Cricau :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Cricău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Cricău (maghiara: Boroskrakkó, Krakkó) (germana: Krakau)
Comună:Cricău
Județ:Alba
Cod poștal:517265
Persoană de contact :Rus Magda, curator, telefon 0258 845491
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @ymail.com
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.comunaCricau.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:Szász Csaba
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Initial, pe locul actualei biserici functiona o bazilica romana, dar abia in secolul al XVI-lea acesta a fost prevazuta cu un sistem de aparare, format dintr-un zid de piatra si un donjon, rezultat din transformarea turnului bisericii. Zidul ce inconjoara biserica, ridicat din bolovani legati cu mortar, are o forma ovala, cu o lungime de 64 m si lata de 55 m. Zidurile au o grosime intre 1, 10-1, 25 m, fiind sustinute de contraforturi interioare dispuse la 20 m unul de celalalt.
Sapaturile arheologice din perioada 1964-1966, au scos la iveala o fundatie patrata a unui turn de poarta pe latura de est. Acest turn, ridicat din piatra bruta, are 2 m grosime si laturi de 6, 9 m. Cel de al doilea turn amplasat in partea de nord a fortificatiei, este plasat exterior, pentru a apara zona cea mai expusa unui atac, din acesta pastrandu-se doar partea inferioara. Cel de al treilea turn de aparare a fost adaugat pe latura de sud a zidului, la inceputul secolului al XVI-lea. Acest turn semicircular are raza de 3, 5 m si ziduri groase de 2 m.
Pentru a rezista mai bine unui atac si biserica propriu-zisa a suferit transformari. Turnul bisericii a devenit donjon, iar nava centrala a bisericii a fost inaltata pana la nivelul etajului al treilea. Astfel au fost zidite portalul situat in vestul fortificatiei, ferestrele laterale si rozeta gotica de la primul etaj, in locul acesteia din urma fiind amenajat un meterez alungit. Nu se stie insa cu exactitate daca ultimul etaj al bisericii a fost ridicat in aceasta etapa a trasnformarii bisericii sau in 1573, data ce apare scrisa pe zidul bisericii.
Elementele care pot da indicii asupra perioadei in care a fost ridicata fortificatia bisericii din Cricau sunt cele doua portaluri gotice, care o situeaza in perioada sfarsitului secolului XV si inceputul secolului XVI. Istoricii plaseaza biserica fortificata de la Cricau in ansamblul fortificatiilor medievale reprezentative din Transilvania si pentru perioada conflictelor armate in numele religiei.
In prezent, acoperisul incintei este distrus in mare parte
Cod Monument:AB-II-m-A-00183
Nr. vizualizări:5297
Data ultimei vizualizări:2021-06-12 17:19:21
Data ultimei actualizări:2017-06-19 09:24:31
Data încărcării pe sit:2006-03-20 05:12:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-08-19
Contor: 232

Vedere din spate
Foto: Radu Oltean