Curtea de Arges :: Biserica Domneasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnească
Curtea de Argeș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Curtea de Argeș
Județ:Argeș
Cod poștal:115300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.bisericadomneasca.ro
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro
www.primariaCurteaDeArges.ro
www.cjArges.ro
www.prefecturaArges.ro
Hram:Sf. Nicolae ,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Inceputa spre finele domniei lui Basarab I (1310-1352) . Are planul in cruce greaca inscrisa si reprezinta unul din cele mai mari monumente - cu acest tip de plan - din toata aria de S-E a Europei secolului al XIV-lea.
Alte informații:Inclusă în Lista Indicativă UNESCO.
Cod Monument:AG-II-m-A-13647
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Comori ascunse la Curtea de Arges (Articol)
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Calinic va participa la prezentarea expoziției de icoane de la Biserica Sf. Nicolae Domnesc (2018-09-28)

 Închide 

Arhiepiscopul Calinic va participa la prezentarea expoziției de icoane de la Biserica Sf. Nicolae Domnesc

[2018-09-28]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului va participa, de la ora 14:00, în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din municipiul Curtea de Argeș, la prezentarea Expoziției Panortodoxe de Icoane „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, ediția I.
Intrarea este liberă, anună Eparhia Argeșului și Muscelului pe site-ul oficial.
Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a rămas în amintirea poporului român și a tradiției ortodoxe prin scrierea sa, intitulată Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Volumul este un ,,testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic și enciclopedic” și, în același timp, o adevărată culegere de sfaturi creștine, scripturistice și patristice.
Pentru marea sa dărnicie, domnitorul Neagoe Basarab a fost considerat urmașul împăraților mărinimoși ai Imperiului Bizantin, iar în această calitate a ajutat toate popoarele ortodoxe aflate sub stăpânirea semilunei, plătindu-le datoriile, reparând multe mănăstiri și biserici și înzestrându-le cu cele necesare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 428, Ultimul acces: 2019-07-16 05:53:45

»  Argeș | IPS Calinic: Cina cea de Taină este lăsată ca testament veșnic ce se oferă omenirii prin Sfânta Liturghie (2017-04-14)

 Închide 

Argeș | IPS Calinic: Cina cea de Taină este lăsată ca testament veșnic ce se oferă omenirii prin Sfânta Liturghie

[2017-04-14]
de Andrei Pau

În Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Hristos, în Joia Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat slujba Deniei celor 12 Evanghelii la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeș.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor în data de 13 aprilie 2017, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a subliniat importanța evenimentelor petrecute în Sfânta și Marea Joi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
De la Intrarea în Ierusalim și până în ziua de joi, Iisus Hristos a învățat în templu și în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăția lui Dumnezeu, despre moartea Sa și despre Învierea din mormânt. Cina cea de Taină este lăsată ca testament veșnic ce se oferă omenirii prin Sfânta Liturghie, a spus ierarhul.
***
Denia de Joi seara este cunoscută și drept Denia celor 12 Evanghelii care vorbesc despre prinderea, procesul și răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 858, Ultimul acces: 2019-07-15 21:24:03

»  Sfântul Ierarh Iachint de Vicina – ocrotitor al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeș (2015-10-29)

 Închide 

Sfântul Ierarh Iachint de Vicina – ocrotitor al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeș

[2015-10-29]
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an, la data de 28 octombrie, pe Sfântul Mitropolit Iachint de la Vicina. Acesta a fost canonizat la 26 septembrie 2009, alături de Neagoe Vodă Basarab și Ioanichie cel Nou.
Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în seara zilei de 27 octombrie a fost oficiată slujba Vecerniei și a Litiei, iar ieri, 28 octombrie 2015, la Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeș a fost prăznuit cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Mitropolit Iachint de Vicina, primul ierarh care a ocupat scaunul mitropolitan al Țării Românești după recunoașterea oficială de către Patriarhia Ecumenică în luna mai a anului 1359, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
Cu această binecuvântată ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie, de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.
Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic Ortodox Sf. Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeș.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Domnești, ridicată în secolul al XIV-lea de către domnitorii Basarab I și fiul acestuia, Nicolae Alexandru.
Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, a contribuit atât la organizarea vieții bisericești din Țara Românească, cât și la ctitoria Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1495, Ultimul acces: 2019-07-15 21:24:03

»  Sfântul Nicolae, hram al Bisericii Domnești din Curtea de Argeș (2014-12-06)

 Închide 

Sfântul Nicolae, hram al Bisericii Domnești din Curtea de Argeș

[2014-12-06]
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a săvârșit vineri, 5 decembrie 2014, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Vecernia Mare unită cu Litia, precum și Utrenia, la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, cu ocazia prăznuirii hramului închinat Sfântul Ierarh Nicolae.
După cum aflăm de la Șerban Niță, în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a început prin a mulțumi lui Dumnezeu pentru bucuria de a fi la privegherea în cinstea Sfântul Ierarh Nicolae, "biruitorul de popor", marele mărturisitor al credinței celei adevărate, mărturisire pe care el a facut-o ca ierarh, fiind cel ce a răspuns cu mare curaj celor care negau sau nu mărturiseau adevărata credință în Dumnezeu. Sfântul Ierarh Nicolae este modelul cel minunat întru sfinții lui Dumnezeu, mărturisitor și apărător al credinței, și astfel să cerem lui Dumnezeu puterea să mărturisim și noi credința cea adevărată, și a porni, după puterile noastre, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu vrednicia noastră, în dobândirea credinței celei drepte. Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai creștinismului, a devenit peste timp simbol al bunătății sufletului, fiind numit „chip al blândeților”, pentru că a îmbinat smerenia cu dărnicia.
Înaltul Ierarh a amintit celor prezenți de chivotul domnesc fără seamăn, Biserica Domnească din Curtea de Argeș, ctitorie a domnitorului Basarab I, ce a fost terminată de zidit în anul 1352. Actuala biserică domnească, închinată Sfântului Nicolae, a fost zidită pe locul alteia, mai vechi, din secolul XIII, tot din piatră. Măreața biserică este zidită în interiorul zidurilor reședinței voievodale din secolul al XIII-lea, aflată în Curtea de Argeș. Deși construcția bisericii a început sub domnia lui Basarab I, ea va fi terminată sub domnia lui Nicolae Alexandru, pictura bizantină, în frescă, fiind lucrată în vremea lui Vlaicu Vodă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2195, Ultimul acces: 2019-07-16 12:30:02

»  Sărbătoare la Biserica Domnească din Curtea de Argeș (2013-12-06)

 Închide 

Sărbătoare la Biserica Domnească din Curtea de Argeș

[2013-12-06]
Biserica Domnească ,,Sf. Ierarh Nicolae” din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit la 6 decembrie 2013, hramul. Credincioșii argeșeni au participat într-un număr mare la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit eparhiaargesului.ro. În final a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii.
În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit de importanța ctitoriei domnitorilor Basarabi care a împlinit 661 ani de existență.
Actuala biserică domnească, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost zidită în interiorul zidurilor reședinței voievodale din secolul al XIII-lea pe locul alteia, mai vechi din aceiași perioadă. Construcția a fost începută de domnitorului Basarab I (1310-1352), fiind terminată de zidit în anul 1352. Lucrările au fost continuate sub domnia lui Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364), pictura bizantina în frescă fiind lucrată în vremea lui Vlaicu Vodă (1364-1377).
Așezarea Sfântului Ierarh Nicolae ca ocrotitor al acestui sfânt locaș de rugăciune este legată de numele domnitorului Nicolae Alexandru. Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Curtea de Argeș este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, cât și cea mai veche ctitorie voievodala din Țara Românească, fiind inclusa pe lista monumentelor istorice UNESCO. În interior se apreciază că sunt peste trei sute de scene pictate, între care și scene din viața Sfintei Mucenițe Filoteia, ale carei Sfinte Moaste au fost aduse la Biserica Domnească din Curtea de Argeș în anul 1396, unde au ramas pana în anul 1517, când au fost mutate în noua ctitorie a domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2732, Ultimul acces: 2019-07-15 21:24:03

»  Hramul bisericii domnești din Curtea de Argeș (2012-12-06)

 Închide 

Hramul bisericii domnești din Curtea de Argeș

[2012-12-06]
Biserica Domnească "Sfântul Nicolae” din Curtea de Argeș și-a sărbătorit hramul. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În final a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitori, informează TRINITAS TV.
Ierarhul Argeșului și Muscelului a amintit, în cuvântul său, de importanța ctitoriei domnitorilor Basarabi, care a împlinit 610 ani de existență.
Biserica Domnească din Curtea de Argeș este atât unul din cele mai importante monumente ale arhitecturii românești medievale, cât și cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice UNESCO.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3113, Ultimul acces: 2019-07-15 21:24:03

»  Sf. Iachint cinstit la Curtea de Argeș (2012-10-29)

 Închide 

Sf. Iachint cinstit la Curtea de Argeș

[2012-10-29]
Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit duminică, 28 octombrie 2012, cel de-al doilea hram, închinat Sfântului mitropolit Iachint de Vicina.
Pentru a treia oară de la proclamarea locală a canonizării, credincioșii argeșeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună Preasfințitul Macarie al Europei de Nord și Preasfințitul Siluan al Ungariei, după cum ne informează eparhiaargesului.ro
Lângă cei trei ierarhi a fost prezent un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția sa a amintit de istoria începuturilor scaunului mitropolitan de la Curtea de Argeș și de bogata activitate desfășurată de mitropolitul Iachint în organizarea vieții bisericești din Țara Românească, mulțumind totodată celor doi ierarhi prezenți în municipiul Curtea de Argeș la această mare sărbătoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3120, Ultimul acces: 2019-07-15 21:24:03


Nr. vizualizări:3685
Data ultimei vizualizări:2019-07-15 21:24:03
Data actualizare:2005-12-03 18:33:06
Data încărcării:2005-12-03 18:33:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:22
Fotografi:Gabriel Avramovici: 8
Marius Dumitrescu: 3
Bogdan Apostoaia: 3
Sorin Cercea: 3
Alexandru C. Antoniu: 1
Paul Ion: 1
Pavel Sorin: 1
Mircea Vâlcu: 1
CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-19
Contor: 617

Vedere de ansamblu
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2009-06-25
Contor: 42

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2014-10-18
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  SP510UZ
Contor: 15

Vedere din lateral
Foto: Pavel Sorin

Data: 2010-12-30
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Paul Ion

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-06-25
Contor: 25

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2010-08-29
Contor: 54

În renovare
Foto: CIMeC

Data: 2009-06-25
Contor: 24

Clădire anexă
Foto: Sorin Cercea

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 9

Curtea interioară
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 8

Curtea interioară
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-06-07
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 7

Curtea interioară
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2015-05-21
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 6

Ruine curtea domnească
Foto: Bogdan Apostoaia


Setul de Fotografii 2