Bucuresti :: Biserica Sf. Fanurie Mihai Bravu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Fanurie Mihai Bravu
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Cercelus nr. 29, sector 3
Cod poștal:031405
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Popa Cristian, Malaxa Ion, gu Marian
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Fanurie
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica parohiei Mihai Bravu din Bucuresti s-a ridicat din temelie între anii 1948- 1968 întru cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe terenul viran donat de Primaria Municipiului Bucuresti în anul 1947 între strazile Cercelus si Hârsova.
Planurile de constructie au fost întocmite de arhitectul Dan Ionescu, decedat în anul 1955 si apoi reîntocmite de arhitectul Dumitru Ionescu Barachet, dupa modelul bisericii Sfântul Gheorghe din Hârlau, ctitoria lui Stefan cel Mare si Sfânt.
Piatra fundamentala s-a pus în ziua de 14 octombrie 1948, în primul an de arhipastorire a Patriarhului Justinian.
Lucrarile de construire s-au executat între anii 1948- 1963 beneficiind de pretiosul inventar primit de la biserica Brezoianu, demolata de comunisti (fiind dupa câte stim prima biserica demolata din Bucuresti) . Biserica s-a sfintit la data de 20 decembrie 1959.
Preotii care au osârduit la ridicarea acestei biserici au fost Ion Mihalcea, Gheorghe Bejgu, Temistocle Leustean, Oprea Maraloiu, Iacob Petrovan, David Popescu si Gheorghe Gaita.
La 3 iunie 1974 de sarbatoarea Sfintei Treimi, s-a sfintit si târnosit biserica de catre episcopul Roman Ialomiteanul, fiind înconjurat de un impresionant sobor de preoti.
La data de 5 martie parohiatul a fost preluat de Pr. Lector Dr. Constantin Patuleanu, care a gasit biserica într-o stare deplorabila. Lucrarile de restaurare începute imediat s-au încheiat dupa doar 7 luni, la data de 15 septembrie 2001. S-au restaurat pictura, mobilierul, catapeteasma. S-a refacut clopotnita.
Cu vrerea si binecuvântarea lui Dumnezeu, la data de 16 septembrie 2001, un impresionant sobor de preoti înconjurati de peste 3000 de credinciosi l-au primit pe Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a oficia slujba de resfintire.
Alte informații:In cartierul bucurestean Dristor, biserica Sf. Fanurie era cunoscuta drept “biserica pictata”
Pictura exterioara a fost refacuta de mai multe ori, incepind cu 1992, este in stare foarte buna!
Știri despre biserică:

»  Sf. Mc. Fanurie a fost pomenit în comunitatea parohială Mihai Bravu din București (2018-08-28)

 Închide 

Sf. Mc. Fanurie a fost pomenit în comunitatea parohială Mihai Bravu din București

[2018-08-28]
de Iulian Dumitrașcu

Membrii comunității parohiale „Sfântul Fanurie” – Mihai Bravu l-au cinstit luni pe ocrotitorul spiritual.
Cu prilejul sărbătorii patronale, a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de 10 preoți, împreună cu care s-au rugat foarte mulți credincioși.
La acest eveniment important din viața comunității la slujba parastasului, oficiată după Sfânta Liturghie, s-au înălțat rugăciuni și pentru ctitorii lăcașului de cult, trecuți la Domnul.
Ctitorul principal al bisericii a fost vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian care în vremuri de încercare a insistat să se ridice sfântul locaș, a cărui piatră de temelie a fost așezată chiar în primele luni de arhipăstorire ca Patriarh, în decembrie 1948.
La final, Părintele paroh Cristian Popa a prezentat câteva aspecte definitorii din viața Sfântului Mucenic Fanurie, accentuând în mod special minunile săvârșite de acesta.
Cei prezenți au avut posibilitatea de a participa la agapa frățească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3976, Ultimul acces: 2019-10-14 10:42:40

»  Hramul Parohiei Mihai Bravu din Capitală (2015-08-28)

 Închide 

Hramul Parohiei Mihai Bravu din Capitală

[2015-08-28]
Biserica Ortodoxă a sărbătorit ieri, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. În mai multe biserici din întreaga țară au fost oficiate slujbe în cinstea sfântului ocrotitor. La Biserica „Sfântul Fanurie” - Mihai Bravu, Protoieria Sector 3 Capitală, au fost săvârșite slujbe și activități social-misionare, informează Ziarul Lumina.
Credincioșii bucureșteni au participat încă de ieri-seară la sărbătoarea hramului Parohiei Mihai Bravu din Capitală, unde, în cinstea Sfântului Mucenic Fanurie, au fost săvârșite Vecernia, Litia, Acatistul Sfântului Mucenic Fanurie și slujba de sfințire a apei. Ieri, în ziua hramului, au fost săvârșite Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult. Din sobor au făcut parte pr. Alexandru Atanase Barna, consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pr. paroh Cristian Popa, pr. Ioan Malaxa, pr. Marian Hangu, pr. Ovidiu Laurențiu Stegăruș, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Vatra Luminoasă, pr. Vasile Comănescu, pr. Constantin Voicu și pr. Ciprian Hangu, de la Spitalul de Urgență din București.
„Credincioșii au dobândit multă evlavie la Sfântul Mucenic Fanurie. Pot să spun că este prima biserică din România în care s-a săvârșit Acatistul Sfântului Mucenic Fanurie, acatist care a fost tradus în biserica aceasta, unde avem și o icoană deosebită a sfântului, realizată în 1956 de Olga Greceanu. S-a citit în biserica noastră Acatistul Sfântului Fanurie dinainte de 1956, probabil la 1954-1955, când biserica noastră era în vremea aceea în construcție. Abia în 1959 a fost acoperită și a durat mai multă vreme, până în 1971-1973, când biserica a fost și pictată, pentru ca în 1974 să fie sfințită. Sfântul Mucenic Fanurie a ajutat la ridicarea acestei sfinte biserici și am mărturia celor care au fost cântăreți, iar apoi preoți, sau credincioși la biserica aceasta”, a precizat pr. paroh Cristian Popa.
Evlavia față de acest sfânt mucenic crește pe an ce trece, iar aceasta se vede nu numai în ziua de cinstire, ci și în celelalte zile ale anului când se săvârșesc rugăciuni și slujbe în cinstea Sfântului Mucenic Fanurie. La final, credincioșii prezenți au primit câte un dar din partea parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9340, Ultimul acces: 2019-10-14 10:42:40

»  Sfântul Fanurie cinstit în Capitală (2015-08-27)

 Închide 

Sfântul Fanurie cinstit în Capitală

[2015-08-27]
Biserica Ortodoxă a cinstit astăzi, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. Cu acest prilej și biserica Parohiei „Sfântul Fanurie” – Mihai Bravu și-a serbat hramul.
Biserica parohiei a fost neîncăpătoare pentru creștinii veniți să participe la Sfânta Liturghie. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, după cum aflăm de la TRINITAS TV. Biserica „Sfântul Fanurie” – Mihai Bravu mai are hramurile „Sfânta Treime” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Această parohie luat ființă la data de 1 iulie 1940, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim, odată cu ridicarea noului cartier cunoscut locuitorilor din zonă sub numele de „Parcul de locuințe ieftine”.
Sfântul locaș adăpostește icoana Sfântului Fanurie, realizată de marea pictoriță Olga Greceanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9294, Ultimul acces: 2019-10-14 10:42:40

»  Momente de sărbătoare la Parohia Mihai Bravu din Capitală (2013-08-27)

 Închide 

Momente de sărbătoare la Parohia Mihai Bravu din Capitală

[2013-08-27]
Parohia „Mihai Bravu” din București și-a sărbătorit astăzi, 27 august 2013, unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Mucenic Fanurie. Cu acest prilej a fost adusă și o icoană cu chipul sfântului, copie după icoana făcătoare de minuni aflată în insula greacă Rodhos.
Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS Părintele paroh Cristian Popa: „Am reușit să realizăm o copie a acelei icoane și să o așezăm spre închinare astăzi la cinstirea Sfântului Mucenic Fanurie în biserica noastră. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Părintele profesor Nicolae Necula, alături de care s-a aflat un sobor de preoți și numeroși credincioși”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13681, Ultimul acces: 2019-10-14 10:42:40

»  Hramul Parohiei Mihai Bravu - Sfântul Fanurie din București (2013-08-26)

 Închide 

Hramul Parohiei Mihai Bravu - Sfântul Fanurie din București

[2013-08-26]
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 27 august 2013 pe Sfântul Mucenic Fanurie. Pentru credincioșii și slujitorii Parohiei „Mihai Bravu - Sfântul Fanurie” din București (Str. Cerceluș, nr. 18, sector 3) este o zi de sărbătoare și bucurie prilejuită de hramul parohiei. În seara zilei de luni, 26 august, începând cu ora 18.00, vor fi săvârșite în biserica parohiei slujba Vecerniei, a Litiei și a Acatistului Sfântului Mucenic Fanurie, iar în ziua hramului, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii, după cum a precizat Părintele Cristian Popa, parohul Bisericii „Sfântul Fanurie”.
Sfântul Mucenic Fanurie este în special ocrotitor al credinței ortodoxe și mijlocitor pentru tinerii creștini și pentru familile creștine. Prin rugăciunile sale, Sfântul Mucenic Fanurie mijlocește în fața Bunului Dumnezeu pentru ajutor, sfințire și mângâiere pentru toți cei care îl cinstesc prin rugăciune.
Despre Sfântul Mucenic Fanurie se cunoaște faptul că s-a născut în insula Rodos din Grecia. Nu se cunoaște, însă, data nașterii sale. A fost cel mai mare dintre frații săi, în număr de doisprezece. După moartea tatălui său, și după ce află situația mamei sale nevoită să câștige hrana familiei într-o situație umilitoare, decide să fugă în pustie. După moartea mamei sale revine în orașul natal, dar aflând de soartea fraților săi plecați în lume, se hotărăște să continuie viața de pustinicie, ducând o viață foarte aspră. Prin rugăciunile sale săvârșea foarte multe minuni, vindecând oameni bolnavi, botezându-i și învățându-i dreapta credință, înviind chiar și din morți. Pentru aceste minuni este alungat sistematic de păgânii care credeau că săvârșește minunile respective prin puterea diavolului. Viața Sfântului Fanurie a fost desăvârșită prin sfârșitul mucenicesc, încă în vremea tinereților sale. Se cunoaște faptul că fiind supus la diferite chinuri și torturi, în cele din urmă i s-a tăiat capul.
Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câțiva păstori în jurul anului 1500 într-o peșteră, alături de o piele de animal pe care era scrisă viața Sfântului Mucenic Fanurie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13684, Ultimul acces: 2019-10-14 10:42:40


Nr. vizualizări:18738
Data ultimei vizualizări:2019-10-14 10:42:40
Data actualizare:2018-09-19 14:32:17
Data încărcării:2006-01-05 01:59:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:24
Fotografi:Cristian Ioan Malide: 21, internet: 2, Mihai Ven: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-05-18
Contor: 1710

Vedere din față
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-12-23
Aparat: Canon Canon PowerShot A1200
Contor: 252

Vedere din lateral
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-05
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 192

Vedere din față
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2011-05-18
Contor: 435

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2011-12-23
Aparat: Canon Canon PowerShot A1200
Contor: 156

Vedere din spate
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-08-11
Contor: 392

Vedere din spate
Foto: internet

Data: 2012-04-10
Contor: 131

Fațada
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-05
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 106

Fațada
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2011-12-23
Aparat: Canon Canon PowerShot A1200
Contor: 113

Vedere din spate
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-07-15
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 222

Vedere din spate
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-07-15
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 148

Vedere din spate
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2011-12-23
Aparat: Canon Canon PowerShot A1200
Contor: 118

Vedere din spate
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-07-15
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 177

Vedere panoramică
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2011-12-23
Aparat: Canon Canon PowerShot A1200
Contor: 141

În lungul străzii
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-03-06
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 113

Vedere parțială
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-03-06
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 109

Vedere parțială
Foto: Cristian Ioan Malide


Setul de Fotografii 2