Cristian :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Cristian
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Cristian (maghiara: Kereszténysziget) (germana: Großau)
Comună:Cristian
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 44
Cod poștal:557085
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.comunaCristian.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Sevastius
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Este compusă din biserica fortificată si incinta de apărare.
Biserica este monument istoric si are hramul "Sf. Servatius".
A fost ridicată în a doua jumătate a sec. al XIII-lea ca o basilică romanică cu trei nave De la această constructie s-au păstrat partea de jos a turnului - clopotnita cu empora de turn; partea de vest a navei laterale nordice, care era înzestrată cu o boltă în cruce, partea de vest este despărtită de biserică si mai prezintă resturi de console; un rest de zid al navei laterale sudice si un capitel de la prima arcadă.
Între 1480-1495 această bazilică romanică a fost transformată de mesterul Andreas Lapicida (care a reclădit si biserica din Mosna în stilul gotic târziu) , într-o biserică-sală cu trei nave si trei altare, cel al colateralei nordice fiind transformat ulterior în sacristie.
Nava centrală a fost acoperită cu o boltă cu nervuri, asezată pe sase pilastri octogonali. Boltile cu lunete de azi ale navelor laterale datează din sec. al XVIII-lea, Biserica este luminată de ferestrele gotice. În scopuri de apărare, cele patru arcade ale turnului de vest au fost zidite, turnul fiind supraînăltat cu încă două etaje. În anul 1805 este supraînăltat cu încă o dată si înzestrat cu patru turnuri mici.
La sfârsitul sec. al XV-lea si începutul sec. al XVI-lea, cetatea bisericească a fost mărită cu un zid dublu de incintă. Dintre cele cinci turnuri clădite s-au păstrat numai patru. Al cincilea, de deasupra vechii intrări în cetate a fost dărâmat de apele Cibinului. Pe la mijlocul sec. al XVI-lea se adaugă părtii de nord a curtinei două curti. În jurul anului 1580 se clădeste între incinta interioară si cea exterioară un turn pentagonal cu o galerie de apărare pe console. Mai târziu s-a dărâmat incinta interioară pe părtile de nord, est si sud-est, galeria de apărare a turnului pentagonal, acoperisul fiind asezat pe ziduri. Altarul cu răstignirea, ca tablou principal, datează din anul 1719 si este un document al artei baroce din tară.
Încastrarea altarului în stil rococo a fost adăugată la sfârsitul sec. al XVIII-lea. Casa parohială cu etaj a fost cosntruită din piatră si cărămidă pe la 1500.
Cod Monument:SB-II-a-A-12369
Nr. vizualizări:6481
Data ultimei vizualizări:2024-04-24 17:58:56
Data ultimei actualizări:2015-10-16 16:29:45
Data încărcării pe sit:2005-10-11 11:38:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-26
Contor: 149

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea