Iasi :: Manastirea Bucium - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Bucium
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Păun nr. 14
Cod poștal:700274
Persoană de contact :Ieromonahii Nifon și Nectarie
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastirea-bucium-iasi.ro
bucium.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Inceputurile acestei manastiri isi au obarsia legata de intemeierea schitului romanesc “Prodromul” din Sfantul Munte Athos in secolul al XIX - lea. In anul 1853, Ieroschimonahii Nifon si Nectarie, dupa ce au pus bazele intemeierii schitului athonit, au intemeiat la Bucium o mica sihastrie cu randuiala de obste asemanatoare celeia din Sfantul Munte, scopul acesteia fiind atat duhovnicesc cat si misionar filantropic, pentru ajutorarea calugarilor romani aflati in Sfantul Munte. Intemeierea schitului din Bucium a fost posibila datorita donatiei facute de Grigore Alexandru Ghica Al II - lea, constituita din 3000 de galbeni si o suprafata de teren de 4, 1 hectare. Prima bisericuta era incadrata intr-o cladire patrulatera, nu avea turla, avand infatisarea unui paraclis, care a fost sfintit in anul 1871.
Acest asezamant monahal numit pana in anul 1918 “Metoc” sau “Conacul Bucium”, a dezvoltat in zona Iasului un centru de spiritualitate si liniste duhovniceasca, fiind de-a lungul timpului si loc de tihna pentru mitropolitii Moldovei.
Schitul Bucium s-a dezvoltat considerabil dupa anul 1942, in urma cumpararii a 22 de hectare de teren de la Printesa Ioana Rosetti Roznovanu, care includea si cateva constructii printre care “Palatul Roznovanu”, “Casa de oaspeti” si “Atelierul de olane si conducte din lut pentru aductiuni”. Intre anii 1950 - 1977, in timpul arhipastoririi mitropolitilor Sebastian Rusan ( 1950 - 1956 ) si Iustin Moisescu ( 1957 - 1977 ) si in timpul vrednicului de pomenire staret Hrisostom Apostolache, biserica schitului a fost extinsa si impodobita cu pictura de catre pictorul Vasile Pascu, intr-un stil traditional autohton de inspiratie bizantina, fiind resfintita in anul 1967, odata cu finalizarea picturii. Ridicarea schitului la rangul de manastire are loc in anul 1993, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si prin hotararea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Astazi, complexul monahal Bucium cuprinde: biserica, casa de oaspeti “Sf. Antipa de la Calapodesti” ( resedinta mitropolitana ) , casa trapezar ( care inglobeaza: atelierul de pictura bizantina “ Sf. Ioan Damaschin” din anul 2005, chiliile calugarilor si staretia ) , “Casa Roznovanu II” ( chiliile calugarilor) , depozitul de vinuri si atelierul de tamplarie, acestea doua din urma fiind coordonate in mod direct de Centrul Eparhial Iasi al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
De numele acestui așezământ se leagă istoria minunată a pictării icoanei Maicii Domnului - Prodromița.
Ulterior biserica a fost reparată și extinsă, fiind împodobită cu frescă de pictorul V. Pascu, în anul
1967.
Obștea călugărească ce viețuiește la Bucium împletește armonios munca și rugăciunea, potrivit vechilor pravile. În ultimii ani s-au făcut numeroase înnoiri gospodărești, iar în prezent se pregătește construirea unei noi biserici, cu hramul "Învierea Domnului".
Alte informații:Cont Bancar:
CIF: 26781363
Cont Banca Transilvania Iasi
RO38BTRL02401205L59082XX
Nr. vizualizări:23443
Data ultimei vizualizări:2021-06-21 06:22:59
Data ultimei actualizări:2016-07-26 10:21:10
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:10:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 292

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy