Vagas :: Fosta Biserica de Lemn Greco-Catlica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserica de Lemn Greco-Catlică
Văgaș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Văgaș
Comună:Tarna Mare
Județ:Satu Mare
Cod poștal:447313
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, www.tarnaMare.ro, www.cjSM.ro, www.prefecturaSatuMare.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în 1920.
În biserică greco-catolică a existat odinioară o icoană pictată de către pictorul Nicolae Grigorescu. Locația de astăzi a aceastei icoane este necunoscută. Potrivit unor presupuneri, ar fi undeva la loc , , de cinste” în Franța.
Alte informații:Iconostasul pictat în ulei pe lemn și încadrat cu sculpturi artistice, lucrate de către călugării de la mânăstirea din Pouci, Ungaria. După părăsirea satului, iconostasul a fost donat bisericii din Tarna Mare. Din păcate, în timpul transportului acesta s-a deteriorat. De asemenea, din iconostas s-au înlăturat câteva icoane pentru a se putea încadra în spațiul bisericii din Tarna Mare. În momentul de față obiectul religios se află în custodia Muzeului Județean Satu Mare.
S-au mai păstrat cele două clopote, turnate din bronz, de dimensiuni medii. Unul dintre acestea se afllă acum la parohia ortodoxă din Tarna Mare, iar celălalt la biserica din Șirlău. Exceptând ruinele celor două biserici, pe amplasamentul fostului sat Văgaș se mai găsesc doar două cruci de lemn și cimitirul.
Nr. vizualizări:1245
Data ultimei vizualizări:2021-01-17 06:38:03
Data ultimei actualizări:2015-02-24 08:26:05
Data încărcării pe sit:2015-02-24 08:26:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0