Luncanii de Sus :: Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului
Luncanii de Sus
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Luncanii de Sus
Comună:Tomești
Județ:Timiș
Cod poștal:307414
Persoană de contact :Stareta: Monahia stavrofora Filoteea Nistor
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.tomesti.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Acoperământul Maicii Domnului
Detalii:A fost infiintata in anul 2001 cu binecuvantarea
I. P. S. Mitropolit Nicolae, initial ca schit dependent de mamastirea Romanesti. Piatra de temelie s-a pus de catre P. S. Episcop-vicar Lucuan Lugojanu la 12 august 2001. Serviciile religioase se oficiaza in biserica din lemn. Alte lucrari de constructie s-au desfasurat intre anii 2001-2006. In prezent se construieste un nou corp administrativ si se afla in finisare cel vechi.
Alte informații:Acum este schit de maicute, inainte a fost schit de calugari.
Manastire de calugarite: 5 vietuitoare (viata de obste) .
Acces rutier: DN 68A Lugoj-Faget-Deva, din comuna Cosava ramificatie spre dreapra, DL 684 Romanasti- Tomesti-Luncanii de Sus.
Știri despre biserică:

»  IPS Ioan a slujit la hramul Mănăstirii Luncanii de Sus | Orbul a primit darurile Luminii Învierii lui Hristos, spune Ierarhul (2017-05-23)

 Închide 

IPS Ioan a slujit la hramul Mănăstirii Luncanii de Sus | Orbul a primit darurile Luminii Învierii lui Hristos, spune Ierarhul

[2017-05-23]
de Gheorghe Anghel

IPS Ioan
Anul acesta, în duminica a 6-a după Paști, Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. Cu acest binecuvântat prilej, Mănăstirea Luncanii de Sus, din Județul Timiș, și-a cinstit ocrotitorii spirituali.
La bucuria obștii monahale și a numărului mare de pelerini, veniți din Timișoara, Lugoj și din satele aflate în proximitatea mănăstirii, a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. Mitropolitul Banatului a oficiat, în biserica lăcașului monahal, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Banatului a explicat pericopa evanghelică duminicală, vorbind despre puterea taumaturgică a lui Hristos asupra orbului din naștere, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de Presă al Eparhiei Timișoarei.
În exortația sa, Ierarhul a evidențiat faptul că acest orb nu a primit de la Hristos numai lumina ochilor trupești, ci chiar mintea, inima și voința acestuia au fost luminate, primind astfel în ființa sa, cu anticipație, darurile Luminii Învierii lui Hristos.
La final, Părintele Mitropolit Ioan a conchis că toți aceia care vor asculta cuvintele Evangheliei lui Hristos, vor primi, ca rod al ascultării necondiționate, vederea lui Dumnezeu.
După omilie, Chiriarhul Banatului, împreună cu soborul slujitor, a mers la mormântul arhimandritului Ieronim Stoican, fostul duhovnic al acestui așezământ, unde a oficiat Slujba Parastasului.
Mănăstirea Luncanii de Sus a fost înființată în anul 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae. Piatra de temelie a fost așezată în data de 12 august 2001 de Preasfințitul Părinte Lucian, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1406, Ultimul acces: 2020-09-24 05:10:21

»  Slujbă de pomenire pentru arhim. Ieronim Stoican la Mănăstirea Luncanii de Sus, jud. Timiș (2016-03-29)

 Închide 

Slujbă de pomenire pentru arhim. Ieronim Stoican la Mănăstirea Luncanii de Sus, jud. Timiș

[2016-03-29]
de Gheorghe Anghel

Părintele Ieronim Stoican, duhovnic al Mănăstirii Luncanii de Sus în perioada 2007 – 2011, a fost pomenit duminică, 27 martie 2016, în cadrul așezământului monahal din județul Timiș. Slujba Parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.
În Duminica a 2-a din Postul Mare, numită și a Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent la Mănăstirea Luncanii de Sus, din Protopopiatul Făget, jud. Timiș. Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată în lăcașul de cult de un sobor de preoți, apoi a săvârșit o slujbă de pomenire la împlinirea a 5 ani de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Ieronim Stoican, fost duhovnic al Mănăstirii.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan l-a hirotesit duhovnic pe părintele Mihail Gavril Piroc de la Catedrala mitropolitană.
La finalul ceremoniei, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenți o omilie, în cadrul căreia a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale textului evanghelic de la Marcu 2, 1-12, text care relatează minunea vindecării slăbănogului din Capernaum de către Hristos Domnul. La finalul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Ioan i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să frecventeze mai des Biserica și să meargă la duhovnicii lor pentru a se spovedi și pentru a primi dezlegare de păcate.
După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Banatului a oficiat Slujba Parastasului pentru duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Ieronim Stoican, de la a cărui trecere la cele veșnice au trecut 5 ani. La eveniment au luat parte stavrofora Filofteia Nistor, stareța Mănăstirii Luncanii de Sus, împreună cu obștea de maici, dar și un număr impresionant de credincioși, mulți dintre ei fii duhovnicești ai părintelui.
***
Părintele Ieronim Stoican a trecut la cele veșnice în data de 29 martie 2011.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1848, Ultimul acces: 2020-09-24 05:10:21

