Bucuresti :: Biserica Sf. Vineri Drumul Taberei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vineri Drumul Taberei
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Brasov, nr. 21c, cart. Drumul Taberei
Cod poștal:061444
Persoană de contact :Raluca Tănăseanu
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @bisericasfvineri.ro
Adresa web Biserica:www.bisericasfvineri.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Burlan Nicolae
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Antim Ivireanul
Detalii:Biserica din lemn “Sfanta Vineri – Drumul Taberei“, cu hramul Sf. Parascheva, a fost adusa special pentru credinciosii din acest cartier in anul 1998, tocmai din Bucovina.
In aceasta biserica se afla la loc de cinste intr-o racla din lemn sculptat o mantie care a invesmantat moastele Sfantei Parascheva de la Iasi, daruita de I. P. S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, o particica din moastele Sf. Teodor Stratilat, martirizat in sec. IV, un dar al P. S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, precum si parti din vesmantul si din barba Sf. Ioan Iacob Romanul de la Hozeva (Tara Sfanta ) .
Intrucat biserica din lemn s-a dovedit neincapatoare pentru cei peste 1. 000 de credinciosi din diverse cartiere ale Bucurestiului, care participa in mod regulat la Sfintele slujbe savarsite in aceasta biserica, s-a luat hotararea de a se construi o biserica din zid, de dimensiuni mai mari ( 37 * 23 * 30 m) absolut necesara unui cartier ca Drumul Taberei.
In ziua de 29 septembrie 2002, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a savarsit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sf. Vineri si Sf. Antim Ivireanul, ingropand in aceasta temelie si caramizi din fosta biserica Sf. Vineri, demolata abuziv in 1987, transferand astfel, in mod simbolic, duhul acestei biserici in noua temelie.

Dumnezeu cel in Treime slavit si Sf. Cuvioasa Parascheva (Sf. Vineri) va adreseaza si Dumneavoastra chemarea de a deveni ctitori ai acestei biserici prin donatii de bani sau de materiale de constructie.
Alte informații:Parohia "Sfanta Vineri-Drumul Taberei" a luat fiinta prin hotararea Consiliului Eparhial in toamna anului 1998, in urma construirii bisericii din lemn care a fost ridicata in numai trei saptamani, mai precis intre 25 iunie-18 iulie 1998.
Actuala biserica din lemn a fost ctitorita intre anii 1990-1991, de preotul Constantin Cenuse, in comuna Vicovul de Jos, judetul Suceava, unde a functionat cu hramul Sf. Treime, pana in anul 1998, cand a fost terminata biserica de zid din acea localitate. Preotul Cenuse a daruit apoi constructia din lemn, care a fost demolata si adusa la 24 iunie 1998, pentru Parohia Sf. Vineri-Drumul Taberei din Bucuresti. Aici, partile componente au fost reasamblate, prin osardia si contributia morala si materiala a preotului paroh Nicolae Burlan.
La 26 iulie 1998 biserica a fost sfintita de catre Prea Sfintitul Episcop Teodosie Snagoveanul, Vicarul Arhiepiscopiei Bucurestiului la vremea aceea. Hramul bisericii este Sfanta Cuvioasa Parascheva, (in greceste "paraschevi" inseamna "vineri") pe care crestinatatea ortodoxa o serbeaza la 14 octombrie si ale carei Sfinte Moaste se afla in Catedrala Mitropolitane din Iasi.
Biserica are planul dreptunghiular, fara pridvor, dar cu exonartex. Are absida Sf. Altar rectangulara si o turla-Pantocrator peste naos. Peretii din lemn ai constructiei sunt asezati pe temelie din piatra. Intrarea se face printr-un vestibul ce prelungeste latura vestica, mai scund decat corpul bisericii. Este luminat prin ferestre dreptunghiulare, dispuse cate trei pe laturile nordica si sudica. O turla mica, hexagonala se ridica deasupra naosului, avand sarpanta piramidala, cu ruperi de panta, invelita cu tabla, faltuita pe orizontala. In exterior, alaturi de lacas, este montata o clopotnita avand structura metalica.
In aceasta biserica se afla la loc de cinste intr-o racla din lemn sculptat o mantie care a invesmantat moastele Sfintei Parascheva de la Iasi, daruite de I. P. S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, o particica din moastele Sf. Teodor Stratilat, martirizat in sec. IV, un dar al P. S. Varsanufie Prohoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, precum si parti din vesmantul si din barba Sf. Ioan Iacob Romanul de la Hozeva (Tara Sfanta) .
Intrucat biserica de lemn s-a dovedit neancapatoare pentru cei peste 1000 de credinciosi din diverse cartiere ale Bucurestiului, care participa in mod regulat la Sfintele slujbe savarsite in aceasta biserica, s-a luat hotararea de a se construi o biserica din zid, de dimensiuni mai mari absolut necesara unui cartier ca Drumul Taberei.
In ziua de 22 septembrie 2002, Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romana, a savarsit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sf. Vineri si Sf. Antim Ivireanul, ingropand in aceasta temelie si caramizi din fosta biserica Sf. Vineri, demolata abuziv in 1987, transferand astfel, in mod simbolic, duhul acestei biserici in noua temelie.
Planul bisericii este in forma de cruce greaca inscrisa. Din punct de vedere arhitectural se incadreaza in stilul prefigurat ai bisericii "Sfanta Sofia" din Constantinopol si "Sfantul Nicolae Domnesc" de la Curtea de Arges. O cupola semisferica centrala ampla domina compozitia spatiala a edificiului. Un pridvor larg cu sase coloane libere si doua angajate, precede intrarea. Accesul in biserica se face printr-un portal cu ancadrament arcuit, din piatra sculptata marunt. Bolta este alcatuita din 25 de semiarce, rezemate la capete pe doua inele metalice chesonate, intre ele desfasurandu-se alte inele intermediare. Acoperirea altarului, asemanatoare absidelor proscomidiei si diaconiconului, se face printr- o conca racordata la un semicilindru. In partea opusa, la etaj, se afla cafasul la care se accede prin scari plasate la interior, in colturile de nord-vest si sud-vest ale constructiei, care conduc si la cele doua balcoane.
Ansamblul de pictura murala din interior va fi executat de Dan Mihai Ivanovici. Amenajarile exterioare si amplasamentul altor dotari anexe: turn-clopotnita, aghiazmatar, marmantul eroilor, etc. , vor face obiectul unui proiect ulterior.

Conturile Parohiei Sf. Vineri – Drumul Taberei, deschise la Banca Comercială Romana – Filiala sect. 6
RO64RNCB5060000010270001 / ROL
RO80RNCB5060000010270004 / USD
RO58RNCB5060000010270012 / EURO
Nr. vizualizări:25361
Data ultimei vizualizări:2021-06-12 12:38:44
Data ultimei actualizări:2018-09-21 14:34:23
Data încărcării pe sit:2006-01-11 04:48:45
Nr. Mesaje:1
Felicitări:
(2011-02-15)
Felicitari P. c. Parinte paroh Nicolae Burlan. Dumnezeu sa va binecuvinteze viata pentru casa facuta pentru El.Sa-i binecuvinteze pe toti cei care v-au Sprijinit si ajutat.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-01
Contor: 227

Vedere de ansamblu
Foto: Paul Ion