Baia Mare :: Catedrala Episcopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Episcopală
Baia Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Baia Mare
Județ:Maramureș
Adresa:Bulevardul Unirii nr. 17
Cod poștal:430232
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @catedrala-baia-mare.ro
Adresa web Biserica:www.catedrala-baia-mare.ro
Adrese utile:www.episcopiammsm.ro, www.baiaMare.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:protosinghelul Casian Filip
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:La re-pornirea lucrărilor proiectul catedralei a fost re-gândit și a rezultat un nou proiect care sa răspundă mai bine cerințelor, în conformitate cu tradiția Bisericilor Ortodoxe și care să fie reprezentativ pentru aria de cuprindere a Episcopiei, Catedrala va avea următoarele dimensiuni: 85m lungime, 50m lățime și 96m înălțime, având în vedere și amplasamentul deosebit care o pune în valoare cel mai bine, fiind cap de perspectivă a B-lui Unirii.
În vederea coordonării acestor lucrări, P. S. JUSTIN a numit aici un administrator, în persona arhidiaconului Nifon Motogna, de la Mănăstirea Rohia, pentru a gestiona administrativ și economic cât mai bine această mare și grea lucrare, și a o pregătii pentru târnosirea care a avut loc în data de 09 sept. 2003, de către P. F. PETROS al VII-lea și P. F. TEOCTIST al României împreună cu un numeros sobor de arhierei, preoți și mii de credincioși.
În anul 2005 s-au început lucrările de zidire a catedralei propriu-zise, de la cota +0, 00 în sus, ajungând la finele anului 2006 la cota +9, 70m.
Sa atins cota +19, 60m la finele anului 2007.
În prezent (2008) , lucrările la catedrală se află la cota +24 m nădăjduind ca la finele anului sa atingem cota +31m.
Alte informații:Catedrala are program și rânduială de mănăstire.
Donatii pentru constructia Catedralei:
IBAN: RO02RNCB0182034142300001 - BCR Baia Mare
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  În Catedrala din Baia Mare „a răsunat” Centenarul României (2018-10-30)

 Închide 

În Catedrala din Baia Mare „a răsunat” Centenarul României

[2018-10-30]
de Sorin Ionițe

Concertul coral-simfonic „Răsună Centenarul României” a fost susținut duminică seara în Catedrala Episcopală din Baia Mare de Corala „Arhanghelii” și orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”.
La eveniment au fost prezenți Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului și Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul.
Concertul a fost susținut de Corala „Arhanghelii” a preoțimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, acompaniată de orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, dirijată de Ștefan Novak, solist vocal Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare.
Programul a cuprins piese orchestrale și corale patriotice scrise de compozitori și poeți români. A recitat artistul Carol Erdos. Adaptările orchestrale au fost realizate de compozitorul clujean Alexandru Ștefan Murariu.
La finalul concertului, Episcopul Iustin a oferit doamnei profesoare Ramona Boitor Socolan, Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, „în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru contribuția semnificativă adusă la organizarea Concertului coral-instrumental «Răsună Centenarul României»”.
Aceeași distincție a fost oferită și Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare.
Later edit:
La prezentarea evenimentului din 28 octombrie 2018 a fost omisă de autor hotărârea 346/2018 prin care Sf. Sinod a stabilit ca activitățile culturale și artistice să nu fie organizate în lăcașuri de cult, ci în alte spații ale parohiilor, sau în spații publice închiriate pentru acest scop, pentru a evita tendințele de auto-secularizare a spațiului sacru.
Precizăm că evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri merită toată atenția publicului nostru, dar nu încurajam organizarea lor în lăcașuri de cult, ci respectarea hotărârilor Sf. Sinod.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2429, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Biserica lui Hristos ne cheamă la iertare, împăcare și iubire – Episcopul Iustin (2018-08-14)

