Cidreag :: Fosta Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserică de Lemn
Cidreag
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cidreag
Comună:Porumbești
Județ:Satu Mare
Cod poștal:447147
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, primariaporumbesti.ro, www.cjSM.ro, sm.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn a existat până la începutul secolului XX când a fost înlocuită de noua biserică de zid. Folosită de comunitatea românească greco-catolică, biserica se afla în apropierea scolii românești.
Alte informații:Monografia școlară a comitatului Ugocea, scrisă de Aczél László surprinde într-o fotografie, publicată în această lucrare, alături de scoala greco-catolică românească și biserica. Aflată în apropierea școlii biserica de lemn se remarca prin turnul clopotniță. Avea o galerie deschisă, ușor ieșită în afară. Coiful turnului, format din diferite forme de corpuri de rotație sub forma unor bulbi, poartă amprenta stilului baroc.
Noua biserică de zid, cu hramul "Înălțarea Domnului" a fost construită abia în anul 1907[1], astfel putem presupune că măcar până la acea dată biserica era folosită de comunitate pentru serviciul divin.
De la vechea biserică de lemn, comunitatea a păstrat iconostasul, acesta fiind mutat și adaptat pentru a putea fi folosit și în noua biserică de zid. În urma mutării în noua biserică au fost înlocuite ușile diaconale precum și câteva icoane din iconostas: Cina cea de taină, Iisus ierarh, Crucificarea și icoanele proorocilor. Iconostasul vechi a fost pictat în prima parte a secolului XIX în stil baroc târziu iar ca model folosit de pictor se presupune a fi iconostasul catedralei din Ujgorod
Nr. vizualizări:4014
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 13:13:47
Data ultimei actualizări:2015-02-25 13:00:17
Data încărcării pe sit:2015-02-25 13:00:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-02-27
Contor: 44

Fotografie veche
Foto: ro.wikipedia.org