Bucuresti :: Biserica Serban Voda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Șerban Vodă
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Petre Țuțea nr. 1
Cod poștal:040761
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.parohiaserbanvoda.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Ristache Alexandru
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Ziditu-s-a acest sfant lacas cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, cu incepere din anul 1943, terminduu-se in anul 1964.

Inaltarea acestui lacas s-a facut prin munca si stradania Pr. Dragota Grigore, pe terenul donat de Athena-Valentina Col. Popescu, cu fonduri lasate prin testament de catre ctitora si prin daniile credinciosilor.
Parohia Serban-Voda, situata pe teritoriul fostei comune suburbane Serban-Voda, a luat fiinta in anul 1940 sub arhipastorirea Patriarhului Nicodim Munteanu.
Simtindu-se nevoia construirii unei capele in care sa se oficieze serviciile religioase pentru implinirea nevoilor moral-duhovnicesti, s-a amenajat in ateneul scolii, in anul 1941, o capela sfintita de Arhiereul Veniamin Pocitan.
In anul 1942, in imediata apropiere a Bisericii actuale, s-a zidit o capela pe locul pe care este ridicata o cruce, capela fiind sfintita de Protopopul Traian Costea.
La 22 august 1943 s-a pus piatra de temelie a noii biserici de catre P. C. Protopop Traian Costea, asistat de un sobor de preoti.
La 15 august 1946, Biserica a fost data Cultului, sfintirea provizorie facandu-se de Pr. Dragota Grigore.
In anul 1962 s-a executat imprejmuirea Bisericii, iar in anul 1964 pridvorul Bisericii, preot paroh Dragota Grigore.
In ziua de 10 mai 1970, in timpul arhipastoririi Patriarhului Justinian, a avut loc tirnosirea acestui sfant lacas. Slujba de sfintire a fost oficiata de P. S. Episcop Dr. Antim Nica Tanovisteanul, Vicar Patriarhal, insotit de un sobor de preoti. La solemnitatea sfintirii a participat si I. P. S. Sarchizian, Mitropolit al Libanului, Rector al Institutului Teologic din Beirut, aflat in tara noastra ca oaspete al Bisericii Ortodoxe Romane.
Intre anii 1995 –2000 s-au construit la intrarea in curtea bisericii doua incaperi, servind ca pangar si cancelarie parohiala.
Incepand dupa Revolutia din 1989 comunitatea de credinciosi a sporit, prin stradania si devotamentul preotilor slujitori ai acestui sfant altar. Caderea comunismului a adus si intoarcerea oamenilor la Dumnezeu si la Biserica Sa.
Numarul enoriasilor a crescut foarte mult in ultimii ani incat biserica a devenit neincapatoare duminica de duminica. Astfel s-a vadit nevoia unui locas de inchinare mai mare, ale carui lucrari de fundatie au inceput in toamna lui 2001, in principal prin eforturile financiare ale credinciosilor.
Comunitatea credinciosilor de la Biserica Serban Voda este o comunitate vie. La Sfanta Liturghie participa impreuna credinciosi tineri si batrani, parinti si copii.
Activitatile sociale ale parohiei Serban Voda includ vizite la caminele de batrani, ajutorarea celor sarmani, un cuvant bun pentru cei in necaz si "un pahar cu apa rece in Numele lui Hristos".
Știri despre biserică:

»  Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul recomandă creștinilor o viață echilibrată ca a Sf. Paisie (2018-11-15)

 Închide 

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul recomandă creștinilor o viață echilibrată ca a Sf. Paisie

