Teius :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Teiuș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Teiuș
Județ:Alba
Adresa:strada Bisericii nr. 67
Cod poștal:515900
Persoană de contact :Ioan Gheorghe Ratiu
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.bru.ro/blaj/, www.primariaTeius.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Detalii:Biserica Greco-Catolica din Teius a fost edificata in a doua jumatate a sec. al XVI-lea de catre familia nobiliara de origine romana Racz de Teius care a detinut si titlul "de Galgo" (Galgau, jud. Salaj) . Dupa anul 1700 a trecut la Biserica Greco-catolica pana in anul 1948, cand a fost preluata de catre Biserica Ortodoxa. Dupa anul 1991 a fost retrocedata Bisericii Romane Greco-catolice, Unita cu Roma.
Alte informații:Biserica din Teiuș este o construcție în stil bazilical, numit și stilul vechi creștin, alcatuită dintr-o navă dreptunghiulară, prevazută la extremitățile de apus și de răsărit cu un turn clopotniță și o absidă semicirculară fără decroș, care constituie altarul.
Acesta este cel dintâi stil în care s-au construit bisericile creștine, atât în Răsărit cât și în Apus până în secolul al IV-lea, din care apoi a luat naștere în Răsăritul Creștin, între sec. VI –XV, stilul bizantin.
Transformarile făcute în timp bisericii se reflectă în structura construcției. În prima sa formă biserica a avut o navă dreptunghiulară (12m x 7m) la exterior, un turn clopotniță alipit fațadei vestice (4m x 4m) la exterior și o absidă decroșată (specifică stilului bizantin/ortodox) a cărei planimetrie rămâne deocamdată necunoscută.
Partea veche, turnul clopotniță și naosul original sunt construite din piatră, în timp ce a doua travee care a prelungit naosul prin dărâmarea primei abside și altarul actual, sunt executate din piatră și cărămidă.
Naosul a fost acoperit cu o boltă semicilindrică de cărămidă, iar la exterior, zidurile sunt sprijinite pe fiecare latură de câte patru contraforturi (contraforturile sunt tipice arhitecturii romanice dar și arhitecturii gotice, al cărui semn distinctiv sunt ogivele) . În anul 1810, vechiul altar a fost demolat, iar nava a fost prelungită spre Est cu o travee lungă de opt metri, continuată cu o absidă nedecroșată, de șase metri pe axă, despărțită de navă printr-o tâmplă de zidărie cu trei intrări.
Spre deosebire de partea veche care este construită din piatră, adaosurile au fost zidite numai din caramidă. Zona de prelungire a navei a fost acoperită cu o boltă semicilindrică despărțită de partea veche printr-un arc dublu. Zidurile laterale au fost sprijinite în exterior cu două contraforturi, dispuse câte unul pe fiecare latură, la un interval mai mare decât distanțele dintre celelalte contraforturi de la partea veche a navei.
Absida mai are încă două contraforturi iar bolta sa este informă și greu de definit. În anul 1810 s-a adăugat noul altar. Ferestrele actuale ale bisericii au deschideri dreptunghiulare cu evazare spre interior. Cele de la partea veche a naosului au fost modificate în anul 1810. Până în anul 1885, la partea superioară a turnului clopotniță a existat un foișor de lemn care a fost înlocuit cu un ultim nivel de zidărie din cărămidă.
Biserica medievală românească, Greco-Catolică, cu hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" din Teiuș, Str. Bisericii Nr. 1 (monument istoric de categoria A, de importanță națională și universală) a fost ctitorită către sfârșitul sec. al XVI-lea de către nobilul de origine română Petru Rácz I (în grafia latină Rațiu) și soția sa domnița (prințesa) Zamfira fiica cea mare a Logofătului Țării Românești, Ioan Norocea de Pitești și Szászsebes și a domniței Stana. Aceasta a fost fiica domnitorului Mircea Ciobanul (strănepotul lui Mircea cel Bătrân) și a domniței Chiajna (fiica domnitorului Petru Rareș și strănepoata domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt) .
Mărturie despre ctitori stă tabloul votiv, aflat acum în stare avansată de degradare, care îi înfățișează pe Petru și Zamfira îmbrăcați în frumoase straie boierești românești ținând pe palme macheta bisericii.
Ctitor este și Mihail Rácz II al cărui nume este menționat în textul pisaniei, scrisă în slavona veche și sculptată în piatră, de pe ancadramentul ușii de intrare în biserică, din păcate nedatată. Pisania încadrează blazonul familiei Rácz de Galgó din Teiuș (localitatea Gâlgău din jud. Sălaj; familia a deținut mai multe titluri nobiliare în funcție de toponimicul localităților importante avute în proprietate) . Cu titlurile Rácz I și Rácz II, Petru și Mihail sunt menționați în catalogul J. Siebmacher’s großes Wappenbuch, Band 34, Der Adel von Siebenbürgen, Bauer & Raspe, Inhaber Gerhard Gessner, Neustdat an der Aisch, 1984.
Până în anul 2001, timp de peste 400 de ani, în biserică au existat mormintele primilor doi ctitori, Petru Rácz I, căpitan în armata lui Mihai Viteazul, decedat în lupta de la Șelimbăr din 28 Octombrie 1599 și a domniței Zamfira decedată după anul 1625. O ramură a acestei familii a continuat să poarte titlul de Galgó. Din aceasta a facut parte și contesa Claudia Rhédey de Kis-Rhéde, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii.
Cu ocazia renovării bisericii din anul 2001, protopopul, preot paroh Turcu Paul a dispus desființarea mormintelor și evacuarea lespezilor funerare care acum zac sparte în spatele unei troițe din curtea bisericii. Nu există inscripții explicative nici în biserică și nici înafara acesteia.
Despre existența bisericii, tabloului votiv, mormintelor, pietrelor funerare și a frescei interioare a fost înștiințat și ASR Prințul Charles, protector al vestigiilor medievale din Transilvania, care s-a arătat încântat să viziteze biserica și să acorde sprijinul său pentru conservarea acestora.
Din evul mediu, în arealul Teiușului dăinuie trei biserici românești din piatră, care au rezistat până în ziua de azi.
1. Biserica veche a Mănăstirii Râmeț din sec. al XIII-lea.
2. Biserica Eipscopală a Mănăstirii din Geoagiu de Sus, ctitorită înainte de anul 1529 de Radu de la Afumați, Voievodul Țării Românești.
3. Biserica Greco Catolică din Teiuș, ctitorită înainte de anul 1599.
Cod Monument:AB-II-m-A-00372
Știri despre biserică:

