Bucuresti :: Biserica Izvorul Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Izvorul Nou
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:șoseaua Mihai Bravu nr. 311
Cod poștal:030309
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.bisericaizvorulnou.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Stelian Ionascu, Iftimie Constantin, Sava Matia, Popa Ciprian Ionut
Hram:Izvorul Tămăduirii
Detalii:Biserica „Izvorul Nou” este situata în partea de rasarit a Capitalei, pe soseaua Mihai Bravu nr. 311, în apropierea caii Dudestilor, strazile Dristorului, strazile Laboratorului si cartierul cel nou Baba Novac.
Cunoscuta multa vreme dupa numele sau vechi „IZVORUL NOU DINTRE VII”, spre a se deosebi de biseica „IZVORUL TAMADUIRII” din apropierea Podului Izvor si de biserica „IZVORUL TAMADUIRII- CISMEASUA MAVROGHENT”, de la sosea- ea se numea astfel si pentru ca era asezata între multe vii.
În adevar, pe la începutul secolului XIX, aceasta mosie este data cu „embatic” cetatenilor, care încep sa-si construiasca locuinte modeste printre vii. Un astfel de loc din parcelarea mosiei mânastirii Radu Voda primieste si protopopul Stefan. Cu timpul, casele se înmultesc, se creaza un mic cartier la marginea Bucurestiului, dar credinciosii nu vaeau biserica.
Vazând nevoia ce devenea din ce în ce mai mare, pe masura ce numarul caselor se înmultea, protopopul Stefan doneaza pamântul primit de la el, iar credinciosii noului cartier, ce se înfiripase aici, încep construirea unei biserici, cu hramul „IZVORUL TAMADUIRII” si „SCHIMBAREA LA FATA”, asa cum spune vechea pisanie, asezata deasupra usii de la intrarea în biserica: „În zilele Prea Înaltului Domn Grigorie Ghica Voievod, Mitropolit fiind Chiriu Chir Grigorie”. Biserica nu este ctitorie voievodala, nici boiereasca, nici a vreunei bresle, ci ea est ctitorie a credincioslor localnici si a altor binevoitori donatori, dintre care pisania aminteste pe „Robul lui Dumnezeu. Petre Iorga, Iorgagi Basa, Protopop Toma, Protopop Stefan, Vornicul Vlad si cei ce au ajutat, Radu Închinatu, George Salvaragiu, Craciuna Închinata, Ionut Plapumaru, Ene Salvaragiu, Mihalache Postelnicu”.
La 18 mai 1823, biserica este terminata si data cultului.
În jurul sau se creaza de la început un cimitir pentru nevoile credinciosilor de aici, cimitir care este în actele bisricii si în anul 1878, când se stipuleaza ca aici se vor îngropa numai enoriasii bisericii. Dupa 10 ani, în 1888, Primaria Orasului Bucuresti interzice definitiv înmormântarea credinciosilor în cimitirul din curtea bisericii „IZVORUL NOU DINTRE VII”.
Biserica are câteva elemente vechi si interesante, dintre cae amintim:
- Catapeasma de zid, cu decoratie si stucatura;
- Usile împaratesti, lucrare frumoasa, caracteristica pentru începuturile secolului XIX;
- Un iconostan sculptat;
- Usa de fier de la intrare;
- Pisania cu cadrul usii de la intrare
- Un policandru de alama, în naos, sub turla Pantocratorului, din anul 1846.
Dupa datele din arhiva, biserica a fost radical restaurata în anul 1894, când probabil s-a executat si actuala pictura; în anul 1913 restaurarea amintita de a doua pisanie, deasupra usii de la intrarea în biserica, când socotim ca i s-a adagat si actualul pridvor; în anul 1946, când i s-a adaugat o vestmântarie legata de altar printr-o usa, spre miaza- zi si când întreaga tabla de pe acoperis a fost înlocuita cu tabla noua; în 1962 s-a restaurat pictura si, din nou, exteriorul. Între aceste restaurari mai mari, biserica a fost de mai multe ori reparata si înzestrata cu cele de trebuinta.
În pronaos în dreapta, lânga perete si în stânga, tot lânga perete, se afla doua pietre funerare. Pe cea din dreapta, spre miaza- zi, se poate citi urmatoarea inscriptie: „Stefan preotul, Maria preoteasa; Constantin, Toela schimonahia închinata, Vasile, Constantin 1903”. Probabil ca, odata cu desfiintarea cimitirului din curtea bisericii, osemintele celor amintiti pe aceasta piatra funerara, ctitori de seama ai bisericii, au fost aduse în biserica, sub aceasta piatra funerara. Inscriptia de pe piatra din stânga, spre miaza- noapte, este stearsa, pastrându-se doar pe margine unele sculturi florale.
Mai târziu prin anul 1933, Primaria capitalei, care- pentru largimea soselei Mihai Bravu- expropiase o parte din terenul bisericii si demolase clopotnita si casele din curte – a construit pe cheltuiala proprie actuala clopotnita, în partea de nord a curtii si a contruit gardul din fata, spre Sos. Mihai Bravu, din caramida tencuita cu beton gros, având între stalpi grile de fier.
Amintim ca, în anul 1829, parohia a construit, pe cheltuiala sa, o casa parohiala, acoperita cu olane, la limita dintre rasarit a propietatilor sale. Asa ca, în prezent, în curtea bisericii se afla clopotnita în partea de miaza- noapte, o casa în partea de miaza- zi a bisericii, cu 6 mici încaperi, si o casa, cea construita în anul 1929- în partea de rasarit a curtii bisericii.
În 1984 s-au executat lucrari de revizuire a acoperisului si zugravire exterioara a bisericii. În 1989 s-au facut din nou reparatii exterioare si zugravirea bisericii anexe.
Între noiembrie 1993- martie 1994 s-a restaurat din nou pictura.
Alte informații:În curtea bisericii a fost ridicată o troiță în Decembrie 2014.
Informații conexe:VIDEO.CRESTINORTODOX.RO: Biserica Izvorul Nou - Bucuresti (Articol)
Știri despre biserică:

»  București | Părintele Nicolae Tănase va susține o conferință despre martiriul creștin în Parohia Izvorul Nou (2017-11-16)

 Închide 

București | Părintele Nicolae Tănase va susține o conferință despre martiriul creștin în Parohia Izvorul Nou

[2017-11-16]
de Sorin Ionițe

Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului va conferenția vineri, 24 noiembrie 2017, în Biserica Parohiei Izvorul Nou din Capitală. Conferința va avea ca temă Martiriul creștin – de la istorie la actualitate.
Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Părintele Nicolae Tănase este paroh în Valea Plopului, județul Prahova. Sfinția sa coordonează centrele sociale de la Valea Plopului și Valea Screzii, unde sunt îngrijiți peste patru sute de copii și sunt sprijinite numeroase familii tinere.
Pr. Nicolae Tănase a primit în 2015 Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru activitatea filantropică deosebită pe care o desfășoară la Parohia «Valea Plopului», dar și pentru multa lucrare misionară în țară și în străinătate.
Parohia Izvorul Nou are hramurile Izvorul Tămăduirii și Schimbarea la Față. Parohul comunității bucureștene este Pr. Lector dr. Stelian Ionașcu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1929, Ultimul acces: 2019-11-21 06:44:30

»  Moaștele a trei sfinți în Biserica Izvorul Nou (2015-09-25)

 Închide 

Moaștele a trei sfinți în Biserica Izvorul Nou

[2015-09-25]
Credincioșii Parohiei Izvorul Nou din Protopopiatul Sector 3 Capitală au trăit miercuri, 23 septembrie 2015, bucuria duhovnicească a sfințirii raclei în care vor fi așezate spre venerare cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintelor Mucenițe Tecla și Ecaterina. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de sfințire a raclei a fost părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Ziarul Lumina.
Slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfintei Mari Mu­cenițe și întocmai cu Apostolii Tecla a fost săvârșită de un sobor de preoți condus de părintele vicar Aurel Mihai, alături de care s-au aflat pr. Constantin Sergiu Nicolaescu, secretarul Protopopiatului Sector 3 Capitală, părintele paroh Stelian Ionașcu, preoți și diaconi. În cadrul slujbei au fost înălțate imne de rugăciune și pentru Sfântul Apostol Andrei și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, care devin, începând din această zi, ocrotitori ai comunității parohiale.
Părintele Stelian Ionașcu, parohul Bisericii Izvorul Nou din București, a arătat că sfintele moaște au fost primite prin mijlocirea unei parohii ortodoxe românești din diaspora.
„Cu harul lui Dumnezeu și din mila Sa, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu dragostea unei comunități de creștini ortodocși români din Monza (Milano Nord, Italia), împreună cu părintele paroh Pompiliu Nacu, care a mijlocit pe lângă custodele sfintelor relicve din Domul din Milano, monseniorul Giordano Ronchi, ca să ne ofere aceste sfinte moaște și, bineînțeles, cu dragostea și dărnicia credincioșilor noștri, care s-au străduit să făurească această raclă care să adăpostească moaștele sfinților, de astăzi avem posibilitatea ca în biserica noastră să îi cinstim pe sfinții pe care i-am pomenit la această sfântă slujbă. Suntem bucuroși că Preafericitul Părinte Patriarh ne-a oferit această binecuvântare și l-a delegat pe părintele Aurel Mihai să săvârșească slujba de sfințire în cadrul Vecerniei cu Litie din ajunul sărbătorii Sfintei Mari Mucenițe Tecla, una dintre sfintele care vor fi adăpostite, prin cinstitele sale moaște, în biserica noastră, și pe care o vom cinsti în mod deosebit”.
Confecționată măiestrit la Atelierele Patriarhiei Române, racla în care au fost așezate părticele din moaștele celor trei sfinți a fost depusă într-un baldachin lucrat din lemn pe peretele nordic al pronaosului bisericii.
În cuvântul de învățătură rostit după slujba de sfințire a raclei cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Mari Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, părintele vicar eparhial Aurel Mihai a vorbit credincioșilor despre cinstirea sfinților în Biserica Ortodoxă, arătând c㠄așezarea sfintelor moaște în racla sfințită și în baldachinul special amenajat și atât de frumos împodobit cu flori albe reprezintă un eveniment istoric pentru parohie”.
„S-a pus un început nou în ceea ce privește slujirea în această sfântă biserică. De acum înainte, de fiecare dată, preotul ce va cădi va face un popas, cădind sfintele moaște din baldachinul unde se găsește racla sfințită. De acum înainte, fiecare dintre creștini, pășind în această sfântă biserică, va face un popas duhovnicesc în fața raclei ce adăpostește sfintele moaște. De acum înainte, prezența acestor sfinți va fi o realitate de netăgăduit și o certitudine pentru temeinicia rugăciunilor pe care noi le ridicăm înaintea lui Dumnezeu prin sfinții Săi, prin plecarea genunchilor inimilor noastre”.
Sărbătoarea a continuat joi, 24 septembrie 2015, în ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla, prin săvârșirea în biserica Parohiei Izvorul Nou a slujbei Acatistului sfintei, urmată de Sfânta Liturghie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3307, Ultimul acces: 2019-11-21 06:44:30

»  Hramul Bisericii Izvorul Nou din București (2015-08-07)

 Închide 

Hramul Bisericii Izvorul Nou din București

[2015-08-07]
Biserica Izvorul Nou din Protopopiatul Sector 3 Capitală și-a sărbătorit ieri, de praznicul împărătesc al Schimbării la Față, cel de-al doilea hram, informează Ziarul Lumina. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele protopop Florin Busuioc și pr. lect. dr. Stelian Ionașcu, parohul bisericii.
În cuvântul de învă­țătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit credincioșilor prezenți despre semnificațiile acestui eveniment important din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: „Mântuitorul Se schimbă la Față înaintea ucenicilor, iar hainele Sale se fac albe ca lumina. Pe lângă această lumină care va rămâne de referință în spiritualitatea creștină se arată, totodată, și o bucurie deosebită, o mângâiere sufletească și o încurajare deosebită. Apostolii se află cu adevărat întru uimire, pentru că văd, dincolo de celelalte minuni pe care le făcuse Iisus asupra naturii înconjurătorare - când a potolit furtuna pe mare și a certat vânturile, când a înmulțit pâinea și peștii -, că acum El săvârșește o minune în care este implicată Persoana Sa dumnezeiască și omenească”. Prea­sfinția Sa a vorbit și despre Mântuitorul Hristos, „Lumina lumii”, Care „a făcut să strălucească din ființa Sa lumina dumnezeirii Sale. El, Cel care a fost, prin Care s-a creat lumina și Care a devenit Lumină a lumii, lumină spirituală, lumină duhovnicească, lumină de bucurie și de mântuire, lumină călăuzitoare către Sine și către Împărăția Sa împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Mântuitorul Hristos arată dumnezeirea Sa pentru o clipă în această strălucire”. Prin pre­zența Sfinților Moise și Ilie de-a stânga și de-a dreapta Mântuitorului în timpul Schimbării la Față, se arată c㠄Hristos este Domnul prorocilor, Cel care unește cele două Testamente, El este Lumina cea neapusă care ne că­lăuzește către Împărăția lui Dumnezeu”.
După rânduială, în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită rugăciunea de binecuvântare a rodului viței-de-vie. La final, părintele protoiereu Florin Busuioc a rostit un cuvânt de bun venit Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, prezent pentru prima oară în acest sfânt locaș din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Părintele paroh Stelian Ionașcu a transmis Preasfințitului Părinte Ieronim, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cuvânt de mulțumire pentru Întâi­stătătorul Bisericii noastre, în special pentru cel mai nou dar pe care l-a oferit Bisericii Izvorul Nou din București: binecuvântarea de a așeza în raclă, spre închinarea credincioșilor, părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintelor Mari Mucenițe Tecla și Ecaterina. Părintele paroh a oferit Preasfințitului Părinte Ieronim, în numele slujitorilor bisericii, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un buchet de flori. Toți credincioșii prezenți au primit pachete cu alimente, pregătite prin grija consiliului și comitetului parohial.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3352, Ultimul acces: 2019-11-21 06:44:30


Nr. vizualizări:6158
Data ultimei vizualizări:2019-11-21 06:44:30
Data actualizare:2018-09-14 09:51:55
Data încărcării:2006-01-05 06:58:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:25
Fotografi:Ovidiu: 15, Constantin Banciu: 8, Mihai ADAM: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2015-05-07
Aparat: NIKON E8800
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-01-23
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2009-07-01
Contor: 286

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2014-04-25
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Contor: 31

Fronton
Foto: Ovidiu

Data: 2015-01-04
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Contor: 30

Vedere de iarna
Foto: Ovidiu

Data: 2015-01-04
Aparat: SONY SLT-A58
Contor: 21

Absidă laterală
Foto: Ovidiu

Data: 2015-05-07
Aparat: NIKON E8800
Contor: 29

Fronton
Foto: Constantin Banciu

Data: 2015-01-04
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Contor: 73

Sfințire troiță
Foto: Ovidiu

Data: 2015-01-04
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Contor: 42

Sfințire troiță
Foto: Ovidiu

Data: 2015-01-04
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Info: Sfintirea troitei in data 04.01.2015
Contor: 34

Sfințire troiță
Foto: Ovidiu

Data: 2015-01-04
Aparat: SONY SLT-A58
Info: sfintire troita in 04.01.2015
Contor: 25

Închinare la sf. troiță
Foto: Ovidiu

Data: 2014-04-25
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Info: agapa de hramul Izvorul Tamaduirii
Contor: 47

Hram Izvorul Tămăduirii
Foto: Ovidiu

Data: 2014-04-20
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Info: crucea veche din piatra
Contor: 35

Crucea veche din piatră
Foto: Ovidiu

Data: 2015-05-07
Aparat: NIKON E8800
Contor: 51

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2014-04-25
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Contor: 44

Interior hram Izvorul Tămăduiri
Foto: Ovidiu

Data: 2014-04-25
Aparat: SONY SLT-A58 SONY SLT-A58
Contor: 57

Sf. altar al bisericii
Foto: Ovidiu


Setul de Fotografii 2