[2018-11-15]
de Sorin Ionițe

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul le-a recomandat credincioșilor aflați la slujba de hram oficiată joi la Biserica „Șerban Vod㔠să urmeze modelul de viețuire echilibrată practicat de Sf. Paisie de la Neamț și de ucenicii săi.
„Modul viețuirii echilibrate pe care l-a trăit sfântul Paisie și toți ucenicii săi este un model pentru noi”, a spus ierarhul făcând referire la rânduiala atonită practicată de Sf. Paisie și obștile monahale pe care le-a povățuit.
„Dacă suntem ființe raționale și ne organizăm în mod judicios viața găsim timp și pentru a ne asigura cele necesare traiului și pentru a da o educație frumoasă, creștinească copiilor și nepoților, pentru a ne îngriji casa, dar și pentru a găsi timp să citim o rugăciune, viața unui sfânt, un capitol-două din Sfintele Evanghelii în fiecare seară înainte de culcare”, a îndemnat PS Varlaam.
„Găsim puterea de a veni împreună cu copiii în duminici și sărbători la biserică pentru a primi binecuvântare de la Dumnezeu ca săptămâna viitoare să fie o treaptă mai sus în creșterea noastră duhovnicească”, a adăugat ierarhul.
Viața echilibrată a Sf. Paisie
Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că viața Sfântului Paisie ne arată tuturor, atât mirenilor, cât și monahilor, faptul că trebuie să găsim în viața noastr㠄o cheie a echilibrului”.
„Adică să fim în aceeași măsură oameni realiști, ocupându-ne de cele necesare vieții noastre într-o măsură rezonabilă, și în aceeași măsură să ne ocupăm și de mântuirea sufletului, de sfințirea vieții noastre”.
Ierarhul a spus despre Sfântul Paisie Velicicovschi de la Neamț, „marele isihast și dascăl al rugăciunii pentru toate popoarele ortodoxe din Răsăritul Europei” că era un om foarte pragmatic:
„Cine cercetează arhiva Mănăstirii Neamț și vede documentele emise de el rămâne uimit cât de realist era, cât de pragmatic”, a spus Preasfinția Sa exemplificând cu:
„biletele prin care să dădeau de la depozitele mănăstirii săpun pentru curățirea lenjeriei, care era schimbată de două ori pe săptămână într-o comunitate de aproape o mie de călugări, instrucțiunile pentru modul în care trebuia preparată mâncarea la trapeza mănăstirii ca să nu provoace boli de stomac viețuitorilor și închinătorilor, modul în care era organizată bolnița, farmacia care arăta ca una din Occident, tipografia și școala de caligrafie” ș.a.
Evidențiind toate aceste activități care se desfășurau în paralel cu rânduiala de rugăciune la Mănăstirea Neamț în vremea Sf. Paisie, Episcopul Varlaam a îndemnat la meditație asupra vieții noastre:
„Adeseori ne scuzăm că nu mai avem timp pentru lectură, pentru rugăciune, că de-abia așteptăm duminica să ne odihnim de truda de peste săptămână și că Dumnezeu înțelege că nu putem veni la biserică”.
În finalul predicii, părintele episcop s-a rugat Sf. Paisie să ne dăruiască înțelepciunea de a-i urma pilda luminoasă, „pilda urmată de atâția ucenici ai săi care astăzi strălucesc ca stelele pe cerul Împărăției lui Dumnezeu”.
Biserica „Șerban Vodă”
Credincioșii care au participat la sărbătoarea Parohiei „Șerban Vod㔠au venit încă de la primele ore pentru a aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț ce se află în această biserică bucureșteană.
Lăcașul de cult mai are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae.
Biserica este situată în cartierul Progresul de la marginea de sud a Capitalei.
Parohia Șerban Vodă a luat ființă în anul 1940, sub arhipăstorirea vrednicului de pomenire Patriarhul Nicodim Munteanu. Aceasta cuprinde o parte din teritoriul fostei comune Șerban Vodă, de la care a păstrat și numele.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1337, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  10 decembrie: Părintele Nicolae Tănase va conferenția la Parohia Șerban Vodă din București (2017-12-08)

 Închide 

10 decembrie: Părintele Nicolae Tănase va conferenția la Parohia Șerban Vodă din București

[2017-12-08]
de Gheorghe Anghel

Parohia Șerban Vodă
Părintele Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului va conferenția duminică la Parohia Șerban Vodă din Capitală.
Conferința se va desfășura începând cu ora 18:00 în lăcașul de cult din str. Petru Țuțea, nr. 1, Sect. 4 București.
Parohia Șerban Voda a fost înființată în anul 1940.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2226, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Biserica Șerban Vodă din București și-a celebrat sărbătoarea patronală (2017-11-15)