 Închide 

Biserica lui Hristos ne cheamă la iertare, împăcare și iubire – Episcopul Iustin

[2018-08-14]
de Iulian Dumitrașcu

„Biserica lui Hristos ne cheamă și ne îndeamnă să ne pregătim prin post și rugăciune, și fapte bune, prin iertare, împăcare și iubire”, a spus duminică Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului.
În omilia rostită la Catedrala Episcopal㠄Sfânta Treime” din Baia Mare, ierarhul a subliniat c㠄Biserica cheamă societatea la împăcare, să fie creativă, nu distructivă, să semene cu Creatorul”.
„În această perioadă se cuvine să ne răstignim dorința de răzbunare și să ne înfrânăm mânia. Să răstignim mânia noastră și dorința de răzbunare. Altfel, nu ne putem numi creștini. Altfel, nu putem primi iertare de la Dumnezeu, că avem nevoie de iertare în fiecare clipă, în fiecare moment”.
„Trebuie să binecuvântăm, să iubim și să iertăm ca să fim bunecuvântați, iubiți și iertați de Dumnezeu și de ceilalți”, a îndemnat Părintele Episcop.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Andrei Cosmin Pop, iar diacon tânărul teolog Valeriu Mircea Vana, notează site-ul oficial al Eparhiei Maramureșului și Sătmarului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2554, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Pilda de pocăință a Sf. Maria Egipteanca este încurajatoare pentru noi – PS Iustin (2018-03-22)

 Închide 

Pilda de pocăință a Sf. Maria Egipteanca este încurajatoare pentru noi – PS Iustin

[2018-03-22]
de Iulian Dumitrașcu

PS Iustin a oficiat miercuri Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Episcopală din Baia Mare. În cuvântul rostit, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a subliniat c㠄pilda de pocăință a Sf. Maria Egipteanca este încurajatoare pentru noi”.
Sfânta Maria Egipteanca este pomenit㠄în perioada Postului Mare ca să nu deznădăjduim niciodată, orice cădere sau orice păcat am avea, pentru că Hristos Domnul are putere și prin râvna și rugăciunea noastră, prin mijlocirea Maicii Domnului și a sfinților. Sfânta a devenit un fel de fiică a Maicii Domnului”, a spus Preasfinția Sa.
Credincioșii participanți au purtat lumânări în mâini și s-au rugat împreună cu ierarhul locului. Printre aceștia au fost foarte mulți tineri elevi și studenți de la școlile băimărene.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de cântăreții Catedralei și un grup de arhidiaconi, diaconi și teologi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2967, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Canonul Cel Mare oficiat de PS Iustin la Baia Mare (2018-02-20)

 Închide 

Canonul Cel Mare oficiat de PS Iustin la Baia Mare

[2018-02-20]
de Gheorghe Anghel

Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată la Caedrala din Baia Mare de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului. La finalul canonului, ierarhul a rostit o omilie în care a vorbit despre perioada Postului Mare.
Dintre slujbele care se săvârșesc în perioada Postului Sfintelor Paști se distinge Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Numit și Canonul cel Mare, el cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul este structurat din nouă cântări, sau pesne, tema centrală fiind sublinierea stării de păcătoșenie a sufletului.
O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul, prin Jertfa de pe Cruce. Sfântul Andrei Criteanul ne amintește necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, îndumnezeire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3025, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Catedrala episcopală din Baia Mare | Au fost stabilite lucrările următoare și obiectivele pentru anul în curs (2018-02-10)

 Închide 

Catedrala episcopală din Baia Mare | Au fost stabilite lucrările următoare și obiectivele pentru anul în curs

