Miercurea-Ciuc :: Catedrala Episcopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Episcopală
Miercurea-Ciuc
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Miercurea-Ciuc
Județ:Harghita
Adresa:strada Cetății
Cod poștal:530110
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacvhr.ro, www.miercureaciuc.ro, www.judetulHarghita.ro, www.prefecturaHR.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica de parohie pina in anul 1994 , ctitorita din zid de catre credinciosii orasului, sub Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului, intre anii 1929 si 1936.
Forma arhitecturala in stil bizantin, plan trilobat;
exterior cu 3 turle, fatade cu un singur brau impletit, in rest nedecorate, interior cu cupole , picturi morale in ulei in stil bizantin, executate in 1936 de pictorul Gheorghe Belizarie din Pitesti, fratele pictorului D. Belizarie.
Prin purtarea de grija a Episcopului de Alba Iulia , Emilian Birdas, in anii 1988-1990 s-a reparat biserica si s-a restaurat pictura de pictor Elena Vasilescu din Bucuresti.
Știri despre biserică:

»  Floriile la Miercurea Ciuc (2019-04-22)

 Închide 

Floriile la Miercurea Ciuc

[2019-04-22]
de Gheorghe Anghel

În ziua sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a liturghisit în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.
Omilia ierarhului a avut ca teme principale ungerea din Betania și Intrarea Domnului în Ierusalim.
Preasfinția Sa a evidențiat c㠄Iuda cârtitorul, un fur și trădător, voia să se vândă mirul”, îns㠄Maria a prevăzut că Iisus Domnul nu va avea parte de întreg ritualul înmormântării”, fapt pentru care „a luat o litră cu mir de nard curat de mare preț și a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului ei”.
După Liturghie, Episcopul Andrei a binecuvântat cu agheasmă crengile de salcie, care mai apoi au fost împărțite credincioșilor, informează Episcopia Covasnei și Harghitei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Episcopal㠄Pocrov” din Miercurea Ciuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 850, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Sărbătoarea Botezului Domnului la Miercurea Ciuc (2019-01-07)

 Închide 

Sărbătoarea Botezului Domnului la Miercurea Ciuc

[2019-01-07]
de Gheorghe Anghel

În ziua sărbătorii Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.
În omilia sa, ierarhul a vorbit despre personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul pe care l-a numit „personalitate puternică, închinat lui Dumnezeu încă de la naștere, călugăr prin vocație” care „a trăit în singurătate, asceză și contemplație”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată Slujba Aghesmei Mari, informează Eparhia Covasnei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1204, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  La hramul Catedralei din Miercurea Ciuc, Episcopul Andrei a vorbit despre virtuțile Sf. Nicolae (2018-12-06)

 Închide 

La hramul Catedralei din Miercurea Ciuc, Episcopul Andrei a vorbit despre virtuțile Sf. Nicolae

[2018-12-06]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul hramului istoric al Catedralei din Miercurea Ciuc, Episcopul Covasnei și Harghitei a vorbit joi despre virtuțile Sfântului Nicolae despre care a spus că este „blând și bun” și c㠄se uită cu dragoste la toți din icoană, așa cum mărturisește Octavian Goga în poezia Pace”.
Totodată, în cuvântul de la Liturghie, ierarhul a precizat că sfântul Nicolae „este moșul blând și bun care aduce daruri copiilor”.
„Se naște în jurul anului 270 în Patara Lichiei, sud-estul Turciei, din părinții Teofan și Nona. Primește o educație aleasă din partea unchiului Nicolae care păstorea Mira Lichiei. Este hirotonit preot și diacon, apoi episcop pentru eparhia Mira Lichiei, iar la Sinodul I Ecumenic din anul 325, a condamnat erezia și pe ereziarhul Arie”, a precizat Preasfinția Sa.
Răspunsurile la strană au fost date de către Corala Episcopala din Miercurea Ciuc, informează Episcopia Covasnei și Harghitei.
Catedrala a fost construită între anii 1929-1936 de preotul Gheorghe Cerbu și credincioșii români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a târnosit-o în ziua de 8 noiembrie 1936.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1144, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  7 ierarhi au binecuvântat lucrările de restaurare executate la Catedrala din Miercurea Ciuc (2018-10-02)

 Închide 

7 ierarhi au binecuvântat lucrările de restaurare executate la Catedrala din Miercurea Ciuc