 Închide 

Biserica Șerban Vodă din București și-a celebrat sărbătoarea patronală

[2017-11-15]
de Iulian Dumitrascu

Biserica Șerban Vodă din Capitală și-a celebrat miercuri sărbătoarea patronală. Lăcașul de cult este ocrotit de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.
Sfânta Liturghie cu această ocazie a fost oficiată de Arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Patriarhiei Române și delegatul Părintelui Patriarh la acest eveniment, împreună cu mai mulți preoți și diaconi.
După citirea textului biblic, Părintele Arhimandrit a rostit o omilie în care a prezentat viața sfântului protector al bisericii Șerban Vodă. De asemenea, a evidențiat importanța postului pentru mântuirea noastră.
Perioada de post în care am intrat este o perioadă importantă pentru viața noastră duhovnicească. Biserica ne invită să ne descoperim mai mult bunătatea și mila față de semenii noștri, știind că Hristos Domnul S-a milostivit de neamul omenesc venind smerit către noi ca pe toți să ne mântuiască, a spus Arhim. Dionisie Constantin.
Înnoire și binecuvântare pentru Biserica Șerban Vodă din Capitală | Patriarhul României a oficiat slujba de sfințire (VIDEO)
Credincioșii care au participat la sărbătoarea parohiei au venit încă de la primele ore pentru a se închina la un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț ce se află la această biserică.
Locașul de cult mai are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae.
Biserica este situată în cartierul Progresul de la marginea de sud a Capitalei. Parohia Șerban Vodă a luat ființă în anul 1940, sub arhipăstorirea vrednicului de pomenire Patriarhul Nicodim Munteanu. Aceasta cuprinde o parte din teritoriul fostei comune Șerban Vodă, de la care a păstrat și numele.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2008, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Înnoire și binecuvântare pentru Biserica Șerban Vodă din Capitală | Patriarhul României a oficiat slujba de sfințire (2017-09-24)

 Închide 

Înnoire și binecuvântare pentru Biserica Șerban Vodă din Capitală | Patriarhul României a oficiat slujba de sfințire

[2017-09-24]
de Iulian Dumitrascu

Patriarhul Daniel la sfintirea Bisericii Serban Voda din Bucuresti
Patriarhul României a oficiat astăzi slujba de sfințire a Bisericii Șerban Vodă din București, lăcașul de cult primind astfel binecuvântarea lui Dumnezeu în urma lucrărilor efectuate în ultima perioadă. Alături de Preafericirea Sa, a slujit și PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După ceremonia religioasă din 24 septembrie 2017, Părintele Patriarh le-a explicat credincioșilor care au participat la acest eveniment că există o legătură deosebită între lăcașul de închinare și cer.
Poarta cerului care s-a sfințit astăzi este un locaș pământesc, dar cu o legătură specială cu cerul. Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, a spus că o biserică ortodoxă pictată este cerul pe pământ și noi am adăugat: pentru ca pe pământeni să-i înalțe duhovnicește la ceruri, a spus Preafericirea Sa potrivit Radio Trinitas.
Întărind importanța și valoarea bisericii, Patriarhul Daniel a reliefat trei mari daruri netrecătoare pe care le primim de la Dumnezeu în biserică. Este singurul loc de pe pământ unde primim iertarea păcatelor spre a dobândi viață veșnică. Al doilea dar mare este fericirea vieții veșnice sau a Împărăției Cerurilor dăruită nouă în arvună încă din lumea aceasta sau atunci când ascultăm cuvântul lui Dumnezeu ca și Maria, sora Martei, și îl împlinim. În biserică ni se dăruiește și arvuna vieții veșnice.
În continuare, Preafericirea Sa le-a transmis tuturor că rugăciunea rostită în biserică este mult mai puternică, deoarece nu suntem și nu ne rugăm singuri, ci împreună cu toți sfinții care sunt pictați.
Pentru contribuția adusă la finalizarea lucrărilor, Patriarhul a oferit mai multe distincții. Părintele paroh Dinu Pompiliu a fost felicitat pentru efortul susținut și i-a fost acordată Crucea Patriarhală.
Drept recunoștință pentru slujirea de astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit din partea Parohiei o icoană în mozaic reprezentând pe Maica Domnul cu Pruncul Iisus.
Anterior ceremonialului de sfințire, a fost oficiată în această dimineață Sfânta Liturghie de PS Timotei Prahoveanul, împreună cu mai mulți preoți și diaconi.
Locașul de cult, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, îi are ca ocrotitori spirituali și pe Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Paisie de la Neamț.
Biserica nou sfințită este situată în cartierul Progresul de la marginea de sud a Capitalei. Parohia Șerban Vodă a luat ființă în anul 1940, sub arhipăstorirea vrednicului de pomenire Patriarhul Nicodim Munteanu. Aceasta cuprinde o parte din teritoriul fostei comune Șerban Vodă, de la care a păstrat și numele.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2110, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  24 septembrie 2017: Sfințirea Bisericii bucureștene Șerban Vodă (2017-09-20)