»  Hramul Mănăstirii Luncanii de Sus (2015-10-02)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Luncanii de Sus

[2015-10-02]
Mănăstirea Luncanii de Sus din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și-a serbat la 1 octombrie unul dintre hramuri, Acoperământul Maicii Domnului. Încă din ajunul sărbătorii, numeroși credincioși bănțeni și-au îndreptat pașii spre mănăstirea de la poalele vârfului Padeș al Munților Poiana Ruscă pentru a participa la Slujba Privegherii oficiată de un sobor de slujitori, condus de arhim. Simeon Stana, exarhul Mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, a precizat George Giurgiu.
În ziua praznicului, în mijlocul obștii de măicuțe și a pelerinilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a săvârșit în biserica mănăstirii Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, format din slujitori de la Centrul eparhial și de la Catedrala mitropolitană din Timișoara, precum și de la mai multe mănăstiri și parohii din eparhie.
În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropoplit Ioan a vorbit despre importanța și semnificația deosebită a praznicului „Acoperământului Maicii Domnului” pentru poporul român. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a arătat că minunea săvârșită de Fecioara Maria a avut loc în biserica strămoșilor noștri, Biserica Vlaherne din Constantnopol aparținând comunității vlahilor din capitala Imperiului Bizantin, aceasta fiind a doua ca importanță, după Catedrala Sfânta Sofia.
După slujbă, Chiriarhul a binecuvântat prinoasele, darurile de fructe și bucate, aduse de credincioși în cinstea Maicii Domnului și a săvârșit o slujbă de pomenire pentru arhimandritul Ieronim Stoican, fostul duhovnic al obștii de aici și pentru toți ctitorii și binefăcătorii mănăstirii. De asemena, Înaltpreasfinția Sa a sfințit troița ce întâmpină pelerinii la apropierea de sfânta mănăstire, spre a-i păzi și ocroti în drumul lor spre poienița ce adăpostește așezământul maicilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2053, Ultimul acces: 2020-09-24 05:10:21

»  Mănăstirea Luncanii de Sus din Arhiepiscopia Timișoarei în haine de sărbătoare (2011-10-01)

 Închide 

Mănăstirea Luncanii de Sus din Arhiepiscopia Timișoarei în haine de sărbătoare

[2011-10-01]
De sărbătoarea 'Acoperământul Maicii Domnului', astăzi, 1 octombrie, Mănăstirea Luncanii de Sus din Arhiepiscopia Timișoarei își prăznuiește hramul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la mănăstirile și parohiile învecinate.
Așezământul monahal din satul timișean Luncanii de Sus a fost înființat în anul 2001, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și organizat ca mănăstire de maici cu viață de obște. În prezent, mănăstirea cuprinde cinci viețuitoare, stareță fiind stavrofora Filoteea Nistor

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3539, Ultimul acces: 2020-09-24 05:10:21

»  Sărbătoare la Luncanii de Sus, județul Timiș (2011-05-20)

 Închide 

Sărbătoare la Luncanii de Sus, județul Timiș

[2011-05-20]
Mănăstirea Luncanii de Sus din comuna Tomești, județul Timiș, își va sărbători mâine, 21 mai, hramul paraclisului, pe ocrotitorii Sfinții Împărați Constantin și Elena.
La acest eveniment duhovnicesc va participa Preasfințitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele arhimandrit Simeon Stana, Exarhul mănăstirilor din arhiepiscopie, părintele protopop Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, preoți și diaconi slujitori, precum și credincioși.
Programul slujbelor va începe de vineri seara cu Privegherea, de la ora 19:00, iar la ora 0:00 se va oficia Paraclisul Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Duminică dimineața, de la ora 7:00, se va săvârși slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu.
De la 9:30, va începe Sfânta Liturghie, oficiată de PS Paisie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Sfinții Împărați sunt ocrotitorii paraclisului mănăstirii, așadar există o legătură strânsă cu aflarea Sfintei Cruci și crucea găsită în mijlocul unui copac tăiat în apropierea mănăstirii. Această minune atrage mulți credincioși din zonă și pelerini de pretutindeni, care vin în acest loc binecuvântat pentru a se închina, a cere ajutor și a mulțumi Domnului Hristos.
Biserica mănăstirii este foarte frumoasă și are câteva caracteristici care merită să fie amintite; este cea mai înaltă mănăstire din Arhiepiscopia Timișoarei, este construită din lemn și are un balcon interior circular, sculptat în lemn. Planurile mănăstirii au fost realizate după sfaturile și schițele maicii starețe, stavrofora Filofteia Nistor.
Accesul rutier se realizează pe DN 68 A Lugoj - Făget - Deva, din Coșava, ramificație spre dreapta DL 684 Românești - Tomești - Luncanii de Sus. Mănăstirea este așezată în apropierea stațiunii Valea lui Liman.
Cei care călătoresc cu trenul pot ajunge la mănăstire folosind gara Margina; de aici se pornește spre localitățile Coșava, Românești și stațiunea Valea lui Liman, unde se poate observa indicatorul ce arată distanța de 6 kilometri până la sfânta mănăstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3569, Ultimul acces: 2020-09-24 05:10:21

