Iasi :: Manastirea Golia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Golia
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Cuza Vodă nr. 51
Cod poștal:700040
Persoană de contact :Protos. Serafim Nastasiu
Telefon :0723... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:golia.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Înălțarea Domnului, Izvorul Tămăduirii (Vineri, în Săptămâna luminată) Sf. Treime (a doua zi de Rusalii)
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Înalțime maximă:30m
Detalii:Veche ctitorie a marelui logofăt Ioan Golia, sec. al XVI-lea, biserica "Înălțarea Domnului" a fost refăcută la alte dimensiuni de voievodul Vasile Lupu între anii 1650-1653 și terminată de fiul său, Ștefăniță Vodă. "Strălucită și bogat înzestrată" biserica apare ca o construcție monumentală care îmbină, după exprimarea țarului Petru cel Mare al Rusiei, aflat aici în vizită la 1711, "trei feluri de meșteșuguri: leșesc, grecesc și moschicesc".

Din mobilierul inițial se mai păstrează: tronurile domnești, un policandru cu însemnele lui Vasile Lupu și patru sfeșnice comandate în Danemarca. O frumoasă catapeteasmă datează din 1838.
Caracterul de necropolă al bisericii "Doamnei" - cum era cunoscută în epocă - este confirmat de existența multor morminte și pietre funerare, în pronaos și pridvor.
Pradă incendiilor din 1687, 1732, 1822 și afectată de un cutremur în 1738, bisericii mănăstirii i s-au făcut numeroase reparații.
Mănăstirea este înconjurată de un zid înalt, prevăzut la colțuri cu turle ridicate în 1667 și un turn-clopotniță refăcut la 1900, despre care Paul de Alep spunea la 1653 că "nu are pereche în toate aceste țări prin înălțime, lărgime și măreție".
Turnul Goliei are o înălțime de 30 metri. Vizitatorul care dorește să aibă o panoramă a orașului trebuie să urce cele 120 de trepte. Cu baza pătrată de 5 metri pe laturi, un parter, două caturi boltite, o încăpere a clopotelor, o galerie superioară și terase, turnul este unul dintre simbolurile Iașilor. Prin anul 1890 era mai înalt decât astăzi și avea la partea superioară un balconaș. Acolo patrula un pompier, pentru a observa și anunța de îndată posibilele incendii. În prezent, turnul Goliei rămâne unul dintre locurile privilegiate de unde pelerinul poate contempla "orașul celor șapte coline".
Aproape de turn întâlnim o cișmea care datează din vremea lui Alexandru Moruzi. În incintă se mai află o casă cu coloane, din sec. al XVIII-lea, în care a locuit temporar diaconul Ion Creangă, și stăreția care adăpostește paraclisul "Brâul Maicii Domnului", zidit de egumenul Grigorie în sec. al XIX-lea.
Mănăstirea Golia, "mare minune și podoabă a orașului Iași", închinată mănăstirii athonite Vatoped, a fost condusă mai ales de egumeni greci. Între ei, doi mitropoliți: Gherasim de Sevastia, menționat la 1761 cu rang imediat după mitropolitul țării, și Grigore de Irinopoleos în sec. al XIX-lea. După arderea curților domnești, în 1786, a devenit chiar reședință mitropolitană, Gavril Calimachi mutându-se aici, unde a și murit.
Martoră a unor evenimente din epocă, între care aducerea corpului neînsuflețit al cneazului Potemkin la 1791, ale cărui "viscere" au fost îngropate în biserică, sau slujba de înmormântare a primului domn pământean de după domnitorii fanarioți, Ioan Sandu Sturdza, la 1842, biserica Golia e cunoscută însă ca o biserică a "cununiilor". Această tradiție a fost fixată din sec. al XVII-lea, când patriarhul Țarigradului, Iacov, aflat în Moldova, a oficiat cununiile domnești ale lui Constantin Duca și Maria Brâncoveanu, în 1693, și Antioh Cantemir cu Catrina, la 1696.
Căzută în ruină după secularizare (1863) , mănăstirea a fost închisă între 1900-1947, devenind apoi biserică parohială până în 1992, când a fost redeschisă ca mănăstire misionară.
n toamna anului 1992 era instalată la Golia o tipografie nouă, procurată din Elveția cu sprijinul unor organizații creștine occidentale. Editura Mitropoliei și-a mutat apoi sediul aici, într-o clădire nouă, construită în anul 1997. În primăvara anului 1998 și-a început activitatea postul de radio Trinitas, pe frecvența 92, 70 MHz, cu emisiuni 24 de ore din 24 în fiecare zi.
Prin găzduirea Institutului cultural-misionar Trinitas, Mănăstirea Golia a devenit astăzi un important centru de spiritualitate și cultură ortodoxă. Website-urile http://www. trinitas. ro/ și http://www. golia. ro/ oferă informații bogate despre Institutul Trinitas și despre Mănăstirea Golia.
Firește, sărbătoarea Sf. Treimi constituie acum al treilea hram al mănăstirii Golia.
Alte informații:Exteriorul trădează influența Renașterii târzii, prin intermediul Galiției: edificiu de tip clasic, din blocuri de piatră fățuită, străjuit de pilaștri corintici (cu capiteluri în frunză de acant) și cornișă în stil baroc susținută de console. Acoperișul este o aglomerare de turle, turele și cupole dispuse în linie și susținute de arcaturi etajate (kokoșniki) . Cu baza octogonală, turlele prezintă inovații ornamentale, cu decorație munteană și motive orientale ce reflectă mai mult "o profunzime țarigrădeană".
Interiorul, tradițional moldovenesc, contrastează cu fațadele clasice, repetând împărțirea de la Trei Ierarhi, dar cu absidele laterale "înecate" în zid, cu cafas în tindă (o raritate în Moldova sec. al XVII-lea) și cu bogate chenare orientale în jurul celor două uși ale bisericii.
Scriitorul George Călinescu își manifestă cu multă finețe admirația pentru sfântul locaș: "Biserica Golia scoate efecte de umbră și lumină din elemente clasice și aspectul de operă în stil Renaștere e izbitor. Biserica e de piatră albă, ferestrele au pilaștri mici și frontoane triunghiulare și semicirculare, toată biserica se sprijină în afară de pilaștri falși cu capiteluri corintiene foarte bogate, încât totul dă un plăcut efect de frunziș marmorean, peste care stă cornișa cu modiglioni. Sus, turle de felurite dimensiuni, stau pe trei trepte de tambururi, totul fiind ornamentat de astă dată oriental, cu firide oarbe, în treflă, în ogivă, în arc oriental trilobat. Ziduri masive și un turn de piatră paralelipipedic străjuiesc această fantomă albă, plină de fantezie".
Pictura, refăcută în mai multe rânduri, păstrează puține fresce originale în concile absidelor laterale și în pridvor.
Dacă intenția mitropolitului Veniamin Costachi de a înființa o școală în această mănăstire nu s-a realizat, rolul cultural al Goliei se împlinește astăzi prin Institutul cultural-misionar Trinitas (editură-tipografie-radio) care funcționează aici, împletind tradiția rugăciunii neîncetate cu misiunea prin cultură.
Cod Monument:IS-II-a-A-03852
Nr. vizualizări:28235
Data ultimei vizualizări:2021-06-19 21:06:05
Data ultimei actualizări:2016-07-26 11:09:46
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-10-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 145

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy