Caciulesti :: Biserica Nasterea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului
Căciulești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Căciulești
Comună:Girov
Județ:Neamț
Cod poștal:617213
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro @gmail.com
Adresa web Biserica:caciulesti.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.Girov.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Horceac Ioan
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:În anul 1632 în acest sat se află o bisericuță în care slujeau c­âțiva călugări, fiind reparată succesiv de-a lungul timpului în anii 1768, 1803, 1856; între 1898-1903 se zidește o biserică de zid ctitorită de boierul Rosseti-Bălănescu, fiind pictată ulterior, în 1933.
Sfințirea a avut loc în timpul păstoririi preotul V. Grosu și a fost săvârșită de către protopopul Gh. Popovici la 6 decembrie 1903. Ample lucrări de reparație s-au întreprins între 1987-1994.
Știri despre biserică:

»  Sărbătoare în parohia „Nașterea Maicii Domnului” Căciulești (2015-08-25)

 Închide 

Sărbătoare în parohia „Nașterea Maicii Domnului” Căciulești

[2015-08-25]
Sâmbătă, 22 august 2015, parohia „Nașterea Maicii Domnului” Căciulești din Protopopiatul Piatra-Neamț a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare.
Căciulești – 600 de ani de atestare documentară
Sub genericul „Căciulești – 600 de ani de atestare documentară”, în parohie a fost organizat un eveniment care a adunat oficialități laice județene și locale, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Iașilor și numeroși credincioși din localitate și din împrejurimi.
Ziua a debutat în biserica parohială cu slujirea Utreniei, a Acatistului Maicii Domnului și a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți condus de părintele Marian Timofte, vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și părintele protopop Valentin Tofan.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat și un parastas pentru ctitorii adormiți.
Rugăciunile au precedat lansarea studiului monografic „Căciulești – 600 de ani de atestare documentară”, care are ca autori pe domnul profesor Vasile Ciubotaru, doamna profesor Daniela Ciubotaru și pe părintele paroh Ioan Florin Horceac.
Potrivit doxologia.ro, părintele vicar a vorbit celor prezenți despre însemnătatea evangheliei zilei și a momentului aniversar: „Dacă au trecut 600 de ani și există o biserică, și la aceasta vin credincioșii să participe la dumnezeiasca Liturghie, și vedem acest sat bine așezat, bine chivernisit și rânduit, înseamnă că lucrurile au mers bine, că Dumnezeu a binecuvântat acest pământ. În timp, au fost înălțate cetăți care astăzi nu mai sunt, deși s-a dorit în multe cazuri conservarea lor și, deși acum 600 de ani Constantinopolul era încă o mare metropolă, capitala Imperiului Bizantin, satul Căciulești a mers în istorie, până la noi. Aduc cuvântul de apreciere și binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care m-a delegat să particip la acest eveniment din viața parohiei și a comunității de aici, atât pentru părintele paroh, cât și pentru locuitorii comunități, reprezentați prin dumneavoastră. Încercați să păstrați vii chipurile strămoșilor dumneavoastră și, prin calitățile și realizările pe care le aveți, duceți mai departe acest tezaur identitar, moștenit din generație în generație”.
Au luat cuvântul, de asemenea, și părintele protopop, autorii studiului și doamna Elena Preda, Inspectorul școlar disciplina Istorie, care a subliniat importanța cunoașterii istoriei locale și promovarea identității românești: „Cea mai mare dovadă de dragoste față de neamul tău, față de sat și biserică este să scrii o carte, să faci cercetare istorică pentru a scoate la lumină cine suntem de fapt, pe cine avem responsabilitatea să onorăm. Acest volum vă întoarce ca într-o poveste la originile satului. Este minunat că s-au ales pentru coperta imaginile celor două instituții de bază: biserica și școala. Limbajul nu este academic, ci a fost ales potrivit pentru sufletul fiecărui cititor. E o carte scrisă cu pasiune, care are la bază documente istorice importante și ca substrat veți recunoaște cuvântul „acasă”. Ce este mai frumos decât „acasă”? Și chiar dacă pleci de acasă e bine să îți pui în rucsac, în geamantan, o ie, un tricolor, o carte de la biserică, amintirile cu bunicii și amintirile cu părinții și amintirile de pe ulița satului, toate acestea sunt istorie. Trebuie păstrată scânteia identității românești și trebuie să ne educăm și să ne iubim neamul, pe măsură ce creștem. Când biserica și școala își dau mâna pentru a educa frumos românul adevărat, cu siguranță nu există altă alternativă decât să fie români adevărați oriunde în lume, fiindcă patriotismul nu se lasă la graniță. Vă doresc să parcurgeți această carte seara, în liniște, pentru că este o carte care se citește și cu sufletul”.
Monografia cuprinde date despre cadrul geografic și istoric al satului Căciulești, legătura puternică dintre școală și biserică, evocă personalități ale locului: profesorul Ion Negre și Generalul Nicolae Dăsălescu și aduce în prim plan interviuri cu trei dintre cei mai în vârstă locuitori.
După lansarea cărții toți participanții au primit câte un volum și iconițe cu Maica Domnului, prelucrate după icoana din biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 559, Ultimul acces: 2020-03-28 02:23:03


Nr. vizualizări:412
Data ultimei vizualizări:2020-03-28 02:23:03
Data actualizare:2016-04-26 11:17:41
Data încărcării:2015-08-26 13:14:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-08-26
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View