»  Slujba de înmormântare a duhovnicului Mănăstirii Luncanii de Sus: Părintele Ieronim (2011-04-02)

 Închide 

Slujba de înmormântare a duhovnicului Mănăstirii Luncanii de Sus: Părintele Ieronim

[2011-04-02]
Stoican La Mănăstirea Luncanii de Sus, joi, 31 martie, în jurul orei 15:00, a avut loc slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Ieronim Stoican, preotul slujitor și duhovnicul mănăstirii. Slujba înmormântării a fost săvârșită de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și un număr mare de credincioși veniți din toate părțile Banatului.
Slujba de înmormântare a preacuviosului părinte Ieronim Stoican a adunat foarte mulți monahi și monahii din Banat și preoți slujitori din parohiile învecinate.
La sfânta slujbă au participat toți stareții din mănăstirile din județul Timiș, în frunte cu părintele arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, Eparhia Caransebeșului, Mănăstirea Vasiova - Bocșa, Arhiepiscopia Sucevei, monahi din Piatra Neamț, Mănăstirea Văratec, părintele Bujor Păcurar, protopop de Făget, și numeroși preoți și credincioși, care l-au cunoscut și iubit pe părintele Ieronim.
PS Paisie, în cuvântul de învățătură, a evidențiat faptul că pentru noi, în calitate de creștini, moartea reprezintă o trecere spre viața cea veșnică.
'Iată că ne întâlnim astăzi și cu moartea, cu poarta de trecere din viața aceasta spre veșnicie. Avem bucuria duhovnicească de a conduce pe ultimul drum pe părintele Ieronim, care a slujit mulți ani în pământul Banatului și care își va dormi somnul de veci în această mănăstire, unde a slujit spre ultima parte a vieții sale și, totodată, aproape de Mănăstirea Românești Izvorul Miron, de care s-a îngrijit și pe care a slujit-o în vremurile care n-au fost ușoare, în perioada comunistă, nu departe de multele parohii și de credincioșii pe care i-a slujit din parohiile învecinate', a spus Preasfinția Sa, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Banat.
'Îl așteptam ca pe cineva drag din familie'
În același timp, PS Paisie a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un cuvânt frumos, bogat și duhovnicesc, pentru slujirea pe care părintele Ieronim a dedicat-o Bisericii, credincioșilor și slujirii lui Hristos.
'Chipul său luminos și blând, sfaturile bune și frumusețea slujbelor ne făceau să-l așteptăm mereu ca pe un musafir ales sau ca pe cineva drag din familie. A fost primul nostru duhovnic, iar mai târziu, în vremea studenției, bun sfătuitor și ajutător', s-a precizat în mesajul Preafericirii Sale.
Stareța Mănăstirii Luncanii de Sus, monahia stavroforă Filofteia Nistor, a declarat: 'Este o mare pierdere, o durere sufletească, care cu greu se vindecă, pentru că a fost un adevărat trăitor, un bun călugăr și desăvârșit slujitor al sfântului altar'.
De asemenea, maica stareță a mai mărturisit că în toată această iarnă, părintele obișnuia să spună: 'Acuș, acuș, mă duc la părinții mei!', iar în ultimele două săptămâni a repetat aproape zilnic cuvintele: 'Eu mă culc și dimineața voi fi plecat!'. Marți dimineața, părintele Ieronim a ascultat slujba de la Radio Trinitas, apoi a citit din Noul Testament, versiunea germană. În după-amiaza aceleiași zile, cu candela pregătită, s-a dus ușor spre Domnul, precum o adiere de vânt. Acesta a fost sfârșitul părintelui Ieronim Stoican.
'Maică, Maică, dar pe mine unde mă puneți?', a întrebat el odată. 'Părinte, aici în spate, la biserică, aici este locul sfinției voastre!', i-a răspuns maica stareță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3723, Ultimul acces: 2020-09-24 05:10:21


Nr. vizualizări:3637
Data ultimei vizualizări:2020-09-24 05:10:21
Data actualizare:2019-02-25 12:07:22
Data încărcării:2005-12-10 12:52:46
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Voluntar: 5, Basilica.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-22
Contor: 272

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2011-05-22
Contor: 144

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2011-05-22
Contor: 135

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2008-12-09
Contor: 147

Intrarea
Foto: Voluntar

Data: 2008-12-09
Contor: 150

Chilii
Foto: Voluntar

Data: 2008-12-09
Contor: 133

Curtea interioară
Foto: Voluntar

Data: 2011-04-09
Contor: 245

Slujba de înmormântare
Foto: Basilica.ro