[2018-10-02]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul hramului secundar, de Acoperământul Maicii Domnului, șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au binecuvântat lucrările de restaurare executate la Catedrala din Miercurea Ciuc, informează Episcopia Covasnei.
Slujba de binecuvântare și Sfânta Liturghie din 1 octombrie au fost oficiate de Mitropoliții Laurențiu al Ardealului și Irineu al Olteniei, de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, de Episcopii Nicodim al Severinului și Strehaiei, Andrei al Covasnei și Harghitei, Gurie al Devei și Hunedoarei, și Siluan al Ungariei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul vocal al Catedralei Mitropolitane din Craiova.
În cadrul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Irineu a rostit o omilie despre Maica Domnului, iar Mitropolitul Ardealului i-a îndemnat pe toți să participe la Referendumul din 6-7 Octombrie.
Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit tuturor și a acordat distincții de vrednicie celor care s-au implicat în lucrarea de reînnoire a Catedralei Episcopale.
Biserica cu hramul ,,Sf. Ier. Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită între anii 1929-1936.
După înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în anul 1994, biserica a devenit Catedrala Episcopală, eveniment prilejuit de instalarea primului ierarh al Eparhiei, actualul Mitropolit al Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1181, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Episcopul Andrei a slujit de Rusalii la Miercurea Ciuc – în imagini (2018-05-28)

 Închide 

Episcopul Andrei a slujit de Rusalii la Miercurea Ciuc – în imagini

[2018-05-28]
de Gheorghe Anghel

În duminica Rusaliilor, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie și vecernia în Catedrala din Miercurea Ciuc.
În omilia Sa ierarhul a vorbit despre Duhul Sfânt și urmările lucrării sfințitoare ale Acestuia.
Tot duminică, Preasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a Paraclisului Episcopal din incinta Centrului Eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei, din Miercurea Ciuc.
Noua biserica va purta hramurile „Soborul Sfinților Apostoli” și „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1285, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  3 ierarhi au slujit la hramul istoric al catedralei din Miercurea Ciuc (2017-12-07)

 Închide 

3 ierarhi au slujit la hramul istoric al catedralei din Miercurea Ciuc

[2017-12-07]
de Gheorghe Anghel

Covasna
Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc și-a serbat miercuri hramul istoric. La invitația Preasfințitului Părinte Andrei, Chiriarhul Locului, au coliturghisit: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.
Omilia a fost rostită de PS Lucian care a subliniat importanța activității Sfântului Ierarh Nicolae în viața credincioșilor fiind un model de apărător al credinței în Sfânta Treime.
La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Andrei a acordat lui Necolae Viorel Radocea, Subprefectul județului Covasna, distincția Crucea Eparhială pentru mireni. Totodată, Ierarhul a prezentat Gramata Mitropolitan㠖 Crucea Șaguniană pentru mireni acordată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, lui Andrei Adrian – Jean, Prefectul Județului Harghita.
Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, Departamentul Covasna și Harghita, a acordat Preasfințitului Părinte Andrei, prof. Nicu Vrabie de la Colegiul Național Octavian Goga din Miercurea Ciuc și domnului Andrei Adrian – Jean titlul de Cetățean de Onoare al comunității românești din județul Harghita.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Catedralei Episcopale, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au adus cinstire unui fragment din Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae – Arhiepiscopul Mira Lichiei care se află în Paraclisul Sfântul Ioan Gură de Aur din Reședința Eparhială.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1511, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc în prezența Mitropolitului Ardealului (2017-10-01)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc în prezența Mitropolitului Ardealului

[2017-10-01]
de Aurelian Iftimiu

Hram Miercurea Ciuc în prezența Mitropolitului Laurențiu al Ardealului
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a prezidat Sfânta Liturghie celebrată duminică la Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc cu ocazia sărbătorii patronale a catedralei, Acoperământul Maicii Domnului.
Coslujitori pentru Sfânta Liturghie din data de 1 octombrie au fost următorii ierarhi:
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Potrivit site-ului eparhial, în predica sa, Mitropolitul Ardealului a făcut referire la importanța cinstirii Maicii lui Dumnezeu în Biserica Ortodoxă și a evidențiat evlavia poporului român pentru Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
În acest cadru a fost încheiat în mod festiv ediția a doua a proiectului „Drumul către lumină”, organizat de Asociația social-educativ㠄Andrei Șaguna”, desfășurat în parteneriat cu Episcopia Covasnei și Harghitei, prin Departamentul pentru cateheză și activități cu tineretul. Acest proiect a fost cofinanțat de Consiliul Județean Harghita și a avut ca obiectiv organizarea de pelerinaje pentru tineri la mănăstirile din județul Covasna. Preasfințitul Părinte Andrei a acordat diplome de participare.
În aceeași zi, Mitropolitul Laurențiu a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni” Generalului de Brigadă (r) Giurcă Marius, fost comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1602, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  PS Andrei: Icoanele ne învață drumul către Împărăția Cerurilor (2017-03-08)

