Bacau :: Biserica Precista - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Precista
Bacău
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bacău
Județ:Bacău
Adresa:strada 9 Mai nr. 48
Cod poștal:600025
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @bisericaprecista.ro
Adresa web Biserica:www.bisericaprecistabacau.ro
Adrese utile:www.epr.ro, www.primariaBacau.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Constantin TOMOZEI, Mihail TOMOZEI, Constantin GRADINARIU
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica Precista a fost zidită la 1491 de Alexandru-Vodă - fiul si coregentul lui Ștefan cel Mare - care îsi stabilise resedinta la Bacău. Biserica, din cărămidă aparentă, este tipică pentru seria ctitoriilor domnesti din această epocă. Lăcasul a fost reparat de domnitorul Vasile Lupu (1641) , care o si închină la ctitoria sa de la Iasi, mănăstirea Trei Ierarhi.
Alte informații:Pronaosul bisericii este supralargit, de forma patrata, cu intrarea spre vest si doua ferestre spre sud si nord. Naosul are absidele laterale semi-circulare in interior si cu cate cinci laturi in exterior. Absida altarului, semi-circulara in interior si cu noua laturi in exterior, este flancata de nisele proscomidiei si diaconiconului. Pronaosul este boltit in calota sferica pe pandantivi si arcuri.
Bolti moldovenesti cu arcade piezise se ridica deasupra naosului. Turla, cilindrica in interior, prezinta in exterior opt fete. Ea este asezata pe o prima baza, de sectiune patrata, din zidarie de piatra si o a doua stelata cu 12 varfuri, de caramida. Doi contraforti intaresc zidul in dreptul diaconiconului si proscomidei.
Soclul bisericii este din piatra bruta, cu un profil de piatra de talie. Parament de piatra bruta. Doua randuri de ocnite cu arcurile si picioarele de caramida, inconjura cladirea. La abside firide lungi, cu arcurile si picioarele la fel de caramida, coboara pana la soclu. Caranomentul contrafortilor e de piatra de talie, cu profile.
Ctitorul bisericii, Alexandru Voievod, a avut grija de monument si a daruit cu proprietati si bunuri materiale lacasul sfant. Intre acestea mentionam un frumos Tetraevanghel, daruit la 23 aprilie 1491, a unui Panaghiar si a altor obiecte sfinte.
Cod Monument:BC-II-m-A-00757
Informații conexe:PATZINAKIA.COM: Studiu despre Curtea Domnească din Bacău (Articol)
Știri despre biserică:

»  Icoana Maicii Domnului Triherusa de la Mănăstirea Neamț se află în Bacău (2018-08-10)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului Triherusa de la Mănăstirea Neamț se află în Bacău

[2018-08-10]
de Sorin Ionițe

Icoana Maicii Domnului Triherusa (cu trei mâini) și racla în care se află capul Sfântului Simeon din Muntele Minunat au fost duse miercuri de la Mănăstirea Neamț la Biserica Precista din Bacău.
Acestea vor rămâne în oraș până de Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2018, când va fi serbat hramul lăcașului de cult băcăuan.
Arhiepiscopul Ioachim va oficia duminică, 12 august 2018, Sfânta Liturghie în altarul de vară al Bisericii Precista, informează site-ul oficial al Eparhiei Romanului și Bacăului.
Prezența icoanei făcătoare de minuni și a sfintelor moaște la Biserica „Precista” face parte din programul cultural și duhovnicesc „Zilele Precistei la Bacău”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1835, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36

»  „Zilele Precistei” vor începe miercuri la Bacău (2018-08-02)

 Închide 

„Zilele Precistei” vor începe miercuri la Bacău

[2018-08-02]
de Iulian Dumitrașcu

„Zilele Precistei” vor fi organizate anul acesta în Parohia Precista din Bacău în perioada 8-15 august.
Evenimentele se vor desfășura în contextul sărbătoririi hramului lăcașului de cult, Adormirea Maicii Domnului, și vor debuta miercuri, 8 august 2018, la ora 08:00, cu Sfânta Liturghie premergătoare venirii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Trihirussa” (cu trei mâini), de la Mănăstirea Neamț.
Duminică 12 august 2018, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în altarul de vară al Bisericii Precista, numit „Foișorul Maicii Domnului”.
„Zilele Precistei” se vor încheia în 15 august, de sărbătoarea hramului bisericii, scrie site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este o copie a icoanei Trihirussa de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viața Sfântului Ioan Damaschin care a trăit în secolul al VIII-lea.
Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată și a mers în fața acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulțumire și recunoștință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.
Copia sfintei icoane de la Neamț a fost adusă în țară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, starețul mănăstirii. Pe icoană se află o inscripție cu litere românești și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea preacuviosului arhimandrit și stareț Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2085, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36

»  Zilele Parohiei Precista din Bacău. Taina Sf. Maslu și conferință duhovnicească dedicată tinerilor (2016-08-13)

 Închide 

Zilele Parohiei Precista din Bacău. Taina Sf. Maslu și conferință duhovnicească dedicată tinerilor

[2016-08-13]
de Iulian Dumitrascu

a6
Evenimentul cultural-duhovnicesc Zilele Parohiei Precista din Bacău, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a continuat și în ziua de vineri, 12 august 2016, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Începând cu ora 18.00, la ctitoria mușatină din Bacău, în prezența unui număr mare de credincioși, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu de un sobor de 30 de preoți din Protopopiatul Bacău.
După săvârșirea sfintei taine și citirea rugăciunilor de dezlegare, Părintele Andrei Ioniță a susținut conferința Maica Domnului – model pentru tinerii de azi, în care a subliniat că Maica Domnului trebuie să fie un model pentru tineri.
Tinerii, în ziua de astăzi trebuie să trăiască o viață frumoasă, în rezonanță cu viața bisericii. Preotul, ca păstor sufletesc are datoria să îi primească pe tineri cu dragoste și înțelegere, să se facă auzit, folosindu-se de o pastorație potrivită, pentru ca ei să poată crește duhovnicește. Sfințenia vieții ar trebui să fie țelul suprem al tuturor, așa cum a fost și pentru Maica Domnului. Ea este numită «biserică vie», pentru că a ținut dumnezeirea în pântecele ei cel pururea fecioresc. De aceea și tinerii sunt chemați să devină biserici, luând-o ca model pe Maica Domnului, a spus Pr. Andrei ioniță.
La final, Părintele Paroh Constantin Tomozei a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3390, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36

»  Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț, la Biserica „Precista” din Bacău (2016-08-12)

 Închide 

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț, la Biserica „Precista” din Bacău

[2016-08-12]
de Andrei Pau

bacau 2016
În data de 15 august 2016 Biserica Precista din municipiul Bacău își va sărbători hramul. Cu această ocazie, joi, 11 august 2016, a fost adusă spre închinare icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa) de la Mănăstirea Neamț, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Aducerea acestei icoane este o binecuvântare de mare preț. Sute de credincioși au așteptat-o cu multă bucurie sufletească. Icoana a fost așezată în biserică, spre închinare, unde va rămâne până pe data de 15 august, când se va sărbători hramul biserici noastre, a declarat preotul Constantin Tomozei, parohul bisericii.
Prezența icoanei la Biserica Precista din Bacău face parte dintr-un amplu program cultural-religios, intitulat Zilele Parohiei Precista. Evenimentul care are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, se va desfășura în perioada în perioada 11-15 august 2016.
***
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamț este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în țară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, stareț al Mănăstirii Neamț între anii 1779 -1794.
Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viața Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată și a mers în fața acestei icoane cerând să îl vindece și Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulțumire și recunoștință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3374, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36

»  Sărbătorile Precistei, la Bacău (2015-08-06)

 Închide 

Sărbătorile Precistei, la Bacău

[2015-08-06]
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului organizează, în perioada 7-15 august 2015, Sărbătorile Precistei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Evenimentele religioase sunt organizate la Biserica Precista din Bacău, cu prilejul hramului acestui sfânt locaș de închinăciune, informează "Ziarul Lumina".
Mâine, 7 august 2015, la ora 10:00, va fi adusă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Va urma slujba Acatistului, iar de la ora 16:00 se vor sluji Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului. De la ora 18:00, IPS Părinte Ioachim va săvârși Taina Sfântului Maslu, alături de un sobor de preoți și diaconi. Duminică, 9 august 2015, de la ora 9:00, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului va oficia Sfânta Liturghie în altarul de vară al Parohiei Precista. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale din Roman. Vineri, 14 august 2015, de la ora 8:00, se va sluji Taina Sfântului Maslu, iar la ora 17:00, credincioșii sunt așteptați la Vecernia unită cu Litia și la Prohodul Maicii Domnului. Sâmbătă, 15 august 2015, Sfânta Liturghie va fi urmată de Parastasul pentru cei răposați.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4125, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36