»  Fericitul Episcop martir Ioan Bălan omagiat la Teiuș (2019-08-05)

 Închide 

Fericitul Episcop martir Ioan Bălan omagiat la Teiuș

[2019-08-05]
Comunitatea greco-catolică din Teiuș, a omagiat duminică 4 august 2019, 60 de ani de când Fericitul Episcop Ioan Bălan s-a mutat în Casa Tatălui. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Paul Turcu, a celebrat un Te Deum de mulțumire pentru vrednicul Episcop, ridicat la cinstea altarelor dimpreună cu ceilalți Episcopi martiri beatificați de Papa Francisc la data de 2 iunie pe Câmpia Libertății din Blaj.

Este un moment de bucurie, a subliniat parohul comunității, deoarece, dacă până de curând se făceau părăstase de pomenire și se recita duminică de duminică rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor, de acum înainte ne rugăm ca Fericiții Episcopi să mijlocească pentru Biserica Greco-Catolică mult încercată. Este cunoscut faptul că Fericitul Episcop Ioan Bălan s-a născut și a copilărit în această localitate, iar teiușenii nu au uitat lucrul acesta. I-au ridicat în centrul orașului un bust, au pus o placă comemorativă pe casa unde s-a născut și doresc ca bisericuța lor să aibă cât mai curând ca hram secundar „Fericitul Ioan Bălan”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 704, Ultimul acces: 2020-07-11 12:45:59

»  Sărbătoarea hramului „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” în parohia Teiuș (2018-11-26)

 Închide 

Sărbătoarea hramului „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” în parohia Teiuș

[2018-11-26]
sărbătorirea hramului
26.11.2018, Blaj (Catholica) - Și în acest an, credincioșii parohiei greco-catolice din Teiuș s-au pregătit într-un mod cu totul special de hramul bisericii lor „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Astfel miercuri 21 noiembrie 2018, ziua hramului, după celebrarea Sfintei Liturghii, credincioșii au putut viziona filmul „Șapte martori pentru Mica Romă”. În duminica a 30-a după Rusalii (a tânărului bogat) comunitatea l-a avut în mijlocul ei pe Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Programul a început cu Sfânta Liturghie, urmată de un parastas pentru Episcopul martir Ioan Bălan. După aceasta, Episcopul dimpreună cu un sobor de preoți și un număr mare de credincioși au plecat în procesiune la casa unde s-a născut Episcopul Ioan Bălan, acolo fiind dezvelită și binecuvântată o placă comemorativă. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Claudiu a făcut o legătură între însemnătatea sărbătorii hramului bisericuței și a tânărului bogat din evanghelia duminicală, arătând modul în care Sfânta Fecioară a răspuns afirmativ chemării, în contradicție cu răspunsul negativ al tânărului bogat; a faptului că intrarea în templu a Maicii Domnului depășește granițele zidurilor, Preacurata purtând toate în inima ei. Tot așa și noi credincioșii, la îndemnul ierarhului, suntem invitați să vedem în biserică nu doar ziduri ci un loc de trăire spirituală și întâlnire cu Dumnezeu.
La Sfânta Liturghie au participat alături de Preasfinția Sa, pr. dr. Cristian Barta, protosincel, precum și preoții din protopopiatele Aiud, Turda și Ocna Mureș. Pe lângă numărul mare de credincioși au fost prezenți înalte oficialități: prefectul Județului, președintele Consiliului Județean, senatori și primari. Pr. protopop Paul Turcu, parohul comunității, a mulțumit Domnului pentru toate darurile primite, Preasfinției Sale pentru prezența în parohie din ultimii ani și l-a rugat să transmită Preafericirii Sale, Cardinal Lucian toată gratitudinea și recunoștința personală precum și a tuturor credincioșilor pe care îi păstorește. (pr. protopop Paul Turcu pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1633, Ultimul acces: 2020-07-11 12:45:59

»  Liturghie arhierească la Teiuș (2017-11-29)

 Închide 

Liturghie arhierească la Teiuș

[2017-11-29]
PS Claudiu la Teiuș
28.11.2017, Blaj (Catholica) - Comunitatea greco-catolică din Teiuș a avut bucuria ca pe 26 noiembrie, în Duminica a 30-a după Rusalii (a tânărului bogat), să îl albă în mijlocul ei pe Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. A devenit o tradiție preluată de la Întâistătătorul Bisericii, Cardinal Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit, ca în preajma hramului acestei bisericuțe, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, credincioșii, dimpreună cu preoții și ierarhul lor să sărbătorească solemn evenimentul.
La ora 10.00 s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfinția Sa Claudiu, împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a făcut distincția dintre bunuri și bogăție, între dorința lui Dumnezeu Creatorul de a ne salva și rigorile impuse în imaginația unora. După rugăciunea Amvonului, Reuniunea Mariană din Teiuș și-a lărgit numărul de peste 100 de marianiști cu încă 10 membrii, care au avut onoarea să fie primiți solemn chiar de către Episcop.
Pr. Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, la invitația părintelui paroh a comemorat 110 ani de la nașterea Episcopului martir Ioan Suciu. La final, două renumite interprete a cântecului popular, Marinela Baba și Maria Dan Păucean, au încântat pe toți cei prezenți cu frumoase colinde. Pr. paroh Paul Turcu, protopop și Vicar mitropolitan, a mulțumit printr-o scurtă rugăciune: „Pentru tot ce a fost Doamne, îți mulțumim, pentru tot ce va urma, îți spunem DA”. Toți credincioși au fost invitați la o agapă frățească.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2285, Ultimul acces: 2020-07-11 12:45:59

»  Prințul Charles la biserica greco-catolică din Teiuș (2017-06-05)

 Închide 

Prințul Charles la biserica greco-catolică din Teiuș

[2017-06-05]
PS Claudiu și Prințul Charles
04.06.2017, Blaj (Catholica) - Sâmbătă, 3 iunie, Prințul Charles a făcut o vizită privată la biserica greco-catolică cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș. Alteța Sa Regală a fost primită de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, de preotul paroh Paul Turcu, de primarul orașului, Mirel Hălălai, și de prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai. Prințul Charles al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică trecut prin acea perioadă.
PF Cardinal nu a putut fi prezent, dar a transmis un mesaj, declarându-se „profund onorat și emoționat de vizita Alteței Voastre Regale”. Iar mesajul continuă: „Precum vedeți, frescele care decorează această biserică îi reprezintă, conform tradiției din Transilvania, alături de sfinți, și pe ctitorii sfântului lăcaș. Potrivit anumitor izvoare istorice, unul din strămoșii Alteței Voastre Regale a contribuit la ridicarea acestei biserici aici la Teiuș. În felul acesta, am îndrăzni să spunem că alături de Isus, de Sfânta Fecioară si de sfinți, inclusiv strămoșul Alteței Voastre ne privește în aceste momente.”
„La mai puțin de 30 Kilometri de aici, în orașul Blaj, se află centrul spiritual al Bisericii Greco-Catolice din România. Această Biserică este o sinteză providențială între tradiția bizantină si comuniunea spirituală cu Papa. În ultimele trei secole, misiunea Bisericii noastre a fost strâns legată de istorie, de educație si de cultură. Cu adevărat, sufletul Bisericii noastre bate aici în Transilvania. Profit de această ocazie pentru a vă adresa o călduroasă invitație de a efectua, în funcție de hotărârea Alteței Voastre, o vizită la Catedrala din Blaj. Și, întrucât Alteța Voastră Regală apreciază natura și grădinile, avem bucuria să vă informăm că în acest oraș se găsește cea mai veche Grădina Botanică din lume pe lângă un așezământ școlar, o fostă grădină monastică, pe care dorim să o repunem în valoare după distrugerea acesteia din timpul perioadei comuniste.”
Mesajul se încheie astfel: „Am cuteza să spunem că Blajul, acest mic centru universitar situat în mijlocul naturii în inima Transilvaniei, își continuă misiunea de-a lungul istoriei de a fi un punct de reper spiritual și cultural pentru poporul nostru, așa cum, păstrând proporțiile, orașul Cambridge emană efervescență intelectuală în întreg Regatul Unit.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2555, Ultimul acces: 2020-07-11 12:45:59

»  Vizită pastorală a PS Claudiu la Teiuș (2017-04-18)

 Închide 

Vizită pastorală a PS Claudiu la Teiuș

[2017-04-18]
PS Claudiu la Teiuș
18.04.2017, (Catholica) - În a doua zi a Sfintelor Paști, din încredințarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a făcut o vizită pastorală la Teiuș. La celebrarea liturgică i-au stat alături pr. Paul Turcu, Vicar mitropolitan, parohul comunității și pr. prof. dr. Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică.
La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească a participat un număr mare de credincioși, iar răspunsurile au fost date de corul parohiei. În cuvântul de învățătură, PS Claudiu referindu-se la evenimentul pascal, a subliniat, citând din cuvântul Evangheliei, dumnezeirea „Fiului cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui” (In. 1.18), dumnezeire care îl revelează pe Tatăl. În drumul nostru, asemenea ucenicilor din Emaus, nu îl recunoaștem pe Isus Cristos, Cel Înviat și asemenea Mariei Magdalena îl confundăm pe Isus cu altă persoană până când Domnul nu ne strigă pe nume pe fiecare în parte.
De aceea Paștile dau naștere la credință, credință care învinge moartea, ducând la Înviere. (Paul Turcu pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2660, Ultimul acces: 2020-07-11 12:45:59


Nr. vizualizări:6357
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 12:45:59
Data actualizare:2015-12-26 12:51:58
Data încărcării:2005-12-03 18:35:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:9
Fotografi:Voluntar: 6, Ioan Gheorghe Ratiu: 2, Medievistica: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-03-26
Contor: 220

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2017-04-06
Contor: 69

Vedere din față
Foto: Ioan Gheorghe Ratiu

Data: 2016-10-06
Contor: 63

Portal interior
Foto: Medievistica

Data: 2012-03-26
Contor: 118

Tabloul votiv
Foto: Voluntar

Data: 2009-12-16
Aparat: SONY DSC-P72 SONY DSC-P72
Contor: 102

Pisania cu blazonul Racz de Galgo
Foto: Voluntar

Data: 2012-03-26
Contor: 107

Frescă
Foto: Voluntar

Data: 2009-12-16
Aparat: SONY DSC-P72 SONY DSC-P72
Info: Petru Racz I
Contor: 99

Piatra funerara
Foto: Voluntar

Data: 2012-04-08
Info: pictura de Daniel Ratiu, londra
Contor: 111

Petru Racz I si Zamfira
Foto: Voluntar

Data: 2017-04-06
Contor: 38

Pictură
Foto: Ioan Gheorghe Ratiu