Vaida :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Vaida
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Vaida (maghiara: Biharvajda)
Comună:Roșiori
Județ:Bihor
Adresa:nr. 177
Cod poștal:417239
Telefon :0259... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.breme.ro, www.kiralyhagomellek.ro, www.rosiori.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Preot:Kondor Endre
Detalii:Biserica reformată din Vaida este unică prin faptul că înglobează în zidurile sale din sec. XIX vestigiile unei rotonde cu o planimetrie rară.
Prima mențiune a clădirii bisericii, ce consemnează un edificiu „din piatră, cu turn și cor” datează de la începutul secolului al XVIII-lea.
Alte informații:Biserica domină prin silueta ei întreaga localitate, situându-se pe marginea sudică a masivului deluros, ce se-ntinde între Valea Eriului și cea a Barcăului. Spațiul actual al bisericii tăvănite este compus dintr-o navă unitară cu absidă semicirculară la care se adaugă înspre vest un turn. Fațada penetrată de ferestre ample terminate semicircular este divizată de lesene duble, ce pornesc de pe un soclu înalt. Turnul are mai degrabă un aspect istorizant modest. Inițial au existat trei accese: două dispuse la extremitățile vestic, prin parterul turnului respectiv estic ale axei clădirii și un portal pe latura sudică. Cele două din urmă au fost înzidite cu ocazia reconstrucției din 2000-2001, iar un nou portal a fost deschis pe latura nordică. Cele trei travei ale tribunei vestice sprijinite pe doi stâlpi prin intermediul a trei arcade, sunt boltite cu calote boeme. Pereții interiori nu prezintă nici un fel de elemente decorative sau de ritmare.
Nr. vizualizări:2142
Data ultimei vizualizări:2021-04-14 02:44:03
Data ultimei actualizări:2018-02-16 14:00:40
Data încărcării pe sit:2005-09-15 11:24:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-08
Aparat: SONY DSC-W120
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com