»  Prezență arhierească la Biserica Precista din Bacău (2013-11-07)

 Închide 

Prezență arhierească la Biserica Precista din Bacău

[2013-11-07]
A devenit o tradiție ca, în ultimul trimestru al anului, Biroul de Presă din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului să organizeze o întâlnire cu jurnaliștii băcăuani. La întrunire au fost abordate subiecte legate de realizări pentru anul în curs și perspective pentru 2014, apoi a fost prezentat calendarul creștin orthodox, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
La Biserica Precista din Bacău a fost săvârșită ieri, 6 noiembrie 2013, Parastasul pentru jurnaliștii mutați la cele veșnice. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în prezența ostenitorilor din mass-media băcăuană. „Jurnalistul nu practică doar o meserie, ci are o misiune sacră de căutare a adevărului și de zugrăvire a lumii lui Dumnezeu, asemenea preotului. De aceea e bine ca, din când în când, să ne adunăm întru rugăciune pentru pomenirea celor care nu mai sunt și pentru sănătatea celor care practică această profesie“, a spus Preasfinția Sa. În continuare, PS Ioachim Băcăuanul a prezentat calendarul creștin ortodox pentru anul 2014, apărut și în acest an în trei forme: foaie (de perete), file (de perete) și agendă. Ierarhul a fost însoțit de pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău, și de pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. „În acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a introdus câteva elemente noi. Astfel, începând cu 2014, în calendarul creștin ortodox apar în premieră date importante precum Ziua Națională a Familiei, ce se va prăznui duminică, 11 mai, Duminica românilor migranți (17 august), sau Ziua rugăciunii pentru mediu, ce va coincide cu începutul anului bisericesc“, a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. De asemenea, Preasfinția Sa a făcut un apel către credincioși să-și procure calendarele de la parohiile de care aparțin ori de la magazinele autorizate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a evita eventualele induceri în eroare ce pot fi produse de calendarele tipărite fără verificarea și aprobarea Sfântului Sinod. Fondurile strânse din comercializarea calendarelor vor fi direcționate către așezămintele social-filantropice aflate în administrarea Ahiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6126, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36

»  Slujire arhierească la biserica Precista din Bacău (2013-08-13)

 Închide 

Slujire arhierească la biserica Precista din Bacău

[2013-08-13]
Credincioșii parohiei Precista din municipiul Bacău au avut bucuria în Duminica a VII-a după Rusalii de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează "Ziarul Lumina".
Preasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în apropierea lăcașului de închinăciune, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. După cum ne-a relatat arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a citit rugăciuni pentru ploaie.
„Foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, întrucât ne aflăm în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului. PS Ioachim Băcăuanul a arătat în cuvântul de învățătură rolul Maicii Domnului în istoria mântuirii, făcând referire la pericopa evanghelică din Duminica a VII-a după Rusalii“, a spus arhid. Ciprian Ioan Ignat.
Amintim că la Biserica Precista din Bacău se află spre închinarea credincioșilor până joi, 15 august 2013, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6230, Ultimul acces: 2020-07-11 11:35:36


Nr. vizualizări:7549
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 11:35:36
Data actualizare:2017-08-24 08:34:02
Data încărcării:2005-10-18 07:46:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:24
Fotografi:Alexandru Losonczy: 19, CrestinOrtodox.ro: 2, uauim.ro: 1, CIMeC: 1, Bogdan Apostoaia: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 137

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-05
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  SP570UZ
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 30

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-28
Contor: 112

Vedere din lateral
Foto: CIMeC

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 14

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-28
Contor: 65

Vedere din față
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 23

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Vedere de noapte
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 32

Vedere de noapte
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 22

Printre copaci
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-10-14
Contor: 18

Releveu
Foto: uauim.ro

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Turnul clopotniță
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2