Surdesti :: Biserica de Lemn Josani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn Josani
Șurdești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Șurdești
Comună:Șișești
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 145
Cod poștal:437332
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, sisesti.blogspot.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Hram:sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Înalțime maximă:54m
Detalii:Construita in anul 1766 de mesterul constructor Ion Macarie pentru comunitatea greco-catolica din Surdesti. Barnele sunt de stejar, intr-o imbinare perfecta. Turnul de 54 m inaltime se ridica maret, inconjurat de alte 4 mici turnulete. Cu cei 54 m ai sai, biserica aceasta e una dintre cele mai inalte din lume. Nota particulara a ansamblului e data de pridvor, cu doua randuri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca forma si decoratii. In 1783 biserica este pictata in interior: altarul de catre zugravul Stefan, naosul de catre zugravul Stan, iar pronaosul probabil de catre un ucenic al acestuia din urma.
Alte informații:O constructie coplesitoare, merita neaparat vazuta. Este (inca) cea mai inalta constructie de lemn din Europa. Spun inca pentru ca la Sapanta exista un preot care a inceput sa construiasca o biserica mai inalta cu cativa metrii. Stiam ca are in jur de 50m Este interesant de stiut ca lemnul de stajar din care a fost construit biserica a fost lasat la uscat si albit 10 ani. Restauratorii au descoperit tiranti de metal care pleaca din varful turnului si care ajung pana la fundatie, nu se stie cat de vechi sunt. S-a putut ajunge la astfel de inaltime pentru ca biserica e construita intr-o vale, caldare, fiind ferita de vanturi puternice, cel putin asa sustine omul care a restaurat-o acum cateva zeci de ani.
Proportiile armonioase ale edificiului, performante ca înăltime (54m) , impun monumentul drept reprezentativ în seria bisericilor maramuresene.
Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Cod Monument:MM-II-a-A-04769
Nr. vizualizări:10484
Data ultimei vizualizări:2024-05-25 05:02:52
Data ultimei actualizări:2015-05-19 16:44:23
Data încărcării pe sit:2005-12-03 18:35:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-09
Contor: 144

Vedere din lateral
Foto: CarpatBike