Ocisor :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Ocișor
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ocișor
Comună:Vața de Jos
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 34
Cod poștal:337507
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaVataDeJos.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Gornic Marcel
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în secolul al XVIII-lea, pictură din 1802 și în 1820.
Potrivit tradiției, biserica ar fi fost înălțată în ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea în satul Mermești (județul Arad) , de unde s-ar fi mutat pe amplasamentul actual în anul 1804, dată sugerată de pisania decorului iconografic al absidei: „Acest altar s-au zugrăvit cu plata acestor oameni Horga Ion cel bătrân, Horga Ion, Petru Lup, Trifan cel tânăr, Busdan Rista, Horga Blaj, pentru sufletele lor și ale părinților, anul 1804 octombrie în 14 zile”. Această etapă este atribuită lui Mihail Borșoș, cel care a revenit la Ocișor în 1820 pentru zugrăvirea tâmplei și a ușilor împărătești. Diferit, naosul fusese pictat în ultimul pătrar al secolului al XVIII-lea de cunoscutul meșter zărăndean Constantin din Rișca.
Multiplele reparații survenite de-a lungul timpului au consolidat infrastructura edificiului, dar i-au diminuat mult din valoarea artistioă; una dintre acestea, desfășurată în 1899, este consemnată pe filele unei evanghelii (Sibiu, 1802) româno-chirilice. Ampla renovare din anul 1967 a redat bisericii înfățișarea exterioară de odinioară, prin îndepărtarea stratului inestetic de tencuială și prin reacoperirea cu șiță (reînnoită în 2009) a edificiului și a frumoasei sale turle de inspirație barocă, în formă de bulbi suprapuși. În schimb bolta interioară de scânduri a fost înlocuită, pierzându-se astfel pentru totdeauna valorosul veșmânt mural care o împodobea
Alte informații:Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Ocisor, asezare atestata documentar in anul 1439 (”Kisolch” - C. Suciu, op. cit. V. II. p. 7) a fost inaltata la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Planul edificiului este cel dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Deasupra pronaosului se ridica clopotnita nu prea inalta, cu flesa de inspiratie baroca, realizata printr-o insiruire de bulbi, totul invelit in sita.
De-a lungul vremii biserica a fost de mai multe ori reparata, suferind uneori neinspirate modificari, au fost scoase cadrele usilor, s-a renuntat la peretele dintre pronaos si naos, au fost retezete consolele, au fost tencuiti peretii exteriori, etc. Pictura bisericii a fost atribuita zugravului M. Borsos (I. Cristache-Panait
op. cit. p. 206) . In ultimul deceniu, mult prea aproape de valorasul monument din lemn s-a construit o noua biserica din zid, care stanjeneste vechea ctitorie nu numai prin apropiere ci si printr-o arhitectura putin inspirata.
Cod Monument:HD-m-B-03373
Nr. vizualizări:8495
Data ultimei vizualizări:2022-05-25 12:33:45
Data ultimei actualizări:2019-01-11 09:40:37
Data încărcării pe sit:2005-10-07 10:13:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-21
Contor: 160

Vedere din față
Foto: Țetcu Mircea Rareș