 Închide 

PS Andrei: Icoanele ne învață drumul către Împărăția Cerurilor

[2017-03-08]
de Gheorghe Anghel

PS Andrei - Duminica Ortodoxiei 2017
Credincioșii ortodocși din Miercurea Ciuc au sărbătorit duminica aceasta, alături de Chiriarhul lor, biruința Ortodoxiei asupra tuturor rătăcirilor doctrinare de la dreapta credință.
Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din municipiu și le-a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Duminicii Ortodoxiei, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Astăzi mărturisim dreapta credință, prăznuim biruința Bisericii asupra tuturor ereziilor și mai ales cinstirea sfintelor icoane, le-a spus Preasfințitul Părinte Andrei în cuvântul rostit duminică, 5 martie 2017.
Referitor la cinstirea icoanelor, Ierarhul a explicat că acestea sunt forme de mărturisire a dreptei credințe și că ne învață drumul către Împărăția Cerurilor.
În icoană vedem cerul unit cu pământul, de aceea icoanele sunt pictate pe fond auriu și au nimbul de lumină care înconjoară chipul sfinților. Icoanele sunt ferestre către Împărăția Cerurilor, a concluzionat Preasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei i-a binecuvântat pe credincioși și i-a îndemnat să apere Ortodoxia și să aducă cinstire sfintelor icoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1903, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Miercurea Ciuc | PS Andrei a slujit la Catedrala episcopală (2017-02-14)

 Închide 

Miercurea Ciuc | PS Andrei a slujit la Catedrala episcopală

[2017-02-14]
de Gheorghe Anghel

PS Andrei slujind la Miercurea CIuc - 2017
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat duminica aceasta, 12 februarie 2017, Sfânta Liturghie în Catedrala din Miercurea Ciuc, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să îmbine postul cu rugăciunea și le-a explicat textul evanghelic duminical.
Tatăl celor doi fii este simbolul Tatălui ceresc, fiul neascultător reprezintă lumea răzvrătită, iar țara îndepărtată păcatul, a spus Preasfinția Sa făcând referire la pilda Fiului risipitor.
PS Andrei a subliniat că Dumnezeu ne așteaptă pe fiecare dintre noi, ca pe Fiul risipitor, să ne întoarcem pe calea mântuirii.
Tatăl cel ceresc așteaptă de-a pururea întoarcerea noastră, schimbarea firii păcatului cu firea duhovnicească a hainei de lumină cu care se îmbracă toți cei ce trec prin Taina Sfântului Botez, curățită prin baia lacrimilor îndreptării, a transmis Ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Parohiei Axente Sever, aflată sub ascultarea canonică a Arhiepiscopiei Sibiului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1745, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Catedrala din Miercurea Ciuc: Binecuvântare arhierească la trecerea dintre ani (2017-01-04)

 Închide 

Catedrala din Miercurea Ciuc: Binecuvântare arhierească la trecerea dintre ani

[2017-01-04]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, fost prezent duminică, 1 ianuarie 2016, la Catedrala Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Miercurea Ciuc unde a oficiat o slujbă de Te-Deum. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Andrei, a evidențiat binefacerile pe care Dumnezeu le revarsă asupra poporului binecredincios care stă aproape de Biserică, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Nicolae Bănucu a fost hirotonit preot pentru parohia Sâncrăieni, protopopiatul Miercurea Ciuc din județul Harghita. La sfârșitul slujbei, ierarhul a binecuvântat poporul lui Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1969, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Șase ierarhi ai Bisericii noastre au slujit la Miercurea Ciuc. Hram la Catedrala Episcopală (2016-10-02)

 Închide 

Șase ierarhi ai Bisericii noastre au slujit la Miercurea Ciuc. Hram la Catedrala Episcopală