 Închide 

24 septembrie 2017: Sfințirea Bisericii bucureștene Șerban Vodă

[2017-09-20]
de Sorin Ionițe

Târnosirea Bisericii Șerban Vodă din Capitală va avea loc duminică, 24 septembrie 2017, în ziua sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului.
Locașul de cult are hramul Adormirea Maicii Domnului, dar și ocrotitori spirituali pe Sfântul Ierarh Nicolae și pe Sfântul Paisie de la Neamț.
Programul sărbătorii parohiei bucureștene va începe sâmbătă seara de la ora 18:00 cu slujba Privegherii care va cuprinde Vecernia cu Litie și Utrenia, notează site-ul parohiei.
Duminică, la primele ore ale dimineții, va fi citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului. După primirea ierarhului delegat, va avea loc sfințirea bisericii, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Parohia Șerban Vodă a luat ființă în anul 1940, sub arhipăstorirea vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu, într-o perioadă grea pentru Biserică.
Această parohie, desprinsa teritorial de Parohia Buna Vestire-Belu, se află la marginea de sud a Bucureștiului, pe șoseaua Giurgiului și cuprinde o parte din teritoriul fostei comune Șerban Vodă, de la care a păstrat și numele. Piatra de temelie a Bisericii Șerban Vodă a fost pusă în 22 august 1943, de Pr. Protopop Traian Costea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2496, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Parohia Șerban Vodă București | Fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel vor fi așezate spre închinare (2017-07-25)

 Închide 

Parohia Șerban Vodă București | Fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel vor fi așezate spre închinare

[2017-07-25]
de Andrei Pau

În Parohia Șerban Vodă din Protoieria Sector IV Capitală vor fi așezate spre închinare sfinte moaște. Evenimentul va avea loc duminică, 30 iulie 2017, a precizat părintele Dinu Pompiliu, parohul lăcașului de cult.
Credincioșii vor putea aduce cinstire unor fragmente din moaștele: Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfinților Apostoli Petru și Pavel; Sfântul Dionisie; Sfântul Ambrozie al Milanului
Fragmentul din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae au fost primite în dar din partea fostului episcop de Mantaua, Robertus Busti.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2231, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Parohia Șerban Vodă și LTCOR Sector 4 alături de copiii cu dizabilități de la Centrul „Sf. Margareta și Sf. Nicolae” (2016-12-14)

 Închide 

Parohia Șerban Vodă și LTCOR Sector 4 alături de copiii cu dizabilități de la Centrul „Sf. Margareta și Sf. Nicolae”

[2016-12-14]
de Iulian Dumitrascu

parohia-serban-voda-si-ltcor-sector-4-alaturi-de-copiii-cu-dizabilitati-de-la-centrul-sf-margareta-si-sf-nicolae
În așteptarea marelui praznic al Nașterii Domnului, Parohia Șerban Vodă din Protoieria Sector 4 Capitală, în colaborare cu Liga Tineretului Creștin Ortodox Român (L.T.C.O.R.), filiala Sector 4 Capitală, a desfășurat proiectul social-filantropic Dăruind vei dobândi. Proiectul se înscrie în programul pentru tineret al Arhiepiscopiei Bucureștilor Tinerii – solidari în fața suferinței și a avut drept scop ajutorarea copiilor cu dizabilități aflați în grija Centrului Sfânta Margareta și Sfântul Nicolae din Sectorul 2 al Capitalei.
Tinerii departamentului de tineret de la Parohia Șerban Vodă, coordonați de mine, în colaborare cu tinerii voluntari ai L.T.C.O.R., Filiala Sector 4, împreună cu membrii serviciului social ai parohiei, au strâns și au oferit produse alimentare, de igienă, produse de curățenie, jucării, haine, etc. De asemenea, Parohia Șerban Vodă a oferit și un ajutor financiar pentru achiziționarea celor necesare la pregătirea mesei de Crăciun. Totodată, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, unul din ocrotitorii parohiei noastre, toți asistații social, aflați în evidența serviciului social al parohiei, au primit un pachet cu alimente, ne-a mărturisit Diacon Cristian Filiută, slujitor la Parohia Șerban Vodă și vicepreședinte L.T.C.O.R., filiala Sector 4 Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2740, Ultimul acces: 2020-08-10 15:31:04

