Iasi :: Manastirea Sf. Nicolae Domnesc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Nicolae Domnesc
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Anastasie Panu nr. 65
Cod poștal:700028
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:www.sfantulnicolaedomnesc.lx.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Dr. NACLAD CONSTANTIN, Dr. Dan Sandu
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica "Sfântul Nicolae Domnesc", construită între 1491-1492 și refăcută la sfârșitul secolului al XIX- lea, este cel mai vechi edificiu religios din Iași care s-a păstrat până astăzi. A fost ctitorită de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt pe locul unei mai vechi biserici, "întru pomenirea și ruga sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae", după cum se spune în Pisanie. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul că aici au fost unși în domnie, cu sfântul și marele Mir, aproape toți domnii Moldovei, de la Despot vodă până la Alexandru Ioan Cuza, bisericii i s-a spus Sfântul Nicolae-Domnesc. Sfântul Nicolae, patronul și ocrotitorul bisericii, a fost arhiepiscop în Mira Lichiei (pe coasta de sud a Asiei Mici) în secolul IV. Apărător al dreptei credințe la Sinodul I ecumenic de la Niceea (325) , mare făcător de minuni, ierarh milostiv și plin de bunătate, este lăudat în tropare ca "îndreptător credinței și chip blândeților".
n prima jumătate a veacului al XVIII-lea bisericii Sf. Nicolae Domnesc i s-au adăugat încă două altare: unul închinat Sfântului Ștefan iar celălalt Sfintei Varvara. Între cele două paraclise se afla un pridvor.
Ultima restaurare generală a avut loc între anii 1888-1904 când, practic, edificiul a fost desfăcut bucată cu bucată pentru a fi reconstruit din temelii. Lucrările au fost conduse de arhitectul francez Lecomte du Nouy. Deși biserica a fost reconstruită cu toată fidelitatea, arhitectul a eliminat contraforturile și a înălțat turla pe o bază octogonală. Arhitectura exterioară conjugă în modul cel mai armonios piatra, cărămida aparentă și teracota, dispusă în discuri smălțuite policrome. În firidele din registrul superior apar pictate în frescă un număr de 282 de chipuri. Interiorul bisericii aparține, în întregime, ultimei restaurări. Pereții și bolțile sunt acoperite de o frescă somptuoasă, pe fond albastru, realizată cu multă măiestrie de francezii Boris Bernard, Emilie Mempiot și P. Mauretal.
Până spre sfârșitul sec. al XVII-lea, Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc a servit drept Catedrală mitropolitană. În chiliile dimprejur a locuit un timp Mitropolitul Dosoftei și tot aici a funcționat o tipografie de carte românească. În anul 1749 s-a înființat o școală românească, pe atunci singura din Iași și care, reorganizată de Mitropolitul Iacov Putneanul, va ajunge una dintre cele mai importante din Moldova.
În prezent, Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc funcționează ca paraclis mitropolitan, fiind încredințată spre administrare mănăstirii Sf. Trei Ierarhi; duminica și în zilele de sărbătoare se slujește aici Sfânta Liturghie, adeseori cu participare arhierească.
Alte informații:Urmând evlaviei familiei domnitoare din Moldova față de ierarhul din Mira Lichiei (Bogdan I ridicase la Rădăuți o biserică pe care a închinat-o Sf. Nicolae) , Dreptcredinciosul Voievod Ștefan alege pentru ctitoria sa din Iași același hram.
Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc se înscrie în șirul bisericilor de oraș construite de Ștefan cel Mare și Sfânt într-un stil caracteristic, cu pronaosul mult lărgit în comparație cu naosul, pentru a cuprinde cât mai mulți credincioși. Biserica se numără printre cele mai frumoase și mai reprezentative locașuri sfinte din câte s-au înălțat în acea epocă de mare înflorire a stilului moldovenesc. În decursul secolelor XVII și XVIII, biserica a suferit grave deteriorări de pe urma incendiilor și a cutremurelor, încât a necesitat numeroase restaurări. În secolul al XVII-lea, o restaurare generală a fost făcută de către Domnul Antonie Ruset, care a și împodobit locașul cu numeroase obiecte de cult de mare preț, unele păstrate în biserică până astăzi (două sfeșnice de bronz masiv, decorate în stilul renașterii italiene, icoane etc. ) . Domnul Antonie Ruset a construit în jurul bisericii chilii încăpătoare, în care s-a instalat, în 1677, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei (1671-1674; 1675-1686) , unul dintre cei mai mari cărturari români ai vremii. Mitropolitul Dosoftei a înființat aici o tipografie în care a tipărit, în limba română, Liturghierul, Viețile sfinților, Molitvenicul, Psaltirea etc.
Mobilierul bisericii, inclusiv iconostasul, este lucrat în lemn poleit cu aur.
Din pisanie: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a voit a zidi această casă întru amintirea, pomenirea și întru ruga Sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae, pentru pomenirea celor adormiți unde „sunt” și părinții și fratele nostru, și pentru sănătatea domniei noastre și copiilor noștri, pe care am început a o zidi în anul 6999 (1491) , luna iunie și s-au sfârșit în al 7000-lea an (1492) , luna august, 10. ”
Cod Monument:IS-II-m-B-03962
Nr. vizualizări:31668
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 07:44:44
Data ultimei actualizări:2014-07-03 08:22:14
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-12-03
Contor: 203

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic