Harman :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Hărman
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Hărman (maghiara: Szászhermány) (germana: Huntschprich, Honigberg)
Comună:Hărman
Județ:Brașov
Adresa:strada Pieții nr. 2
Cod poștal:507085
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.primariaharman.ro, www.judBrasov.ro, bv.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Probabil că în 1240, când a fost preluată de cistercieni, bazilica romanică cu trei nave era în construcție. În secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativă de a transforma bazilica în stil gotic, însă lucrările nu au continuat dincolo de supraetajarea turnului-clopotniță, care cu cei 32 de metri ai săi devenea cel mai înalt din Țara Bârsei.
Până în secolul al XVIII-lea, turnul avea coridorul de apărare. Un element interesant îl constituie orologiul cu un singur arătător care indică orele și care datează din secolul al XVI-lea. Turnulețele de colțuri ale acoperișului semnificau ca și în cazul altor biserici autoritatea de ius gladii pe care o avea Hărmanul. Pitorescul exteriorului bisericii îl constituie cămările de provizii ridicate deasupra colateralelor și scările lor mobile.
Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea. Este formată dintr-un triplu cordon de curtine concentrice.
Pe lângă fragmentele de pictură din interiorul bisericii sau din ambrazurile ferestrelor, un important ansamblu de pictură se găsește într-o capelă din turnul de est. Pictura de aici, realizată între anii 1460-1479, a fost acoperită cu var după Reforma și curățată în anii 1920. Iconografia acestei picturi se remarcă printr-o remarcabilă sinteză între pictura apuseană și cea bizantină. Tema dominantă a acestui ansamblu este Judecata de Apoi. Alte scene sunt legate de viața Fecioarei Maria, dar apar și figuri de sfinți apostoli și Răstignirea lui Iisus.
Cod Monument:BV-II-a-A-11715
Nr. vizualizări:39722
Data ultimei vizualizări:2024-04-25 18:12:03
Data ultimei actualizări:2016-04-01 10:13:33
Data încărcării pe sit:2005-11-10 11:12:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 197

Guri de tragere
Foto: Dan Deva