»  Hramul Parohiei „Șerban Vod㔠din Capitală (2015-11-15)

 Închide 

Hramul Parohiei „Șerban Vod㔠din Capitală

[2015-11-15]
Sute de credincioși au participat duminică, 15 noiembrie 2015, la hramul bisericii bucureștene Șerban Vodă, din Protoieria Sector 4 Capitală. Aceștia au venit de dimineață să se închine la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț care se păstrează la acest locaș de cult și este sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Veniamin Goreanu și Pr. Protopop Ion Armași de la Protoieria Sector IV Capitală.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evocat personalitatea Sfântului Paisie, despre care a afirmat că s-a asemănat samarineanului milostiv din Evanghelia de astăzi.
„Un samarinean milostiv care a înțeles pe deplin mesajul acesta că noi creștinii suntem datori să iubim pe toți oamenii indiferent de națiunea căreia îi aparțin a fost și Sfântul Paisie de la Neamț care în obștea sa de la Dragomirna, Secu și Neamț a avut călugări din toate popoarele ortodoxe și nu numai. Tot în duhul samarineanului milostiv Sfântul Paisie s-a ocupat îndeaproape de spitalul sau bolnița Mănăstirii Neamț care avea deja o îndelungată istorie, iar ucenicii lui mai târziu au înființat în comuna Vânători și în orașul Târgu Neamț un dispensar și un spital, spital care și în timpul regimului comunist și-a păstrat cele două cruci mari de pe acoperiș, arătând că a fost ctitorie a mănăstirii Neamț, ridicată în spiritul dezvoltat de Sfântul Paisie care l-a iubit pe Dumnezeu, dar i-a iubit și pe semeni în aceeași măsură”.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este ocrotitorul lăcașului de cult.
„Prăznuirea Sfântului astăzi, mai ales la această parohie aflată și sub ocrotirea lui duhovnicească, înseamnă un moment de mare sărbătoare. Sfântul Paisie rămâne un model, un dascăl de rugăciune, de pocăință, de osteneală nu numai pentru călugări, dar și pentru mireni mai ales că el, dar și ucenicii lui, s-au implicat în viața de parohie, în viața credincioșilor mireni. Este o sărbătoare specială pentru această biserică întrucât aici iată se păstrează într-o frumoasă raclă de argint un mic fragment din moaștele Sfântulu Cuvios Paisie de la Neamț”.
Biserica mai are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3189, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Hramul Parohiei „Șerban Vod㔠din Capitală (2013-11-15)

 Închide 

Hramul Parohiei „Șerban Vod㔠din Capitală

[2013-11-15]
Biserica noastră l-a pomenit, vinerea aceasta - 15 noiembrie 2013-, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Parohia „Șerban Vod㔠din Capitală și-a sărbătorit, cu acest prilej, al treilea hram, biserica acestei parohii fiind singura din București care-l are ocrotitor pe Cuviosul Paisie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel fiind părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Starețul Paisie a strălucit ca un luceafăr pe firmamentul Bisericii Ortodoxe, dar în special al Bisericii Ortodoxe Române fiindcă aici s-a ostenit, aici a făcut o lucrare duhovnicească deosebită, iar de aici razele teologiei sale au strălucit în întreaga lume și trebuie să amintim că foarte mulți monahi teologi din spațiul rusesc au o evlavie deosebită la Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. În urmă cu câțiva ani și Biserica dvs. a primit ca ocrotitor pe Sfântul Paisie de la Neamț și ne bucurăm că iată în fiecare an crește numărul celor care îl iubesc pe Sfântul Paisie și vin să participe atât la Slujba de Priveghere seara cât și la Sfânta Liturghie în cinstea sfântului”, a mărturisit Arhim. Cons. Veniamin Goreanu din cadrul Sectorului Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a fost starețul mănăstirilor Dragomirna, Secu și Neamț. A tradus, împreună cu ucenicii săi, o parte din scrierile filocalice ale Sfinților Părinți, devenind astfel ctitorul Filocaliei în limbile română și slavonă.
Credincioșii prezenți în număr mare la hram s-au putut închina și la un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4875, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Sfântul Paisie de la Neamț sărbătorit la biserica Șerban Vodă din Capitală (2012-11-15)

 Închide 

Sfântul Paisie de la Neamț sărbătorit la biserica Șerban Vodă din Capitală

[2012-11-15]
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a fost sărbătorit și de credincioșii bucureșteni la biserica Șerban Vodă, singurul lăcaș de cult din Capitală care îl are ca ocrotitor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
De anul trecut parohia deține un fragment din moaștele Sfântului Paisie, la care s-au închinat, încă de ieri, sute de persoane, după cum ne informează Radio TRINITAS.
„Atât de puternică a fost personalitatea duhovnicească, isihastă, a sfântului Cuvios Paisie încât în jurul său, cu adevărat, a organizat o școală de înaltă duhovnicie și de multă știință de carte. La Neamț s-a tradus Filocalia; există în biblioteca mănăstirii ca și în biblioteca Academiei forte multe manuscrise ale Sfântului Paisie și ale ucenicilor săi din perioada aceasta, de la Dragomirna și de la Nemț, dar cele mai importante traduceri sunt cele care au constituit această colecție duhovnicească - Filocalia care a înrâurit viața spirituală în țările ortodoxe dar și în Occident. Manuscrisele și tipăriturile Sfântului Paisie au jucat un rol covârșitor în marea renaștere duhovnicească a monahismului ortodox din Grecia, din Țările Române, de la Muntele Athos, din Rusia, Ucraina, Serbia și Bulgaria”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, un neobosit practicant al rugăciunii inimii, a fost starețul mănăstirilor Dragomirna, Secu și Neamț. A tradus, împreună cu ucenicii săi, o parte din scrierile filocalice ale Sfinților Părinți, devenind astfel ctitorul Filocaliei în limbile română și slavonă. Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în orașul Poltava din Ucraina pe data de 21 decembrie 1722. Și-a dat duhul în mâinile lui Hristos la vârsta de 72 de ani. Din anul 1988, el a fost canonizat, iar cultul lui s-a extins în toate țările ortodoxe.
Parohia Serban Voda isi are inceputurile pe la jumatatea secolului al XX-lea, intr-o perioada in care sfintele locasuri de cult si oamenii rugatori erau panditi de mari incercari. Aceasta parohie, desprinsa teritorial de Parohia Buna Vestire Belu, se afla situata la marginea de sud a Bucurestiului, pe soseaua Giurgiului, si cuprinde o parte din teritoriul fostei comune Serban Voda, de la care isi trage si numele. Parohia Serban-Voda a luat fiinta in anul 1940, sub arhipastorirea vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu.
In anul 2001 s-a inceput constructia noii biserici, ridicate peste cea existenta, paroh fiind Prea Cucernicul Preot Niculescu Alexandru. Lucrarile au continuat in timpul Prea Cucernicului Preot Paroh Ristache Alexandru. Cu ocazia unei vizite de lucru in Romania, Patriarhul Petru al Alexandriei si al intregii Africi a pus piatra de temelie la pridvorul noii biserici. In zidurile bisericii au fost puse si bucati de caramida aduse din ruinele celor 7 biserici ale Apocalipsei. Lucrarile exterioare s-au finalizat sub grija si directa coordonare a Prea Cucernicului Protoiereu Dinu Pompiliu si prin ajutorul nemijlocit al Primariei Capitalei, urmand ca din 2009 sa inceapa lucrarile de pictura. Comunitatea credinciosilor de la Biserica Serban Voda este o comunitate vie, la Sfanta Liturghie si la Sfintele Slujbe participand impreuna credinciosi tineri si varstnici, parinti si copii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5793, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Concert dedicat Sfintei Cruci la Biserica Șerban Vodă din Capitală (2011-03-25)

 Închide 

Concert dedicat Sfintei Cruci la Biserica Șerban Vodă din Capitală

[2011-03-25]
Biserica Ortodoxă Română se va afla pe 27 martie în Duminica a III-a din Postul Mare, numită și Duminica Sfintei Cruci. Cu acest prilej, de la orele 17:00, va avea loc la Biserica „Șerban Vod㔠din București o Seară de muzică psaltică și poezie mistică susținută de Corala TRONOS a Patriarhiei Române și de Elevii Școlilor generale nr. 103, 109, 110. Cei mici vor fi îndrumați de doamnele profesoare Cârstoiu Minodora, Ene Alina și Gurban-Dinu Ancuța

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6459, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț sărbătorit în București la Biserica „Șerban Vod㔠(2010-11-15)

 Închide 

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț sărbătorit în București la Biserica „Șerban Vodă”

[2010-11-15]
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este sărbătorit astăzi, 15 noiembrie, în Biserica Ortodoxă Română. Prăznuirea Sfântului a fost prilej de bucurie și pentru Biserica „Șerban Vod㔠din București care și-a serbat cel de-al treilea hram. Slujba Sfintei Liturghii la această mare sărbătoare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de 21 de preoți.
La finalul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a rostit un cuvânt despre personalitatea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Menționăm că Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a fost călugărit la Mănăstirea Neamț.
„Sfântul Paisie Velicikovski nu a inaugurat doar o școală de traducători, ci mai ales o școală a sfințeniei la care s-au format călugări de cea mai bună calitate. Mulți dintre ei împodobind calendarele Bisericilor Ortodoxe din România, din Ucraina, din Rusia, din Bulgaria, de la Muntele Athos”, a spus Preasfinția Sa, după cum informează TRINITAS TV.
După Sfânta Liturghie s-a săvârșit slujba parastasului pentru ctitorii Bisericii trecuți la Domnul.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a pus, apoi, piatra de temelie pentru grădinița parohială. După acest eveniment Preasfinția Sa a premiat pe copiii membri ai Cercului de pictur㠄Pârvu Mutu” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Ca o continuitate firească, tocmai astăzi am sfințit începutul lucrărilor la grădinița Parohiei "Șerban Vodă" și bănuiesc că peste câțiva ani veți avea mult mai mulți pereți împodobiți cu icoane de premiat”, a mai spus Preasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6568, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52

»  Parohia „Șerban Vod㔠din Capitală își va serba hramul (2010-11-14)

 Închide 

Parohia „Șerban Vod㔠din Capitală își va serba hramul

[2010-11-14]
Ca în fiecare an, pe 15 noiembrie, îl vom sărbători pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Biserica Parohiei „Șerban Vod㔠din Capitală își va sărbători cu acest prilej cel de-al treilea hram. Alături de „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rânduit ca acest lăcaș de cult să-l aibă ca ocrotitor și pe Sfântul Paisie de la Neamț, informează TRINITAS TV.
„Începând de duminică seara, la ora 17:00, se va săvârși Slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni, începând cu ora 9:00, se va oficia Sfânta Liturghie”, a spus părintele paroh Pompiliu Dinu, Parohia „Șerban Vod㔠din Capitală.
Născut în anul 1722, în Ucraina, Sfântul Paisie a studiat în adolescență teologia la Kiev, intrând în viața monahală la vârsta de 19 ani. În 1763, a venit în Moldova, unde a condus obștile monahale de la Dragomirna, Secu și Neamț.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a trecut la Domnul în anul 1794. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 1988, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit pomenirea sa ca sfânt în anul 1992.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6574, Ultimul acces: 2020-08-09 22:14:52


Nr. vizualizări:6737
Data ultimei vizualizări:2020-08-09 22:14:52
Data actualizare:2018-09-27 11:25:14
Data încărcării:2006-01-05 07:39:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10
Fotografi:Constantin Banciu: 5, internet: 4, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-07-08
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 62

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-07-08
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 25

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-07-08
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 34

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2007-09-28
Contor: 195

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2011-01-13
Contor: 176

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2007-09-28
Contor: 191

În construcție
Foto: internet

Data: 2019-07-08
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 69

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-07-08
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 64

Cuăpla turlei
Foto: Constantin Banciu

Data: 2007-09-28
Contor: 145

Pictură
Foto: internet

Data: 2007-09-28
Contor: 129

Icoană
Foto: internet