Carta :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Cârța
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Cârța (maghiara: Kerc) (germana: Kierz, Kierts, Kerz)
Comună:Cârța
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 111
Cod poștal:557070
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.comunaCarta.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Fosta manastire cisterciana atestata din 1202, din care astazi se pastreaza numai corul (folosit ca biserica lutherana) si latura de est. Detalii deosebit de valoroase: portaluri, ancadramente de ferestre, coloane inmanunchiate si nise in stil cistercian.
Incendiata de tatari in 1241-1242, a fost reconstruita in piatra catre 1250, fiind primul monument al goticului timpuriu in Transilvania. De plan bazilical cu trei nave (in sistem legat) si transept, biserica este prevazuta cu un cor dreptunghiular si absida pentagonala de asemenea cu cite doua capele patrate pe laturile estice ale bratelor transeptului. Nervurile masive, capitelele decorate cu crosete, ferestrele circulare polilobe, ca si alte elemente de morfologie decorativa, indica prezenta unui santier custercian care ulterior a exercitat o puternica influenta asupra arhitecturii din sud-estul Transilvaniei (Bartolomeu-Brasov-Prejmer-Sebes-etc) cu aceleasi caracteristici stilistice, erau pe latura sudica. Avariata de turci in anii 1421 si 1432, minastirea a fost desfiintata de Matei Corvin in anul 1474. In prezent corul si absida folosesc ca biserica a parohiei evanghelice din localitate.
Biserica evanghelica este un vast complex cistercian din care se mai pasteaza intact doar corul, starea de ruina avansata impiedicind datarea complexului. Un detaliu de o calitate exceptionala este discul usor concav, aflat in centrul cheii de bolta, unde se afla capul Mariei incoronat sub aspectul reginei ceresti. Datarea cheii de bolta s-a facut catre mijlocul sec. XIII-lea, curind dupa invazia tatara de la 1241, cind santierul cistercian a cunoscut o faza hotaritoare, caruia i se atribuie si zidirea in piatra a manastirii.
In fosta nava centrala a bisericii ale carei bolti sunt prabusite, a fost organizat un cimitir al soldatilor germani cazuti in luptele din sept-oct 1916 in Batalia Sibiului.
Tratarea plastica constituie un caz unic in plastica goticului transilvanean din faza cisterciana.
Cod Monument:SB-II-a-A-12348
Nr. vizualizări:25644
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 07:42:21
Data ultimei actualizări:2017-03-31 14:52:09
Data încărcării pe sit:2005-10-11 03:12:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-06-24
Aparat: SONY DSC-P93A
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: Marinel Șerban