[2016-10-02]
de Iulian Dumitrascu

sase-ierarhi-ai-bisericii-noastre-au-slujit-la-miercurea-ciuc-sarbatoare-de-hram-la-catedrala-episcopala
Catedrala Episcopală Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Miercurea Ciuc și-a sărbătorit sâmbătă, 1 octombrie 2016, hramul, după cum informează site-ul oficial al Episcopiei Devei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor format din șase ierarhi ai Bisericii noastre, după cum urmează: Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Hargitei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre minunata lucrare a Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc, ea fiind cea prin care, cu harul Duhului Sfânt, a venit în lume izbăvirea și luminarea noastră, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să fie rugători fierbinți către Maica Domnului, pentru ca să mijlocească înaintea Tronului ceresc la curățirea și mântuirea sufletelor noastre.
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o dublă festivitate de premiere, fiind premiați atât elevii Eparhiei Covasnei și Harghitei cu rezultate deosebite la olimpiada de religie de anul acesta, cât și un grup de 25 de tineri care au participat la pelerinajul Drumul către lumină, pelerinaj în care micii pelerini au vizitat toate mănăstirile din județul Harghita.
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, a adresat un cuvânt de mulțumire atât soborului de ierarhi, preoți și diaconi prezenți la sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale, dar și tuturor reprezentanților autorităților centrale și locale și tuturor credincioșilor veniți să ia parte la bucuria comunității.
După Sfânta Liturghie, soborul de ierarhi, preoți și diaconi a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare a Centrului eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1844, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala din Miercurea Ciuc (2016-04-30)

 Închide 

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala din Miercurea Ciuc

[2016-04-30]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Denia din Joia Mare (28 aprilie 2016) la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, informează Alexandru Moroianu Consilier Comunicații Media al Eparhiei Covasnei și Harghitei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de soborul de maici de la Reședința Episcopală.
La sfârșitul deniei, Preasfințitul Părinte Andrei a sfințit icoana în care sunt reprezentați Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Aceasta au fost așezate lângă racla în care se află fragmente din moaștele acestor sfinți.
„Iubiți frați și surori, citiți acatistele sfinților și rugați-vă să mijlocească la Tatăl cel Ceresc, să dăruiască lumii pace. Avem modele ale sfințeniei, de aceea să luăm exemplul răbdării și smereniei lor, dar mai ales statornicia în dreapta credință”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul adresat celor prezenți.
***
Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1923, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc (2015-12-09)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc

[2015-12-09]
Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae din Miercurea Ciuc și-a serbat ocrotitorul duminică, 06 decembrie 2015, pe sfântul ierarh Sfântului Nicolae. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul lăcașului de cult, înconjurat de un numeros sobor de preoți.
„Cu acest prilej părintele profesor Ioan Ică jr. a ținut un cuvânt de învățătură unde a transmis auditoriului faptul că Sfântul Nicolae este prietenul nostru și că ne aflăm la mijlocul călătoriei de 40 de zile spre taina Betleemului. Părintele a afirmat că sfinții, prin viața lor, sunt Evanghelia întrupată ca manifestare a iubirii față de Dumnezeu, semeni și noi înșine. Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu că a revărsat har peste har și că ocrotește această regiune binecuvântată, a făcut apel la iubire și înțelegere”, a precizat Pr. Sebastian Pârvu, Consilier Cultural al Episcopiei.
În această zi, Preasfințitul Părinte Andrei a hirotonit întru preot pe diaconul Gheorghe Radu pe seama parohiei Barcani I, județul Covasna. Totodată, în cadrul slujbei, preoții garnizoanelor militare din cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei: Ioan Cucu, Adrian Lazăr,Mihai Mitrea și pr. Ovidiu Mreșan au primit distincția de iconom stavrofor. De asemenea au fost acordate distincții mirenilor care au sprijinit activitatea pastorală și de misiune a eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2135, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Conferința preoțească de toamnă a clericilor in Eparhia Covasnei și Harghitei (2015-10-23)

