Deva :: Biserica Immaculata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Immaculata
Deva
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Deva
Județ:Hunedoara
Adresa:piața Arras nr. 7
Cod poștal:330025
Persoană de contact :Budău Puiu Gheorghe
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.bru.ro/lugoj/, www.primariaDeva.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Sabo Ioan Sorin
Hram:Zămislirea Preasfintei Fecioare Maria, IMMACULATA
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:PAROHIA GRECO-CATOLICA "IMMACULATA", DEVA amplasată in PIATA ARRAS (între Romtelecom și Hotel Deva) , a început în data de 1 mai 1994. Arhitectul Cornel Dumitriu a proiectat clădirea bisericii potrivit canoanelor arhitecturale moderne, ale secolului al XXI-lea. Biserica este prevăzută cu o Capelă, la demisol, iar la etaj cu spații parohiale. Icoanele împărătești sunt pictate de Ioan Tengheru.
La 15 august 2000, sfințirea capelei a fost celebrată de P. S. Episcopul Alexandru Mesian. Slujba de consacrare religioasă a bisericii greco-catolice din Deva (la care oficiaza Pr. paroh Ioan Sorin Sabo care a avut loc la data de 29 septembrie 2002, a fost săvârșită de I. P. S. Lucian Mureșanu, Mitropolit de Blaj, având alături pe Eminența Sa Cardinalul Ignace Moussa Daoud, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Roma, pe Nunțiul Apostolic Jean-Claude Périsset și pe P. S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.
Alte informații:Ctitorul acestu lacas de cult a fost Monseniorul adormit Puni Emil. Nascut în anul 1916, intra în Societatea lui Isus în 1936, fiind sfintit preot în 1943, la capatul formarii sale efectuate în Olanda. Întors în tara, va cunoaste din plin prigoana comunista în calitate de greco-catolic si preot calugar, intrând în repetate rânduri în închisoare si efectuând o perioada îndelungata de munca silnica la Canal. Din 1958 este desemnat în clandestinitate Provincialul iezuitilor din România, responsabilitate pe care a purtat-o pâna în 1995. Pentru o perioada a fost si Vicar General al Eparhiei de Lugoj, iar la Deva a reusit, dupa multe eforturi, sa ridice o biserica greco-catolica. Generatii întregi de tineri din România îsi amintesc de pr. Puni ca de un parinte spiritual emblematic, iar Societatea lui Isus din România îi datoreaza atât supravietuirea în timpul comunismului cât si revigorarea ei de dupa 1989.
Nr. vizualizări:31728
Data ultimei vizualizări:2021-05-08 02:35:21
Data ultimei actualizări:2018-12-11 10:44:21
Data încărcării pe sit:2005-10-12 08:53:08
Nr. Mesaje:1
Remember:
(2009-03-24)
Am avut ocazia sa-l cunosc pe blandul Preot Puni. Bunul Dumnezeu sa-i faca parte cu dreptii. Comunitatea greco-catolica din Deva este o comunitate mare si cu oameni buni, I-am cunoscut personal pe multi dintre acestia. Multe salutari Parintelui Gabi Buboi de la Paris si fratelui acestuia Buboi Andrei.
Pr.Lucian Dudas
(Ungheni-Mures)
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-21
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 388

Vedere generală
Foto: Horațiu Nacu