Feleag :: Biserica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire
Feleag
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Feleag
Comună:Vânători
Județ:Mureș
Cod poștal:547637
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulortodoxsighisoara.ro, www.Reintregirea.ro, www.primariaVinatori-MS.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Hram:Buna Vestire
Detalii:Biserica era construită din lemn și se afla pe locul actualului lăcaș, turnul fiind separat de aceasta la aproximativ 10 metri. În turn se găseau două clopote și o toacă, fundația acestui turn există încă, îngropată în cimitirul parohiei.
În anul 1860 se începe demolarea bisericii de lemn și construcția unui nou lăcaș pe fondul creșterii populației din sat, care se apropia de apogeul său la aproximativ 570 de locuitori. Pentru ca sătenii sa aibă unde sa se roage pe parcursul construcției, o a doua biserică, mai mică fusese construită în vecinătatea cimitirului. În anul 1862, după doi ani de lucrări, biserica este terminată, având dimensiunile mai mari decât cea de lemn, păstrând însă modelul cu turnul separat de biserică unde se găseau toaca și două clopote noi de diferite mărimi turnate în 1865. Noua biserică era construită din zid de piatră pana la înălțimea de 1, 20 metri, restul fiind construit din cărămidă. Dimensiunile noului lăcaș erau de 16 metri lungime și 8 metri lățime, având trei ferestre cu vitralii pe fiecare parte.
În anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, două dintre clopote (cel mare și cel mijlociu) au fost luate de către armata Imperiului austro-ungar și au fost topite pentru fabricarea de gloanțe, în turnul bisericii rămânând doar clopotul cel mic. Acestea au fost înlocuite abia în anul 1938 cu două clopote noi turnate în atelierele inginerului Fritz Kauntz la Sibiu. Situată pe deal în interiorul cimitirului, transportul clopotelor până la biserică s-a realizat cu greu după cum spuneau bătrânii satului: „patru boi se chinuiau să le tragă pe deal în sus”.
Din anul 2005 au început lucrări de renovare și consolidare a bisericii. Începând cu fundația care a fost consolidată, astfel reducându-se riscul unei alunecări de teren, pereții au fost reparați, țigla a fost înlocuită și turnul a fost acoperit cu tablă. În interior, pereții și iconostasul au fost zugrăviți din nou, covoarele și stranele au fost înlocuite cu unele noi iar în locul geamurilor vechi au fost instalate geamuri termopane. În prezent, aceasta este cea mai veche biserică ortodoxă din Comuna Vânători, Mureș.
Obiecte de valoare, atât religioasă cât și istorică, aflate în biserică sunt: un ceaslov din anul 1733, o axioniță din 1860, două icoane pictate pe lemn din anul 1865, două tetrapoade din lemn datate la 1903, un chivot din anul 1918 și o sfântă cruce din anul 1935.
Nr. vizualizări:421
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 14:43:50
Data ultimei actualizări:2022-02-09 22:57:28
Data încărcării pe sit:2022-02-09 22:52:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2022-02-10
Contor: 134

Vedere de ansamblu
Foto: Andrei Rohan