[2018-02-10]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat vineri ședința tehnică ce a avut loc la Catedrala Episcopal㠄Sfânta Treime” din Baia Mare în legătură cu etapele de construcție care se vor derula în acest an la sfântul lăcaș.
La ședință au participat Prof. Arh. Dorel Cordoș, proiectant și șef de proiect al catedralei, Prof. Dr. Ing. Gelu Zaharia, proiectantul structurii de rezistență, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, alți specialiști și angajați ai centrului eparhial.
Pe ordinea de zi au fost trecute lucrările propuse de Arhid. Dr. Nifon Motogna pentru a fi realizate în acest an și supuse aprobării:
finalizarea acoperișului cupolei (aprox. 700 – 750 mp);
pictarea cupolei și a stâlpilor până la centura intermediară;
montarea balizajului și iluminatul ornamental al crucii;
demontarea eșafodajului metalic de la cota +47,65 m;
realizarea soclului perimetral, a scărilor și a contraforților (+devierile instalațiilor de apă și canalizare, gaz și curent electric);
sistematizarea vertical㠖 aducerea terenului la cota finală și refacerea aleii;
confecționarea și montarea geamurilor;
finisaje exterioare de la cota +34 m la cota +48 m (baza turnului);
proiectarea și realizarea instalațiilor de iluminat, sonorizare, încălzire etc.;
finalizarea caselor de scară nr. 1, 3 și 4 și montarea unui ascensor în scara nr. 2;
construirea diafragmelor interioare de pe solee și iconostas, precum și a celor de la intrare în catedrală;
tencuieli interioare.
După ședința tehnică, PS Iustin împreună cu echipa tehnică a efectuat o vizită pe șantierul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” și a făcut unele recomandări funcționale.
Aceste lucrări de mare amploare se preconizează a fi finalizate până la finele acestui an, dacă vor beneficia și de susținere financiară locală, județeană și centrală, ținând cont că este vorba despre un obiectiv de mare importanță din punct de vedere urbanistic, un simbol al Băii Mari, al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, și o emblemă a Ortodoxiei ardelene și românești, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3065, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  ‘Biserica are putere de la Hristos să liniștească natura, s-o binecuvinteze și s-o sfințească’, PS Iustin la Sfințirea Aghesmei Mari pe esplanada Catedralei din Baia Mare (2018-01-08)

 Închide 

‘Biserica are putere de la Hristos să liniștească natura, s-o binecuvinteze și s-o sfințească’, PS Iustin la Sfințirea Aghesmei Mari pe esplanada Catedralei din Baia Mare

[2018-01-08]
de Sorin Ionițe

PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a explicat sâmbătă că unul din scopurile Sfințirii Apei este de a liniști „natura tulburată din cauza omului”. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Baia Mare și slujba Aghesmei Mari pe esplanada locașului de cult.
„Se sfințesc apele cu această ocazie și li se redă liniștea”, a spus PS Iustin. „Se invocă Duhul lui Dumnezeu, Care a venit la Iordan să se pogoare peste ape și să le purifice, să le elibereze de lucrările ostile. Biserica are aceste rânduieli sfinte și le respectă. Prin slujitorii ei, Biserica are putere de la Hristos să liniștească natura, s-o binecuvinteze și s-o sfințească”, a subliniat Preasfinția Sa.
Peste 10.000 litri de apă de izvor au fost aduși și sfințiți spre folosul credincioșilor, notează site-ul oficial al Eparhiei.
„Iată cât de minunat este praznicul Botezului Domnului!” a evidențiat chiriarhul în predica rostită. Preasfinția sa a spus că Praznicul Bobotezei este iubit de credincioși pentru marea putere primită prin Agheasma Mare.
PS Iustin a mai spus că ortodocșii „nu comemorează, ci retrăiesc momentele în care Mântuitorul S-a Botezat” iar „prin întruparea și Botezul Mântuitorului, atât omul a fost restaurat, rezidit, și recreat, cât și creația întreagă și natura.”
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiș, Pr. Florin Hoban, inspector școlar pentru religie, Pr. Claudiu Ciașcai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost oferite de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3357, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Părintele Constantin Necula a primit Crucea Voievodală Maramureșeană. PS Iustin l-a numit „Apostolul tinerilor” (2017-12-12)

 Închide 

Părintele Constantin Necula a primit Crucea Voievodală Maramureșeană. PS Iustin l-a numit „Apostolul tinerilor”

[2017-12-12]
de Sorin Ionițe

PS Iustin i-a oferit duminică Părintelui Constantin Necula, pe care l-a numit „Apostolul tinerilor”, Crucea Voievodală Maramureșeană. Evenimentul a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala episcopală din Baia Mare.
Ceremonialul liturgic a fost oficiat de Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Părintele Necula și cu un sobor de preoți și diaconi din Eparhie.
După citirea textului evanghelic duminical (Lc. 13: 10-17), Pr. Conf. Constantin Necula a rostit o omilie în care a subliniat faptul că Vindecarea femeii gârbove este o Evanghelie despre fiecare dintre noi.
Suntem personajul Evangheliei acesteia. Suntem pe rând când femeia gârbovă, când fariseii ce păzim legea și care-I fixăm Mântuitorului Hristos fișa postului, a spus părintele profesor.
În același context, Pr. Necula a vorbit și despre întâietatea iubirii în fața Legii:
Biserica nu ne-a pus pe preoți să fim feudali peste Ea. Ne-a pus Hristos în biserici slujitorii Lui ca să înțelegem că nu este nici o zi oprită să lucrezi vineri, nu este nici o zi oprită să-l ajuți pe celălalt, nu există nici o lege care să ne interzică să iubim aproapele în zi de praznic și de duminică.
Vorbind despre empatizarea cu cel aflat în suferință, sfinția sa a precizat faptul că înainte de a investi finanțe în vindecarea aproapelui, trebuie să investim iubire.
Trebuie să punem mâna pe bolnav, nu doar să-l privim la aparate, să-l simțim că-i aproapele nostru, că-i carne ca noi, că-i viață ca noi, că-i respirație ca noi, că oricât de bun ai vrea să fii ca medic, boala miroase, bolnavul nu-i de suportat, decât dacă Hristos îl face de suportat împreună cu El.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, cu prilejul acordării Crucii Voievodale Maramureșene, PS Iustin l-a numit pe Părintele Necula „Apostolul tinerilor”.
Cea mai importantă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmatrului i-a fost acordată părintelui profesor „în semn de înaltă apreciere, multă prețuire și părintească recunoștință pentru călătoria duhovnicească pe care o face împreună cu tinerii României creștine spre Hristos, Calea, Adevărul și Viața, cultivând cu gingășie și noblețe voievodală tot ce au mai frumos și mai sublim tinerii vremurilor noastre și îndemnându-i să-și pună cea mai de preț comoar㠖 tinerețea – în slujba Bisericii și a neamului”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I al României. După slujbă, PS Iustin a spus că Majestatea Sa a fost un om vertical, de o moralitate cuceritoare și pilduitoare, un stâlp al demnității, al fidelității față de credința noastră ortodoxă și față de valorile neamului românesc, un bărbat de stat.
În după-amiaza zilei, Pr. Constantin Necula a susținut o conferință în Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3228, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Expoziție de icoane la Catedrala din Baia Mare (2017-07-25)

 Închide 

Expoziție de icoane la Catedrala din Baia Mare

[2017-07-25]
de Gheorghe Anghel

02-expozitie-icoane_w1000_h627_q100
În Muzeul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Catedrala Episcopală din Baia Mare, va avea loc vineri, 28 iulie 2017, începând cu ora 12:00, vernisarea expoziției de icoane realizate în timpul taberei de pictură de la Mănăstirea Rohița.
20-28 iulie 2017: Tabără de pictură la Mănăstirea Rohița
În cadrul manifestării, Pr. Virgil Jicăreanu, consilier eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, va vorbi despre Rolul icoanei în Biserică, 2017 fiind declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.
Evenimentul face parte din programul Zilelor culturale Monahul Nicolae Delarohia – ediția a nouăsprezecea.
Nicolae Steinhardt s-a născut în data de 29 iulie 1912, în comuna Pantelimon de lângă București, într-o familie de origine evreiască. A studiat Dreptul și Literele la Universitatea din București și a fost botezat la 15 martie 1960, în închisoarea de la Jilava. A fost tuns în monahism pe 16 august 1980, la mănăstirea Rohia, așezământ în care și-a petrecut și ultimii ani din viață. A trecut la cele veșnice pe 30 martie 1989.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3373, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Catedrala din Baia Mare: Eveniment cultural dedicat Pr. Nicolae Steinhardt (2017-07-25)

 Închide 

Catedrala din Baia Mare: Eveniment cultural dedicat Pr. Nicolae Steinhardt

[2017-07-25]
de Gheorghe Anghel

Eveniment cultural dedicat Pr. Nicolae Steinhardt
La Catedrala Episcopal㠄Sfânta Treime” din Baia Mare va avea loc vineri, 28 iulie 2017, un eveniment cultural dedicat monahului de la Rohia.
Începnd cu ora 11:00, în Sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, va avea loc lansarea volumului N. Steinhardt despre Eliade, Cioran, Ionescu și Noica. Apariția editorială este îngrijită de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș.
De la intrarea sa în literatură sub semnul lui Antisthius și până în ultima parte a vieții, N. Steinhardt a consacrat mai multe scrieri personalităților și operelor lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu și Constantin Noica. Pe lângă articolele apărute de-a lungul timpului în diferite volume antume sau postume, ediția de față include alte două texte despre Noica, rămase în reviste, și două despre Eliade, dintre care unul inedit, descoperit în Arhiva Mănăstirii Rohia, a declarat Florian Roatiș.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului,
Florian Roatiș, îngrijitorul volumului,
George Ardeleanu și Pr. Ștefan Iloaie, Vicepreședinți ai Fundației „N. Steinhardt”,
Emanuela Stoleriu, redactor șef al Editurii Polirom,
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii „Petre Dulfu” din Baia Mare,
Pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii „George Coșbuc” din Bistrița etc.
Evenimentul face parte din programul Zilelor culturale Monahul Nicolae Delarohia – Ediția a nouăsprezecea

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3376, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  PS Iustin a slujit la hramul Catedralei din Baia Mare. Să nu ne depărtăm de principiile vieții creștine, a îndemnat ierarhul (2017-06-07)

 Închide 

PS Iustin a slujit la hramul Catedralei din Baia Mare. Să nu ne depărtăm de principiile vieții creștine, a îndemnat ierarhul

[2017-06-07]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit duminica acesta în Catedrala Episcopală din Baia Mare, cu prilejul hramului locașului de cult.
La Sfânta Liturghie din ziua Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, 4 iunie 2017, au slujit împreună cu ierarhul un sobor numeros de clerici, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Doxologia, al Catedralei Episcopale, Corul Sfânta Treime, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran, și Corul Sfântul Ioan Damaschin, al Domeniului Teologie de la Centrul Universitar Nord, dirijat de Pr. Lect. Teofil Stan.
Slujba de hram a fost oficiată în partea superioară a locașului de cult, aflată în construcție, care este mai încăpătoare decât cea de la demisol. Cu toate acestea, locașul a fost neîncăpător pentru miile de credincioși, încât mulți au participat la slujbă în afara lui.
În cuvântul rostit, PS Iustin a reflectat la măreția credinței creștine și la valorile ei.
Creștinismul a dat cele mai mari valori culturii și umanității, pentru că se bazează pe inspirația Duhului Sfânt. Câtă vreme omul s-a lăsat purtat de voia lui Dumnezeu, Care i-a arătat calea și l-a inspirat, omul a fost creator desăvârșit, a amintit Chiriarhul.
Să nu ne depărtăm de preceptele și principiile vieții creștine, de morala creștină, de adevărurile de credință și de poruncile lui Dumnezeu, a îndemnat PS Iustin.
Preasfinția Sa a amintit de Duminica părinților și a copiilor, care a fost sărbătorită anul acesta în Duminica Cincizecimii.
Pentru toate familiile, părinții și copiii din țară și de afară ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i întărească, să rămână uniți în jurul valorilor noastre sfinte, sub streașina Bisericii noastre, primind de la Dumnezeu ajutor sfânt în toată lucrarea creștină și mai cu seamă în lucrarea mântuirii, a adăugat ierarhul.
Păstrând tradiția, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat spicele de grâu, care au fost împărțite credincioșilor. De asemenea au fost sfințite câteva icoane ce vor fi donate Liceului Sportiv și G. Barițiu din municipiu.
La final a avut loc premierea câștigătorilor Concursului de muzică bizantină Ziua Învierii, desfășurat în Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3621, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  coane vechi din bisericile de lemn maramureșene expuse în muzeul eparhial din Baia Mare (2017-06-03)

 Închide 

coane vechi din bisericile de lemn maramureșene expuse în muzeul eparhial din Baia Mare

[2017-06-03]
de Sorin Ionițe

Vinerea aceasta în sala-muzeu Sfinții Martiri Brâncoveni din Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, a fost vernisată o expoziție de icoane vechi.
Intitulată Mărgăritare din tezaurul iconografic al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, expoziția prezintă piese de artă sacră din bisericile maramureșene de lemn, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Vernisajul din 2 iunie 2017 s-a desfășurat în contextul Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul Omagial 2017 al Sfintelor Icoane al iconarilor și pictorilor bisericești în Patriarhia Română.
În deschidere, în prezența Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru pictorii Ștefan Zugravul din Șișești, Radu Munteanu din Ungureni și pentru ceilalți pictori bisericești din cuprinsul Eparhiei.
La eveniment au fost prezenți: Cătălin Cherecheș, primarul municipiului, Acad. Marius Porumb, critic și istoric de artă, Prof. Zoe Vida Porumb și sculptorul Dr. Ioan Marchiș, director al Direcției de Cultură a județului Maramureș.
Moderatorul evenimentului a fost Pr. Virgil Jicărean, consilier în cadrul Sectorul patrimoniu sacru și pictură bisericească al Eparhiei.
Primul care a luat cuvântul a fost Primarul municipiului. Cătălin Cherecheș a vorbit despre identitatea culturală și spirituală a zonei și despre importanța Catedralei Sfânta Treime pe care a numit-o inima orașului.
În prelegerea susținută, Acad. Marius Porumb a spus că Maramureșul este un tezaur artistic extraordinar, unde se găsesc cele mai vechi icoane de pe pământul românesc.
PS Iustin a reflectat asupra legăturii dintre artă și spațiul eclesial.
Întoarcerea artei și a culturii în spațiul de cult este singura șansă de a salva cultura, a spus Preasfinția Sa. Ceea ce vedem aici este o întoarcere la rădăcini. Moștenitorul de drept și de fapt al culturii este Biserica. Creștinismul este religia supremei creații, iar ceea ce a dat creștinismul lumii nu a dat nici o religie, a concluzionat ierarhul.
La final, Acad. Marius Porumb a oferit Preasfințitului Părinte Iustin, pentru muzeul Episcopiei, o icoană pictată de Florin Poenaru din Laz, județul Alba.
În sala Sfinții Martiri Brâncoveni din Catedrala Episcopală pot fi admirate 31 de obiecte: icoane pe lemn, catapeteasma bisericii din Șișești și un tetrapod de la Ungureni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3473, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  PS Iustin și-a aniversat onomastica prin rugăciune în Catedrala din Baia Mare (2017-06-03)

 Închide 

PS Iustin și-a aniversat onomastica prin rugăciune în Catedrala din Baia Mare

[2017-06-03]
de Sorin Ionițe

În ziua de prăznuire a Sfântului Iustin Martirul și Filozoful, 1 iunie 2017, Preasfințitul Părinte Iustin și-a serbat ziua onomastică. Cu acest prilej, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Baia Mare.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ, Arhim. Timotei Bel, exarh mănăstiresc, stareți, consilieri eparhiali, protoierei, cadre didactice, și alți clerici, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Sfântul Ioan Damaschin al Domeniului Teologie de la Centrul Universitar Nord, dirijat de Pr. Lect. Teofil Stan.
La eveniment au participat numeroși credincioși, preoți din eparhie, cadre didactice și studenți teologi. Între cei prezenți s-a aflat și Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari.
La finalul slujbei, PS Iustin a fost felicitat în cadrul unui polihroniu.
Pr. Vasile Augustin a adresat urări de bine ierarhului în numele ostenitorilor Centrului Eparhial și al credincioșilor păstoriți.
În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre ocrotitorii spirituali pe care i-a avut atât ca mirean, dar și ca slujitor al Bisericii. Chiriarhul a spus că Sfinții Iustin Martirul și Filosoful și Ioan Botezătorul i-au îndrumat pașii în viață.
M-am născut în ajunul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, de aceea mi-a și dat numele Ioan. Trebuia să-mi pună numele Ștefan, că așa îl chema pe tata, dar mi-a dat numele Ioan, iar acest mare profet al Vechiului Testament mi-a îndrumat pașii în viața mea, a mărturisit Preasfinția Sa.
Așa am găsit Mănăstirea Rohia, așa se explică vocația mea monahală. Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul și modelul desăvârșit al monahilor, a explicat ierarhul.
Toate acestea sunt lucruri minunate ale lui Dumnezeu. În 1985, când m-am călugărit, am luat numele Iustin, ca urmare a inspirației lui Dumnezeu. Sfântul Iustin Martirul și Filozoful este primul Părinte al Bisericii care a încercat să alcătuiască în mod teoretic și teologic un comentariu al Sfintei Liturghii și să aducă argumente despre Biserica lui Hristos, a amintit PS Iustin.
Episcopul Maramureșului și Sătmarului s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, județul Maramureș din părinții creștini ortodocși Ștefan și Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3457, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Baia Mare. PS Iustin: Să ne ajute Dumnezeu să devenim mărturisitori ai Învierii Fiului Său (2017-04-18)

 Închide 

Baia Mare. PS Iustin: Să ne ajute Dumnezeu să devenim mărturisitori ai Învierii Fiului Său

[2017-04-18]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat în data de 16 aprilie 2017 slujba Vecerniei Învierii Domnului. Evenimentul a avut loc la Catedrala Episcopală din Baia Mare.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a explicat semnificația duhovnicească a Învierii și a Crucii, a precizat Andrei Farcaș.
Crucea este nedespărțită de Învierea și arătarea Domnului, pentru că în smerenia Crucii se arată Lumina și puterea Învierii Domnului. Să ne ajute Dumnezeu să devenim mărturisitori ai Învierii Fiului Său, să rămânem creștini mărturisitori, nu creștini de formă, ci creștini de fond, pentru că Ortodoxia este viață, nu teorie sau filosofie, a spus Preasfinția Sa.
În timpul vecerniei a fost citită Sfânta Evanghelie în mai multe limbi. Preasfințitul Părinte Iustin a explicat credincioșilor care este explicația citirii textului evanghelic în 12 limbi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3553, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  Praznicul Învierii Domnului | 15.000 de credincioși au participat la slujba oficiată de PS Iustin (2017-04-17)

 Închide 

Praznicul Învierii Domnului | 15.000 de credincioși au participat la slujba oficiată de PS Iustin

[2017-04-17]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat duminică, 17 aprilie 2017, slujba Învierii Domnului. La evenimentul ce a avut loc pe esplanada Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare au participat aproximativ 15.000 de credincioși.
În cuvântul adresat miilor de băimăreni, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a evidențiat importanța și semnificația duhovnicească a salutului Pascal, a precizat Andrei Farcaș.
Această noapte sfântă prin care Iisus Hristos ne-a trimis Lumina Sa cea Dumnezeiască este temeiul mântuirii noastre. Hristos a Înviat nu este un simplu salut, ci este o mărturisire de credință și un adevăr dumnezeiesc și sfânt, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul predicii rostite, PS Iustin a explicat celor prezenți de ce slujba Învierii Domnului se săvârșește afară și nu înăuntru bisericii.
Slujba Învierii începe cu răspândirea luminii din Sfântul Altar. Această lumină pe care o primim de la Altar, ieșim cu ea în exterior, în întuneric, și mărturisim că Lumina lui Hristos luminează tuturor, că Hristos este Lumina lumii, care luminează în întuneric și întunericul nu poate cuprinde această lumină, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Episcopale Sfânta Treime. Din sobor au făcut parte: părintele arhimandrit Casian Filip, eclesiarhul lăcașului de cult, părintele Adrian Roșca, medic la Spitalul de Urgență Floreasca din București, precum și părinții slujitori ai bisericii.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Doxologia, dirijat de Cosmin Lauran. La final, Preasfințitia Sa a rostit un scurt cuvânt de învățătură.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3584, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  PS Iustin: Noi nu comemorăm, ci retrăim aceste evenimente dramatice din istoria mântuirii neamului omenesc (2017-04-15)

 Închide 

PS Iustin: Noi nu comemorăm, ci retrăim aceste evenimente dramatice din istoria mântuirii neamului omenesc

[2017-04-15]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat vineri, 14 aprilie 2017, Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de trei coruri: al preoților, al stranei și Corul Doxologia al lăcașului de cult.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat semnificația duhovnicească a Săptămânii patimilor și importanța acestora în viața credincioșilor, a precizat Andrei Fărcaș.
Prin scoaterea Sfintei Cruci și a Sfântului Epitaf, credincioșii, propriu-zis, au făcut un pelerinaj la Golgota și la Sfântul Mormânt al Domnului. Aceasta este semnificația duhovnicească a acestor zile, pe care le-a parcurs și le-am trăit. Noi nu comemorăm, ci retrăim aceste evenimente dramatice din istoria mântuirii neamului omenesc, a precizat Preasfinția Sa.
După Prohodul Domnului, a fost oficiată slujba utreniei. La final, a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3547, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31

»  PS Iustin: Să-l întâmpinăm pe Hristos cu ramuri verzi, arătând că ființa noastră este vie duhovnicește (2017-04-11)

 Închide 

PS Iustin: Să-l întâmpinăm pe Hristos cu ramuri verzi, arătând că ființa noastră este vie duhovnicește

[2017-04-11]
de Sorin Ionițe

În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Baia Mare, informează site-ul oficial al eparhiei.
În cadrul slujbei din 9 aprilie 2017, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a hirotonit diacon pe tânărul teolog Ioan Radu Timiș, pe seama Parohiei Viile Apei.
Ierarhul a slujit împreună cu un sobor de preoți, între care și Arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei. La Sfânta Liturghie au participat mii de credincioși. De asemenea, a fost prezent și primarul municipiului, Cătălin Cherecheș.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Doxologia al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a făcut referire la intrarea Domnului în Ierusalim și la perioada ce urmează acestui eveniment.
Iisus Hristos nu era împăratul lumesc pe care îl așteptau locuitorii Ierusalimului ca să-i scape de robia romană, aspect pe care nu îl înțelegeau nici chiar apostolii Săi, a spus ierarhul.
Mulțimea care Îl însoțea i-a făcut o primire entuziastă, dar Mântuitorul venea tăcut și smerit călare pe asin. Era tăcerea lui Dumnezeu care spune totul. Care vorbește totul pentru cei ce vor să înțeleagă, a adăugat PS Iustin.
Să ne pregătim cu ramuri vezi și să-L întâmpinăm pe Hristos, arătând că viața noastră nu e uscată, că ființa noastră este vie duhovnicește, a îndemnat Preasfinția Sa în finalul predicii.
După terminarea Sfintei Liturghii, a avut loc o procesiune în jurul Catedralei Episcopale Sfânta Treime. Ierarhul a binecuvântat ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3540, Ultimul acces: 2020-07-12 02:38:31


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:10479
Data ultimei vizualizări:2020-07-12 08:36:23
Data actualizare:2005-12-03 12:44:50
Data încărcării:2005-12-03 12:44:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:35
Fotografi:Nacu Horațiu: 28, internet: 4, Nelu_Pozaru: 2, Lucian Husar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 33

In construcție
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-08-30
Contor: 23

În construcție
Foto: Lucian Husar

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 20

În construcție
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 17

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 18

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2007-12-14
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE Z710 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 78

În construcție
Foto: internet

Data: 2008-07-19
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  FE250/X800
Contor: 70

În construcție
Foto: internet

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 17

In construcție
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2012-07-26
Contor: 12

Paraclisul de lemn
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-07-26
Contor: 23

Paraclisul de lemn
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 13

Biserica de lângă catedrală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 10

Biserica de lângă catedrală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 7

Biserica de lângă catedrală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 13

Biserica de lângă catedrală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 7

Biserica de lângă catedrală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 7

Biserica de lângă catedrală
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3