Harman :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Hărman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Hărman (maghiara: Szászhermány) (germana: Huntschprich, Honigberg)
Comună:Hărman
Județ:Brașov
Adresa:strada Pieții nr. 2
Cod poștal:507085
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro
www.primaria-harman.ro
www.judBrasov.ro
www.prefecturaBrasov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Probabil că în 1240, când a fost preluată de cistercieni, bazilica romanică cu trei nave era în construcție. În secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativă de a transforma bazilica în stil gotic, însă lucrările nu au continuat dincolo de supraetajarea turnului-clopotniță, care cu cei 32 de metri ai săi devenea cel mai înalt din Țara Bârsei.
Până în secolul al XVIII-lea, turnul avea coridorul de apărare. Un element interesant îl constituie orologiul cu un singur arătător care indică orele și care datează din secolul al XVI-lea. Turnulețele de colțuri ale acoperișului semnificau ca și în cazul altor biserici autoritatea de ius gladii pe care o avea Hărmanul. Pitorescul exteriorului bisericii îl constituie cămările de provizii ridicate deasupra colateralelor și scările lor mobile.
Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea. Este formată dintr-un triplu cordon de curtine concentrice.
Pe lângă fragmentele de pictură din interiorul bisericii sau din ambrazurile ferestrelor, un important ansamblu de pictură se găsește într-o capelă din turnul de est. Pictura de aici, realizată între anii 1460-1479, a fost acoperită cu var după Reforma și curățată în anii 1920. Iconografia acestei picturi se remarcă printr-o remarcabilă sinteză între pictura apuseană și cea bizantină. Tema dominantă a acestui ansamblu este Judecata de Apoi. Alte scene sunt legate de viața Fecioarei Maria, dar apar și figuri de sfinți apostoli și Răstignirea lui Iisus.
Cod Monument:BV-II-a-A-11715
Informații conexe:PATZINAKIA.COM: Studiu despre Biserica Fortificată de la Hărman (Articol)
Știri despre biserică:

»  Dialoguri pentru credință în podul Bisericii Sfântul Fanurie (2013-04-25)

 Închide 

Dialoguri pentru credință în podul Bisericii Sfântul Fanurie

[2013-04-25]
Anul acesta se împlinesc opt ani de când părintele Cristian Popa, de la Parohia Mihai Bravu „Sfântul Fanurie“, a deschis cu bunăvoință ușa mansardei bisericii unui grup de tineri între care și studenți dornici să se întâlnească și să discute pe diverse teme, inspirate din cotidianul lor. Cu timpul, grupul s-a mărit, iar rolul său a devenit unul activ în acțiunile sociale, filantropice și culturale ale parohiei. Astfel „tinerii descoperă modul de viață creștin în forme diferite, unice chiar pentru fiecare în parte“, după cum spune Alexandru Barna, coordonatorul „Dialogurilor pentru credință“.
În mod obișnuit, podurile bisericilor sunt spații destinate depozitării diferitelor obiecte, deci prea puțin atractive, la o primă constatare. Sunt locuri întunecoase, încărcate de praf și pânze de păianjen, sub care odihnesc, cel mai adesea, mărturii valoroase ale trecutului, și ale căror uși se deschid ocazional. Biserica Parohiei Mihai Bravu „Sfântul Fanurie“, din strada Cerceluș, nr. 18 A, nu se încadrează acestei descrieri. Este unul dintre puținele lăcașuri de cult a căror scară spiralată duce până sus, în pod, ca să descoperi o lume. Nouă. Un spațiu atent amenajat, multifuncțional, în care se organizează activități cu caracter educativ și de formare pentru vlăstarele parohiei. Acest centru educațional ortodox, care poartă numele Sfântului Fanurie, este și cadrul de întâlnire, de două ori pe lună, a tinerilor care nu doar dialoghează pe subiecte legate de credință, ci și pun în practică cele teoretizate. Inițiativele lor se deschid într-un evantai de activități, precum proiecții de filme, conferințe, mese rotunde, excursii și pelerinaje, voluntariat.
Împăcarea vieții tinerilor cu duhul bisericii
Este duminică după-amiază, trecut de ora 17:00. Adunați în jurul unei mese pictate manual în culori vii, sub pavăza sfintei cruci de pe turlă, care se vede prin geamul decupat în acoperișul mansardei, câțiva prieteni participă activ la o discuție despre post. Au adus cu ei și câteva cărți, CD-uri, însă autenticitatea dialogului este dată de experiența personală a fiecărui vorbitor. „Degeaba ținem post de carne, dacă mușcăm din carnea aproapelui“, „Rugăciunea este foarte importantă în această perioadă“, „Amânând gândul rău, ajung să nu-l mai fac“, „Să nu uităm de milostenie. Iubește-ți aproapele!“, „Rugăciunea inimii îndepărtează gândurile nefolositoare“, sunt câteva dintre ideile dezvoltate în cadrul ultimei întâlniri a „Dialogurilor pentru credinț㓠la care au participat Andrei Hurdubelea, Ana Maria Miu, Florin Dobre, Petronela Chirvase.
Alexandru Barna, coordonatorul acestor dezbateri și inițiatorul lor încă din anul 2005, alături de părintele paroh Cristian Popa, spune că oricine dorește să li se alăture este bine venit, drept dovadă participanții nu sunt doar enoriași ai parohiei, ci și tineri veniți din toate zonele Bucureștiului. Numărul participanților fluctuează, dar înaintea marilor sărbători podul Sfântului Fanurie devine neîncăpător.
„Încet, dar sigur, tinerii descoperă modul de viață creștin în forme diferite, unice chiar pentru fiecare în parte. Este o cale practică de apropiere a tinerilor de Biserică, de împăcare a vieții lor cu ce înseamnă Biserica, credința, până la găsirea unui duhovnic și implicarea în acțiuni de voluntariat“, spune Alexandru Barna, președintele Asociației Ortodoxe pentru o Lume Nouă, a cărei misiune este de a forma o comunitate de tineri voluntari. Din 2008, tinerii voluntari de la Biserica „Sfântul Fanurie“ au organizat acțiuni social-caritabile cu caracter creștin în sate defavorizate din România, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Sub genericul „Dăruind vei dobândi“, au avut loc acțiuni în sate din județele Iași, Teleorman, Vaslui, Tulcea, Giurgiu, Galați.
„Tânărul trebuie să fie îndrumat“
„Acești tineri sunt crescuți duhovnicește de biserica noastră. Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu tinerii, mai ales că am slujit cinci ani la «Sfântul Nicolae» - paraclis universitar (fostă Rusă), unde am căpătat o experiență consistentă. Am observat că tânărul trebuie să fie orientat în viață. El încearcă, caută, și, dacă nu i se dă alternativa, acceptă ce îi este la îndemână. De aceea am apelat la aceste dialoguri, pentru ca tinerilor să li se ofere posibilități de a-și petrece timpul cu folos. Un copil, un tânăr reflectă starea familiei, a relațiilor între membrii ei. Ei nu trebuie blamați. Când îi judecăm, ne judecăm pe noi înșine, cei care nu i-am educat cum trebuie, nu i-am îndrumat către ceea ce este bun“, dezvoltă părintele Cristian Popa. Faptul că biserica se îngrijește de credincioșii ei în mod constant și îi implică în activități recreative folositoare nu doar pentru suflet, ci și pentru trup, îl demonstrează organizarea de tabere. Una dintre ele, „Vara adolescenților“, dedicată elevilor cu vârste între 13 și 17 ani, a ajuns deja la ediția a VII-a și va fi organizată anul acesta la Mănăstirea Tismana, Gorj, în perioada 8-12 iulie. Forumul „Tinerețe și Speranță“, ediția a XV-a, va avea loc la Mănăstirea „Brâncoveanu“, Sâmbăta de Sus, în perioda 22-28 iulie 2013, cu participarea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani. Ca o noutate, în perioada 29 august - 1 septembrie 2013, la Mănăstirea Caraiman „Sfânta Cruce“, Prahova, se va da startul unui proiect dedicat familiei creștine, unde sunt așteptați tineri căsătoriți implicați în viața Bisericii sau tineri care vor să își întemeieze o familie creștină, cu vârste între 25 și 45 de ani. Participarea la aceste tabere este deschisă, contra cost, oricui se încadrează cerințelor expuse mai sus.
Dialogul generațiilor, sursă de ajutor și inspirație
Parohul Cristian Popa împreună cu preoții co-slujitori Ioan Malaxa, Marian Hangu și diaconul Ovidiu Balahura oferă o mare atenție activităților sociale, cu caracter permanent sau temporar, în cadrul cărora sunt antrenați toți credincioșii parohiei și mai cu seamă tinerii. Astfel, a fost inițiat un sistem social de ajutorare prin: organizarea colectelor permanente de bunuri și obiecte; încredințarea unor bătrâni în grija familiilor din parohie; intervenția pentru plasarea credincioșilor fără locuințe din parohie în centre de îngrijire. Nici copiii nu sunt uitați. Ei primesc, gratuit, meditații la limbile română, engleză, franceză. Teodor Gabriel Petrică este unul dintre cursanți, un copil inteligent, apropiat de biserică, care se bucură de simpatia și cunoștințele temeinice de limba română ale doamnei profesoare Silvia Tănase. Beneficiile gratuității pentru enoriașii acestei parohii, cei mai mulți participanți la cercul misionar cu caracter permanent, organizat o dată la două săptămâni, se continuă în cabinetul medical, deschis anul acesta, locul în care oamenii primesc consultații și unele medicamente fără a plăti nici un ban. „Credincioșii din parohie simt nevoia să se implice într-un voluntariat continuu pentru a-l sprijini pe aproapele, ceea ce este îmbucurător“, încheie părintele Cristian Popa. (Articol realizat de Raluca Brodner și publicat în "Ziarul Lumina" din data de 25 aprilie 2013)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11222, Ultimul acces: 2019-02-18 05:45:59


Nr. vizualizări:18568
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 05:45:59
Data actualizare:2016-04-01 10:13:33
Data încărcării:2005-11-10 11:12:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:99

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 96

Guri de tragere
Foto: Dan Deva

Data: 2010-06-24
Contor: 88

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2007-10-12
Contor: 101

Vedere de ansamblu
Foto: Radu Oltean

Data: 2006-08-06
Aparat: KONICA MINOLTA DiMAGE Z3
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-09-28
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János

Data: 2017-01-05
Contor: 10

Vedere din spate
Foto: Maria Roșu

Data: 2009-03-30
Contor: 37

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 16

Citadela de la Harman
Foto: Dan Deva

Data: 2017-03-22
Contor: 5

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2006-05-17
Aparat: OLYMPUS CORPORATION   E-1
Contor: 3

Vedere de ansamblu
Foto: Oswald Engelhardt

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 13

De jur imprejur
Foto: Dan Deva

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 11

Fortificatia
Foto: Dan Deva

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 13

Bastion
Foto: Dan Deva

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 17

Redute
Foto: Dan Deva

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 14

Turn de tip coaja
Foto: Dan Deva

Data: 2010-06-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 17

O zi frumoasa
Foto: Dan Deva


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7