 Închide 

Conferința preoțească de toamnă a clericilor in Eparhia Covasnei și Harghitei

[2015-10-23]
La Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc a avut loc joi, 22 octombrie 2015, conferința preoțească de toamnă a clericilor in Eparhia Covasnei și Harghitei. Evenimentul a fost prezidat de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și a avut ca invitat special pe arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
În deschiderea lucrărilor Preasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său, părintele prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr a evidențiat importanța „școlii liturgice” în pregătirea duhovnicească a credincioșilor.
„Părintele profesor Ioan Ică a pus accent pe ideea de Sfântă Liturghie ca și continuitate a vieții creștinului, afirmând că, în ceea ce privește pregătirea duhovnicească a credinciosului, cea mai mare și mai minunată școală este școala liturgică. De asemenea, a accentuat faptul că în cursul unei săptămâni zilele de miercuri și vineri trebuie identificate ca zile ale Pătimirii Mântuitorului, în așa fel încât în momentul în care creștinul ajunge în ziua de duminică să aibă sentimentul pascal”, a precizat Părintele Sebastian Pârvu, Consilier cultural al Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit părintelui profesor Ioan Ică jr. pentru cuvintele ziditoare și i-a adresat invitația de a mai fi prezent în Eparhia Covasnei și Harghitei și cu alte ocazii.
Păstori sufletești ai sfintelor altare din Episcopia Covasnei și Harghitei
La final a fost lansată cartea Păstori sufletești ai sfintelor altare din Episcopia Covasnei și Harghitei.
„Este o carte document care se dorește a fi un mijloc pentru cei care se apleacă asupra cercetării istoriei ținând cont că în această zonă mai specială, unde se știe că din punct de vedere numeric românii sunt minoritari, istoria bisericească este identificată cu istoria românilor. În această lucrare de aproape 300 de pagini cititorul poate găsi o serie de informații despre ierarhii care s-au născut în Episcopia Covasnei și Harghitei și pe urmă au slujit altarul Bisericii noastre la diferite scaune eparhiale. Desigur, ne-am gândit la Patriarhul Miron Cristea, primul Patriarh al României, la Mitropolitul Nicolae Colan, precum și la Episcopii: Iustinain Teculescu, Veniamin Nistor, Emilian Antal. În continuare am redat aspecte din viața Înaltpreasfințitului Ioan, primul Întâistătător al Episcopiei Covasnei și Harghitei, actualmente Mitropolit al Banatului, Preasfințitul Părinte Andrei Moldovan, Chiriarhul Locului, Preasfințitul Sofian Brașoveanul și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, ultimii doi fiind născuți în Eparhia noastră. Lucrarea continuă cu un șir al protopopilor din sec. 18 până în prezent care s-au remarcat prin jertfelnicia de care au dat dovadă în slujirea Bisericii noastre, monahi și monahii din arcul intracarpatic și nu în ultimul rând preoți slujitori din Episcopia noastră care au dat dovadă de statornicie și credință în păstorirea credincioșilor”, a mai precizat părintele Sebastian Pârvu.
Volumuleditat de Centrul Ecclesiastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan din Sfântu Gheorghe îi are ca autori pe Broaner Erich Mihail, Lăcătuș Ioan și pr. Sebastian Pârvu.
Evenimentul a fost organizat în contextul anului 2015 - Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfân­tu­lui Ioan Gură de Aur și al ma­rilor păstori de suflete din epar­hii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2101, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08

»  Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc (2010-12-04)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc

[2010-12-04]
Catedrala episcopală ortodoxă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc își prăznuiește luni, 6 decembrie, ocrotitorul, informează Radio TRINITAS. La sărbătoare sunt așteptați mulți credincioși și colindători.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4045, Ultimul acces: 2020-07-12 04:00:08


Nr. vizualizări:3918
Data ultimei vizualizări:2020-07-12 04:00:09
Data actualizare:2005-10-04 09:12:05
Data încărcării:2005-10-04 09:12:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:17
Fotografi:Dan Deva: 7, Nelu_Pozaru: 6, Voluntar: 1, internet: 1, Basilica.ro: 1, CarpatBike: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-24
Contor: 113

Vedere din față
Foto: CarpatBike

Data: 2012-10-04
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-24
Aparat: BenQ Corporation DC C103X series
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2012-10-04
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-12-07
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-01-12
Contor: 36

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2012-10-04
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-04-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 44

Vedere dinspre policlinica
Foto: Dan Deva

Data: 2012-10-04
Contor: 7

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-24
Aparat: BenQ Corporation DC C103X series
Contor: 18

Vedere din față
Foto: Dan Deva

Data: 2012-10-04
Contor: 10

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-03-30
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2012-10-04
Contor: 9

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-24
Aparat: BenQ Corporation DC C103X series
Contor: 10

Intrarea
Foto: Dan Deva

Data: 2011-11-24
Aparat: BenQ Corporation DC C103X series
Contor: 8

Din Lateral
Foto: Dan Deva

Data: 2009-04-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 35

Bulevardul trandafirilor
Foto: Dan Deva


Setul de Fotografii 2