt înscrise în Patrimoniul National.
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  25 de ani de viețuire ascetică: Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona (2016-09-09)

 Închide 

25 de ani de viețuire ascetică: Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona

[2016-09-09]
de Gheorghe Anghel

onufrie
Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi, 09 septembrie 2016, pe sfântul cuvios de neam român Onufrie de la Vorona.
Sfântul s-a născut în jurul anului 1700, în Rusia, probabil într-o familie nobilă, căci a ajuns să fie guvernator al unei guberne rusești. Dorind să intre în viața monahală și-a lăsat familia, onoarea rangului și patria sa în jurul anului 1749, venind în Moldova. Îl atrăsese aici renumele unor mari pustnici, ascunși de ochii lumii în adâncul codrilor. A viețuit astfel timp de 15 ani, crescând duhovnicește în preajma unor aleși părinți, precum Vasile de la Poiana Mărului și Paisie Velicicovski. Acesta din urmă îl va afla pe Cuviosul Onufrie la Mănăstirea Dragomirna, în jurul anului 1763, la venirea sa din Muntele Athos. Auzind de alți pustnici români și ruși sporiți duhovnicește, care viețuiau în ținutul Botoșanilor, va intra în anul 1764 în obștea Schitului Sihăstria Voronei, retrăgându-se în sihăstrie. Timp de 25 de ani va viețui într-o peșteră pe malul pârâului Vorona, într-o aspră nevoință, petrecând în smerenie, înfrânare, tăcere și neîncetată rugăciune. Mânca doar o dată în zi, după apusul soarelui, iar noaptea o petrecea priveghind, ațipind doar două-trei ore pe un scaun, pentru odihna trupului după cum mărturisește Ieromonahul Nicolae, care viețuia și el în codrii Voronei. Când s-a apropiat sfârșitul vieții Cuviosului Onufrie și a sosit timpul să încredințeze curatul său suflet Stăpânului Hristos, a fost vestit mai înainte de aceasta. În noaptea Sfintelor Paști, dorind a se împărtăși pentru ultima dată cu Trupul și Sângele Mântuitorului, un înger s-a arătat preotului Nicolae Gheorghiu din satul Tudora, aflat în apropiere, și i-a cerut să ia cu sine Sfintele Taine și să meargă la robul lui Dumnezeu Onufrie. Același înger îl va călăuzi până la peștera Cuviosului, pe care îl va afla foarte slăbit. Și cerând să meargă la Sihăstrie, după câteva zile a adormit întru Domnul, la 29 martie 1789, fiind înmormântat de către câțiva călugări în livadă, la rădăcina unui măr.
Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona a avut loc la 8-9 septembrie 2005, la Mănăstirile Vorona și Sihăstria Voronei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3324, Ultimul acces: 2020-05-25 19:31:53

»  Icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei cinstită la Călărași (2016-09-06)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei cinstită la Călărași

[2016-09-06]
de Gheorghe Anghel

volna - cl - 04 sept 2016 11
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, i-a îndemnat duminică, 4 septembrie 2016, pe credincioșii din Călărași să îmbrace haina de nuntă a virtuțiilor teologice și morale pentru a da răspuns bun la chemarea pe care Mântuitorul Iisus Hristos o va face fiecăruia dintre noi.
Ierarhul a slujit Duminica aceasta, 4 septembrie 2016, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna din Călărași, Protopopiatul Călărași, unde s-au aflat spre închinarea credincioșilor Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de la Mănăstirea Sihăstria Voronei și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Nectarie de la Eghina, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Din soborul slujitor au făcut parte și: preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri Manuel Rusu, Daniel Florin Enașcu, Florin Ionescu, Nicușor Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părinții protopopi din județul Călărași, preoți și diaconi.
Corul Protopopiatului Călărași a oferit răspunsurile liturgice.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru darul spiritual făcut credincioșilor Episcopiei și a mulțumit Preabunului Dumnezeu că acum la începutul Anului Nou bisericesc suntem binecuvântați cu rugăciunile Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. De asemenea, Ierarhul a îndemnat credincioșii să îmbrace haina de nuntă a virtuțiilor teologice și morale pentru a da răspuns bun la chemarea pe care Mântuitorul Iisus Hristos o va face fiecăruia dintre noi.
Cu această ocazie, dar și ca semn de mulțumire, Preasfinția Sa a dăruit preacuviosului părinte stareț Ghedeon de la Mănăstirea Sihăstria Vorenei, „Medalia Aniversară a Episcopiei Sloboziei” și Călărașilor, Albumele- Monografice „Catedrala Episcopală din Slobozia” și „Așezămintele Monahale din Episcopia Sloboziei și Călărașilor”, prin ierodiaconul Anastase, care a reprezentat obștea mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3220, Ultimul acces: 2020-05-25 19:31:53

»  Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla la Mănăstirea Sihăstria (2016-08-07)

 Închide 

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla la Mănăstirea Sihăstria

[2016-08-07]
de Andrei Pau

hram-manastirea-sihastria-foto-tudorel-rusu_9
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioasă Teodora de la Sihla (07 august), Mănăstirea Sihăstria și-a sărbătorit ocrotitoarea bisericii celei noi. Programul liturgic a debutat în seara zilei de 06 august când a fost oficiată Slujba Privegherii de un sobor de preoți și diaconi, informează site- ul doxologia.ro.
În ziua sărbătorii sfintei (07 august), Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a îndemnat pe credincioși să aibă în permanență în sufletul lor pecetea lui Mântuitorului Hristos, notează Radio Trinitas.
***
Mănăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km depărtare de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în anul 1655 de către de episcopul Ghedeon de Huși. Până în anul 1734 era doar o mică așezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de „Sihăstria lui Atanasie”, fondatorul ei. După această dată schitul se înnoiește. Împreună cu schitul Sihla din apropiere, devin două dintre cele mai vestite sihăstrii din ținutul Neamț. În vara anului 1941 un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, din care cauză mulți călugări au plecat la alte mănăstiri. Părintele stareț Ioanichie fiind bătrân și bolnav, în 1942 este ales locțiitor de stareț Părintele Cleopa. Prima grijă a noului stareț a fost refacerea incintei și a chiliilor arse. Cu ajutorul mănăstirii Neamț, până în 1944 s-au construit două corpuri de chilii cu peste 20 de încăperi. Astăzi, Mănăstirea Sihăstria, este unul din marile locuri de pelerinaj din România

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3237, Ultimul acces: 2020-05-25 19:31:53


Nr. vizualizări:8404
Data ultimei vizualizări:2020-05-25 19:31:53
Data actualizare:2016-07-26 12:31:49
Data încărcării:2005-11-24 05:10:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:90
Fotografi:Alexandru Losonczy: 40, Costel Novac D-veni: 15, Bogdan Apostoaia: 6, Yair Karelic: 6, FLORIN: 6, internet: 6, Voluntar: 6, Merlinlx: 4, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2014-06-21
Contor: 171

Biserica
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2010-05-12
Contor: 77

Vedere din lateral
Foto: Yair Karelic

Contor: 46

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2010-05-12
Aparat: Nokia 5200
Contor: 68

Vedere din lateral
Foto: FLORIN

Data: 2015-09-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 53

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-08
Aparat: Canon Canon EOS 40D
Contor: 48

Vedere de ansamblu
Foto: Merlinlx

Data: 2017-04-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 50

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 52

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-04-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 45

Paraclisul de vară
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 48

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 45

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 47

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 46

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 45

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 45

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-05-12
Contor: 94

Biserica
Foto: internet


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6