Putna :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Putna
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Putna
Comună:Putna
Județ:Suceava
Cod poștal:727455
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaPutna.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Se afla situata in apropierea manastirii. Este considerata a fi cel mai vechi monument de arhitectura religioasa din Moldova, care s-a pastrat pana astazi, pe care legenda o atribuie lui Dragos Voda din 1346, cu refaceri in 1468;
Aceeasi legenda aminteste ca a fost adusa de la Volovat la Putna, intr-o singura noapte, din porunca lui Stefan cel Mare.
Primul care mentioneaza acest vechi si important munoment religios national este cronicarul Nicolae Costin (1660-1712) , in "Letopisetul Tarii Moldovei de la zidirea lumii pana la 1601".
In cronica sa, el marturiseste urmatoarele lucruri: "Inteles-am si noi den oameni batrani, lacuitori de aicea den tara, cum sa trage cuvantul den om in om, ca o biserica de lemnu la Olovat, sa fie facuta de Dragos-voda si acolo zic, sa fie ingropat Dragos-voda. Si aceia biserica de lemnu au mutat-o Stefan-voda cel Bun, de o au cladit la Manastirea Putna, unde sta pana acmu. Iara pe locul bisericii acei de lemnu, la Olovat, Stefan-voda au zidit biserica de piatra. "
Ceea ce inregistreaza Nicolae Costin este o traditie orala auzita din batrani si nicidecum o stire documentara. Totusi in asertiunea lui se constata cel putin doua adevaruri incontestabile: in primul rand, ca la Putna exista, cu mult inaintea redactarii Letopisetului sau, o biserica de lemn despre care batranii afirmau ca Dragos a construit-o la Volovat, iar Stefan a mutat-o la Putna si in al doilea rand, ca Stefan cel Mare a consruit la Volovat o biserica din piatra, despre care aceeiasi batrani afirmau ca a fost ridicata pe locul celei dintai.
Rezultatul studiului celor doi pune in evidenta valoarea documentara deosebita a Bisericii de lemn de la Putna pentru istoria arhitecturii de pe cuprinsul Romaniei si mult dincolo de granitele ei.
Alte informații:In stilul basilical, dominant in secolul al XIV-lea, biserica este construita din barne de stejar cioplite si imbinate in stilul caselor taranesti din zona in tehnica numita "in catei". Are o bolta cilindrica peste intreg spatiul interior, lipsita de turla cu acoperis in patru ape. Aspectul formal initial se poate reconstitui in cea mai mare parte si apare sub forma unei mici capele impartita in numai doua incaperi, un naos si un altar.
Ferestrele bisericii sunt in numar de 12, dintre care cele doua de la altar sunt originale. Acoperisul este din sindrila, in solzi de peste, inalt de 5 metri cu doua cruci de fier impodobite cu raze.
Naosul si altarul sunt dispuse in prelungire de la apus spre rasarit si se inscriu intr-un dreptunghi de 4, 77 metri latime si 8, 25 metri lungime. Altarul se termina poligonal, in trei laturi. Despartirea dintre cele doua incaperi este marcata de cateva barne din tampla originala, integrate in actualul iconostas. In butea originala s-au pastrat doua ferestre si bolta comuna. Ferestrele inguste sunt taiate dintr-un lemn asezat vertical in structura.
Impartirea bipartita, intr-un altar si un naos, este o trasatura arhaica in arhitectura religioasa de lemn a romanilor. Ea a mai fost relavata arheologic in mai multe locuri din Moldova si se mai poate intalni doar in cateva cazuri, cu totul de exceptie. Planul cu trei incaperi s-a generalizat ulterior.
Pe peretele estic al absidei altarului este scris anul 7089 (1580-1581) al carui insemnatate nu o cunoastem, dar se poate presupune o reparatie mai semnificativa. De-a lungul timpului biserica a suferit mai multe restaurari dintre care doua radicale una in anul 1778 si a doua in anul 1871, cand s-au inlocuit barne din pereti si de la acoperis care erau putrede sau mancate de carii.
Ultima restaurare a avut loc in anul 1938 cand s-a sindrilit aoperisul. Pana in anul 1876 biserica a servit ca schit monahal apartinand Manastirii Putna, iar mnai tarziu aici faceau practica candidatii la preotie. A fost declarata biserica parohiala dar la altarul ei au slujit ieromonahii din manastire.
Cod Monument:SV-II-m-A-05594
Nr. vizualizări:10623
Data ultimei vizualizări:2025-03-18 02:06:37
Data ultimei actualizări:2018-11-15 13:24:52
Data încărcării pe sit:2005-10-12 09:34:46
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-02-23
Contor: 175

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici