Sasaus :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Săsăuș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Săsăuș
Comună:Chirpăr
Județ:Sibiu
Adresa:strada Bisericii nr. 195
Cod poștal:557081
Telefon :0786... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.chirpar.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Alexandru Copaceanu
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Monument istoric, biserica a fost construita de credinciosii din Sasaus in anul 1792, in stil bizantin, cu elemente gotice.
Turnul este inalt de 17 m iar locasul este zidit pe o suprafata de 150 mp. In turnul bisericii se gasesc 3 clopote: unul poarta inscriptia " fabrica de clopote Oituz" proprietar Gh. Dumitrescu si dateaza din 1920, altul a fost cumparat de romanii din Sasausi plecati in America tot in 1920, de la firma "Schieb si Kaunitz" din Sibiu. Clopotul cel mic dateaza din 1741.
Biserica este pictata in interior de fratii Vasile Grecu si Alexandru Grecu originari din Sasausi. In prezent pronaosul nu are pictura deoarece a fost darimat in anul 1947. Cupola nu a mai fost refacuta plafonul fiind drept .
Biserica este electrificata.
Alte informații:Biserica a fost construită din piatră și cărămidă, pe cheltuiala credincioșilor, în anul 1741. Datarea este însă incertă; câteva elemente au concurat la stabilirea acestei date: inscripția de pe clopotul mic din turnul clopotniță - „Să se știe că acest clopot al . . . . . . . . . . . . . s-a făcut în casa lui Stanislavă și B. M. (?) anii 1741” - și inscripția ușii pronaosului – 1780. Această ușă a fost adusă de la Mănăstirea din Piscul Hotarului din Săsăuș, susține Maria Zintz în volumul „Zugravi din sudul Transilvaniei în secolele XVIII-XIX. Familia de zugravi Grecu”. Specialiștii Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național consideră însă că o cercetare arheologică ar putea coborî datarea până în secolul al XVII-lea, deoarece biserica a suferit mai multe intervenții structurale care au transformat-o fundamental.
Biserica are un plan dreptunghiular alungit, încheiat spre răsărit cu o absidă poligonală decroșată. În partea vestică este amplasat turnul clopotniță de forma unei prisme cu plan rectangular, care asigură și intrarea în nava centrală dinspre est. Edificiul are dimensiuni medii între bisericile românești de zid (26 metri x 8 m) și păstrează sistemul mononavat de biserică-sală, specific arhitecturii ecleziastice din sudul Transilvaniei. Altarul este boltit și naosul are cupolă, iar bolta pronaosului, care s-a prăbușit în anul 1947, nu a mai fost refăcută, tavanul fiind aici plat. Turnul lăcașului de cult, înalt de 17 m, are trei clopote, cel mai vechi de aceeași vârstă cu biserica. Deosebite sunt arcadele monumentale angajate pe pereții exteriori, ce se regăsesc și la alte biserici ortodoxe din zonă. Din pictura realizată în 1782, de frații Alexandru și Nicolae Grecu, se mai păstrează fragmente în altar și pronaos.
Alexandru și Nicolae Grecu au fost primii zugravi ai familiei, școliți de către Pantelimon Zugravul din Horezu. Originari din Arpașu de Jos, cei doi frați s-au stabilit la Săsăuș, biserica de aici fiind prima dintr-un lung șir pe care le-au pictat și din care se mai păstrează douăsprezece. Compozițiile realizate de ei dau dovadă de simț cromatic și de știința îmbinării spațiului. Acestea se caracterizează prin originalitate și prin abordarea satirică atât a temelor sociale, cât și a unora dintre compozițiile religioase.
Cod Monument:SB-II-m-B-12541
Nr. vizualizări:4945
Data ultimei vizualizări:2022-05-25 09:18:49
Data ultimei actualizări:2015-10-16 17:44:27
Data încărcării pe sit:2005-10-10 19:09:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-11-18
Aparat: NIKON E8800
Contor: 134

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu